Äntligen får Erik och Justus springa Varvet tillsammans!

Äntligen får Erik och Justus springa Varvet tillsammans!


Äntligen dags för Göteborgsvarvet igen! Och äntligen får man köra loppet med vanlig rullstol, för första gången i loppets historia. Det tackar ”Team Erik och Justus” för som kommer att stå på startlinjen – och de är otroligt laddade.

[BETALT INNEHÅLL FRÅN SALMING SPORTS] Erik Fröström och Justus Jonsson träffades första gången 2017, när de började studera på juristprogrammet i Karlstad. Förutsättningarna för dem var lite olika. Erik är 2.02 lång, stor och stark. Justus föddes med en CP-skada, är rullstolsburen med nedsatt motorik, men kan i viss mån använda båda händerna och sköta studierna via en Ipad.

– Jag blev så otroligt imponerad och fascinerad av Justus inställning till livet. Trots att han inte har lika bra förutsättningar som oss andra vill han inte att det ska påverka hans livsval, han vill kunna göra samma saker som vi gör. Han kom snabbt in i gruppen på juristprogrammet, en glad och positiv kille som blev en i gänget, säger Erik Fröström.

De tog båda examen i januari. Erik har fått jobb som jurist i Stockholm och Justus som jurist i Göteborg.

– Det är ett bevis på att man inte ska låta sig begränsas av fysiskt handikapp, säger Erik.

Erik har sprungit Göteborgsvarvet sju år i rad, och började redan som sjuttonåring. I år blir det åttonde gången. Att de skulle köra loppet tillsammans var en tanke som dök upp redan 2019, med Justus i rullstol. Men när Justus tog kontakt med Göteborgsvarvets tävlingsledning den gången gick det inte på grund av olika säkerhetsföreskrifter. I år däremot, blev det roligare besked – säkerhetsföreskrifterna har ändrats för årets lopp och Justus och Erik fick klartecken att köra.

Göteborgsvarvet blir grädden på moset, först tog jag examen från Juristprogrammet och nu ska vi köra Varvet – det kan inte bli bättre.

– Det ska bli så fantastiskt roligt. Göteborgsvarvet blir grädden på moset, först tog jag examen från Juristprogrammet och nu ska vi köra Varvet – det kan inte bli bättre. Det var en stor utmaning för mig att söka till Juristprogrammet med tanke på mitt handikapp, och det har varit en helt fantastisk resa att klara det med mina juridikkompisar, säger Justus Jonsson.

Han menar att de har hjälpt varandra under studietiden, som ett team under de tuffa tentaperioderna.

– Men nu när vi kör Varvet blir det tuffast för Erik som ska köra runt mig. Men han är en jäkel på att springa, han är lång och stark, det är ingen man bråkar med i första taget, haha. Jag ska mata honom med kexchoklad och sportdryck hela vägen in i mål!

De kommer att köra i en vanlig rullstol, men de har fått hjälp av företaget Deacon att modifiera den en smula. Rullstolen de kommer att använda har nu bara tre hjul i stället för fyra – ett i fronten som är lite lättare att rulla med.

– Justus väger runt 70 kilo och rullstolen runt 30 kilo, det gör 100 kilo totalt. Det var rätt tungt att köra med fyra hjul, med det nya hjulet går det betydligt lättare. Jag är ju rätt lång också, 2.02, så jag får luta mig en del framåt. Men i stället för två handtag har Justus rullstol en stång som gör det lättare, säger Erik.

Vägen är målet

Någon speciell tid siktar de inte på, här är det vägen som är målet, och där har Erik och Justus fått till ett fint samarbete med sportmärket Salming och konceptet ”The Swedish Comfort”. Det handlar inte så mycket om att korsa mållinjen så snabbt som möjligt, utan om att ha en så komfortabel resa som möjligt på vägen dit.

– Våra vänner på Salming har varit väldigt snälla mot oss. Vi har fått skor och tröjor och shorts och kepsar, otroligt sköna grejer. Jag är ju också rätt stor och behöver skor med lite tjockare sula, det är bra för mina fötter och vader. Jag har testat många skor genom åren, men de jag fått från Salming är de bästa jag provat på hittills, säger Erik. 

Det kommer också att bli en stor uppslutning längs med banan – vännerna från Juristprogrammet kommer att vara på plats, Eriks sambo och familj och Justus familj.

– Det lär bli bra tryck, skrattar Erik, och det kommer att behövas. Det kommer bli fantastiskt kul, så roligt att få göra det här tillsammans med Justus.

Erik brukar springa ett lopp om året, som en morot för löpträningen.

– Nu senast sprang jag Wien Marathon, det var min första mara. Jag var väldigt ödmjuk inför det och hade bara som ambition att ta mig runt och njuta av loppet. Jag kom in på 4.27, berättar Erik.

Han tränar tre, fyra gånger i veckan, växlar mellan löpning och styrketräning på gym. När ett lopp närmar sig blir det mer löpning. 

– Nu jobbar jag i Stockholm men jag är född och uppvuxen i Göteborg och är där mycket, då tränar jag ofta med Justus. Vi brukar köra 5–10 kilometer, antingen i Slottsskogen eller ute i Hovås där jag har min familj. Ibland kör vi också inne i stan, där Justus bor.

Och snart smäller startskottet för Varvet! Ett slutord?

– Det ska bli så roligt att göra det här med Erik. Att putta runt mig i två mil, det är verkligen att ta en för laget. Det känns också fantastiskt att ha tagit examen och äntligen få komma ut och göra skillnad i samhället, avslutar Justus.

                                        Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Fem nyckelpass för dig som ska springa en halvmara

Halvmaran är tillräckligt lång för att vara en rolig utmaning. Här är fem nyckelpass för...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Gelfgren och Claesson vann Salming Idre Fjällmaraton

Kranskullan Pernilla Wiberg fick hänga kransarna på Johanna Gelfgren och Oscar Claesson när Salming Idre...

Läs mer

Göteborgsvarvet – och svenska framgångar internationellt

Drygt 23 000 av 44 000 anmälda startade i Göteborgsvarvet, där Samuel Russom och Hanna...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Äntligen dags för Göteborgsvarvet igen!

Drygt 44 000 löpare från 63 nationer är anmälda. I de starka elitfälten står hoppet...

Läs mer
Bästa tipsen inför Göteborgsvarvet

Här är chefredaktör Anders Szalkais bästa tips för att göra Varvet till en bra upplevelse – från start till mål.

Läs mer
12 veckors program mot Varvet – boosta din vårträning!

Måndag 28 februari drar det 12 veckor långa träningsprogrammet inför Göteborgsvarvet igång. Det är coacherna Musse, Hanna & Szacke som...

Läs mer