Blogg

Gå och bada Katrin


Du! Du du du som för att du vill ha uppmärksamhet går till ett personangrepp som saknar motstycke i min bloggläsarhistoria.
Gå till ett badhus. Det gör jag ibland och herrejäklars vad befriande det är att se kroppar i alla de former.
Att se att mina taxörontuttar har sällskap av andra varianter från de där fejkade melonhårda man snart kommer se i HM-reklamen innan jul.
Att se att det är fler än jag som har apelsinhud där solen inte alltid lyser.
Att se att utan smink- är vi alla vackra, på ett bart avskalat sätt.
Inte bara du med det elaka inlägget men kanske alla skulle må bra av att gå runt naken i omklädningsrum och gemensamma duschar i ett badhus.
Ba GÖRT! Se hur olika vi är. Hur lika ändå. Älskart! Heja Sats, heja Josephine. Heja alla som rör på sig av glädje.
Jag och mina taxörontuttar och apelsinhud skuttar glatt vidare och hoppas sprida rörelseglädje både gräns och storlekslöst!

20121106-170708.jpg

Nytt fullmatat nummer!

i butik 30 september – 22 oktober

  • Stor skoguide. 19 nya modeller
  • Bästa alternativträningen. 10 smarta pass som du måste testa!
  • Ny studie: Den mest effektiva intervallträningen
  • Så tränar du på att hålla rätt fart
  • Så blev Fanny fri från ätstörningen
  • Träna fötterna i tre enkla steg
  • Bo, 75 år, springer 20 mil – i veckan
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Styrka för dig med 1000-bitars pussel


 

Ni vet käppar i hjulet? Vet ni vad man gör med dem?

Man trycker till lite på trampan så de knäcks. Sen stampar man sönder dem så de blir perfekt småflis som man eldar i maskineriet med. Eldar motorn som tar dig framåt dit du ska.

Jag fick en jäkla massa käppar i hjulet idag. Den här veckan fram till torsdag är ett kronologiskt skämt med för mycket av allt. Jag hade en lista på 5 punkter som skulle betas av på lunchen. Och jag pusslar så fint med mina minuter. Tog mig hela långa vägen ut till kunden på Gärdet och hinner precis fördela jobbet med resten av teamet då dagis ringer och säger att Lillan måste hämtas pga prickar. Bara att vända om. Bara att riva upp pusslet och börja om. När det gäller henne så blir jag inte stressad. De viktigaste bitarna de lägger vi först.

När världens bästa mormor sen kom på eftermiddagen för att passa samma Lilla för jag skulle på utvecklingssamtal på dagis så bytte jag om till träningskläder. Joggade dit- det är 500 meter och efteråt lånade jag 30 minuter till mig själv. För att lägga en viktig pusselbil i mitt livspussel. Att bli starkare.

Jag joggade…nåja sprang faktiskt runt en av sjöarna. Sen hem till lekplatsen. Styrka för oss som ogillar det och inte har tid!

Kör alltid superset för att bara stå och pysa det är bara öd med tid.

3 x 10 armhävningar växlat med ”kissande hunden” (finns det inget coolt Crossfituttryck för detta?)

3 x 15 svingar med 16 kg kettlebell  växlat med rodd på ett ben med 8 kg kettlebell

3 x 1 minut dynamisk planka: 30 sek rörelse framåt/bakåt, 30 sek sidled. I vilan gör du ryggresningar.

(Här hade man kunnat lägga till utfallsgång med axelpress med kettlebell men jag har ju så förbaskad träningsvärk sen i lördags när jag gick utfall från affären)

Sen 10 minuter stretch och rehabövning för mina knasiga fötter.

Så. Det var regnigt och kallt och jag har en hel dags jobb att ta igen. Men man kan alltid få till lite tid för att ta ett om än litet kliv mot sitt mål.

Imorgon ska jag sälja in min egenkomponerade tjänst till 4 chefer. Innan dess ska jag sova 7 timmar, ta Skrotmos till doktorn och göra allt med ett jävligt brett leende på läpparna.

Det finns inte mer än 24 timmar per dygn. Det finns inget dåligt väder. Det finns massa kläder. Det finns triljarder med ursäkter.

Men:

 

 If not now, then when?

 

Så. Let’s go! GÖRT!

Jag och Annelie på Arvika Triathlon. Annelies första. Mitt andra och jag hade simmat EN gång på ett år. Var trea ur vattnet.Vi rockade! Varför? För vi bara GÖRT!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Fettsmart i mjölkdisken


Några av er kanske har läst boken ”Äkta Vara” som på ett brutalt sätt beskriver många av de processer som föranleder att vissa produkter, jag kallar dem inte mat,hamnar i matvaruaffären.

När väl produkten står där i mataffärren så döljer den väldigt effektivt vad egentligen det är den innehåller och hur den blev till.
De flesta lightpeodukter till exempel behöver något som gör att de håller ihop bättre. Då tillsätter man modifierad majsstärkelse. Såhär beskriver Mats-Eric Nilsson den processen:

Ta till exempel modifierad majsstärkelse, som finns i tusentals innehållsförteckningar. Så här gör man den, enligt den vanligaste tillverkningsmetoden:
Vanlig majsstärkelse blandas i en jättelik reaktortank med propylenoxid – som är en petroleumprodukt framställd av naturgas, klor och lut eller saltsyra – tillsammans med fosforoxiklorid, en vätska som är så lättflyktig och reaktionsbenägen att den måste hanteras med största försiktighet. Denna kemikalie, som även används vid tillverkning av bekämpningsmedel, reagerar våldsamt i kontakt med vatten och bildar saltsyra och fosforsyra samtidigt som stärkelsemolekylerna i majsen förändras och kloreras. Om den modifierade stärkelsen dessutom ska blekas, vilket kan behövas om den ska nyttjas som ljus fyllning i vissa livsmedel, behandlas den nu med exempelvis svavelsyra.

Så. Det vill du väl inte äta? Nej inte jag heller och samtidigt vill jag inte alltid få mitt mättade fett från mjölkfett. Hellre då från tex cocosolja. Som jag skrivit, jag vill att fettet i min mat främst ska komma från fisk och vegetabilier.

Det här handlar alltså inte om att rakt av minska det mättade fettet i mjölkprodukter eller att säga att det skulle vara så farligt. Senast i Svenskan idag så kan vi läsa den här artikeln om både fusk och mytbildning om det mättade fettet farlighet. Sånt här är grabbarna på Träningslära duktiga att ta fram forskningsresultat på. Läs här

Men oavsett. Man kanske inte vill äta feta mejeriprodukter? Som jag- kanske man avskyr smaken av grädde och inte vill få i sig allt sitt mättade fett härifrån: Hur ska man välja då? Här är en liten guide till vad i mjölkdisken du tryggt kan välja och vad du ska välja bort om du som jag vill minska fettet härifrån.

Mjölk ekologisk förstås! Inga tillsatser i de magra varianterna.

Ost Samma här. De riktigt magra ostarna behöver inte några tillsatser men man måste läsa på innehållsförteckningen ändå.

(Jag älskar västan 10%, Vässtgöta Kloster 10% och Kolibri har en mager camembert som faktiskt är helt ok!)

Creme Fraice Här är det bara fullfettsvarianten som gäller. Finns dessutom ekologisk. De magrare varianterna har tillsatser. Är det något att röra ut såser med du är ute efter så välj matlagningsgrädde 15% som inte innehåller något annat än högpastöriserad grädde.

Keso. Ja varför man nu skulle vilja äta 0,5% fett istället för 4% men gör inte det. I den magra är modifierad stärkelse nog nummer två på ingredienslistan om jag inte missminner mig.

Kesella. Ingen fara att äta den magra. Det är bara kvarg. Finns inte ekologisk vad jag sett.

Youghurt. Jag har ätit Mild Lättyoughurt sen jag var liten. Älskar den! Det är inga tillsatser och både fil och youghurt går att framställa utan tillsatser. Men! Flera youghurtar som tex ”Yoggi” har massa konstigheter i dem. Läs här tex. Vill du äta youghurt med hallon och inte potatisstärkelse, smakämnen och annat jox är mitt förslag att du köper ekologisk youghurt och blandar i hallon. Så enkelt!

Smör kontra margarin. Ja det här tror jag inte vi behöver ta upp ens. Men vill du se ett exempel på farsen margarintillverkning så ta en titt på länken!

Sammanfattningsvis finns det alltså all anlednding att ta sig några minuter när man handlar för att läsa och välja rätt i mjölkdisken. Magert kan vara bra vid tillfällen men inte på bekostnad av konstiga tillsatser.

Hoppas du hittade något ”mat”nyttigt! :). Och kanske har något att tillägga som jag missat?

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Väldigt viktiga kilometer


20121104-220708.jpg

När jag vaknade imorse så var jag utsövd. Pigg. Glad. Tills jag kollade i spegeln då. Hej Rudolf. Men har nu insett att jag tryckte pannan mot naprapatbänken och har fått ett blåmärke på näsbenet. Så enkelt. Så komiskt. Inte så snyggt.

Jag har ”vilat en extra dag” som man ska göra när man har halsont. Så nu var jag inne på dag två när jag inte känt något. Däremot, som jag skrev igår, känner jag mig tung och plufsig.

Men idag..något hade hänt! Tung och plufsig men rapp liksom! Jag jobbar som bäst direkt när jag vaknar så satte mig vid datorn direkt när klockan ringde (ja fast det var söndag, jag når inte mina mål om jag sover bort lediga dagar) och jobbade intensivt. Petade i mig två ägg, en kaffe en kiwi.

Sen stack jag ut. På jakt. Efter en känsla. Inte kilometer. Inte tid. Bara tills känslan kom. Den kommer inte på asfalt. Den kommer inte med sällskap. Den kommer i naturen när jag är själv.

Jag är så enormt tacksam att jag har min lilla leriga oas mitt här i Fjollträsk- Ursvik. Rotiga stigar.Massa backar och satyg att jobba i. Flack runda om man vill.

Idag var det bara en lugn jogg då alltså jag var ute efter. För jag hade ju inte tränat och jag hade ju inte ätit och jag hade ju varit trött och..vänta nu!

Vad är det jag alltid säger när jag pushar deltagare på spinnpassen- låt kroppen säga stopp först! Inte skallen!


Jag var ju inte trött. Inte hungrig och matt. Inte sjuk nu. Så varför lägga en negativ tankeslinga på repeat för att dra ned farten? Vart tar såna tankar mig?

Nej jag sprang på känsla och då gick det minsann undan. Valde lätta 5an. Trodde jag tralala. Det rullade på och jag tyckte att jag skulle kunna springa hela dagen. Farten var min vanliga terrängfart men den farten har jag bara klarat av när jag har ätit ordentligt innan. Efter ett tag tänkte jag att nu borde jag vara på väg tillbaka men nej. Det här var en ny dragning på 7,5. Det är 2,5 km till Ursvik och så 7,5 där och så 2,5 hem. Så 12,5 i bra fart där 5 km är kuperade. Det tycker jag är ett bra pass med tanke på allt.

Men känslan då? Hittade jag den? För mig är det nämligen skitsamma om det går fort om jag inte har känslan. Löparmojot ni vet. Det måste man hitta om det ska vara någon mening med det hela.

Jo den hittade jag. Och den brukar jag ha som en diamant i fickan med mig genom resten av livet. Men den har ju varit spårlöst borta här en vecka.

Men jo. Och när jag kom hem och inte rasade ihop i en hög som jag gjort resten av veckan när jag gått utanför dörren och kommit hem- ja då kom det lite tårar också.

NU. Är jag på väg upp igen. Nu är jag mitt äckligt jobbigt positiva jag igen.

Den här veckans träning kan vi lägga till handlingarna med stämpeln ”glöm”. Nästa vecka är min dotter mer hos mig. Jag har en stor revision, en avrapportering, en till granskning, gemensamma löpträningarna på jobbet drar igång, jag ska på Allt för hälsan och jag ska göra en massa fantastiska saker.

Men den bästa nyheten får ni nu. 2013 års coolaste, GODaste, häftigaste lopp. För boyz and girls. Till de som verkligen behöver vår hjälp. Tjejmarathon 2013 har utsett sin insamlingsmottagare. Läs mer här

Nu mina vänner är det dags för en god natts sömn. Innan karusellen drar igång igen.

Sov så gott!

20121104-220730.jpg

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Powerhousegröt


20121104-134940.jpg
Blanda 3 msk Chiafrön med 1 msk psyllumfrön, 1 dl ekologiska havregryn, 1/2 dl hampafrön och krydda med kardemumma. Koka några minuter med vatten och njut med ekologiska björnbär.
Så! Nu är du ett varmt powerhouse!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Lite löparglädje i bildform


Usch vilken vecka. Jag är verkligen inte mitt vanliga jag men nu tycker jag att jag känner mig såpass att det ska bli löpning av imorgon.

Jul är det snart också och här var det Rudolf med röda mulen lite väl tidigt. Jag vaknade imorse med ett ömt näsben och tillhörande svullnad och röd näsa. Att googla just den företeelsen var ingen större hjälp..testa…

Jag trodde jag skulle hinna jobba massor men jag är faktiskt, motsatt vad de flesta tror, rätt bra på att vara ledig. Igår spelade jag gitarr tills fingrarna gav upp och idag låg jag på golvet och lyssnade på Mando Diaos nya skiva. Jag bara låg där och tänkte på hur knasigt det egentligen är att jag äger en 2a i Stockholm när drömmen varit en etta i Östersund. Men att allt är rätt bra ändå och herrejäklar vilken resa det varit hit. Om ni visste!

Så rätt bra med vila alltså och väldigt mycket mat. Annars tycker jag att sover man bara 8 timmar per dag så kan 16 timmar få vara fullt ös med det man valt in. Det är inte alla som håller med om det.

Nåja. Några framsteg har jag gjort idag iallafall. Tills jag fastnade bland alla bilder jag laddat upp på datorn från mitt manhaftiga fotande med iphonen. Det började rycka i benen. Herregud vad jag saknar att springa! Jag känner mig seg, plufsig och tung men åh vad jag ser fram emot att börja vägen tillbaka! Jag ska bli så jäkla bra. Stark och seg. Det kommer vara tungt nu i början men motivationen har spräckt taket. Häng med!

20121103-204055.jpg TEC 2012

20121103-204159.jpg
20121103-204253.jpg

20121103-204339.jpg Våra snygga tröjor på jobbet

20121103-204500.jpg Arvika Triathlon

20121103-204557.jpg

20121103-204631.jpg Starten på Jämtlandstriangeln Unplugged

20121103-204733.jpg I mål efter Axa

20121103-204834.jpg

20121103-205027.jpg efter maxpulstest med Running SwedenLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*