Blogg

Andas och förändra


Det är andningens dag idag!

Vi pratade mycket andning på kursen i helgen. Det är det första och sista vi gör i livet. Det är en rörelse som sker både medvetet och omedvetet. Varje gång jag nämner andning när jag föreläser brukar jag notera hur i stort sett alla drar ett exta djupt andetag.

Idealet med platta magar, tighta jeans och all, ibland onödig, stress vi har gör att andningen ofta inte blir så optimal som den skulle kunna vara. Den blir ytlig och skickar signaler om stress till kroppen vilket ger en kaskad av ohälsosamma effekter om det pågår dag ut och dag in.

Jag andas helt annorlunda nu än tidigare. Den största delen av min rehab är att just andas och det har fått enorm effekt.

Om du skulle se hur tight sammankopplade diafragman är med en av våra viktigaste stabiliserande muskler, transversus abdominis, så skulle du vara övertygad om att andningen kan spela enorm roll för hur du stabiliserar dig och alltså rör dig. Både i vardag och i löpning.

Utandning ökar lugnet. Inandning ökar energin. Enkelt förklarat. Andningen är som Linus säger ” bryggan mellan den medvetna och omedvetna kroppen” och det finns så mycket potential i att fokusera på det enklaste och mest fundamentala.

Jag skrev om andning förra året, kanske får du något tips där.

En enkel övning du kan göra reda nu är att räkna till 4 på inandning, håll andan för 4, andas ut på 4 och håll för 4. Tänk en fyrkant och slut ögonen. Upprepa några gånger. Så enkelt kan det vara att göra en andningsövning!

Andning i världsklass! Foto: Katarina Jansson


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Det här med barnmat och frukosttips


Många har frågat efter recept på sånt jag lagar till bebisen. Jag har inte dragit mig för att skriva om det men däremot dragit mig för hur jag ska skriva om detta. Börjar med att säga att man har eget ansvar för vad man gör, jag är inte dietist men jag har två glada friska barn som jag matat enligt de recept jag skriver om. Vi har inga allergier, ingen överutvecklad glutenfobi men jag skyr socker och tillsatser som pesten.

Det hade stått något i en av blaskorna igår om att ”köpt mat är bättre än hemlagat till din bebis”. Jag har inte läst men jag förstår vad som menas. Och visst är det så att det finns mycket tillsatta nutrienter i köpesgröt och välling. Det är svårt att få i en bebis sitt järn och kalciumbehov med hemlagat, de behöver massor! Och jag förstår den förälder som ”ger upp” och köper. Gillar man inte att laga mat så kan man absolut köpa. Få saker är så väl kontrollerade som barnmat.

Jag vill inte vara den personen som får en stackars förälder som vadar i tvätt med sömnbrist att känna att måste jag börja laga massa mat nu också utan jag vill bara lyfta fram hur enkelt det är att göra eget hemma.

Jag vill inte ge ett dåligt samvete om du är en förälder vars barn vägrar mat och älskar välling. Jag tycker inte välling som den är i köpe-pulver-version är jättebra för barn men äter de inget annat och det funkar för er så är det ju bra just då. Sen kan man om man vill försöka börja jobba in riktigt käk, men kanske inte samtidigt som man sovit tre timmar,, alla är sjuka och det känns övermäktigt.

Jag är helt allergiskt mot allt det dåliga samvete som lätt smyger sig på, eller för all del, känns som man bara häller över sig själv som förälder. De flesta av oss gör så himla bra vi bara kan. Sen tror jag många skulle kunna chilla lite och omfördela både tid och energi för att få det enklare men det är inte det som det här inlägget kommer handla om.

Är du nyfiken på att göra eget? Våga! Jag kan så varmt rekommendera Johanna Westmans ”mosböcker” som jag haft som grund och sen har jag hittat på eget.

Och ja. Jag oroar mig för om min bebis får tillräckligt med näring. Jag tvivlar på om jag gör helt rätt. Jag är en förälder och that is how we roll. Men jag går på min kunskap om nutrition, min keep it simple attityd och på hur bebisen mår. 

Jag tycker den barnmat som finns verkar ganska bra. Förutom att den ju är gammal och luktar fasansfullt. Man ser tydligt vad den innehåller, det finns ekologisk och det är i de burkar jag sett, bara mat i dem.

Däremot dyker det upp lite otyg i färdiggröt och välling. Vilket är synd! För dessa är berikade med järn och kalcium bland annat som små rövare behöver massor av. En 6-månaders bebis behöver 8 mg järn per dag och ungefär 500 g kalcium. Inte helt lätt att peta i dem om man inte köper färdiggrejer alltså.

Men jag och många fler löser det ändå.

Jag gillar att laga bebismat. Det är otroligt lätt

Några punkter:

* För inspiration, kika på burkar i affären och så använder du samma ingredienser hemmavid utom alla knasiga saker du inte känner igen. På så sätt kan du laga din egen barnmat väldigt lätt.

* Koka och mosa ekologiska råvaror. So simple.

* Järn kan man bli lite hård i magen av. Katrinplommon, päron och morot hjälper. Blåbär kan vara lite stoppande.

* För ett starkt skelett är magnesium, vitamin D och K2 också viktigt.

* Små bebisar har svårt att hantera komjölksprotein så att täcka kalciumbehovet med mejeriprodukter är inte optimalt. Annars är ost en riktigt stark kalciumkälla. Jag använder kalciumberikad havremjölk.

* Det är främst hemjärn som gör nytta. Detta finns i köttprodukter. Vegetabiliskt järn tas inte upp lika effektivt. En skiva Järnrikeknäcke från Mjälloms ger cirka 3-4 mg hemjärn. Superlätt att smula och lägga i vatten över natten som du sen kokar gröt på.

* C-vitamin stiumlerar järnupptaget och kalcium hämmar. Om man kan kan man försöka göra frukostgröten järnrik och c-vitaminrik (rörelsen under dagen stimulerar tarmarna och motverkar den eventuella hårdheten) och kalciumrik gröt på kvällen. Det här är högst anekdotala tips!

Här kommer några tips på frukostar:

Järngröt:

Blötlägg en smulad skiva Järnrike över natten i vatten. Koka upp med 1 dl finmixade havregryn och 2 dl vatten. Krydda med lite kanel, rör i 1 tsk rapsolja/linfröolja och lite rivet äpple.

Hirsgröt (rik på icke-hemjärn).

Blötlägg en halv smulad skiva Järnrike över natten i vatten. Koka upp med 1 dl hirsflingor i 2 dl vatten med 1 msk malda pumpakärnor till en fin gröt. Krydda med pyttelite kardemumma och riv i mjukt päron.

Lillsparks supergröt:

Blötlägg 1 skiva smulat järnrike över natten. Ta 1/2 dl finmalda (jag kör i stavmixern) havregryn med 1/2 dl boveteflingor, 1 msk kokosflingor, pyttelite kardemumma och 2 dl vatten. Koka samman. Rör ned lite kokade blåbär och lite linfröolja.

På kvällen kan man då fokusera på att få i bebisen kalcium! Här har jag gjort så att efter middagen tar jag 2 dl havremjölk och blötlägger grynen så det är redo för kokning när det börjar gnuggas i små ögon. Tyvärr är inte den ekologiska kalciumberikad så jag tar den vanliga. I den har jag samma typ av ingredienser som på morgonen men gärna något annat för att variera. Jag gör den gärna lite fetare med lite mer kokosflingor eller lite kokosolja. Jag använder havregryn, dinkelgryn, hirs, bovete, kokosflingor med mer. 1 dl berikad havremjölk ger 120 mg kalcium.

Tips på tillbehör till gröten:

Blåbärssylt:

Löjligt enkelt. Köp ekologiska blåbär. Koka i lite vatten. Häll i burk. Undvik för mycket om bebisen är hård i magen.

Äppelmos:

Bra om bebis är hård i magen. Skiva ekoäpplen riktigt fint (utan skal) krydda med lite kanel och koka i lite vatten. Mosa med gaffel. Koka under lock och väldigt kort så behåller du mer näring.

Päronmos:

Mogna päron är lättsmälta och bra för hårda magar. Riv med fint järn.

Katrinplommonmpuré:

Klipp sönder katrinplommon i småbitar. Tillsätt lite vatten precis så det täcker dem och koka. Mosa med gaffel och ge i gröten till små hårda magar!

Så. Testa hemma. Gör två olika sorters gröt i varsin stor glasburk- en för morgon och en för kväll eller hur du vill. Mixa grynen i matberedare. Det tar några minuter men sen har du egen gröt.

Ställ gärna frågor här, kommentera, fundera och kom kanske med egna fiffiga tips! Och ha för guds skull inte dåligt samvete om du inte orkar. Du är världens bästa förälder till ditt barn, egen gröt i glasburk eller inte!

Nästa gång blir det fiffiga mellis för bebisar och deras storesyskon!


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Tack Linda! Vad kul- hoppas han gillar :)! Ska fortsätta med tips och även innehållsförteckningar! lycka till med smakandet!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

This one is for me


Att man är bra på träning betyder inte alltid att man är bra på att träna sig själv. Jag älskar att planera min löpträning mot mina mål och har inga problem med att motivera mig själv heller. Går gladeligen upp i ottan och längtar alltid ut.

Med styrkan är det lite värre. Jag har en stor funktionell övningsbank i huvudet men jag är ingen hejare på styrkelyft och olympiska lyft. Men jag gillar dem. Och med en rumpa som behöver aktiveras och ofta känslan av att fuska rätt hårt när jag lämnar gymet de få gånger jag är där så hade jag bestämt att 2015 ska jag ta hjälp. Och jag har ju vänner jag kan träna med men jag ville betala någon. Så det bara är för mig. Jag kan kräva att få precis det jag vill. Och efter 16 år i branschen kan jag tala om att jag är sjukt kräsen.

På Crossfit Solids event i december träffade jag Elin Bjärkstedt. För det första passade hon lilla S men hon ingav enormt förtroende och kunskap. Och så är det ju sådär att det måste klicka. Jag vill inte ha någon, ursäkta alla berörda, men nybakat PT som kastar sig på mig med hela registret för de vill visa allt de kan utan någon som har massor av erfarenhet, kan tala om för mig var skåpet ska stå och dessutom då är bra på lyft. Fattar att jag har prestationsmål. Som ser min personlighet och förstår att skala ned är bättre än krångla för jag går igång på alla utmaningar. Vill kunna allt helst igår.

Elin är badass på lyft och grejer. Och dessutom så tar hon hjälp när hon kör fast. Mellan gångerna vi sågs hade hon pratat med sin sjukgymnast om mitt lustiga vänsterben som vek sig i benböjen. Sånt. Bra!

Jag har uttalat att jag vill bli bra och stark på lyft, klara chins och så lade jag till idag: pistols. Vilket varit helt omöjligt då jag inte får bra kontakt med baksidan och mitt vänsterben är som ett barbieben. Så det har jag aldrig klarat.

Hur ball Elin är? Efter 10 minuter gjorde jag pistols. På vänster rasar jag fortfarande omkull lite men hela kvällen här hemma har jag inte kunnat låta bli att pistola mig lite sådärbaföratt.

Sen gick vi på marklyft. Som jag förstås kört för 100 år sen och någongång sen dess men aldrig får styr på. Inte så konstigt när mitt ass inte funkar. Idag funkade det. Hon lassade på. Jag lyfte. High five. Lassa på. Jag lyfte.  Sen drog jag min kroppsvikt. Lite bara sådär för högerbenet men vänsterbenet var det enormt stort för att det stod kvar.

Och så lite chinsövning på det.

Jag var där 45 minuter. Jag var lite putt när jag kom dit. Inte #vavavoomAnnie Kände mig seg. ÄGDE när jag gick därifrån. Bring it on bara säger jag.

Bara för mig. Värsta egoboosten. Bästa starten på veckan!

Foto: yes! Bucketlife.se aka Katarina JanssonLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Måndagspeppen Det goda valet


Så. Min 28 dagarsutmaning är egentligen är en utmaning varje damn dag men jag gör en ”utmaning” för att lägga lite mer fokus på det under några veckor för att få till nya eller bättre vanor. För vi är vanemänniskor. Du gör förmodligen mycket samma sak dag ut och dag in och vissa saker och rörelser är fantastiska och andra är mindre bra. Vissa skulle må bra av att varieras. Det handlar om både tankar och handlingar och för att göra det greppbart kan man kanske ta 3-5 saker varje vecka att ändra. Kanske är det en tanke du tänker ofta som ska ändras. Kanske något du äter eller gör. Eller inte gör men önskar du gjorde.

Vi gör så många val varje dag. Mer eller mindre medvetna. Så den här månaden handlar om att välja det goda valet i valet.

Till exempel. Du ska gå och lägga dig. När och hur går att göra annorlunda. Tidigare och utan telefon i sängen är till exempel två val du kan göra utan att du ändrar att du går och lägger dig.

Lunch ska du äta. Vad och hur du äter blir något du kan förändra där och då utan att det tar någon extra tid.

Så några val blir helt enkelt att förändra hur vi gör saker. Andra val kan vara att välja att lägga till eller ta bort en aktivitet. Lägga till 10 minuter på golvet varje kväll. Med andning och eller rörlighet. Eller ta bort att göra något. Ta bort är ofta svårt. Jag kommer inte på något spontant här nu men kanske ta bort att titta på Twitter eller FB under en viss del av dagen? Ta bort att titta på ett tv-program för att ligga och andas eller läsa en bok istället? En start kan vara något som du inte egentligen gillar att göra eller som inte ger dig något i form av glädje eller välmående.

För oss som är typ-A människor kan det nog vara sundare att arbeta med en intention att sätta det som ger mest hälsa först i varje val och ha det som måttstock. Som imorse: Jag har haft en stökig varannan-timme-natt och att springa en timme skulle vara ganska ohälsosamt. Så jag valde att vila 30 minuter till och sticka ut 20 minuter. Tufft för en prestationsdriven person men så skönt efteråt.

Jag tycker det här känns väldigt spännande att jobba med en månad. Svårare än att säga att man ska träna si och så mycket eller inte äta godis. Många små goda val över 4 veckor kommer göra enorm skillnad. Testa!

Bild: Etsy.comLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Premiär: Utbildning Soma Move Function


Lärande alltså. Frustrerande. Ju mer man undersöker och utbildar sig, desto mer lär man sig att man inte vet så mycket. Det gäller att ta det med ro,våga använda det man lärt sig och tåga med nyfikenhet genom livet.

I helgen har jag haft den stora äran att lära av Linus Johansson, som grundat Soma Move med Cecilia Gustavsson. SomaMove Function är inte att lära sig instruera Soma, utan förstå hur rörelserna kan användas för att ”hela” och stötta en kropp i obalans.

Du bör ha god kunskap om anatomi och fysiologi för att kunna ta till dig de här kursen ordentligt, även om du nog skulle ha två fantastiska dagar oavsett bakgrund! VI var första gruppen som gick och jag kan varmt rekommendera den till dig som arbetar som PT, sjukgymnast, yogalärare osv.

Såhär står det på hemsidan:

Utbildningen ger dig:

• Förståelsen för den mänskliga kroppens konstitution som en enhet.

• Förståelsen för kopplingen mellan rörelse och känslor.

• Förståelsen för andningens betydelse för rörelse.

• Underlag för att lära dig se den mänskliga kroppen i rörelse och arbeta mot att skapa en ökad balans och funktion.

• Postural rörelseanalys och avläsning.

• System för att bygga rörelseprogram för nedsatt rörlighet och funktion, där rätt utvalda rörelser i harmoni med andningen skapar det perfekta flödet.

• En stor övningsbank med SomaMove®-rörelser.


Det har varit enormt lärorikt. Jag har fått med mig så mycket. Vi föds som rörliga mjuka personer i balans och så kommer livet och tjong så händer det grejer. All rörelse vi gör kan ge obalans och skador. Men rörelse är också nyckeln till att återfå balans och läka. Vi har klämt och känt och frågat och funderat och skrattat väldigt mycket.

Jag är än mer övertygad om att Soma kommer vara ett koncept jag ska jobba vidare med och Linus approach till kroppen i rörelse klingar bra med min.

Just nu instruerar jag ju inte klasser regelbundet så kommer inte skaffa min licens för Soma Move och Mind ännu men när jag börjar jobba igen så är det det första på listan. Nu ska jag plugga vidare om bindväven och testa grejer på mina adepter!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Nej jag är väl den enda som inte gillar att se på Laleh Nina :).
BRA Katta!!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*