Före, under och efter ditt nästa lopp

Före, under och efter ditt nästa lopp


FÖRE

Ladda smart
Våga ta det lugnt den sista veckan inför loppet. Minska på mängden men behåll intensiteten i passen för att musklerna ska vara utvilade och pigga på tävlingsdagen. 

Gå igenom banan
Glöm inte att inspektera bankartan och höjdskillnaderna. Passa dessutom gärna på att provspringa banan om du har möjlighet. Har du koll på den här biten blir det lättare att hushålla med krafterna och veta var det gäller att ta i lite extra.

Ät inte för mycket
Du behöver inte äta berg med pasta sista veckan innan ett lite längre lopp. Se däremot gärna till att få 60 procent av din energi under den här perioden från kolhydrater för att ha lite extra bränsle i tanken under loppet.

UNDER

Klä dig smart
Även om det känns kyligt i starten gäller det att inte klä sig för varmt. När du väl kommer igång blir du snabbt varm.  

Var ute i god tid
Du ska inte vara stressad innan start utan det gäller att spara på pulsen till själva loppet. Se därför till att komma till tävlingen och vara klar för start i god tid. 

Starta lugnt
Det kan vara svårt att hålla igen på farten i starten men de sekunder du tjänar där förloras lätt med ränta mot slutet av loppet. Bestäm dig istället för att starta i ett jämnt tempo som du är säker på att klara av och öka istället takten om du har krafter kvar mot slutet. 

Spring avslappnat
Spänn dig inte utan försök att ha en så avslappnad kropp som möjligt under loppet. Undvik att spänna käkar, axlar eller andra muskler eftersom det kräver energi som du annars kunnat använda för att löpa snabbare. 

EFTERÅT

Fyll på och slappna av
Se till att fylla på dina tömda depåer så snabbt som möjligt genom att dricka och äta något direkt efter målgång. Fortsätt sedan att röra på dig genom att gå eller jogga några minuter och avsluta med en ordentlig stretch.  

Analysera
Oavsett om ditt lopp gått över förväntan eller inte riktigt som planerat gäller det att fundera på varför det gick som det gick. Ta med dig dina positiva erfarenheter till nästa lopp och försök att förändra de delar som fungerade dåligt. På det sättet kommer nästa lopp att kunna gå bättre än någonsin. 


Antal kommentarer: 7

Anders

Bra artikel – man behöver alltid påminnas (o. kan springa avspänt under loppet och slappna av efteråt (om jag minns Uneståhl rätt ;)) Vore också bra med tips ang. mat/dryck/gel under tex. maratonlopp och längre.
M v h
Anders


Tarja

enkla och bra tips för en som ska springa första tävlingsloppet nånsin!
Lycka till allihop!
MVH
Tarja


Gert Magnusson

Bra att bli påmind om de här självklara bitarna. Skulle gärna vilja att ni i en artikel i tidningen ger uttömmande svar på olika frågor gällande energidryck typ Red Bull. Exempelvis när kan man ha nytta av den, före, under och efter ett halvmaraton, millopp resp. kortare tävling samt vid träning distans resp. intervall, och finns det någon vetenskaplig dokumentation. När bör man i så fall intaga drycken ? Finns det biverkningar och risker om man hanterar det fel osv ? Detta är frågor som jag även hört många andra löpare ha funderingar om.


Jonas Lund

Hej Gert,
intressant frågeställning, jag vet att vi har gjort liknande artiklar men att vi säkert får anledning att återkomma i ämnet igen.
Du kan bland annat läsa det här så länge:
http://www.runnersworld.se/artiklar/vad-har-du-i-flaskan.htm
Jonas Lund, Webbredaktör


Viktoria

Hej!
Jag saknar också artiklar på vad man ska äta under t ex ett marathonlopp. Det finns massor av artiklar om träningsprogram och det står ofta om kolhydratladdning INFÖR ett lopp men aldrig om vad man ska äta UNDER själva loppet. Ska själv springa Stockholm Marathon 2 juni, vilket är mitt första marathonlopp någonsin och då hade det kännts bra att få tips om vad och när under loppet man ska äta.


Stefan Larsén

Hej Viktoria!
Det planerar vi att göra i nummer 5 som kommer ut i mitten av maj, hoppas att du får hjälp av det.
Vänliga hälsningar
Stefan Larsén, chefredaktör


Viktoria

Hej!
Ja, men det låter ju jättebra! Får säkert hjälp av det.
Tack för en intressant och inspirerande löpartidning : )
/ViktoriaLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Favoritsegrar på Lidingöloppets tremil

De förhandstippade favoriterna Diego Estrada och Carolina Johnson tog hem förstaplatserna på TCS Lidingöloppets klassiska 3...

Läs mer

Så springer du ett optimalt Lidingölopp

Missa inte våra bästa tips om hur du kan lägga upp loppet och vad du...

Läs mer

Kändisar och elit i årets TCS Lidingöloppet

Här är hela programmet och sändningstiderna för TCS Lidingöloppet.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Finalen i adidas Adizero Running Tour livesänds

Den nya tävlingsserien adidas Adizero Running Tour avslutas i och med helgens Ramboll Stockholm Halvmarathon...

Läs mer
Bästa sista minuten-tipsen inför Ramboll Stockholm Halvmarathon

Vi ger dig våra bästa sista minuten-tips inför lördagens Ramboll Stockholm Halvmarathon. Lycka till!

Läs mer