SM på 100 km hetast under tävlingsintensiv ultrahelg
Sofia Smedman & Elov Olsson. Foto: Niclas Westerberg

SM på 100 km hetast under tävlingsintensiv ultrahelg


Nio ultratävlingar, med SM på 100 km som den stora höjdpunkten. Den gångna ultrahelgen var het på flera sätt. På SM i Halmstad kröntes Sofia Smedman och Elov Olsson till guldmedaljörer, men inte utan att bli utmanade.

Fina damtider på SM

Sofia Smedman, numera bosatt i Östersund men tävlandes för Billingen X-trail, sprang 100 km för första gången och hon gjorde det med bravur. SM-guld på tiden 7:48:06 tar henne upp som tredje bästa dam genom alla tider, efter VM-tvåan 2015 Kajsa Berg (7:20:48) och VM-sjuan samma år, Stina Svensson (7:38:15), även om Gloria Vinstedt också sprang på 7:37:06 på en 97 meter för kort bana som VM-fyra 2010.

– Det tänkte jag inte på. Det var mer att jag kände att mitt eget lopp gick bra. Jag var väldigt nöjd över hela prestationen, att det funkade så bra. Ibland blir allt helt rätt, säger Sofia Smedman.

En annan Sofia, med efternamnet Byhlinder, var den som satte upp tempot från början. Men efter tre mil tog Smedman över och Sofia Byhlinder fick till slut bryta.

– Jag tänkte att jag lägger mig bakom täten så får vi se hur det går helt enkelt. Och när jag hade lagt mig där tänkte jag att det får bära eller brista, säger Sofia Smedman.

Inte långt bakom fick Hällelöparen Jessica Svärd visa vad hon verkligen går för även på 100 km. Med bara 43 sekunder missade hon en drömgräns på 8 timmar, men slog personligt rekord med 57 minuter. Jessica var den enda svenska kvinnan som i den första omgången togs ut till det VM i 24-timmars som nu har ställts in.

– Det var varmt, kul och lite jobbigt, sammanfattar Jessica loppet, med “lite” placerat på rätt plats i meningen.

Jessica har höjt sig flera snäpp det senaste året och vunnit alla ultratävlingar hon ställt upp i sedan november 2019, då hon med liten marginal fick stryk i en 6-timmarstävling av … Lina Karlsson. Lina, som springer för den lilla klubben En av tre Running Club, gjorde återigen en stabil insats och även om hon själv hade hoppats på en bättre tid slog hon personbästa och upprepade tredjeplatsen från senast det begav sig.

Anmärkningsvärt är att tre av de sex främsta totalt, och fyra av de åtta främsta, var kvinnor (Beatrice Taavo var fyra på 8:55:54). Detta trots att förhandsfavoriter som Lisa Ring, Petra Skiöld och nämnde Sofia Byhlinder tvingades bryta.

Landslagsledaren på 100 km, Lotta Thörn, var på plats och gladdes åt vad hon fick se.

– Det var glädjande att se Sofia Smedman, som tidigare fokuserat på terränglöpning, kliva fram och göra ett fantastiskt lopp. Som landslagsledare ser jag fram emot kommande tävlingar på 100 km och jag är övertygad om att vi kommer att kunna ha ett riktigt starkt landslag under kommande års internationella mästerskap, säger Lotta.

Frida Södermark med ”fripassageraren” – Foto Kevin Wallin

Mest uppmärksamhet av alla rönte säkerligen drottningen av SM, Frida Södermark. Trots att hon är gravid i vecka 39 genomförde hon sitt nionde raka SM och slutade på sjunde plats med tiden 10:28:42.

– Jag är lycklig. Jag är lycklig att det gick, jag mår bra idag. Jag var förstås lyhörd för om något inte skulle känts bra, för jag vill inte äventyra någonting. Men det kändes fantastiskt bra och jag tog mig runt på ett sätt som jag är sjukt nöjd och stolt över, säger Frida dagen efter loppet, som med detta troligen har slagit någon form av världsrekord.

LÄS INTERVJU MED FRIDA OM ”GRAVID” TRÄNINGEN

På SM tävlas även i veteranklasser. Där vann Jessica Svärd klassen K40 (som sju av de elva som gick i mål tävlade i), Anna-Maria Trollsfjord i K45 (10:32:19) och Jenni Steiner i K50 (12:52:30).

Elov utmanad av maratonlöpare

Anton Gustafsson & Elov Olsson. Foto Kevin Wallin

På herrsidan fick vi flera stjärnavbräck redan före start. Och det på förhand ovanligt starka startfältet tunnades ut ytterligare under den varma tävlingen. De som satte den regerande mästaren och Sveriges bäste allround-ultralöpare Elov Olsson, Ockelbo SK, under hårdast press var två löpare som gjort under 2:30 på marathon, men där en av dem gjorde debut på ultradistans.

Allra mest offensiv var 29-årige Anton Gustafsson som tävlar för AXA Sports Club. Efter ett par mil lämnade han Elov Olsson bakom sig och när den första maran passerades varvade han till och med den betydligt mer ultraerfarne Elov på den 975 m långa banan. Som mest var Elov över 6 minuter efter Anton.

Vid det laget, runt 55 km, hade även ultradebutanten Josef Hamber, IS Göta, fått vittring och passerade också han Elov. Men även om Elov hade en svacka när han kände sig sovtrött var han inte särskilt orolig.

– Det var kul att de kom och rörde om lite i grytan. Vet inte om jag blev så hårt utmanad då de inte hade krafter kvar när loppet ”börjar”. Lite som sista milen i marathon, du måste kunna fortsätta pressa på även då. Jag hoppas de får mersmak och att vi får “battla” igen någon gång, säger Elov Olsson.

Efter sex mil drabbades Anton Gustafsson av kramp och klarade inte fortsätta springa.

– Det blev inte riktigt som önskat men jag ångrar inte att jag gav det en chans. Känns lite konstigt att vara hemma och inte vara helt slut i benen, men det gick helt enkelt inte att springa mer när krampen kom. Får se om det kanske kan bli revansch mot hösten, lite blodad tand har man allt, berättar Anton.

Josef Hamber – Foto Kevin Wallin

När Josef Hamber passerade Elov kände han sig så pigg att han till och med ökade tempot och sprang nästan tre mil i ett tempo på under 4 minuter per kilometer. Han höll ledningen ända till när sista fjärdedelen återstod. Men då drabbade även han av “ultra”.

– Jag kände mig verkligen som en maratonlöpare under loppet. Det gick väldigt lätt i fyra timmar och sedan gick det väldigt tungt efter det. Det var jättekonstigt, för så långsamt springer jag aldrig, säger Josef, som inför tävlingen hade som mål att gå under 7 timmar.

Med sin nyvunna ultraerfarenhet blir Josef mycket intressant att följa i Ultravasan 21 augusti.

– Ett SM-silver är jag supernöjd med. Jag tror att ultra är något som passar mig, så jag kommer att komma tillbaka och göra nya försök, säger Josef.

Bronsplatsen kneps av ytterligare en ultradebutant. Erik Olofsson har delat sin väg mot SM i 24-timmarslöpning i podden Maratonlabbet. Uppladdningen blev alltså ett SM-brons på 100 km på 7:47:55.

Där bakom blev det ett längre hopp och bara fem herrar tog sig under nio timmar, vilket faktiskt inte har hänt sedan 2014. Veteranvinnare blev nämnda Josef Hamber i M35 och Erik Olofsson i M40, samt totalfyran Mattias Nilsson i M45 (8:41:52), Oscar Sjölander i M50 (9:05:32) och Per Rabe i M55 (9:44:49).

Lyssna på mer om SM och intervjuer med Sofia Smedman, Frida Södermark och Josef Hamber i podden Ultraaktuellt

Ytterligare åtta ultratävlingar och ett virtuellt fotrally

Oavsett var i landet man befann sig så fanns det i helgen en ultratävling inom hyfsat avstånd. En kort genomgång från norr till söder ger följande.

16 sprang de 50 kilometerna i Boden Fortress. Damsegern delades mellan Lina Edström och Malin Falk, medan Jonas Johansson tog hem herrsegern.

Vid Ursberget i Piteå gick Nalta Backyard Ultra, där välmeriterade ultralöparen Max Själin gjorde tävlingscomeback och vann på 18 varv.

Ett varv längre behövdes för att vinna Backyard Ultra Nämforsen utanför Sollefteå. Emil Lilja vann kampen mot Ann Caroline Wiberg.

På Silverleden i Västmanland gick helgens deltagarmässigt största ultratävling. 137 löpare startade i den åttonde upplagan av Silverleden på en dag. På damsidan gick två löpare under det tidigare banrekordet, Malin Barrulf vann på 6:28:41 före Elin Tengbert på 6:34:52. På herrsidan vann Jonas Nilsson med nästan en timme, på 5:26:34.

Ett systerlopp till Silverleden på en dag, för dem som ville ha en längre utmaning, var 3TU 100+, där 3TU står för Three Trails Ultra. Den 168 km långa banan går längs delar av Bergslagsleden, Postleden och Silverleden. Sex kom till start, två damer och två herrar tog sig i mål. Sandra Lundqvist vann dagen före sin 44-årsdag, medan Kennie Pussinen vann på herrsidan.

På åtta öar i den stockholmska skärgården sprang tio lag om två personer Stockholm Multi Island Run (SMIR). På öarna var det fri navigering, medan man tog sig med båt mellan öarna. Forne landslagslöparen i orientering, Linda Take, slog tillsammans med sin parkamrat Linda Ryen rekord i kortast distans, 68,38 km och tog hem segern både i damklassen och totalt på 7 timmar och 7 minuter.

På Hunneberg utanför Trollhättan tog sig fyra damer och elva herrar i mål på de 45 kilometerna i Skogsvargarna Trailrun. Johanna Junhav och Anton Saba är namnen på de båda vinnarna.

Och slutligen, längs den passande nog 100 miles långa Ostkustleden ordnades den andra upplagan av #Småland100. Med två av elva startande i mål under maxgränsen på 30 timmar får det räknas in i kategorin av ultralopp med högst brytfrekvens. Martin Ström delade segern 2019, men satte nu nytt banrekord med 22:26.

Som om det inte vore nog kunde man också gå upp till 24 timmar i fotrallytävlingen Maratonmarschen, som i år ordnades virtuellt. 3 av de 24 som startade gick hela dygnet, vilket med det stipulerade tempot på 5 km/timme innebar 120 km.

Niclas slog rekord på Skåneleden SL1 med 17 minuter

Skåneleden SL1 sträcker sig ungefär 277 km från Sölvesborg i öster till Ängelholm i väster. Under Kristi himmelsfärdshelgen försökte Niclas Gällentoft sig på att slå Bill Östers FKT, Fastest Known Time, på 46 timmar och 22 minuter. Då fick han ge upp, men i helgen gjorde han ett nytt försök. Med bara 17 minuters marginal lyckades han efter en stark forcering den sista milen att sätta nytt rekord. Lyssna på intervju med Niclas Gällentoft i podden Ultraaktuellt

TOPPFOTO: Niclas Westerberg


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

SUM jubilerade & Tommy gjorde det igen

20-årsjubileum för Sörmland Ultra Marathon, Tommy Carlsson vann TEC 200 miles en månad efter Viadal...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Succé för sexdagarstävlingen Viadal Ultra

Det var sex dagar som skapade en väldigt speciell stämning, både på plats och bland...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Första SM i ultratrail, en av veckans nio ultratävlingar

Johanna Gelfgren och Anders Kleist är namnen på de historiska första svenska mästarna i ultratrail....

Läs mer
Landslagsbiljett till Bill och nordiskt rekord av Therese

Bill Öster går från klarhet till klarhet. I helgen blev han den förste att knipa en biljett till det svenska...

Läs mer
Långa backyardfester och plågsamt vacker målgång

Långa backyardfester och plågsamt vacker målgång: Två backyarddueller, inspirerande resa från noll till hundra miles och 50-årsfirande mitt i natten....

Läs mer
Svenska framgångar under UTMB-veckan

De två giganterna François D'haene och Courtney Dauwalter vann igen – och flera svenskar gjorde resultat av yppersta världsklass.

Läs mer