Några av er kanske har läst boken ”Äkta Vara” som på ett brutalt sätt beskriver många av de processer som föranleder att vissa produkter, jag kallar dem inte mat,hamnar i matvaruaffären.
När väl produkten står där i mataffärren så döljer den väldigt effektivt vad egentligen det är den innehåller och hur den blev till.
De flesta lightpeodukter till exempel behöver något som gör att de håller ihop bättre. Då tillsätter man modifierad majsstärkelse. Såhär beskriver Mats-Eric Nilsson den processen:
Ta till exempel modifierad majsstärkelse, som finns i tusentals innehållsförteckningar. Så här gör man den, enligt den vanligaste tillverkningsmetoden:
Vanlig majsstärkelse blandas i en jättelik reaktortank med propylenoxid – som är en petroleumprodukt framställd av naturgas, klor och lut eller saltsyra – tillsammans med fosforoxiklorid, en vätska som är så lättflyktig och reaktionsbenägen att den måste hanteras med största försiktighet. Denna kemikalie, som även används vid tillverkning av bekämpningsmedel, reagerar våldsamt i kontakt med vatten och bildar saltsyra och fosforsyra samtidigt som stärkelsemolekylerna i majsen förändras och kloreras. Om den modifierade stärkelsen dessutom ska blekas, vilket kan behövas om den ska nyttjas som ljus fyllning i vissa livsmedel, behandlas den nu med exempelvis svavelsyra.
Så. Det vill du väl inte äta? Nej inte jag heller och samtidigt vill jag inte alltid få mitt mättade fett från mjölkfett. Hellre då från tex cocosolja. Som jag skrivit, jag vill att fettet i min mat främst ska komma från fisk och vegetabilier.
Det här handlar alltså inte om att rakt av minska det mättade fettet i mjölkprodukter eller att säga att det skulle vara så farligt. Senast i Svenskan idag så kan vi läsa den här artikeln om både fusk och mytbildning om det mättade fettet farlighet. Sånt här är grabbarna på Träningslära duktiga att ta fram forskningsresultat på. Läs här
Men oavsett. Man kanske inte vill äta feta mejeriprodukter? Som jag- kanske man avskyr smaken av grädde och inte vill få i sig allt sitt mättade fett härifrån: Hur ska man välja då? Här är en liten guide till vad i mjölkdisken du tryggt kan välja och vad du ska välja bort om du som jag vill minska fettet härifrån.
Mjölk ekologisk förstås! Inga tillsatser i de magra varianterna.
Ost Samma här. De riktigt magra ostarna behöver inte några tillsatser men man måste läsa på innehållsförteckningen ändå.
(Jag älskar västan 10%, Vässtgöta Kloster 10% och Kolibri har en mager camembert som faktiskt är helt ok!)
Creme Fraice Här är det bara fullfettsvarianten som gäller. Finns dessutom ekologisk. De magrare varianterna har tillsatser. Är det något att röra ut såser med du är ute efter så välj matlagningsgrädde 15% som inte innehåller något annat än högpastöriserad grädde.
Keso. Ja varför man nu skulle vilja äta 0,5% fett istället för 4% men gör inte det. I den magra är modifierad stärkelse nog nummer två på ingredienslistan om jag inte missminner mig.
Kesella. Ingen fara att äta den magra. Det är bara kvarg. Finns inte ekologisk vad jag sett.
Youghurt. Jag har ätit Mild Lättyoughurt sen jag var liten. Älskar den! Det är inga tillsatser och både fil och youghurt går att framställa utan tillsatser. Men! Flera youghurtar som tex ”Yoggi” har massa konstigheter i dem. Läs här tex. Vill du äta youghurt med hallon och inte potatisstärkelse, smakämnen och annat jox är mitt förslag att du köper ekologisk youghurt och blandar i hallon. Så enkelt!
Smör kontra margarin. Ja det här tror jag inte vi behöver ta upp ens. Men vill du se ett exempel på farsen margarintillverkning så ta en titt på länken!
Sammanfattningsvis finns det alltså all anlednding att ta sig några minuter när man handlar för att läsa och välja rätt i mjölkdisken. Magert kan vara bra vid tillfällen men inte på bekostnad av konstiga tillsatser.
Hoppas du hittade något ”mat”nyttigt! :). Och kanske har något att tillägga som jag missat?