Bakom kulisserna på RW:s skotester

Bakom kulisserna på RW:s skotester


1. Det är en fråga om tid
Våra amerikanska Runner’s World-kollegor börjar med att bestämma vilka nya modeller som ska vara med och testas. Eftersom vi utvärderar varje skomodell under en månads tid och tidningsproduktionen har en ledtid på två-tre månader, kan det vara knepigt att få tillgång till aktuella skomodeller i tid. Det är också anledningen till varför en del nya modeller ibland fattas i en aktuell skoguide. 

2. Skorna levereras
Ungefär 50 par av varje modell i testet levereras till oss från tillverkare i hela världen. Våra internationella tester omfattar cirka 30 modeller för varje skoguide, och vi gör fyra större skoguider för våra nitton internationella editioner per år – vilket innebär att vi hanterar cirka 6 000 par skor om året. Alla dessa skor sorteras och distribueras till våra testlöpare. Utöver detta gör varje land egna tester på specifika segment som trailskor, tävlingsskor med mera. 

3. Testproceduren är igång
Att förse testpersonerna med skor är ett omfattande uppdrag. Vi skickar ut skor till mer än 400 löpare som springer med skorna under en månads tid. De bedömer egenskaper som passform, komfort och löpkänsla – och ger sammanställer sin feedback till oss. 

4. Först i RW Shoe Lab 
Medan testlöparna utsätter skorna för olika typer av praktiska påfrestningar genomgår samma modeller ett gäng mekaniska tester. Dessa genomförs på RW Shoe Lab i Portland, Oregon under ledning av doktor Martyn R Shorten – en beskrivning av hur testerna går till hittar du längre ner. 

5. Samtidigt hos Shoefitr
Flera av de aktuella skomodellerna dyker samtidigt upp hos ett företag som heter Shoefitr. Här använder man sig av en tredimensionell scanning och sammanställer data på skornas passform, som presenteras med hjälp av färggrafik. På så sätt kan du som läsare jämföra passformen hos de olika modellerna med en genomsnittssko. Eftersom passform är en viktig faktor finns de grafiska resultaten för samtliga testade skomodeller på runnersworld.com – och flera av dem hittar du också i skoguiden i tidningen.

6. Den slutliga analysen
När labbresultaten är klara och testlöparna har lämnat sina omdömen omvandlar vi detta till en beskrivande text för varje modell, som du kan läsa i skoguiden. Detta är också underlaget för vårt flödesschema som guidar dig fram till ett urval skor som troligen passar dig. Slutligen resonerar vi oss fram till vilka skomodeller som förtjänar våra speciella utmärkelser ”RW:s val”, ”Bästa debut”, ”Bästa uppdatering” med flera.

7. Layout och redigering
En enskild skoguide kan bestå av närmare 8 000 ord. All text granskas av redigerare samt faktakontrolleras och bearbetas noga flera gånger om. Vi fotograferar också varje skomodell från flera olika vinklar för att tydligt kunna presentera skorna i såväl vår tryckta tidning som på vår webb.

8. En skoguide!
Samtidigt som tidningen kommer i din brevlåda eller dyker upp i butikernas tidningsställ, publicerar vi resultat och kompletterande information på vår amerikanska webbsida runnersworld.com. Syftet med guiden och testerna som ligger bakom den är att hjälpa dig välja rätt sko utifrån dina behov, så att du enkelt kan gå och testa de modeller som troligen passar dig bäst i närmaste skobutik. Och vid det här laget är testlöparna redan igång med att utvärdera nya modeller för nästa skoguide…

Vill du veta hur testandet går till i labbet? Läs vidare!

Stötdämpning 
I skolabbet använder vi oss av en ”stötkraftstestare” för att mäta hur mjuk varje skomodell är vid fotisättningen. Maskinen släpper en cylinderformad vikt på 8,5 kg upprepade gånger mot mellansulan, från 5 centimeters höjd. Genom att mäta hur mycket den komprimeras kan vi se hur skon reagerar på stötkraften. Detta görs alltid på en herrsko i US9 för att resultaten ska vara jämförbara.

Flexibilitet 
En skos flexibilitet indikerar hur väl den följer med i fotens rörelse, från hälisättning till frånskjut. Vi mäter detta i skolabbet genom att fixera skons främre del i en maskin som sedan böjer skon till 45 grader – ungefär så mycket som foten böjs vid löpning. Det gör vi 60 gånger under 20 sekunder och kraften som behövs för att åstadkomma detta indikerar hur följsam skon är.

Höjd och vikt
Vi väger både herr- (US9) och dammodellen (US7). Vi mäter också den totala sultjockleken: yttersula, mellansula och innersula. För att göra det skalar vi av skons ovandelsmaterial och mäter sedan höjden i häldelen och i den främre delen med en digital kontaktsensor. På så sätt får vi fram skons så kallade häldropp – skillnaden i höjd mellan häl och framfot. 


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Staffan Nilsson

Skotesterna är intressanta, men jag vet inte riktigt vad jag ska tro om ert ”flödesschema som guidar dig fram till ett urval skor som troligen passar dig”. Är det ett skämt eller är det bara väldigt dåligt utfört? Ett sådant schema skulle jag kunnat tro fanns i en tidning där löpkunskapen inte är så hög, men i RW? Borde ni inte veta att rätt skor för mig är betydligt mer individuellt än så?


Jenny Sunding

Hej Staffan! Som vi nämner i texten ovan så är testernas syfte att hjälpa dig på vägen till att hitta rätt sko. Guiden och flödesschemat utgår från dina behov och ger tips på skor som du sedan kan testa i närmaste skobutik. För precis som du skriver är rätt skoval väldigt individuellt – skorna bör alltid testas innan köp.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Ny studie: Här är de snabbaste kolfiberskorna

Nu har de flesta skotillverkare en kolfibermodell – men vilken är egentligen bäst? Det har...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så väljer du rätt löparskor – för just dig!

Den här checklistan är framtagen för att hjälpa dig att hitta en skomodell som passar just dina fötter och ditt...

Läs mer