Blogg

Formcheck 1 månad efter förlossningen- magen


Nej. Det blir ingen bild på en mage här. Jag kommer skriva om min väg framåt. Finns ingen väg tillbaka- dit ska jag inte.

Jag kommer vägra banalisera min resa mot toppform till en bild på en mage. Den form som krävs har inget med en platt mage att göra. Den form jag har nu, den riktigt fina form jag faktisk har med hänsyn till att det bara gått en månad sedan Lillspark kom ut, den syns på andra sätt. På pigga (nåja inte hela tiden) ögon. På att bebis är glad, lugn, tillfreds och sover bra. Så vi sover bra. Den känns i bålen. Den känns när jag gör svårare och svårare övningar. När jag klarar fler och fler armhävningar. När utfallsstegen känns lätta.

När jag börjar längta efter att springa långt. Börjar kika på lopp inom ett år. Vaknar utvilad. När det pirrar i maggropen. När jag känner mig redo att springa en mil i terräng fast jag absolut inte skulle göra det.

När jag orkar bära stora tjejen.

Jag har inte vägt mig sen jag kom hem från BB. Har mina vanliga kläder, tror jag gått ned nästan alla kilon. Spelar inte så stor roll.

Den här bloggen kommer inte bidra till stigmatiseringen om att form efter graviditet handlar om en platt mage. Fy fabian vad trött jag är på bilder på platta magar som kvitto på att man är i form. Reklambilder på en smal mage med ett måttband lite käckt hållet runt. Så trött.

Visst. Jag vill också ha en platt mage. Precis som jag vill ha fint hemma- det är inte det viktigaste. Det är annat som ska på plats. Det är annat som är viktigt. Det är annat som spelar roll först. Annat som ska lyftas fram. Magen får hänga med. Bålen styr.

Så formcheck? Well #badass skulle jag säga. Tut tut. Nu kör vi! Mot 100 miles!

Den osminkade och ofiltrerade versionen.


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Sommar, sol och löpning! Smarta tips inför semesterträningen
  • Känn  in farten med enkelt test
  • 11  snabba skor i stort test
  • Frida Karlssons favoritpass
  • Så rehabtränar du Löparknät
  • Dopingreglerna ALLA ska ha koll på
  • Allt om löpningen på Friidrotts-VM
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Tack fina ni :). Ja magen kommer säkert synas om jag visar övningar osv men inte i syfte att visa på framsteg 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Måndagspeppen – Vem tjänar på att du mår bra?


Något jag reflekterat över ett tag men eftersom jag sällan läser ”tjej”tidningar så tänker jag inte så mycket på det. Men Women’s Health får jag i brevlådan för jag bloggar inom nätverket och låt mig klargöra att den svenska redaktionen består av riktiga #badass brudar- otroligt duktiga, starka och kloka som står för mycket av det jag tror på.

MEN. Tittar man på den tidningen och tex Amelia och Topphälsa som jag bläddrat igenom under mina amningspauser (till mammamaffian- jo jag sitter också och bara connectar med mitt barn ibland men ammar man 20 ggr om dagen hinner man läsa en tidning också då och då) så är det inte mycket uppmuntran till att vara nöjd som man är.

Och det säljer ju inga tidningar direkt. Inte annonsplatser heller. Och ut från tidningsvärlden och in i gymvärlden- vore du nöjd som du var behövdes inte hälften av allt som erbjuds. I klädväg, inredningsväg osv osv – är du nöjd med det du har, det du är, så som du ser ut, din hårfärg, dina naglar, dina fötter, din behåring, din hud osv osv- ja vem fasen tjänar pengar på det?

Svar: Ingen.

Och det här är förstås grovt förenklat och jag är på intet sätt själv oskyldig till att ibland luras av att köpa något som ska förbättra mig men jag brukar fundera på det rätt ofta.

Om jag är nöjd som jag är då konsumerar jag inte så mycket. Då köper jag inga nya hudvårdsprodukter, inte direkt några kläder (fast ibland kanske något just för att oh yeah den här ser jag ju bra ut i!). Jag hoppar inte på någon ny diet och jag köper ingen ny träningspryl som ska förändra min träning.

Grovt förenklat alltså. När tidningar och reklam får dig att tro att du behöver något för att bli ditt bästa jag- så är det just att du alltid strävar efter att bli ditt bästa jag som det tjänas pengar på.

Att du inte är nöjd – är kommers. Stor kommers. Stor maskin bakom. Bra att tänka på ibland.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#återhämtning mät din HRV


Det är många som tar vilopulsen på morgonen för att det kan vara en indikator både på hälsa och form. Vilopulsen blir ofta lägre när man blir mer vältränad då hjärtat helt enkelt kan pumpa ur mer blod per slag- större sk slagvolym.

Med en lite mer avancerad mätning kan man dessutom passa på att mäta sin heart rate variability som istället mäter pulsslagens längd tid och med vilken kraft de slår. På en klassisk pulskurva är HRV ”ojämna” toppar och dalar.

Vid fysisk ansträngning och stress minskar HRV men hos en vältränad person är HRV högt i vila. Det påverkas av hälsan helt enkelt men kan också indikera risk för hjärt och kärlsjukdom vilket inte är det jag vill skriva om här.

Ligger du i riskzonen för överträning och är dåligt återhämtad kan en regelbundet mätt HRV fånga upp detta genom att din HRV är betydligt lägre en eller flera morgnar (bäst att mäta tidig morgon). Detta kan vara en indikator på att det kanske är dags att lägga in en lättare vecka, ligga kvar i sängen och eller skippa det där tänkta hårda passet den dagen i förebyggande syfte.

Istället finns det olika appar jag tänkte tipsa om som mäter din HRV och gör du det regebundet kan du, precis som om du mäter pulsen, se om det stämmer med upplevd eller icke upplevd stress.

Jag har testat en app som heter ”stress check” som är gratis. Min stressnivå torde iofs vara rätt hög med en bebis som väcker mig varannan till var tredje timme. Bebisåren brukar vara stressande på kroppen även om man inte känner sig stressad.

Jag har dock sovit väldigt bra ändå och känner mig väldigt lugn och harmonisk. Så min avläsning visade endast 2%.

Däremot när jag hade mjölkstockning och 39 graders feber så gick HRVmätaren upp rejält. Sen sjönk den allteftersom infektionen gick ur kroppen. Jag klassar det som ett empiriskt test att den funkar :).

Annars är sweetbeat en riktigt bra avancerad app med massa andra funktioner.

Observera att detta förstås endast är en parameter i ett stort spektra av påverkan som överträning och stress har. Men med regelbunden mätning får du din personliga unika logg!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#foods4everydaychampions Cokostoppar lite bättre


Det kommer bli två inlägg om kokostoppar. Jag spenderar en del tid att fundera på det ultimata ultrakäket och har kommit på en sak jag måste testa.

Men det här passar bra som fredagsgottis. Sockermängden kan du bestämma själv- ett fiffigt sätt att få mycket sötma med mindre socker är att ”dusta” florsocker ovanpå.

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa tre ekologiska ägg.

Salta lite

Vispa ned cirka 1 dl flytande honung

Om du vill- ha i lite vanillinsocker och eller en skvätt citron.

Rör sen ned cirka 5 dl riven kokos och klicka ut på bakplåtspapper.

Skjuts in i ugnen och passa så de inte blir svarta- tar cirka 15 minuter.

Njut!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

A sort of homecoming #Jämtland


39 graders feber i en 30 gradig lägenhet, nackspärr från AC’n i bilen, frossa och lite småjobbig (läs brutal) smärta med två, avskyr ordet krävande, mer mammabehövande barn var liksom lite för mycket mig.

65 mil i varm bil därtill. Där Han fick köra hela vägen och hand om det mesta. Jag satt som ett glåmigt urvridet lakan och mest pekade. Var väldigt jobbigt för hon som vill göra allt. Jag är en sån som vill orka med. Mer än orka med. Jag vill orka vara mitt bästa jag. Och jag orkade knappt vara jag. Bara två dagar.

Men ändå. Det räckte. Nu uppdaterar jag min priolista. Den där jag skrivit om förut. Den man ska ha klart på näthinnan när det blir lite tufft. Vad är viktigast? Vad kommer först, i andra hand, i tredje osv. Den har inte förändrats i toppen. Men längre ned försvinner lite och annat får ta plats.

Nu är vi framme i ett av mina hemma. Ottsjö! Tyvärr är den här förbaskade värmen här också men vindarna lovar svalare grader och jag ser fram emot helt kravlösa dagar med ett barn som, just om det blir svalare, sitter i bärsele ( fyi mammamaffian anpassad för spädis) och den andra far runt som en fjällemmel. Umgås med familjen och vänner men utan press. Blåbärsplock. Allmänt fjällhäng helt enkelt. Och en del träning.

20140730-220511-79511668.jpg
20140730-220531-79531826.jpg


Antal kommentarer: 2

Ann-Sofie Forsmark

Ja Nina E är drillad och själv for man ju 120 mil i ett sträck till Tornedalen. Bra att säga ”låååångt” 🙂
Malin- jag får skriva ett inlägg om det!


Ann-Sofie Forsmark

Ja Nina E är drillad och själv for man ju 120 mil i ett sträck till Tornedalen. Bra att säga ”låååångt” 🙂
Malin- jag får skriva ett inlägg om det!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Ett #badass långpass #AXA Fjällmarathon


Det där loppet alltså. Flera av mina adepter ska springa det och även om alla tränar ganska olika- alla är ju olika och behöver olika, det är själva grejen med en coach, är det sista långpasset är ganska likt och det har jag även tipsat N om.

Jag får ju leva ut löpardrömmarna genom honom nu när jag mest knatar omkring i terräng och backar. I fredags, kanske årets varmaste dag, efter en mysig morgon med bebisen stack han ut med sin hemmagjorda sportdryck.

Tre timmar ungefär skulle han vara ute. Ungefär där börjar effekten av att springa längre avta – men om det känns bra kan man fortsätta lite. Mer fokus på tid än på distans. Loppet är kuperat- minst sagt, därför var också instruktionerna att hållas nära den skidbacke i gruvområdet som finns nära stugan.

Såhär spenderade Nicke sina stekheta 3 timmar i fredags, 15 dagar innan loppet: Uppvärmning, sen lång backe. 30 minuter i skuggig trixig terräng sen tre backar. Sen 1,5 hr kuperad terräng. 6 långa backar till och sen joggade han 1 km hem. Riktigt #badass. Ungefär 14-21 dagar ut från ett långt lopp skulle jag lägga ett långpass. Mer fokus på tid vad gäller ultra, än distans. Så likt loppet det går. Gärna testa den energi du tänker använda. Den ackumulerade nedbrytningen du har i kroppen från den träning du förhoppningsvis gjort inför loppet gör att det här passet ”ger mer än det består av”. Formtoppar du sen rätt så får du en supetkompensation från träningen och står på startlinjen i bästa form! Lycka till vad du än tränar för!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*