Andreas Almgrens korta men intensiva säsong
Andreas Almgren korsar mållinjen som segrare i Finnkampen FOTO: DECA Text & Bild

Andreas Almgrens korta men intensiva säsong


Han slog rekordet som stått sig i 46 år och han kom fyra på EM. Några månader tidigare var han dock långt ifrån rekordformen och sitt egna max. Runner’s World har pratat med Andreas Almgren om säsongen 2022. 

Klockan närmar sig 21.30 den andra september 2022. De flesta löparna i 5 000-metersloppet har precis gått i mål. Med benen tunga av mjölksyra ligger Andreas Almgren kvar och flämtar. Han har precis slagit Anders Gärderuds sista svenska rekord, det som stått sig i 46 långa år. 

– Inför loppet hade jag nästan mentalt ställt in mig på att jag hade rekordet. Jag visste inte exakt vilken form jag var i, men jag visste att den var bra. Innan hade jag kört rätt långa intervaller i 13.07-fart och känt mig rätt bekväm i det, berättar Almgren.

Vid det här laget känner de flesta till vad som hände den där sensommarkvällen i Bryssel. Men det alla inte vet är att Almgren några månader innan rekordloppet var långt ifrån toppformen. 

– Jag hade en strulig vår med lite små skavanker och sjukdomar. Inget allvarligt men saker som gjorde att jag inte fick någon kontinuitet från början på mars till mitten av maj. 

Almgren fortsätter. 

– Som det var i juni trodde jag aldrig det skulle bli så bra som det blev. 

För när Turebergslöparen börjar komma igång med löpningen i början av sommaren är han i vad han själv beskriver som ”dålig löpform”. I ett av hans standardpass (10 x 1 000 meter tröskel) ligger han 13 sekunder efter vad han skulle ha på samma pass några månader senare. 

Cyklade mycket

Trots den dåliga formen var Almgren aldrig inne på att lägga ner säsongen. I stället fortsatte han träna och steg för steg blev formen bättre. 

– Jag tror att jag var hyggligt tränad men dåligt löptränad. När jag väl kom igång med löpningen gick det sen rätt snabbt. På två veckor hade jag kommit ner till bra tider igen. 

En viktig del för att hålla upp formen var den alternativa träningen.

– Under den perioden som jag inte kunde springa eller träna så bra så cyklade jag mycket och det hjälpte mig hålla uppe formen. 

Almgren mot mål i EM FOTO: DECA Text & Bild

Så är det augusti och EM i München. Andreas Almgren har visat bra form på SM veckan innan och går in i mästerskapet som en outsider till medaljerna. 

Han gör ett fint lopp och går i mål som fyra, en och en halv sekund och ett misstag ifrån medalj. 

För med 600 meter kvar släpper britten Andrew Butchart en lucka till kvartetten framför honom. Almgren, som ligger bakom, tvekar lite och går inte om direkt. I stället växer gapet. När svensken sen väljer att ta upp jakten är avståndet för långt. 

– Jag gjorde ett litet taktiskt misstag men jag är ändå väldigt nöjd med det loppet. 

Terräng – eller inte?

För många löpare innebär hösten terrängträning. Leriga gräsfält med spikar längre än köksknivar och tveksamhet kring om man ska välja shorts eller långa tights. Andreas Almgren skiljer sig inte från mängden men erkänner att terrängsäsongen inte kommer att bli särskilt lång. Det blir terräng-SM i Hässelby den 22–23:e oktober men sen får det vara nog. 

– Jag vill bara fokusera på träningen. Någonting som blivit väldigt tydligt för mig de senaste åren är att jag ska fokusera på vad som egentligen är viktigt för mig i min karriär – vilka lopp som betyder någonting. Att ha en lång terrängsäsong är inte så viktigt för mig. 

Han fortsätter: 

– Det här är en period då jag vill bygga upp mig för de viktiga loppen nästa år. Att då behöva ta massa resdagar och släppa på träningen blir inte bra i längden. 

Andreas Almgren under förra årets terräng-SM då han vann den korta banan. FOTO: DECA Text & Bild

Almgren kommer därför inte ställa upp på terräng-EM som går den elfte december i Italien. I stället ligger allt hans fokus på de mästerskap som kommer nästa år. Det som lockar mest är VM som går i Budapest i augusti. Kan Almgren hålla samma form då som han gjorde under slutet av säsongen 2022 talar mycket för att det kan bli ett roligt mästerskap för svensken. Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Formbesked av Lahti

Med två veckor kvar till terräng-EM vann Sarah Lahti det ansedda terrängloppet Waranderlopp i Nederländerna....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Svenska terrängframgångar i Nederländerna och Rumänien

Om en månad är det terräng-EM och på kontinenten tävlas det allt mer i terräng....

Läs mer

Emil Danielsson mot nya mål

Under sommaren tog han klivet in bland de snabbaste 5 000-meterslöparna genom tiderna. Av många...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Medaljer på VM och guld på NM

Ida Nilsson tog silvret på VM i ultratrail och Mohammadreza Abootorabi vann NM i terräng.

Läs mer
Sanna Mustonen – från 400 meter till maraton

Som junior reste hon till USA för att gå på college som 400-meterslöpare, i dag har hon sprungit EM i...

Läs mer
Dubbla guld till Almgren och Mengsteab

Terräng-SM blev en succéhelg för Andreas Almgren och Samrawit Mengsteab – båda tog hem korta och långa banan i Vällingby....

Läs mer
Reza inför Terräng-SM: “Jag mår bra av hösten”

Mohammadreza Abootorabi är en av de mest framgångsrika terränglöparna de senaste åren. Nu ska han försöka vinna terräng-SM igen.

Läs mer