17 tips: Från start till mål i Lidingöloppet
FÖRE STARTSKOTTET
Det är viktigt att komma till tävlingsområdet i god tid före start. Då kan du koppla av och göra de sista förberedelserna inför loppet utan att stressa.
Följ det här upplägget:
1. Förbered löputrustningen. Plocka fram tävlingslinnet eller tröjan, shortsen och löpskorna kvällen före loppet. Nåla fast nummerlappen och fäst tidtagningschipet i ena skon. Så här fäster du chipet. Packa väskan och kolla vilken tid du måste lämna hemmet/hotellrummet. Då kan du gå och lägga dig med en mer avslappnad känsla i kroppen.
2. Res lätt. Duscha hemma om du har möjlighet så slipper du bära med dig ett extra ombyte och handduk. I de populäraste loppen blir det lätt långa köer av svettiga löpare. Då är det smidigare att ha med ett lättare ombyte med en under- och en överdragströja samt ett par varma överdragsbyxor.
4. Dags för Bajamajan. Besök toaletten en sista gång och ta med eget toapapper. Ju längre köerna är, desto större risk är det nämligen att toapappret är slut.
5. Skaffa en plastpåse. Det är inte snyggt, men funktionellt. En stor plastpåse med hål för huvudet skyddar hela kroppen mot både regn och kyla, och du kan slänga av dig den strax innan starten går.
6. Värm upp klokt. Undvik våta gräsmattor eftersom du kan bli blöt om fötterna. Leta i stället upp ett kort vägavsnitt där du kan jogga fram och tillbaka några gånger.
7. Kom i tid men inte för tidigt. Ställ dig bakom startlinjen i god tid före start men undvik att gå in i fållan för tidigt eftersom du hinner bli både stel och nervös om du får vänta för länge på starten.
STARTEN HAR GÅTT
När loppet har börjat finns det mer att tänka på än att sätta ena foten framför den andra.
Tänk på det här:
1. Ha tålamod. Gör inte misstaget att springa för snabbt i början. Det är tyvärr vanligt och brukar leda till att det blir onödigt jobbigt senare i loppet. Sänk axlarna, slappna av i armarna och håll huvudet högt så hittar du snart flytet i löpningen. Försök att inte dras med i dina medtävlandes tempo utan håll din egen fart.
2. Drick tidigt. Det är viktigt att börja dricka tidigt för att energitillförseln ska ske kontinuerligt. I början av varje vätskestation brukar det bli trångt. Sikta därför in dig på att greppa en mugg i slutet av stationen.
3. Passera andra löpare försiktigt. Att springa förbi löpare som lyssnar på musik, kan vara svårt eftersom de inte hör att du är på väg att passera. Var uppmärksam på att löpare med hörlurar inte är lika koncentrerade som andra löpare.
4. Håll åt sidan när du saktar ned. Håll dig åt sidan av vägen om du tvingas sänka tempot eller stanna. Då slipper du att bli omkullsprungen av löparna bakom.
5. Vänta med firandet… Visst kan det kännas som du nästan är i mål när det bara återstår några få kilometer av ett långlopp. Men vänta med att ta ut något i förskott. Spara på krafterna, de kan behövas ända in över mållinjen.
LYCKLIGT SLUT
Stort grattis – men du är inte klar ”bara” för att du kommit i mål. Några moment återstår fortfarande:
1. Fortsätt framåt. När du passerat mållinjen är du säkert trött. Det är alla andra löpare också. Många av dem du har strax bakom dig vill också komma till den efterlängtade vätskan och duschen efteråt och det kan bli trångt i målfållan. Undvik därför att stanna direkt när du gått i mål. Fortsätt i stället att gå tills utrymmet blir större.
2. Ta på dig något snabbt. Byt linnet/tröjan mot en torr överdragströja så snabbt du kan.
3. Visa beviset. Häng medaljen runt halsen och njut av känslan av att ha fullföljt loppet. Låt medaljen hänga kvar även på festmåltiden på kvällen. Det ger många uppmuntrande kommentarer.
4. Ät något lätt. Fyll också på med något ätbart efteråt. Både proteiner och kolhydrater behövs för att du ska kunna återhämta dig.
5. Leta upp dina bekanta. Bestäm en återsamlingsplats där du kan träffa vänner och anhöriga efter loppet. En skylt med en viss bokstav eller siffra, alternativt ett stort träd kan vara lämpligt. Kom ihåg att det oftast är lättare för dig att hitta dina anhöriga än tvärtom i en stor samling med löpare som är likadant klädda.
Lycka till!
Antal kommentarer: 2
Ulrika Bengtsson
Hej… Tycker att det är väldigt upplyftande att få läsa sånt här som kanske är banalt, men är faktiskt väldigt viktigt. Framförallt det som händer innan loppet.
Tack…nu längtar jag till ert fantastiska lopp som är sista i klassikern 🙂
Jenny Sunding
Tack Ulrika! Ja ibland är det de enklaste sakerna man behöver bli påmind om som allra mest :). Lycka till! Mvh Jenny, webbredaktör
Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in