SM i kort traillöpning, fyra ultratävlingar och två äventyr

SM i kort traillöpning, fyra ultratävlingar och två äventyr


Emilia Brangefält och Oscar Claesson heter de svenska mästarna i kort traillöpning. Tre sprang runt Vänern och invigde Vänerleden. Jenny och Anna är första kvinnorna att genomföra Supervasan. Och så var det fyra svenska ultratävlingar den gångna helgen.

SM i kort traillöpning

Årets andra svenska mästerskap i traillöpning (det första var på den långa distansen, i slutet av april) hade en mycket spännande mix av löpare på startlinjen. Erfarna traillöpare blandades med ban- och landsvägslöpare, OCR-atleter och orienterare. Och för några var 40 km nytt distansrekord på tävling, medan det för erfarna ultralöpare innebar en sprintdistans.

Genarps IF stod som arrangör, med Laurent Leloup som tävlingsledare. En inledande slinga på 10 km följdes av en längre på 30 km, med totalt omkring 800 höjdmeter. Några av löparna strax bakom täten sprang fel i slutet av den första slingan, däribland Petra Klevmar som var med i medaljkampen på damsidan.

Det visade sig vara en snabblöpt bana där löparna med erfarenhet av snabbare distanser klarade sig bättre än ultralöparna. Ingen av de tre herrmedaljörerna hade tidigare sprungit så här långt på tävling. 

Efter den första milen var det i herrklassen först en trio med Staffan Ek, med guldmedaljer från inomhus-SM på 1500 och 3000 meter, Gustav Runefors, orienterare som deltagit i både sprint-SM och ultra-SM i orientering under våren och Johannes Tegnér, med segrar bland annat från Kullamannen 44 km. Martin Nilsson och Krister Sellman följde, med sent anmälde Oscar Claesson, som för två år sedan var SM-6:a på 10 km, ett par minuter efter på sjätte plats.

BG Nilensjö gör segerintervju med Oscar Claesson

Men sedan passerade Claesson en efter en och vid mellantiden efter 27 km, med 13 km kvar, var han uppe på trede plats, en halvminut efter Runefors och Ek. När även Ek hade passerats fick Runefors dra ett tag innan Oscar Claesson satte in stöten och till slut var nästan tre minuter före i mål. Segertiden skrevs till 2:49:47.

Emilia Brangefält med SM-guldmedaljen

På damsidan var det aldrig något snack om saken. Strax efter start var 20-åriga Emilia Brangefält först och drog därefter ifrån mer och mer. Vid 27 km skiljde förvisso bara sex minuter ner till Karin Nilsson och Annie Sönnerborg-Wadenhorn och Louise Jernberg var ytterligare två-tre minuter efter. Men i mål var segermarginalen för Brangefält över 16 minuter och hon vann på 3:13:33.

Karin Nilsson, som med sina 40 år är dubbelt så gammal som Brangefält, höll undan till en stabil andraplats. Men där bakom gjorde Frida Michold en mycket stark avslutning och avancerade från sjunde plats vid 27 km till en tredje i mål, en dryg minut före Sönnerborg-Wadenhorn.

Hör intervjuer med Oscar Claesson och Emilia Brangefält i podden Ultraaktuellt

Samtliga resultat från SM i kort traillöpning

Fyra ultratävlingar, med åldersrekord av Scharp

Helgen bjöd också på fyra svenska tävlingar på ultradistans. I Björnfrossa Ultramaraton i Sandviken tog Axel Svärdhagen en förkrossande seger och med tiden 5:32:08 var han 1 timme och 24 minuter före tvåan Ulf Angelsiöö och trean Magnus Anundsson. Damvinnaren Maria Nätterlund var inte långt efter Anundsson, men hade tajtare segermarginal. Med tiden 6:59:22 var Nätterlund 3,5 minuter före tvåan Viktoria Norberg, med Madeleine Wennberg som trea.

Även i Billingen Trail Marathon (45 km) i Skövde blev det en stor segermarginal på herrsidan. Andreas Magnussons segertid 3:30:12 var bara två minuter över banrekordet och det närmaste någon kommit sedan Anton Gustafsson slog rekordet 2017. Angelica Andersson vann damklassen på 5:30:41, efter att Louise Kjellson sprungit flera kilometer fel med bara 500 meter kvar.

I Risinge utanför Växjö ordnades helgens enda (!) backyard ultra, Risinge Backyard Ultra. Som vinnare efter 14 timmar stod Daniel Zhang från Stockholm. Det var hans ultradebut, men med Johan Steene som chef på jobbet har han säkert snappat upp några tips.

Och utanför skånska Förslöv var det dags för årets andra 12-timmarstävling på Viadal. Bara två veckor efter 48-timmarstävlingen sprang Martin Scharp 130,734 km och därmed knappt 600 meter längre än sitt eget tidigare M50-rekord som han satte under 24-timmarstävlingen PRT i december. Annika Johanson kom längst på damsidan, 97,187 km. 38 år yngre Svea Roos blev för övrigt trea på 78,634 km.

Supervasan och Vänern runt

För två år sedan lanserade Konditionspodden utmaningen Supervasan. Inom 24 timmar skulle man ta sig från Sälen till Mora på rullskidor, tillbaka till Sälen på cykel och sedan avsluta med nio mils löpning tillbaka till Mora. Endast Oscar Olsson har tidigare klarat denna utmaning (på 16:32). Nu har även Anna Hellström och Jenny Ramstedt som de första kvinnorna klarat detta, på tiden 22 timmar och 33 minuter.

Ännu längre, men på fler dagar, var det för de tre som invigde den nya Vänerleden runt Vänern. Leden är 64 mil, men det blev omkring 60 mil för David Martinsson och Robin Bengtsson (som klarade detta under fem dygn med 40 minuters marginal) och för Nina Eibring som sprang på egen hand.

Det har ordnats tävlingar runt Vänern tidigare. 1981 var Bertil Järlåker ensam fullföljande, med start och mål i Linköping där Bertil bodde. Då blev distansen 727 km. När K-G Nyström ordnade tävlingar runt Vänern 1997 och 1998 var det allmänna vägar som gällde och sträckan blev 46 mil. Fransmannen Philippe Fuchs gjorde detta på 3 dygn och 19 timmar i den andra upplagan. Gunilla Franzén var den enda kvinnan som fullföljde (1997). Nina Eibring är därmed sannolikt den blott andra kvinnan att springa runt Vänern.

Lyssna på intervju med Nina Eibring i podden UltraaktuelltLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Banrekordkross på 100 miles i Kullamannen

Fransmannen Alexandre ”Green cap” Boucheix krossade banrekordet med 47 minuter på helgens Kullamannen 100 miles....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Petter Engdahl segrade i Transvulcania

Petter Engdahl tog vara på chansen när Transvulcania avgjordes i helgen, efter en tre år...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

101 timmar i satellit-VM i backyard ultra

Satellit-VM i backyard ultra har återigen flyttat fram gränserna för vad som är möjligt. Två belgare valde att avsluta tillsammans...

Läs mer