Upplev barfotalöpning 2.0 – med Merrells minimalistiska löparskor

Upplev barfotalöpning 2.0 – med Merrells minimalistiska löparskor


Merrells minimalistiska modeller Trail Glove 7 och Vapor Glove 6 väcker barfotalöpningen till liv igen.

[ANNONS] Fördelarna med att – åtminstone då och då – låta fötterna jobba på ett barfotalikt sätt är uppenbara. Inte minst ger det en effektiv styrketräning för såväl fotens som underbenets muskulatur och stödjevävnad. Men vi får också en positiv inverkan på vår löpteknik. Genom en mjukare och mer följsam markkontakt banar vi automatiskt in en bättre kroppshållning och ett mer energieffektivt rörelsemönster.

Att skifta från markant uppbyggda skor till mer minimalistiska modeller kräver emellertid en tålmodig anpassning, vilket ofta förbisågs av många entusiastiska barfotalöpare när den minimalistiska trenden slog till för femton år sedan. En alltför abrupt övergång till en ny typ av skor resulterar ofta i olika typer av överbelastningsskador såsom hälsenebesvär och stressfrakturer. 

Barfotatrenden – en motreaktion

Bakgrunden till barfotatrenden var att allt fler löpare, tränare och idrottsmedicinska experter började ifrågasätta filosofin med markant uppbyggda skor, som hade varit allena rådande sedan 1970-talet. Många menade att höga mellansulor, extra stabilitetsdetaljer och kraftigt förstärkta ovandelar var passiviserande och förhindrade fötternas naturliga rörelsemönster.

Under 1990-talet fick därför ett nytt tankesätt allt fler förespråkare. De allra mest radikala anhängarna menade att vi skulle löpa helt barfota, även om majoriteten insåg att ett visst skydd mot underlagets ojämnheter var nödvändigt. Men flera skotillverkare var ändå lyhörda för den nya trenden och erbjöd under första delen av 2000-talet mer minimalistiska löparskor, där foten tilläts en större rörelsefrihet.

Pendeln svänger igen

Sedan dess har mycket hänt. Inte minst har minimalismen ersatts av en sorts maximalism, med kraftiga mellansulor i nya material som ibland förstärks med kolfiberplattor för att ge löparen en bättre löpekonomi. Men den minimalistiska filosofin har fortfarande anhängare, och det finns fortfarande barfotaskor på marknaden.

I dag är dessa skomodeller konstruerade så att de ger fotsulan ett gott skydd mot underlagets ojämnheter. Samtidigt tillåter de foten att jobba på ett naturligt sätt, så att styrka och löpteknik kan utvecklas på bästa möjliga sätt. Med försiktig tillvänjning och rätt träningsdosering kan de bli ett effektivt hjälpmedel att utveckla vår löpning. Merrells minimalistiska skor Trail Glove 7 och Vapor Glove 6 är utmärkta exempel på detta.  

Merrell Trail Glove 7

Den sjunde versionen av den minimalistiska trailmodellen Trail Glove har fått en lite högre mellansula än tidigare (8 millimeter), och använder sig av Floatpro-materialet för att erbjuda en lätt men mjuk upplevelse. En annan nyhet är att Merrell har tagit bort den så kallade ”rockplaten” i mellansula för att förbättra kontakten och känslan mot underlaget.

Merrell Barefoot 2-konstruktionen har ett så kallat nolldropp, alltså ingen höjdskillnad mellan häl och tådel, för att foten ska få en neutral, naturlig position. Ovandelen är konstruerad i en lättviktsmesh som andas väl, och består av 60 procent återvunnet material. Ecostep-yttersulan är tillverkad av Vibram, har två millimeter höga dobbar för att ge ett säkert grepp, och består till 30 procent av återvunnet gummi.

Merrell Trail Glove 7
Vikt: 225 gram (unisex)
Häldropp: 0 mm
Cirkapris: 1.500:-

.

Merrell Vapor Glove 6

Den sjätte versionen av Merrells minimalistiska Vapor Glove är en lättviktsmodell riktad till den som vill testa en mer naturlig och barfotalik löpupplevelse.

Merrell Barefoot 2-konstruktionen innebär bland annat så kallat nolldropp – det vill säga att det inte är någon höjdskillnad mellan häl och tådel – för att ge foten en mer naturlig, neutral position. Mellansulan bygger också bara fem millimeter i höjd för att ge löparen en direkt, naturlig kontakt med underlaget.

Vapor Glove 6 har en Vibram Ecostep-yttersula, tillverkad med 30 procent återvunnet gummi. Delar av ovandelen, bland annat polstring och skosnören, består till 100 procent av återvunnet material.

Merrell Vapor Glove 6
Vikt: 154 gram (unisex)
Häldropp: 0 mm
Cirkapris: 1.300:-

HÄR HITTAR DU BARFOTASKOR
FRÅN MERRELL


Antal kommentarer: 2

Åsa

Har sprungit först i Trail Glove men i takt med att de gjorde sina sulor tjockare övergick jag till Vapor. Gick utmärkt, bara man tog det lugnt och försiktigt. Blev av med de knäproblem jag haft i många år vid löpning i mer dämpade skor. Nu har jag sprungit x antal halvmaror och två maror i mina Vapor. Grymma skor!


Marie

Har sen flera år sprungit i merrell trail glove 4, underbar löpkänsla! De börjar dock falla isär så jag behöver hitta något nytt. När jag provade trail glove 5 så uppfattade jag dem som smalare och mer uppbyggda i hålfot, alltså ett steg bort från ”barfotaliknande” så de blev inte ersättare till 4an. @merrell, hur är modellerna 6 och 7 i den aspekten? Vågar jag hoppas på att 7an har gått tillbaka mot vad 4an var?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Fler intressanta artiklar