Paula Radcliffe får behålla världsrekordet

Paula Radcliffe får behålla världsrekordet


De nya reglerna, som nu antagits av IAAF, innebär att damernas världsrekord för landsvägslopp från och med nu kommer att gälla från tävlingar bestående av endast kvinnliga deltagare. Det vill säga att resultaten inte ska kunna påverkas av manlig ”draghjälp”. 

IAAF:s första tanke var därför att omvandla de nu gällande världsrekorden som satts i lopp med manligt deltagande till ”bästanoteringar”. Något som man nu alltså har backat ifrån efter att många protesterat mot den förändringen. 

Paula Radcliffes världsrekordtid 2.15.25 är från London Marathon 2003 och är över minuten snabbare än världens näst snabbaste tid. Läs mer om förändringen på IAAF:s hemsida.

Har IAAF tagit rätt beslut? Vad tycker du? Dela gärna med dig av dina tankar och frågor i kommentarsfältet.


Antal kommentarer: 4

Alle

Man har ju hare på kortare distanser, på bana förvisso.
Men vad är skillnaden egentligen?


Yosh

IAAF har tagit rätt beslut som backat en bit från sitt förra beslut, som var så fel det kan bli. Att försöka frånta kvinnor deras bedrift för att de sprungit tillsammans med män är i min mening idiotiskt och mansgrisigt. Man kan väl inte hävda att de fått otillbörlig draghjälp eftersom alla kvinnor i loppen isåfall har haft samma draghjälp och villkoren därmed är lika?
Länder som Afghanistans, Albanien, Samoa, Armenien, Barbados, Kambodja, Egypten och många fler har nationella rekord för män som är långsammare än Radcliffe’s tid. Betyder det att de männen inte skulle kunna sätta nya nationella rekord om de sprang i samma lopp som henne eftersom de då skulle få otillbörlig draghjälp? Vad händer den dag en kvinna springer snabbare än 2:03:38? Ska Patrick Makaus prestationer inte räknas?
Det här var ett korkat beslut från början och jag hoppas att de fortsätter backa till dess de återtagit det helt.


Joakim Lindgren

Korkat! Det gällde onekligen bara kvinnor. Skulle i så fall varit lika för männen också, men så va det ju såklart inte. Nä bort med det. Det är ju trots allt prestationen som räknas.


Samuel Sandberg

Håller med övriga kommentarer om att männens inte heller borde gälla, eftersom det händer att vissa ligger bakom en kvinna och slår t.ex. nationsrekord. Det kunde lika gärna varit harar som sprungit åt Paula Radcliffe, så den enda hjälp hon egentligen fått är på slutet då alla potentiella harar hade försvunnit. Jag tycker att de borde backa helt o hållet på denna fråga och även i fortsättningen godkänna rekord i blandade lopp.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Musse inför EM-maran: "Jag är i bra form"

På måndag 15 augusti rivstartar Europamästerskapen i friidrott i München med bland annat maratonloppen för...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Vilken comeback - rubriken aktuell igen för Glans!

Jonas Glans har "chockat" löpar Sverige tidigare, och nu har han gjort det igen. Med...

Läs mer

Vinn Ockelbomaffians HOKA-favoriter!

Ultralöparna Elov Olsson och bröderna Johan och Jocke Lantz går under namnet Ockelbomaffian. Läs om...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Löpning en nyckel till Nils van der Poels OS-succé

Rune Larsson snackar träning med Nils van der Poel – dubbel guldmedaljör på OS i Peking.

Läs mer
Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström är uttagen till sommar-OS i...

Läs mer