3D-scanning ger framtidens löparsko

3D-scanning ger framtidens löparsko


Det är ett myller av mässutställare på The Running Event, kallat TRE, och alla vill visa upp sina nya produkter. Tom Kellheim, tidigare ägare av Löplabbet och med spetskompetens inom produkter för löpare, är på plats och ger oss en inblick i vad som är hetast just. Utställarmässan kompletteras av olika seminarier med forskare, löpare och andra som verkar inom löpsegmentet. Det som det pratas mest om är sultillverkaren Superfeet’s nya satsning tillsammans med skoföretaget Brooks och deras projekt med att skapa individanpassade löparskor.

Löparen får 3D-scanna foten i en liten låda i butiken och utifrån fötternas exakta form skapas både läst (ovandel) och innersula. Att få en formgjuten innersula är ingen nyhet, det har många butiker med seriös löpningsinriktning kunnat erbjuda tidigare. Nyheten här är att även lästen skapas utifrån fotens form. Här öppnas stora möjligheter för löpare som hittills haft problem med att höger respektive vänster fot inte haft samma form. Med den nya tekniken kan man få anpassade skor för respektive fot. Har man en fot som är längre eller bredare än den andra får man anpassade skor utifrån skillnaden.

I uppstarten på projektet kommer denna service finnas på en skomodell (Brooks Levitate) men i framtiden finns det planer på att utöka löparnas val till fler modeller. Andra skomärken har aviserat att de har liknande tankar som Brooks. Genom att ha några utvalda produktstationer både i USA och Europa ska löparen som beställer skon få de individanpassade skorna redan tre till fem dagar efter utprovning. I framtiden pratas det även om att mellansulan kommer att kunna individanpassas utifrån stabilitetsbehov. Det finns många löpare som har en viss pronation på ena foten, men är helt neutrala på andra foten. I dagsläget finns det inte lösning i mellansulan för detta, utan man får förlita sig till individanpassningen i innersulan. I framtiden kan man med individuell produktion skapa ett par skor där ena skon är neutral men den andra har en support som foten kan få hjälp av. 3D-scanning innan produktion av skon kan vara framtiden för löparna.


Nr 10 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Spring dig ung. Forskare: Löpning bromsar åldrandet.
  • Höstens bästa löparskor. Stor guide!
  • Så tränar du optimalt i vinter
  • 10 saker alla löpare bör veta
  • Ta nästa steg? Här är facit
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Vesa Koskela

Vilken skandal att man inte vet mer om fötter när det ska vara proffs som gör skor. En formgjuten sula stör fotens funktion och motverkar Plantar Fascians drag i stortån. Om det trycker upp i fotvalvet dras stortån nedåt och man kan inte gå över den!! Visas på pronatos.comLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Ny studie: Här är de snabbaste kolfiberskorna

Nu har de flesta skotillverkare en kolfibermodell – men vilken är egentligen bäst? Det har...

Läs mer

Fler intressanta artiklar