Blogg

Helgen


20131013-222533.jpg

Helger tycker jag ska vara som att sätta sig själv på laddning. Jag är sällan trött fredagar-iallafall inte sådär som man brukar höra att folk är. Jag somnar aldrig (aldrig!!!) i soffan, inte vid nattning utan det är vid 22.00 nästan exakt som jag blir trött och lägger mig. Men visst blir det lite mer sova på helgen. En halvtimme här och där varje morgon och lite lugnare fart. Så lugnt det går när man har en överenergisk 4-åring. Som eftersom hon äter så bra inte tar slut vid 4-snåret utan bara köööör även om klockan blir 21 och vi inte kommit isäng. Herreminje.

Jag har varit med min familj, hejat på Madde, träffat Maria utan träningskläder (med andra kläder dock). Lekt massor med E. Sprungit 15 kilometer typ snabbdistans till och runt i Hagaparken med knäkänning som resultat. (Bara tvärt började göra ont vid ett rödljus- nu är jag paranoid!). Hängt med faster som är på besök, syster och med N förstås.

Solen har skinit, vi har sovit bra. Haft picknick utanför huset och jag har ätit massa god mat.

Idag var vi alltså på Hässelbyloppet och hejade på Madde som flög fram på fina 45:22. Såg massa andra duktiga löpare och blev lite sugen att kanske knäcka sub 45 koden till nästa år? Det är svårt att veta ens vad jag skulle springa i nu om jag bara drog på. Inte skulle det gå fort iallafall.

På kvällen har jag och Madde också haft första mötet inför Tjejmarathon 2014 och efter det har jag jobbat väldigt fokuserat med att göra träningsprogram till adepter. Att göra program är lika delar fakta och teori som lite konst. Alla är olika. Alla motiveras av olika saker. Alla har olika pusselbitar som träningen ska passa in emellan. Runt. Alla tränar för olika saker och har olika styrkor och svagheter. Jag blir lika glad för snabbare snittfart per kilometer som att få höra att en känsla inför något är lättare. Att det är roligt. Att ”nu är jag motiverad”.

Nu är det bums isäng inför de första två dagarna på en ledarskaps och coachutbildning! Sov gott!

20131013-222525.jpg
20131013-222607.jpg
20131013-222626.jpg
20131013-222633.jpg
20131013-222639.jpg

Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

#Fredagsgottis på en lördag


Jag är en sucker för choklad. Och jag vet att jag inte är ensam!
Här har jag testat ett nytt grepp:
Smält 200 g mörk Fairtradechoklad över vattenbad. När chokladen smält rör du ned lite basmüsli, lite hackade nötter, lite cocos eller vad du känner för.
Bred ut på bakplåtspapper. Låt svalna. (Försök!!)
Bryt i bitar- njut!
Går att äta direkt från frysen. Tyvärr!

20131012-101517.jpg

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Tips för dig som debuterar på ultralopp


Imorgon går ett riktigt historiskt lopp av stapeln. Sörmlands Ultra. Loppet är fulltecknat för första gången och jag vet att det är flera som debuterar på ultra. KUL! Önskar jag kunde vara där!

Jag sprang loppet 2011 och det gick inte alls. Åt helt fel och var inte så stark uthållig då men kom i mål iallafall!

Den dag jag kallar mig erfaren på ultra- då har jag tappat respekten för utmaningen det är att springa långt. Det är mycket som kan hända- speciellt i terräng.

Men kanske kan jag ge några tips ändå. Hoppas det.

1) Börja i din takt, låt dig inte dras med. Att dra på sig det minsta mjölksyra i början av ett långt lopp har du inget alls för. Är du orolig för att orka- gå i backarna från början! Var nitisk med det.

2) Ät och drick. Men tänk på att tar du det lugnt och det inte är så varmt så har  du rätt lätt att få i dig rätt mycket vätska. Ät inget konstigt du inte är van vid. Ät ordentligt tidigt i loppet- det är DÅ du har kontroll på magen. Den fysiologiska regeln säger lättsmälta saker som inte kräver massa blod till matsäcken för att bryta ned maten. Blodet behövs i musklerna. För mycket fett kommer störa upptaget om du inte är van vid det. Var noga med tecken på elektrolytimbalans.

3) Smörj in fötterna! Ljumskar. Lite varstans. Sportslick is Da bomb men har du inte det så är mängder med vaselin bra. Är det fuktigt  och regnligt är det störe risk för skav.

4) Sätt upp delmål- och fira dem! Hur du tacklar loppet mentalt är individuellt- ”du är halvvägs” kan knäcka en person och peppa en annan. Bryt ned loppet och ta den horisont du orkar med just då. Ett steg till orkar du alltid. Så är det väldigt tufft- ta ett steg. Ett steg till. Räkna dem. Ta sikte på en krök, en medlöpare, en vätskestation. En Snickers. Lyssna på Foo Fighters.

Var tacksam att du kan springa. Var tacksam för här och nu.

5) När det börjar göra ont- säg hej till smärtan. Förvånas inte. Det gör ont. Det är en del av det. Blir alltid lika förvånad när jag hör folk bryta för att det gör ont. (Pratar inte om skador nu) Det är inte farligt. Distrahera dig- eller ta den till dig. Mal ned den.

När det börjar kännas tufft- det är då du står vid vägskälet till att ge upp eller ta vägen mot okänd destination. Öppna dörren till så mycket mer ork och kraft än vad du trodde att du hade. Det är nu du hittar den. Gör den till din. Upplever den. Tar med den in i mål och ba wow! Jag kan! Och får uppleva hur häftigt det är att ta sig igenom den där gruvan av tvivel, smärta och vimmelkantighet.

Men mest av allt- njut! Heja på varandra! Peppa! Tacka funktionärerna- till skillnad på stora kommersiella lopp så står de här för att de älskar det här. De här loppen är gemenskap. Hitta nya vänner. Lär dig, dela med dig. Ta hand om dig! Ta hand om andra. Ha riktigt jäkla roligt! Och berätta gärna här hur det gick!

Lycka till!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Träningsglädje Talks- Vad är hälsa?


Jag hade förmånen att ha med mig  Sara till landet förra helgen. Vi har pratat om det ett tag så det var mysigt att det äntligen blev av. En lugn helg med mycket frisk luft, god mat och lugn och ro! Tror vi båda behövde det.

På söndagsmorgonen satte vi oss i läsrummet och spelade in en pod. Vi förberedde oss faktiskt inte mycket utan det blev fritt prat men med fokus på den komplexa hälsan.

Bilden nedan snodde jag från Saras blogg- den är mycket hälsa och kärlek för mig: den där mössan är säkert från 60-70-talet och är min pappas. Den och gamla slitna kläder, en kratta i handen och omgiven av skog, ängar och de jag tycker allra mest om- då är jag lycklig och då- då är jag hälsosam.

Här hittar du den podden men även massa andra bra program som Sara spelat in!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Jag är livsmiljonär – är du?


Tänk dig att vara hur rik som helst men vakna och vara jättetrött, ensam (kanske inte själv men ensam för alla vill bara åt dina pengar). Och inget känns meningsfullt att göra.
Tänk att vakna trött för du har jobbat för mycket och livet är pressat och stressat och du känner bara hur du inte hinner något.
Tänk dig att vakna utsövd och se fram
emot dagen. Bli glad för det lilla. Det enkla.
Det tycker jag är rikedom. Då känner jag mig rik.
Idag är jag miljonär.

20131010-084909.jpg

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Annie skaffar en #badass ultracoach


Jo det är sant! Jag tycker om att coacha mig själv, träna som jag vill och när jag vill men det finns en person i världen (vad jag vet) vars träningsfilosofi jag helt köper, vars attityd och värderingar jag delar (nåja de jag vet om) och vars resultat och #badass attityd jag beundrar. Någon jag vet att jag kommer lita på och lyssna till.

Han heter Tim Waggoner och han är en fd elit Ironmantriatlet men senast vann han Leadman 2012 (som innebär 5 lopp på en vecka med bland annat 16 mil löpning med 8 mil upp och 8 ned, samma distans på MTB, ett fjällmaraton och lite annat- #badass).

Jag har lyssnat på ”Lucho” som han kallas i över ett år nu på Endurance Planet ofta på mina långpass och jag brukar försöka gissa vad han ska svara. Han har en enorm kunskap men som ”stay home dad” till två barn även respekt för att ”livet går före” och gav upp sin elitironmankarriär när barnen kom. Hans approach till ultralöpning stämmer med min och hans träningsfilosofi därtill.

Lucho bor i Colorado uppe i bergen och har (förstås!) varit fullbokad med adepter men efter jag gick i mål på BRR, berättade om min fajt mot magen och hur revanschsugen jag är så accepterade han mig och jag är så så glad!

Status nu är att jag har fått ett enormt frågebatteri och sen ska vi ha Skypemöten. Min tanke är också att jag får mer inspiration till hur jag själv coachar för ultra samt att jag kan krama ur mer av min egen potential. För alla gristidiga mornar till trots så är jag ganska lat :).

Han är klok som en bok den här mannen. Ta fem minuter och inspireras här av hans ord och de fina bilderna!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in