Suneson sprang genom hela Sverige, Sörman bäst i trail-EM

Suneson sprang genom hela Sverige, Sörman bäst i trail-EM


74-årige Björn Suneson har sprungit genom hela Sverige. 46-årige Carl Johan Sörman var bäste svensk i trail-EM. Anders Jungefors vann Maratonmarschen. Och Elin Tengbert och Anders Fox var överlägsna i Silverleden på en dag.

Äldst bäst i det första trail-EM

På kanarieön La Palma arrangerade det europeiska friidrottsförbundet, European Athletics, i helgen det första europamästerskapet i trail- och bergslöpning. Inga svenska damer kom till start, men tre av de 39 startande herrarna var svenskar. Under traillöpningens högsäsong konkurrerade mästerskapet med andra stora tävlingar, men det var ändå ett starkt startfält.

Störst förväntningar i det lag som landslagsledaren för traillöpning, Kerstin Rosenqvist, tagit ut vilade på Sebastian Ljungdahl. Detta inte minst efter seger på maratondistansen i Transgrancanaria i mars och en andraplats i Madeira Skyrace i maj. Men Ljungdahl kände redan efter några kilometer att benen var alltför tunga och kunde inte göra sig själv rättvisa. 

Även svenske mästaren i ultratrail, Patrik Lindegårdh, som likt Ljungdahl hade sprungit mycket i bergen på ön som förberedelse veckan innan, hade en tuff dag. Lindegårdh, med det spanska smeknamnet Suecoloco, den galne svensken, funderade efteråt på om det hade blivit för mycket träning veckorna innan i jakt på en högre nivå.

Carl Johan Sörman – foto Kerstin Rosenqvist

Bäst av svenskarna kom istället startfältets äldste deltagare, 46-årige Carl Johan Sörman. Sörman har nyligen flyttat tillbaka till Sverige från Toscana i Italien. Det var just i de italienska bergen där hans trailkarriär började på allvar för fem år sedan. Den delen av karriären kröntes nu alltså med iklädande av svensk landslagsdräkt och en 21:a-plats i EM. Med tiden 4:06:47 var Sörman knappt 24 minuter från vinnaren Maximilien Drion du Chapois från Belgien.

Lyssna på intervju med Carl Johan Sörman i podden Ultraaktuellt

Silverleden på en dag

Silverleden är en 64 kilometer lång rundslinga i Bergslagen, i trakter där silver bröts på 1600-talet, med Hällefors som start- och slutpunkt. För nionde gången ordnades Silverleden på en dag, med 38 kvinnor och 87 män på startlinjen.

Banrekordet för herrar lyder på 5:13:09 och sattes av André Rangelind 2015. 6 000 kronor väntade den som kunde slå rekordet. Malin Barrulf satte banrekordet för damer, 6:28:41, så sent som förra året, varför det för damerna enbart fanns 1 000 kronor i potten.

Elin Tengbert – foto Maria Frisk

Elin Tengbert var bara 6,5 minuter efter Barrulf förra året. Trots hällande regn i starten och bitvis lerigt underlag förbättrade hon sig ytterligare tre minuter i år och tog en överlägsen seger på 6:31:19. Tvåan Zara Lundgren var distanserad med 41,5 minuter, medan det till Leonora Johnson på tredjeplatsen skiljde ytterligare 26 minuter.

I herrklassen sprang 27-årige Anders Fox från Spårvägen ungeför ett marathon längre än vad han någonsin gjort tidigare på tävling. Det hindrade honom inte från att ta en betryggande seger och med tiden 5:29:56 göra den tredje snabbaste tiden någonsin i tävlingen. Fox vill springa Silverleden igen nästa år, men siktar annars främst på trailtävlingar runt maradistans och kortare.

Hemmalöparen Brian Nilsson kom tvåa, förbättrade sig för fjärde året i rad och slog med tiden 6:06:49 personbästa med två timmar. Trea kom Andreas Truskog, 59 minuter efter vinnaren.

Lyssna på intervju med Elin Tengbert i podden Ultraaktuellt 

55 timmar i Maratonmarschen

2010 anordnades det första Stockholm Fotrally. Det gick ut på att gå i 5 km/tim så långt som möjligt, tills bara en person återstår. När andra tävlingar anammade fotrallyformatet ändrades namnet på originaltävlingen till Maratonmarschen,

För första gången var Mariefred i år navet i fyra sextimmarsslingor. 103 vandrare stod på startlinjen på fredagskvällen. Strax efter att det tredje dygnet påbörjats klev Johan Nilsson av. När sömnbristen blev för mycket för Pernilla Otto, som slutade efter 51 timmar och 46 minuter, stod finalkampen mellan fotrallyveteranerna Charlotta Sahlström och Anders Jungefors.

Sahlström vann så sent som för en dryg månad sedan Walk of pain efter 51 timmar och gjorde sin fjärde start i Maratonmarschen. Jungefors gjorde sin femte maratonmarsch. När Sahlström pressat sig precis över sitt tidigare personbästa gick det inte längre efter 55 timmar och 10 minuter. 51-årige Anders Jungefors stod därmed som slutsegrare. Det var den kortaste vinnardistansen som krävdes sedan 2014.

Övriga svenska ultratävlingar

I bockstensmannens fotspår i Åkulla bokskogar utanför Varberg arrangerades Bocksten Trailrun. Ultradistansen på omkring 44 kilometer lockade 9 kvinnor och 53 män.

På herrsidan stod Daniel Bränholm för en övertygande insats genom att med tiden 3:35:08 vinna med över 17 minuter före Henrik Molin. Bara 1,5 minut skiljde sedan ner till tredjeplacerade Mattias Nilsson.

Angelica Lundgren gjorde debut som ultralöpare och tog med 4:20:38 en soklar seger, 14 minutuer före Erika Frick, som hade ytterligare 10 minuter ner till Frida Christiansson på tredje plats.

I den femte upplagan av Skogsvargarna Trailrun i Trollhättan slog Björn Martinsson banrekord när han tog en förkrossande seger i herrklassen. Hans tid 3:53:17 var den första under 4 timmars i tävlingens historia och 34 minuter snabbare än tvåan Erik Alvin. Erik hade i sin tur lagkompisen Mattias Druvholt bara en halvminut bakom.

Johanna Junhav tog sin tredje raka seger i damklassen, där Malin Ramne slutade tvåa.

Bodens fästning har gett namn åt trailtävlingen Boden Fortress. På ultradistansen var Veronika Olofsson ensam i damklassen, medan Jonas Johansson med en segermarginal på 32 minuter till Niklas Grau tog sin andra raka seger i herrklassen.

74-årige Björn sprang genom hela Sverige

Björn Suneson har gjort sig känd som den som sprungit flest gånger tvärs över Amerika, hela sju gånger. Förra året sprang han i Nils Holgerssons fotspår genom alla Sveriges landskap. I år var det dags för att ta sig från Sveriges sydligaste ände vid Smygehuk hela vägen upp till den nordligaste punkten vid Treriksröset. 

På 40 dagar avverkade han 215 mil, i genomsnitt 54 kilometer per dag. 
I RW 7-2022 (kommer i augusti) kommer ett reportage om Björn och hans utmanande och imponerande löpningar.

Hör Björn Suneson berätta om sitt äventyr och sina upplevelser i podden UltraaktuelltLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Bli en bättre traillöpare i vinter

Fyra smarta tips för dig som vill utvecklas som traillöpare under vinterhalvåret.

Läs mer

Sverigebästa på 12-timmars och världens bästa tonåring

Det blev flera världsresultat när Personliga Rekordens Tävling genomfördes i Växjö Tipshall i helgen. Lina...

Läs mer

Banrekordkross på 100 miles i Kullamannen

Fransmannen Alexandre ”Green cap” Boucheix krossade banrekordet med 47 minuter på helgens Kullamannen 100 miles....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Petter Engdahl segrade i Transvulcania

Petter Engdahl tog vara på chansen när Transvulcania avgjordes i helgen, efter en tre år...

Läs mer
101 timmar i satellit-VM i backyard ultra

Satellit-VM i backyard ultra har återigen flyttat fram gränserna för vad som är möjligt. Två belgare valde att avsluta tillsammans...

Läs mer