Test: Snabba skor för sommarens lopp!

Test: Snabba skor för sommarens lopp!


ADIDAS ADIZERO HAGIO

Cirkapris 1 000 kr   Vikt 185 gram   

Nya modellen Hagio har viss dämpning i både häl och framfot, och en nivåskillnad mellan häl och tå på sex millimeter. Hagio saknar stöd för pronerare och riktar sig främst till effektiva löpare som vill ha en lätt sko för tävlingar upp till halvmaratondistans och snabba träningspass. Och den gillades generellt av våra testlöpare. 

”Hagio är aningen bredare i framfoten jämfört med många andra Adizeromodeller. Lite för lite stöd för maraton, men en fantastisk sko för kortare distanser för löpare utan skadeproblem” menade en testlöpare. ”Jag älskar den här skon. Att bara sätta på den gör att man känner sig snabb” sa en annan lika entusiastisk testlöpare.

BETYG 8/10 

Lätt känsla som ändå klarar mer än milen, Bra markkontakt 

– Väderkänslig ovandel 


ASICS HYPERSPEED 5

Cirkapris 1 000 kr   Vikt 210 gram   

Hyperspeed är en klassisk tävlingssko med gel-dämpning i både häl och framfot. Den senaste versionen har en sula med ett förbättrat grepp även på våta underlag, samt en relativt liten höjdskillnad mellan häl och tå. 

”Ovandelen har fått ett lyft jämfört med den tidigare versionen. Bra sko för maraton och även en bra tävlingssko på kortare distanser än maraton för ovana löpare som landar på mittfoten eller hälen.” 

Men alla testlöpare var inte lika optimistiska. ”Trots den låga vikten saknas den där riktiga känslan av driv och race. En besvikelse. Har förlorat i löpkänsla jämfört med tidigare års-modeller av Hyperspeed.”

BETYG 7/10

Stöd för hålfoten, Dämpningen gör skon bra för längre distanser.

– Hål i sulan samlar sten och släpper in väta, Dämpningen försämrar löpkänslan. 


BROOKS PURE CONNECT

Cirkapris 1 300 kr   Vikt 229 gram 

Pure Connect ska främja ett naturligt löpsteg och mellanfotslandningar. Pure Connect är framtagna för löpare med ett neutralt löpsteg och som inte behöver så mycket stöd, men som ändå vill ha viss dämpning. Modellen har en nivåskillnad mellan häl och tå på fyra millimeter. 

Det här var en sko som generellt gillades av våra testlöpare, som också imponerades av den dämpning som erbjuds. ”Konstruktionen är perfekt för den som vill springa på framfoten och träna upp löptekniken. En jättebra tävlingssko, ganska lätt med bra dämpning.”

Men en del hade lite svårt för sulans rundade form som upplevdes lite ostadig.

”Instabiliteten i sidled märks mest i högre tempo och på grus. En sko att tävla i på distanser upp till maraton.”

BETYG 7/10

Bra stöd för hålfoten, Bra tävlingssko för ”ovana” löpare då den är relativt dämpad.

– Instabil i sidled, Dämpningen tar bort lite av löpkänslan.


INOV8 BARE-X LITE 150 

Cirkapris 1 300 kr   Vikt 181 gram  

Inov8 Bare-X 150 är en sko utan stödjande eller dämpande funktioner, lämplig för biomekaniskt effektiva löpare med ett neutralt steg. 

Ovandelen är sydd i ett helt stycke och sulan är sju millimeter tjock utan nivåskillnad mellan häl och tå.  

Därför är det också en sko som ställer krav.  ”Ingen sko för hällöpare. Även om man springer framfot eller mittfot så är sulan väldigt tunn och jag skulle därför inte rekommendera några längre distanser med denna sko, max tio kilometer.” 

Andra testlöpare menade också att man bör vara försiktig med en sådan här sko.

”Kräver aggressiv framfotslöpning på grund av noll nivåskillnad mellan häl och tå och en helt platt sula. Funkar inte bra om man har problem med hälsenor.”

BETYG 7/10

Lätta med bra löpkänsla, Bra för att öva upp fotstyrkan.

– Tunn sula, Bred passform ger klumpig känsla.


MERRELL ROAD GLOVE

Cirkapris 1 000 kr   Vikt 205 gram   

Road Glove från Merrell är en ”barfotasko” framtagen för asfaltslöpning. Liksom andra skor i detta segment saknar Road Glove dämpning i sulan. Det är ingen nivåskillnad mellan häl och tå och skon är flexibel, däremot är ett visst stöd inbyggt i hålfoten. Effektiva löpare utan större pronationsproblem kan använda Road Glove som tävlingssko på kortare distanser. 

Avsaknaden av dämpning ger en speciell känsla på hårt underlag, vilket inte alla gillade.

”Saknar de fördelar som en ren tävlingssko ger, det vill säga att rikta energin i steget och skapa ett rull upp på framfoten.” 

Andra testlöpare var mer positiva till modellen som instegssko i ”barfota”-segmentet.

”Vill man ha en stabil första barfotasko så är den här både skyddande och väldigt skön på foten” menade de.

BETYG 7/10

Otroligt skön passform, även utan strumpa. Bra för att bygga fotstyrka.

– Ganska uppbyggd för att vara en barfotasko, Stum och hård att springa med.


MIZUNO WAVE RONIN 4

Cirkapris 1 100 kr  Vikt 211 gram 

Mizuno Wave Ronin är en tävlingssko med viss dämpning i häl och framfot och en nivåskillnad mellan häl och tå på tio millimeter. Den har ganska lite stödjande funktion och lämpar sig bäst för löpare med ett neutralt steg. Och flera av våra testlöpare hyllade skons löpkänsla.

”Mycket löpglad sko med underbar känsla. Man vill automatiskt upp på framfoten i steget. Funkar förvånansvärt bra för distanslöpning och längre tävlingsdistanser. Den största positiva överraskningen.”

BETYG 8/10

Skön markkontakt och löpkänsla, Stryktålig sula.

– Tunn och lite sladdrig ovandel, Stenar fastnar lätt i sulans U-formade häl.


NEWLINE NADA

Cirkapris 1 000 kr   Vikt 118 gram   

Danska sportkonfektionstillverkaren Newline satsar på en linje med löparskor, framtagna i samarbete med amerikanska Somnio. Nada är en minimalistisk sko, lämplig för löpare som vill träna upp sin fot- och löpstyrka. Mellansulan i EVA-material är sex millimeter tjock och skon har ingen höjdskillnad mellan tå och häl. På grund av konstruktionen var många testlöpare tveksamma till att använda den här modellen på annat än korta sträckor.

”Användbar vid löpteknikträning, men jag skulle inte rekommendera en ovan löpare att springa långa sträckor i denna sko” menade en rutinerad löpare.

Den låga vikten gillades däremot. ”En mycket lätt sko, men inget för nybörjaren eller den som inte har genomgått ett träningsprogram för fotstyrka innan.”

BETYG 7/10

+ Lätt, Närkontakt med marken och bra löpkänsla.

– Noll stabilitet. Extremt tunn sula gör många ojämna underlag obekväma.


NEWTON SPEED RACER

Cirkapris 1 400 kr   Vikt 204 gram   

Amerikanska Newtons Speed Racer ska underlätta mellanfotslöpning och är framtagen främst för löpare med ett neutralt steg. Speed Racer har ingen nivåskillnad mellan häl och tå. 

Fyra gummikuddar under framfoten dämpar stöten från fotisättningen och ska underlätta övergången till frånskjutet, men inte alla testlöpare kom överens med konstruktionen.

”Det känns som att det är en hård platta framtill under skon. Till en början kändes den bra att springa i, men efter några kilometer blev det stumt. En sko att tävla max tio kilometer i.” 

Å andra sidan var många positiva till att skon verkligen främjar framfotslöpning.

”Men den är inte för alla och kräver ordentlig tillvänjning” var däremot en vanlig brasklapp.

BETYG 6/10

Stabil, Bra passform och väldigt bekväm.

– Relativt hård och stum, Kräver att man springer på framfoten.


NIKE ZOOM STREAK 3

Cirkapris 1 200 kr   Vikt 205 gram

Det här är en lätt tävlingssko med dämpning, framtagen i första hand för löpare med ett neutralt steg. Skon erbjuder ganska lite stöd för överpronerare, men kan funka även för dessa på kortare tävlingsdistanser. 

”Väldigt skön och lätt sko som har en ordentlig sula. En van löpare kan springa maraton i denna modell” var ett av många positiva omdömen. 

”En perfekt sko för den som vill springa på framfoten” menade en annan löpare. 

BETYG 9/10

Klarar mer än bara milen, Skön passform och material som andas. 

– Tunn ovandel gör skon väderkänslig, Bristande stöd för hålfoten.


SAUCONY TYPE A5

Cirkapris 1 300 kr   Vikt 170 gram

Type A5 ersätter den tidigare modellen A4 och är framtagen för löpare med ett neutralt steg, som inte behöver så mycket dämpning. A5 är lättare tack vare en ny ovandel och har fått en sula med bättre grepp än föregångaren. Skon har en tunn mellansula och en nivåskillnad på fyra millimeter mellan häl till tå. 

”Väldigt mysig och snygg sko som passar bra för längre pass och även tävlingar upp till tio kilometer” var en kommentar. Men flera tyckte också att sulans konstruktion ledde till att stenar och annat fastnade i den.

BETYG 7/10

Mjuk, flexibel och racig känsla, Tillåter löpning på mittfot/framfot.

– Hålen i sulan. 


Så testade vi

Gemensamt för samtliga skomodeller i detta test är att de väger runt 200 gram eller mindre, och i första hand är framtagna för starka, biomekaniskt effektiva och drivna löpare.

Beroende på vikt, pronationsrörelse och löpstil kan dessa skor användas på allt från korta intervallpass till maratonlopp.
Skorna testades under en månad och av flera olika typer av löpare: motionärer och elitlöpare, kvinnor och män.

Skorna är vägda i storlek US 10.5.

Samtliga i testgruppen har fyllt i ett protokoll och betygsatt tre aspekter av varje modell: löpkänsla, passform och kvalitetsintryck. Protokollen utgör underlaget för slutomdömet.

Totalbetyget har viktats så här: löpkänsla 50 %, passform 25 %, kvalitetsintryck 25 %.Det här är ett utdrag från vår mer omfattande artikel i Runner’s World nummer 5 2012. 


Antal kommentarer: 6

Anna

Är det herrskorna ni visar på bil? Verkar ofta vara det!


Jonas Lund

Hej Anna,
i det här fallet så ser flera av modellerna likadana ut för dam som herr. Om jag minns rätt är det färgsättningen på Saucony och Asics som skiljer i det här fallet.
Att det blev herrmodellerna även i de två fallen fallet berodde på att vi redan skickat ut dammodellerna till våra testlöpare när det var dags för fotografering.
I våra andra skotester är det oftast inte så att vi fotograferar skorna själva och då verkar det vara ngn standard att jobba med herrmodellerna (ibland får vi till och med bilder med färgsättningar som aldrig en når ut till butikerna). Jag vet egentligen vad det beror på men det känns naturligtvis aningen förlegat.
Samtidigt kan man ju fundera på om det inte är ännu konstigare att damer och herrar får helt olika färgsättningar på exakt samma typ av sko. Att ta fram dammodeller brukar till och med lite sarkastiskt beskrivas som ”shrink and pink” av folk inom skobranschen.
Men oavsett av hur det ser ut nu så kommer vi naturligtvis ta med dina synpunkter och se om vi kan förändra skotesterna framöver.
Tack för din hjälp.
Jonas Lund, Webbredaktör


Albon

Varfor gor ni en test av Nike Streak 3 nar 4an ar ute?!?


Jonas Lund

Hej Albon,
tyvärr fanns inte 4:an att tillgå när vi gjorde testet, vi valde ändå att testa 3:an eftersom den också finns ute i butik under våren + att den har samma sula/uppbyggnad som Flyknit-modellerna som kommer till hösten.
Har själv provat 4:an nu och tycker personligen att det är en bättre sko än sin föregångare, framförallt eftersom ovandelen har blivit lite ”stabilare”.
Jonas Lund, Webbredaktör


Twiggy

Streak 3 har ingen som helst likehet med de nya Flyknit skorna…..


Tomas Jansson

”Snabba skor för sommarens lopp”
Kommentaren från mig är att skorna förefaller bli mer och mer lika inom respektive område och det verkar rent tekniskt/funktionellt inte spela ngn större roll vad man väljer egentligen. Alla funkar, ta den snyggaste!
Valet av sko är nog väldigt mycket en känsla som för de flesta varierar med dagsformen och hur bra bemött man blir i skobutiken.
Kan inte låta bli att kommentera de”vetenskapliga” utprovningarna som görs i sportaffären eller på löpplabbet med hjälp av löpband med kamera och plattor med laser mm. : ”Du ser här att proneringen och vinkeln…….” Det är ofta väldigt godtyckligt vad säljaren rekommenderar och jag måste ju analytiskt påstå att det är inköparna för respektive kedja som styr rekommendationen mer än att ”det här är en sko som passar just dig därför att…” .
Tack för ordet, trevlig sommar!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar