Magnus Bergmans bästa Lidingötips!
KOLTORPS GÄRDE – START
När du kommer hit har du förmodligen ungefär en timme kvar till start. Strömmen av människor som söker sig mot startområdet vid Koltorps Gärde är kompakt. Alla har samma mål, Lidingöloppets 30 kilometer. Den här stunden, på väg mot startområdet, brukade jag använda för lite mental förberedelse.
Jag förutsätter att du har laddat batterierna under veckan före loppet – att du tagit det lugnt, ätit och druckit ordentligt. Nu, här vid Koltorp, kan du göra en sista mental förberedelse inför starten. Fokusera på att behålla ditt lugn, känn hur bra kroppen känns, insup atmosfären och tänk på hur mycket du har tränat för att kunna stå här. Idag är det dags för belöning, du ska springa världens största terränglopp och det kommer att gå bra.
Gå lugnt igenom dina rutiner. Gå på toaletten. Stressa inte. Var noga med att inte dricka och äta för mycket så här tätt inpå loppet, lite vatten och eventuellt en halv banan räcker.
När det är en halvtimme kvar till start kan du göra en kort uppvärmning, men kör inte för hårt. Du kommer behöva alla krafter du har senare under dagen. Jogga lätt i tio minuter och stretcha lite, mer uppvärmning än så behövs inte på distanser längre än halvmaraton. Efter uppvärmningen börjar det bli dags att söka sig mot startfållan. Kontrollera att skorna är ordentligt knutna.

När startskottet går är det lätt hänt att man rycks med och springer för fort i ivern att kriga om positioner. Försök att undvika det. Loppet är 30 kilometer långt och det finns gott om tid att plocka placeringar senare. Det viktiga är att du hittar din rytm – ditt tempo. Går du ut för hårt kommer du att få betala ett högt pris längre fram i loppet.

KYRKVIKEN – 6 KM
Försök att njuta av de första sex, sju kilometerna av loppet. Naturen är vacker och kuperingen är relativt snäll. När du närmar dig Kyrkviken och Lidingövallen kommer du för första gången i loppet att passera enormt mycket publik. Försök dra nytta av publikens energi.
Det här är också den flackaste delen av banan och benen bör kännas lätta. Passa på att dricka lite. Det är för övrigt något du bör göra vid samtliga vätskestationer. Drick alltså redan vid den första stationen även om du inte känner dig törstig. Om du väntar med att dricka tills du har blivit törstig är det för sent. Men, drick inte för mycket. Några klunkar räcker.

FÅGELÖUDDE – 15 KM
Efter det massiva publikstödet vid Lidingövallen är det nu dags att ta sikte mot vändpunkten Fågelöudde vid 15 kilometer. Löpningen här bjuder på fortsatt skön terräng och relativt mjukt underlag, men däremot inte på lika mycket publik. När jag själv sprang här det året jag blev tvåa, kändes det som ett vanligt långpass en söndag, även om det gick lite fortare.
Fortsätt att försöka löpa avspänt och utan att ödsla för mycket energi. Det är långt kvar och det väntar många, om än korta, stigningar vid, och efter Bosön på väg mot Grönsta Gärde. Här kan det vara svårt att hitta flytet i löpningen, men stressas inte av det, ta en backe i taget och snart är du framme vid Grönsta Gärde.
GRÖNSTA GÄRDE – 20 KM
Precis innan Grönsta, när du viker av från vattnet upp mot asfaltsvägen ovanför passeringen av målområdet, har du en ganska seg backe att se fram emot. Här är det massiva publikstödet tillbaka och atmosfären är elektrisk. Det är här du ska gå i mål lite senare. Det är bara tio kilometer kvar…
Nu börjar loppet på allvar. Nu gäller det att vara mentalt fokuserad och inställd på kamp. Många är rejält trötta här och det kan kännas tungt att springa in i skogen igen när man ändå är vid målet.
Slå bort alla negativa tankar och försök att njuta av situationen. Under den sista milen kommer du att bjudas på flera långa uppoch nerförsbackar. Båda riktningarna kostar på låren. Ta alltid sikte över krönet och inte bara på krönet, annars är det lätt att du nästan stannar uppe på krönet och då tappar du dyrbar fart. När du ska springa utför, försök att flyta utan att bromsa för mycket med låren. Känns detta för jobbigt, gå och börja springa igen i slutet av backen.

ABORREBACKEN – 25 KM
Den här backen är brant och lång, du är inne i ett riktigt tufft parti av loppet. Dina ben kommer att vara rejält trötta och det kan kännas som om backen aldrig ska ta slut. Här har faktiskt många kenyaner tvingats stanna under årens lopp. Ett år passerade jag en kenyan i just det avsnittet av banan där backen svänger svagt till höger. Efter cirka 40 meter fortsatte han rakt fram. Han kom aldrig i mål.
Men du har förhoppningsvis disponerat loppet helt rätt. Tänk positivt och korta ner steglängden. Nu är det bara fem kilometer kvar!
GOLFBANEBACKEN – 28 KM
Den här backen blir ofta lite bortglömd i sammanhanget. Helt plötsligt dyker den bara upp inne i skogen. Den är inte så lång, men ack så brant. Dessutom har du nu 28 kilometer i benen och krafterna börjar ta slut. Bit ihop en sista gång, gå om du måste och tänk på målgången. Och kom ihåg: När du väl har klarat den här backen är det utförslöpning in mot mål.
GRÖNSTA GÄRDE – 30 KM
Känslan att svänga av vänster efter den sista nerförsbacken och nå Grönsta är underbar. Här är stämningen på absolut topp och publikstödet är enormt! Njut i fulla drag av upploppet på gräs och dra igång en skön spurt som avlutning. Du är här! Du har klarat det!
Kartbilder från Lidingöloppets hemsida.
Antal kommentarer: 2
Nettan
Hej AM!
Nu kör vi så det ryker!!!!!
Är fortfarande geggig i näsa och huvud men jag kommer starta i alla fall. Tänkte känna mig lite för imorgon och väcka upp benen (mkt stela) med 3 km. Hör av mig efter det imorgon!
Kram
Nettan
Carin
Jag har löptränat, genomgått löpskolning, kört styrketräning, intervallträning, backträning och distans. Inga skador och känner mig väl förberedd. Vilar och tar det lugnt. En promenad om dagen för att röra på mig lite. Ändå är jag lite skrämd inför loppet. Kommer ihåg förra året när jag inte kunde gå under 2-3 dagar efterråt. Skall dock bli kul att uppleva Lidingöloppet mer förberedd än förra året. Carin