Blogg

Be outstanding


Imorse var jag väldigt konfunderad när klockan ringde. Vad är det här nu då? Vad ska jag göra? Springa! Var svaret på det. Springa med Maria. Sista tidiga morgonpasset- nästa veckan hinner jag inte.

Mötte snabbfotingen tillika 1a pacer på TEC och vi joggade (hon) sprang efter (jag) en runda in mot stan. Det kändes faktiskt ok. Jag känner mig ok. Jag var helt tom på energi men min kropp huserar bra med det fett jag har och vi låg fint i snitt någonstans på 5:50-5:40 fart och jag stängde klockan på 13 kilometer.

Resten av helgen blir det mer spring: Imorgon leder jag två löpgruppper hos Kårsta Joggers och på söndag ska jag springa ett varv på TEC- banan. 

Jag får frågan om jag känner mig redo och jag tror aldrig man blir det för något man aldrig gjort. Men jo, jag är nog redo. Jag är redo att rocka de här 16 milen och jag har flera mantran men det finns inget annat än att genomföra och genomför jag har jag vunnit.

Mitt vänsterben spökar och jag ska försöka få hjälp med det men ska tids nog göra en MR för att se vad det kan vara. Det gör ju inte ont som så men kanske kommer göra det.

Nu ska jag fika blåbärsbulle och ta en AW i solen med mitt stora hjärta! Hoppas du har en fin helg inplanerad!

 

TEC behöver både massör och funktionärer- läs mer här. Tror det är nästan lika roligt på sidan om som på.

Hade tänkt skriva lite tips och trix idag men det inlägget får vänta. Mitt bästa råd är nog detta :

Vad du än gör- gör det outstanding så blir det bra!

Ett sk ”duck dive” under en våg.


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Klubbmedlemskap med skäl från hjärtat


Min pappa gick bort för 11 år sen. I sin ungdom tävlade han för OK Djerf som är en klubb med anor från 1935.

Idag fick jag hem papper som bekräftar att jag är medlem och förutom att jag tecknat medlemsskap i SPIF för att få tävlingslicens för triathlon så är det första gången jag är med i en klubb sen jag tränade kampsport!

Loggan är Värmlandsörnen och Djerf är en gammaldags stavning av järv vilket står för dristig, resolut och våghalsig på gränsen till dumdristig. (Passande kanske för ett 100-mlies lopp).

Jag brukar skriva ”Ottsjö” i kolumnen för klubb och det ligger förstås alltid varmt om hjärtat men jag hade en idé om att bli distansmedlem för OK Djerf för att det..känns rätt! Det finns flera i klubben som minns min pappa och jag stöttar gärna den här lilla klubben som är hemmahörande i Karlskoga.

Självklart finns det en tanke att börja med orientering någongång igen men just nu är det löpning i fokus.

Jag vet att det kommer ge lite extra pepp när det börjar ta emot där i Täbyskogarna att jag springer för pappas gamla klubb. Loppet kommer också förstås att genomföras helt enligt pappas träningsdevis:

”Spring tills du inte örker nöe mer, sen springer du lite te”

20130404-200956.jpg

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Frågestund med kanelbullar


Mitt syftningsfel ovan påpekades på Twitter. Nej det var inte kanelbullar jag pratade med på GIH idag det var Mikael Mattsson. Som åt kanelbulle medan jag grillade honom.

Det finns inte ett brett spektra därute i näringsläraväg vad gäller ultra och vägarna leder snabbt fram till labbet på just GIH där Mikael doktorerat och forskar. Mycket av arbetet sker med våra multisportlag.

Han är ett stort stöd för svenska ultralandslaget där jag förstås inte hör hemma men då får man bjuda in sig själv på en egen audiens och det gjorde jag. Med kanelbullar som muta.

Jag vill lära mig allt om energi och näring vid uthållighetslopp och det mesta jag stött på handlar om korta lopp som marathon och sånt. Då kan man fortfarande lita mycket på glykogen och det är andra saker som sker under väldigt långa lopp. Kommer jag snart själv få veta. Ehum.

Jag hade med mig några frågor som jag bombarderade med och Mikael svarade snällt. Problemet är att nu har jag ännu mer frågor.

Jag fick även kika in i labbet och blev helt till mig! När jag valde universitet sittandes på ett heltäckningsmattegolv i Reading i England från ”UCAS” som är den stora bibeln över alla Englands universitet så vågade jag inte välja Idrottsvetarlinjen på Brunel University i England. Jag valde det universitet som var närmast hem och så valde jag det jag läst på gymnasiet- ekonomi.

Nu önskar jag att jag kunde börja om och så skulle jag vilja studera uthållighetsidrott mer på djupet. Men det går ju inte riktigt så jag lär mig så mycket jag kan på sidan om. Jag kan mycket annat.

Mikael lanserar sin bok ”Kondition och träning” som jag tror är vettig att läsa om man vill lära sig mer om sin träning snarare än att kasta sig över alla kändisböcker som spottas ut vareviga stund.

Han lanserar den med en föreläsning den 18e april- jag ska försöka styra om och gå då! Här läser du mer!

Jag fick med mig lite att läsa som kanske håller mig lugn ett tag. Har länge klurat på ett inlägg här på bloggen om hur jag tänker kring kost vid ultralopp och nu fick jag mer på fötterna!

20130404-171044.jpg

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Utvärdering: Boken "Det perfekta löpsteget"


20130404-110921.jpg

Jag läser väldigt mycket. Och lyssnar. Och löpteknik fascinerar mig verkligen. Rätt löpteknik tar dig inte bara framåt fortare med mindre ansträngning än dålig teknik men hjälper även mot skador. Det vet vi.

Det kan ju tyckas helt rätt i den här tiden att släppa böcker om löpteknik och att kalla den ” Det perfekta löpsteget”- är rätt kaxigt! Man får en hög förväntan samtidigt som man ju förstår att en bok inte förändrar något. Man måste ut i spåret!

Boken är fint inbunden och rätt lång. Den poängterar många viktiga saker:

Tekniken är det som gör att eliten förbättras trots stigande ålder, tekniken gör stor skillnad för rörelse framåt med mindre ansträngning. Det är höft axel och fotisättning som är fokus och dessa behandlas i separata kapitel.

Däremot tycker jag inte boken skulle behöva vara så lång. Det repeteras rätt friskt i nya ord samma andemening ” tekniken är viktig, tekniken är separat från konditionen och såhär springer du”.

Den behandlar inte utförs och uppförslöpning eller terräng utan det är slätlöp som är i fokus.

Det är som vanligt fina bilder och jag tycker att övningskapitlen är bra- det är bra övningar att göra. Det finns så många löpskoleövningar och här binds de som gör skillnad samman till de olika aspekterna av ett bra löpsteg. Det finns även bra rörlighetsövningar.

Läsvärd om du vill ha nya övningar och en djupare förståelse för asfaltslöpning men vill du bara ut och springa rekommenderar jag att lägga pengarna på en teknikklass!

Det perfekta löpsteget får 3 vavaoom av 5.

20130404-110921.jpg

20130404-114633.jpg
Nya böcker att läsa!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Hårda utmaningar kräver bra utrustning – X-Kross


Nu har jag sprungit och sprungit och kisat och kisat i flera år och under de senaste snöinramade långpassen har det blivit brutalt tydligt att jag behöver solglasögon. Det blir väldigt ansträngande för ögonen att kisa så länge och ska man springa långt långt långt så duger det inte med vad som helst.

Kläder måste sitta perfekt, skor likaså och att hitta glasögon som håller måttet och inte bara ser coola ut trodde jag skulle vara svårt.

Men så kikade jag in på vad mina ultraidoler använder- både Buud, Falk och Grundahl springer med X-Kross så jag tog kontakt med X-Kross och undrade om de var intresserade av att hjälpa mig. Jag vill ju bara ha det bästa av det bästa.

Ju mer jag läser om olika linser så förstår jag att det är en hel vetenskap- men litar man på produkten behöver man inte vara expert själv.

Jag vill ha ett par som: Sitter bra utan att skava, inte immar igen och där jag kan byta glas beroende på vad jag gör.

Nu har jag fått ett par glasögon som utlovar precis detta och dessutom är i en båge med av mina favoritfärger: rosa! De ska testas nu och kommer självklart maxtestas under TEC.

Önskar bara jag kommit på detta i november- jag har ofta haft ont runt tinningarna av allt kisande när jag sprungit långt, ofta är jag ju ute i 3-6 timmar eller mer på ultrapassen och det blir en hel del skarpt ljus som retar ögonen.

Utvärdering kommer. X-Kross hittar du bland annat i deras nya samarbete med Haglöfs.

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Annie testar: Team Nordic Trail


Jag trivs ju inte i städer. Inte på asfalt men mycket av vintern har gått åt till att springa långpass på just isiga asfaltsvägar och jag har längtat så efter att skutta terräng!

Team Nordic Trail är, vad jag vet, ensam i sitt slag i Tokholm att erbjuda traillöpträning. Det går ju att springa med löpgrupper i stort sett varje dag i veckan i Stockholm. Fredag finns kvar om någon vill starta något AW-liknande där. Skulle jag göra om jag hade tid :).

TNT erbjuder ett ”trailpaket” för 1695 kr där alla träningar ingår samt en Salomontröja och två startplatser till Salomon Trail Tour.

Gruppen ses på Östermalms IP där man kan låsa in grejer, byta om och duscha.

Man delas in i tre grupper: bas, medel och tuff och sen drar man iväg på dagens träning. Igår var det backintervaller och jag hakade på medelgruppen. Tuffa gruppen med ultrabuddy Daniel och Erik hade redan dragit iväg och det var nog lika bra för jag kämpade ändå i Fiskartorpsbacken. Försökte ta det lite lugnt- stigmeter saknas inte direkt efter veckan i fjällen. Fina starka yogafrälsta Vilma var där också.

Riktigt kul var det. Miranda är i sitt esse och gör det jättebra!

Gillar du att springa trail men vill förbättra din teknik och ha sällskap i skogen- då tycker jag du ska haka på TNT! Själv tänker jag försöka vara med igen 7e maj då det erbjuds orientering! Dags att damma av de kunskaperna.

Tyvärr blev jag jättekall på den långa vägen hem så idag tar jag det väldigt lugnt och äter alla grönsaker jag ser.

Ha en fin onsdag!

20130403-082502.jpg
20130403-082516.jpgLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*