Banrekordkross på 100 miles i Kullamannen

Banrekordkross på 100 miles i Kullamannen


Fransmannen Alexandre ”Green cap” Boucheix krossade banrekordet med 47 minuter på helgens Kullamannen 100 miles. Claire Banwarths plan höll och hon kunde också ta sin första ring. 

Drygt 2000 löpare samlades i nordvästra Skåne i helgen för att springa Kullamannen by UTMB:s olika traillopp. I startfältet fanns fler elitlöpare och från fler länder än någonsin tidigare. 

100 milesloppet var spännande direkt från start där fransmannen  Alexandre ”Green cap” Boucheix och belgaren Guillaume Deneffe och turades om att dra. Alexandre, som redan rivit av fem 100-mileslopp den här säsongen, tog tillsist hem 100 miles Kullamannen titeln på herrsidan. De första 130 kilometerna höll Alexandre Boucheix ett snittempo på 4:50/kilometer. Sluttiden blev 15 timmar 14 minuter och 50 sekunder. En förbättring av banrekordet med 47 minuter.

Alexandre ”Green cap” Boucheix – vinner Kullamannen 100 miles 2022 på nytt banrekord.

– I slutet, när det gick rakt upp och rakt ner, det var helt galet. Det var ett fantastiskt lopp och bra organiserat, säger  Alexandre ”Green cap” Boucheix

Det blev franskt överst på prispallen även på damsidan. Storfavoriten Claire Banwarth gick starkt hela vägen. Norskan Therese Dahl Årvik hade ledningen en stund efter starten men fick släppa förbi både Clair Banwarth och svenska Johanna Bygdell. Sofia Smedman, som vunnit Kullamannen flera gånger, bröt i Båstad. 

– Det var tufft. Du var tvungen att springa hela tiden och hela tiden pusha på. Det var jobbigt på platten, där var man verkligen tvungen att springa snabbt. Alla sprang fort i början, säger Claire Banwarth. 

100-mileslöparna startade 18.00 på fredagskvällen och fick många timmar i mörkret. 

Claire Banwarth på upploppet i Mölle

–Jag gillar inte att springa i mörkret med det var rätt ok, det var lite månljus och inte helt mörkt. När jag kom fram till berget var det riktigt brant och då saknade jag platten, säger Claire Banwarth.

Johanna Bygdell nådde målet tolv minuter efter Banwarth, tvåa i år igen, på sin tredje Kullamannen.Hon fick därmed en guldring. 

– Jag mår bra men är väldigt, väldigt trött. Jag hade en bättre plan i år och följde den, tog det lugnt och kontrollerat. Jag släppte Claire och försökte inte hänga på henne. Hon var verkligen stark, säger en nöjd Johanna Bygdell. 

– Det gick mycket bättre än förväntat. Det var häftigt, tillägger hon.

I 100-kilometersloppet blev det svenskt överst på pallen i damklassen genom Hanna Aho som sprang sitt första 100-kilometerslopp. Hon slog därmed den mer erfarna polska löparen Claudia Chmielowska.

Snabbast bland herrarna I 100-kilometerklassen var norrmannen Aasmund Kjellmoen Steien, som passerade maran på 3:12. Han låg tvåa större delen av loppet men kunde växla upp när han fick segervittring. Med bara några få kilometrar kvar ute på berget drog han förbi Dylan Vet och gasade mot mål.

– Jag är superöverraskad, jag hade inte ledningen så länge. Det är sjukt och vinna och völdigt kul att korsa målsnöret först. Jag visste inte att jag var så nära honom förrän jag såg honom, men då var jag bara tvungen att gå för vinst. Jag fick väl lite övertändning där och gick kanske lite för hårt, säger Aasmund Kjellmoen Steien. 

I 50-kilometersloppet blev det en svensk seger i herrklassen och brittisk i damklassen. 

– Det var jobbigt. Jag fattar inte att de inte kom i kapp. Det var så hårt på berget. Men det var hårt för dem också, säger segraren Jonatan Fridolfsson. 

I damernas 50-kilometerslopp blev det en kamp mellan brittiska  proffstriatleten Tara Grosvenor och svenska Mathilda Gend, som sprang om varandra flera gånger. Tara tog hem segern. 

– Det var tufft men en väldigt vacker bana. Jag gillade när vi kom in i skogen och i slutet, även om det var blåsigt den sista halvan. Jag hade tränat i Chamonix för att det skulle hjälpa mig i backarna och det gjorde det, säger Tara. Svenskan Lisa Ring slet hårt för tredjeplatsen. – Jag hade för lite vatten med. Fy fan. Jag sprang utan vatten i två timmar, säger Lisa Ring.

Väderförhållandena under helgen var ovanligt varma och torra för att vara november. Det underlättade löpningen för de flesta men det fanns också många som gick torrt på vätska och hade för mycket kläder på sig. 
Av 444 startande på 100 miles sträckan tog sig runt hälften i mål!

– Kullamannen är ett äventyr. Alla äventyr slutar inte lika lyckligt som på film, säger tävlingsledaren Per Sjögren.
Årets lopp var det första inom det nya samarbetet mellan Kullamannen och UTMB.
–  Kullamannen har tagit sig in i trailfinrummet. Det märks på startlistan, som i år har fått många nya starka internationella namn. Titta bara på vinnaren i 100 miles-klassen. Intresset var redan stort för Kullamannen och med årets lopp genomfört har det blivit ännu större.

TOPP-RESULTAT:

100 miles herrar
Alexandre Boucheix (FRA): 15:14.50
Guillaume Deneffe (BEL): 15:43.11
Magnus Rabe (SWE):16:13.17

100 miles damer
Claire Banwarth (FRA): 18:21.10
Johanna Bygdell (SWE): 18:33.15
Therese Dahl Årvik (NO): 19:45.45

100 km herrar
Aasmund Kjellmoen Steinen (NO): 9:38.51
Dylan Voet (BEL): 9:43.57
Christian Malmström (SWE): 10:04.11

100 km damer
Hanna Aho (SWE) 11:11.03
Claudia Chmielowska (POL): 11:37.06
Sofia Holmgård (SWE): 12:06.46

50 km herrar
Jonatan Fridolfsson, (SWE): 4:08.13
Roman Ryapolov (SWE): 4:11.08
Jeremy Yvinev (FRA): 4:19.37

50 km damer
Tara Grosvenor (GB): 4:59.13
Mathilda Gend (SWE): 5:02.45
Lisa Ring (SWE): 5:07.02

TILL KULLAMANNEN TRAILLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Petter Engdahl segrade i Transvulcania

Petter Engdahl tog vara på chansen när Transvulcania avgjordes i helgen, efter en tre år...

Läs mer

101 timmar i satellit-VM i backyard ultra

Satellit-VM i backyard ultra har återigen flyttat fram gränserna för vad som är möjligt. Två...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Starka startfält och Sjöström i Lidingöloppet

2022 års TCS Lidingölopp mönstrar starka startfält på klassiska tremilsdistansen. På damsidan är fjolårssegraren Sylvia...

Läs mer
Fixa Lidingöloppets fantastiska – men tuffa – bana

TCS Lidingöloppet är en klassiker bland svenska lopp. Det som gör loppet unikt är dess utmanande och vackra banprofil på...

Läs mer
Världsrekord på EM i 24-timmars, Elin & Emir bästa svenskar

Aleksandr Sorokin från Litauen slog ännu ett otroligt världsrekord när han vann EM i 24-timmarslöpning. Svenske Emir Halalkic agerade draghjälp...

Läs mer
Formtoppa med Anders Szalkai inför Lidingöloppet

Sista veckan handlar om att bli så fysiskt och mentalt positivt laddad som möjligt inför start. Så här gör du!

Läs mer