Spring längre – med adidas sporthörlurar

Spring längre – med adidas sporthörlurar


Svenska Zound Industries ligger bakom adidas sporthörlurar, bland annat nya självladdande RPT-02 SOL och in ear-sporthörluren FWD-02 SPORT med sin individuellt anpassningsbara passform. Båda är perfekta partners till alla typer av löpare – på alla typer av löppass.

¨[ANNONS] Vi är många som gillar att springa med musik, en podd eller kanske en ljudbok i lurarna – få saker kan göra långpassen eller löpbandsträningen lika njutbara. Men då gäller det förstås att batterierna räcker hela passet. 

För dig som lider av den här typen av räckviddsångest är adidas nya on ear-hörlurar RPT-02 SOL ett hett tips. De har utvecklats av adidas licenspartner Zound Industries, i samarbete med Exeger som står för den nya, självladdande ljuscellsteknologin Powerfoyle™. Den här nya teknologin innebär att alla typer av ljus kan omvandlas till speltid.  

– Skillnaden mot vanliga solcellspaneler är att Powerfoyles™ ljusceller även kan omvandla artificiellt ljus till energi. Ljuscellerna kan dessutom skrivas ut i vilka former som helst och böjas. Det gör att teknologin är särskilt lämplig för den här typen av hörlurar, som ju också används mycket inomhus där vi inte har solljus, säger Anders Olsson som är produktchef på Zound Industries. 

Med adidas nya on ear-hörlurar RPT-02 SOL kan du få nästintill oändlig batteritid.

Powerfoyle™-cellerna har utvecklats av det svenska företaget Exeger, som liksom Zound Industries är baserade i Stockholm.  

– Det gjorde att det blev enkelt för oss att samarbeta. Ljuscellerna är en perfekt och innovativ lösning för en produkt som adidas RPT-02 SOL, som ska kunna användas i många olika miljöer. 

Syftet med att implementera den nya ljuscellsteknologin handlar framför allt om att de flesta tycker att det här med att komma ihåg att ladda sina hörlurar är ett problem.

– Ja, och med den här lösningen minskar vi det behovet. Många användare kommer att märka att de i princip har oändlig speltid med adidas RPT-02 SOL. I varje fall så länge de är medvetna om att exponera hörlurarna för ljus och inte lägger dem i en mörk låda förstås …

Anders Olsson, produktchef på Zound Industries. 

Till sin hjälp har användaren både en ljussensor på hörlurarna och en funktion i appen som visar ljusladdningen i realtid. 

– Det man ska tänka på är att försöka använda hörlurarna utomhus när det är ljust, och att förvara dem på en ljus plats när de inte används – vid ett fönster till exempel. Då kommer hörlurarna att laddas med mer energi än vad de använder över tid. Men de går förstås att ladda med en vanlig USB-C-laddare också, och då är batteritiden på 80 timmar.

RPT-02 SOL är delvis tillverkade av 87 procent återvunnen plast*, och är så klart både svett- och stänksäker (IPX4-klassade). Både huvudband och öronkuddar kan tvättas – eller bytas ut om det skulle behövas. Rekommenderat cirkapris är 2 400 kronor. 

*51 % av produkten består av plast, varav 87 % är återvunnen PC-ABS och nylon (inkluderar ej plast i elektroniska komponenter).

HÄR HITTAR DU adidas Headphones

FWD-02 SPORT – utvecklade för löpning

Föredrar du in ear-hörlurar när du springer? Då är kanske adidas trådlösa sporthörlurar FWD-02 SPORT något för dig. De är utvecklade specifikt för löpning, i nära samarbete med löparcommunityn adidas runners. Resultatet är bland annat smidiga touchkontroller, en förbättrad ergonomi med större möjligheter att anpassa passformen på hörsnäckorna samt ett ventilerande laddningsfodral med batteriindikator. 

adidas trådlösa sporthörlurar FWD-02 SPORT är utvecklade specifikt för löpning.

– För löpning är ergonomi och passform absolut viktigast, och det var också i fokus under utvecklingsarbetet med adidas FWD-02 SPORT-hörlurarna. Bland annat levereras de med fyra olika storlekar på silikontopparna och fem olika storlekar på vingarna, så att alla ska kunna hitta en perfekt passform. 

Att enkelt kunna styra sina hörlurar är förstås också viktigt under löpning. Det gäller inte minst när fingrarna blir våta av svett eller regn – och oavsett om man har handskar på sig eller inte. 

– Därför har vi en tryckkänslig sensor, som reagerar oavsett om den är fuktig eller om man bär handskar. Med den kan man styra de flesta funktionerna, till exempel ”awareness mode” som med en lång tryckning på någon av hörlurarna gör att ljudet från din omgivning hörs tydligare. Det var ett tydligt önskemål från löparna vi arbetade med – att man enkelt vill kunna höra sin omgivning av säkerhetsskäl. 

De trådlösa adidas FWD-02 SPORT kan stå emot allt från svett till regn (IPX5-klassade). Batteritiden är sex timmar per laddning, vilket kan förlängas upp till 19 timmar med hjälp av det medföljande laddningsfodralet. 

– Det bärbara fodralet har också funktioner som är framtagna med löparen i åtanke. Bland annat består locket av ett ventilerande funktionsmaterial som låter hörlurarna torka om de är fuktiga efter ett pass. Vi har också adderat en batteriindikator som gör att det är superenkelt att se batteristatusen. Dessutom är laddningsfodralet extra slitstarkt för att klara av de påfrestningar som det kan innebära att bära med sig det under ett löppass, säger Anders Olsson på Zound Industries.

Rekommenderat cirkapris för adidas FWD-02 SPORT är 1 800 kronor. 

HÄR HITTAR DU adidas Headphones

Hallå Ameerah Omar! 

Du är adidas runners mindset coach och profil i lanseringskampanjen för adidas RPT-02 SOL! Hur använder du musik när du tränar?

– Musik sätter tonen för mina pass. Det finns inget bättre än en grym låt när man behöver få lite extra motivation eller fortsätta lite längre. Min bästa låt att träna till är B.O.B. – Bombs Over Baghdad med Outkast.

Vad är dina intryck av adidas RPT-02 SOL?

– De sitter verkligen som en dröm, det känns bokstavligen som att ha mjuka kuddar på öronen. Att inte behöva oroa sig för batteritiden är förstås också bekvämt, särskilt när jag har planerat ett längre pass. Att de kan laddas med hjälp av ljus och delvis är tillverkade i återvunna material är också i linje med min ambition att leva mer hållbart. 

Hur håller du motivationen uppe under de mörkare årstiderna?

– Det bästa sättet är att förlita sig på sin ”community” – du ser mig sällan springa solo under den här tiden på året. Jag har som vana att alltid träna med minst en person, ofta en grupp. Att veta att någon räknar med att jag ska dyka upp gör att jag inte hoppar över något pass.  

– En bra låtlista är ett annat bra trick. Musik är magiskt, inget kan få igång mig som en riktigt bra låt. 

– Mitt sista knep är att jag sover i mina löparkläder, understället alltså. Det kanske låter knäppt, men det innebär att jag kan hoppa rakt ur sängen och sticka iväg. Ju mindre tid jag har att fundera, desto mindre risk att jag ska komma på andra tankar.

Vad är ditt bästa tips på ett träningspass med RPT-02 SOL som träningspartner? 

– Ett idealiskt pass är fartlek där du växlar mellan tröskelfart och avsnitt med lugnare, aktiv vila. Använd musiken som motivation när du vill pusha dig själv och hålla farten uppe under de avsnitt du har bestämt, innan du slår av på takten och springer lugnare en stund. Sedan repeterar du detta ett antal gånger.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Test: Nya Brooks Hyperion MAX

Helt nya Hyperion Max från Brooks landade hos oss på Runner’s World – och chefredaktör...

Läs mer

Fler intressanta artiklar