Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden


Aron Andersson vann återigen Wings for Life, och var sist kvar av 184 000 startande. Bill Öster krossade ett redan bra rekord på Blekingeleden. Kullamannen har polisanmälts av Länsstyrelsen för en virtuell träningshelg. Och på den globala nivån skakas traillöpningens själ om av de stora jättarna när UTMB lanserar en världsserie.

Wings for Life World Run är en global uthållighetstävling till förmån för forskning kring ryggmärgsskador. Löpare och rullstolsåkare tävlar sida vid sida och startar samtidigt, varhelst man befinner sig i världen. Tävlingen går ut på att ta sig så långt som möjligt innan en bil som kör enligt ett specifikt tidsschema kommer ikapp.

I år var det förstås ingen bil och de flesta av de hela 184 000 startande tävlade inte heller sida vid sida. I stället kontrollerades deltagarnas framfart via en app. När alla de 184 000 gått i mål hade paraidrottaren Aron Andersson tagit sig 66,85 kilometer, längst av alla i hela världen. För tredje gången.

– Fy fasiken vad jag fick slita idag, men till slut gick det ändå. På något sätt hittade jag ändå kraft när jag trodde att jag var helt tom. Jag körde längst av alla i världen! Vilken jäkla grej alltså! skriver Aron i sociala medier.

Även Kristoffer Linna (som sprang i Österrike) och Fredrik Eriksson tog sig in på topp 25 på herrsidan globalt. Ellen Andreasson tog sig precis över maratondistansen och slutade 11:a på damsidan.

Bill slog bra rekord på Blekingeleden

26-årige Bill Öster från Näsum utanför Bromölla har ännu inte mätt sina krafter mot andra löpare i en ultratävling. Men i höstas sprang han Skåneleden SL1 på rekordtid och i helgen krossade han välmeriterade Christian Malmströms tid på den 27 mil långa Blekingeleden. Med tiden 35 timmar och 23 minuter var han drygt 3,5 timmar snabbare än Christians tid.

– Det gick väl över förväntan. Jag skulle varit nöjd om jag bara hade kommit ett par minuter under rekordet. Tre och en halv timme, det hade jag verkligen inte räknat med och jag har inte riktigt hunnit smälta vad jag gjort, säger Bill Öster.

Målgången skedde vid fredsstenen vid Brömsebro. Stenen är rest till minne av de förhandlingar som ledde till att Sverige och Danmark-Norge slöt fred år 1645. Fredsandan verkar bestå. Den tidigare rekordhållaren på Blekingeleden, Christian Malmström, sprang själv med Bill den sista timmen fram till målet.

– Det var kul att han valde att hänga på. Han tyckte det var roligt och gratulerade mig.

Kullamannen polisanmält av Länsstyrelsen

En mindre angenäm nyhet är att Länsstyrelsen har polisanmält Kullamannen och hotar med vite och upp till sex månaders fängelse. Anledningen är att Kullamannen tipsat löpare om möjligheten att träna på Kullaberg närhelst man önskar under Kristi Himmelsfärdshelgen.

– Vi har inte planerat att genomföra något event eller arrangemang utan endast gett förslag på träningsrunda på Kullaberg. Vi har förgäves vädjat till förnuftet om att en uppmaning till motion och träning på Kullaberg inte är olaglig. Detta har inte hörsammats, skriver Kullamannen på sin Facebooksida.

Länsstyrelsen uppmanar Kullamannen i ett brev att ta bort inlägg på sociala medier och att inte lägga ut GPX-filer på sin webbsida. Samtidigt uppmuntrar Länsstyrelsen via Kullabergs naturreservats sociala medier till friluftsaktiviteter på Kullaberg.

– Hjärta och heder gör att vi inte kan vika oss denna gång. Vi kan inte förstå vad vi gjort för fel. Nu väntar vi in bödlarna med Länsstyrelsens beslut med huvuden höga. Att vika vid fara ligger inte för oss, säger Per Sjögren från Kullamannen.

UTMB lanserar världsserie tillsammans med Ironman

Den stora globala nyheten i traillöpningskretsar är annars att UTMB har ingått partnerskap med Ironman och lanserar UTMB World Series. UTMB World Series är en serie tävlingar i fyra olika kategorier, som alla mynnar ut i den klassiska finalveckan i Chamonix i augusti.

UTMB-veckan samlar fler traillöpare än något annat evenemang i världen. Varumärket UTMB har också börjat synas på allt fler tävlingar även i andra länder.

Enligt Catherine Poletti, ordförande för UTMB Group, är anledningen till UTMB World Series att bemöta det stora intresset för att delta i UTMB:s tävlingar. Löpare ska kunna delta i någon av de kvalificeringstävlingar som man inte ska behöva resa långt för att delta i. Dessutom har systemet för att kvalificera sig till finaltävlingarna förenklats.

UTMB fortsätter också med det globala rankingsystem för traillöpning som de har utvecklat och som ITRA, den internationella traillöpningsorganisationen, har använt. ITRA kommer därför i juni att lansera ett eget rankingsystem som det internationella friidrottsförbundet, World Athletics, erkänner som det officiella.

I sociala medier diskuteras friskt vad denna utveckling betyder för traillöpningens framtid. Det är också temat för veckans avsnitt av podden Ultraaktuellt, där både Catherine Poletti, ordförande för UTMB Group, och Bob Crowley, ITRA:s president, intervjuas.

FOTO: Aron Andersson från hans instagramsida @aronandersonLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Antidoping – för en ren idrott

Om du springer ett lopp som organiseras av en friidrottsklubb eller tränar i en förening...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Sarah Lahti går för svenskt rekord i Málaga

Under helgen arrangerar assics eventet META: TIME: TRIAL i Málafa. Ihop med att de släpper...

Läs mer

Här är vinnarna från läsarundersökningen!

Bland alla svar på vår läsarundersökning tävlade vi ut tre fina priser – här är...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Jag är löpare: Fredrik Hallgren

Skådespelaren Fredrik Hallgren, bioaktuell i Vasaloppskomedin Ur spår, om sin relation till löpning.

Läs mer
Tre döms till livstid för mordet på Ahmaud Arbery

När Ahmaud Arbery, 25, var ute och sprang i den amerikanska delstaten Georgia förra året blev han dödad av tre...

Läs mer