Blogg

Kurs- Löpträna med mig i vår


Under sex veckor har du möjlighet att ge din löpning ett rejält lyft- eller start!

I samarbete med Iform Sundbyberg (vilket ger dig tillgång till bad och gym vid de sex tillfällena) ger jag en löpkurs som fokuserar på allt från löpteknik till styrka och upplägg inför träning och eventuella lopp.

Kursen startar 30e mars, 17.30-18.30 vid Sundbybergs simhall. Såhär ser upplägget ut:

 Vecka 1: Grundläggande löpteknik och löpskoleövningar med syfte att hitta din unika säkra och effektiva löpstil
Vecka 2: Föreläsning med svar på frågor. Fokus: Träningsupplägg, förberedelse inför lopp, återhämtning. Föreläsning 45 min sen 45 min löpning där vi övar på löpteknik i olika farter.
Vecka 3: Terräng och backteknik
Vecka 4: Intervaller (korta samt teknik syfte, testa på olika längd) samt löp styrka
Vecka 5: Intervaller (långa) samt rörlighetsövningar för löpare
Vecka 6: Sammanfattning: löpskolningsövningar, intervaller, rörlighet och avslutande frågestund och fika!

Var: Samling utanför simhallens entré. Bergaliden 1, Sundbyberg
Kostnad: 995kr (Bad och gym ingår vid kursdatumen)
Anmälan sker till shokan.mian@i-form.se eller inne hos iForms reception.

Max 25 platser så först till kvarn!

Varmt välkomna!

Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

#Måndagspeppen – hälsa är sulan i skorna


Klockan ringer 06.00. Upp, gröt, packa väskor, koka ägg, koka kaffe. ”Var är dina vantar?” ”Har du borstat tänderna?” ”Nej S inte där.” ”Kom så byter vi blöja.”

Väska med träningskläder. Skjutsa stora tjejen till skolan på cykeln. Inte kliva av i uppförsbacken. Lämna pussa krama. Cykla till jobbet. Svettig på ryggen, kall om benen.

Lassa in matlådor i frysen, en matlåda och sallad i kylen. Kaffe, två ägg, äpple, datorn igång, massor att göra. Måste tänka kreativt och fokusera.

Jobbar hela dagen. Står nästan hela tiden. Äter en kort lunch. God enkel mat jag lagat medan jag ändå lagade middag igår. Gör en paus för mindfulness på eftermiddagen när fokuset är lite svårare att bibehålla.

Byter om och springer intervaller hem i kvällsljuset. Äter. Badar lillan. Läser böcker, sjunger, nattar lillan. Vilar en stund på soffan. Kokar té. Jobbar med Tjejmarathon och lite annat en timme till med Vetenskapens värld i bakgrunden. Yogar lite och lägger mig innan 22.00 för att få sova 8 timmar.

Hälsan. Är sulorna i mina skor. Det hänger på sömn, motion, mat, ett positivt sinne och en hjärna som får återhämta sig varje dygn.

Jag går inte runt och tänker på hälsa. På min sömn mer än att jag vet att d är dags att lägga sig när klockan är 21.45. Stressar inte över vad jag ska äta utan äter det jag vet är bra, är gott, gör gott.

Har en gammal cykel, en hjälm, reflexer, lampor och varma vantar och sen cyklar jag eller springer till jobbet. Rörelse varje dag baserat på rutiner jag jobbat in så jag inte behöver tänka på dem. Rörelse som gör gott för hälsan. Träning ovanpå det de dagar jag får till det. Men får jag inte det gör det inget för jag har hälsomotionerat ändå.

För hälsa är det som allt annat vilar på. Det ska bara finnas där. Det är sulan i skon. Inte målet. Inte ändamålet. Det är en förutsättning för att skallen ska funka, det är inte det som skallen ska vara fullt av.

Det kräver lite bra rutiner, som man kanske måste skaffa sig. Sen ska det bara kunna rulla på för oss som är friska. Inte orsaka stress, osäkerhet och prestationsångest.


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

Veckans träning och produkttest: Umara Sports


Vilken vecka! (Ok, varje vecka känns som ”vilken vecka” men bara på ett positivt sätt.)

Mycket jobb, släpp av podden, en dag VAB. Men träningen går som en klocka!

Och det är för att jag helt lagt upp den, i stort sett, runt transportlöp och så ett långpass och ett gympass som jag river av på 45 minuter en kväll och då är jag så laddad och spelar Rage against the machine så högt så inget stör.

Däremot blev det slarv med de högintensiva passen- jag sprang två stycken lite hårdare fem kilometare till dagis med efterföljande nedjogg 2 km till skolan med vagnen. Utöver det tre morgonjoggar till jobbet och det plus en extra sväng gav strax över 4 mil på fredag kväll.

Styrkepasset blev riktigt bra också: Marklyft växlat med chins, armhävningar växlat med bulgarian split squats. Rodd i cable crossen växlat med toes to bar och så höftlyft på boll.

Vanligtvis kör jag aldrig långpass efter ett hårdare pass men förra veckan gick det jättebra och veckans pussel gav mig 5 egna timmar transportlöp lördag morgon så det var bara att tacka och ta emot, packa vätskeblåsan och fickorna och tassa iväg.

Jag hade ätit riktigt bra kvällen innan (tacofest med småfisarna och bästa Annika). Tog min vanliga ”före- långpass-frukost” med kaffe och en apelsin och några kapslar BCAA (för jag inte orkade koka ägg) och sen tassade jag iväg mot Ursvik.

Som vanligt. Fullt förberedd på att det skulle bli segt med stumma ben från de där splitsquatsen och gårdagens 15 km.

Men icke. Och placebo gör mycket men jag vågar tillskriva mitt nya energiupplägg väldigt mycket av energin jag hade igår när jag sicksackade runt nedisade spår på Extremen.

Jag har fått testa Umara Sports och jag är frälst! Tackar oftast nej till produkter och saker eftersom jag 1) inte vill ha saker jag inte använder och 2) inte skulle skriva om det om jag inte gillar det. Här var det jag som verkligen ville prova efter att ha läst in mig på både företag och produkter.

Jag älskar Tommy och Simons podd Prestera mera– enkel, rak och konkreta råd om allt från löpning i värme till omega-3 tillskott. Gillar att de är ett litet svenskt företag som startats med mycket kärlek till uthållighetsidrott och

De är själva uthållighetsidrottare och de är biomedicinare som är inriktade på fysisk prestation. Inriktade på prestation först och inte på att ha med sig de mest hälsosamma produkterna ut men tittar man på deras ingredienser så är det rena bra grejer. Bara det som behövs och som gör nytta.

Jag minns inte vem av dem som har trasslig mage men jag har hört att många med just magproblem klarar sig bra på Umara och det är ju min stora utmaning. Det är kanske inte nödvändigtvis så att sojalecitin gör en risig i magen men det känns betydligt bättre att det är saker man känner igen och vet varför de är där som man får i sig.

Jag brukar, faktiskt, inte vara så brydd med smak. Har druckit både UCAN och Vitargo utan smaksättning (tänk tapetklister) men både sportdrycken och barsen var så goda! Så så goda! Vilket gorde det så mycket lättare att både äta och dricka.

Rätt sammansättning av energikällor

Sportdrycken innehåller 2:1 glukos/fruktos vilket stödjer det forskningen visat på vad vi kan ta upp bäst. Glukos och fruktos använder sig av olika transportörer och fruktoset behöver brytas ned i levern först. Detta göra att det, förenklat, går att använda två vägar till cellerna för att använda drycken som energi så totala upptaget ökar. Dessutom innehåller den grenade aminosyror (proteiner) och mineraler varav den bättre varianten av magnesium- citrat, snarare än den billigare oxid som kan ge magtrassel. Den innehåller heller inte betakaroten som färgämne så flaskorna och blåsan håller sig fräsch istället för att bli sådär gulsolkig..

Bara bra grejer alltså helt i enlighet med vad man sett i studier att vi kan ta upp. Frisk och fräsch smak, påminner mig om den Pripps vi fick när jag spelade fotboll.

Ett tips är att dricka varje kvart- kanske sikta på att få i sig 2 dl varje kvart om man ”går på ” sportdryck. Jag blandar ganska varmt vatten och dricker betydligt mindre än detta. Men allt beror ju på törst, vad man druckit innan, hur varmt det är, vad man ev äter till osv.  Jag drack runt 1,5 liter på fyra timmar så det var ju inte så mycket kanske men så var det ju inte så varmt heller.

Goda lättsmälta bars

Jag var ju ute i 4,5 timme ungefär och detta var ju när jag skulle ätit både frukost och lunch så ja- magen var tom! Jag åt först en banan och sen åt jag en bar i timmen. Hade en av varje och den med tranbär och äpple/kanel var definitivt smakfavoriterna. Uj så goda de var!

Och saker man fattar: Det här innehåller tranbärssmaken: ”Havregryn, fruktos, glukossirap, kokosolja, vetegroddar, tranbär, kokosolja, linfrön, linfröolja, sorbitolsirap, citronsyra, chiafrön, quinoa, äppelpektin, naturliga aromer.”

Skulle kunna äta dem som godis.

Jag hade så jämn fin energi igår. Inga dippar och magen mådde fantastiskt hela vägen. Nu kommer jag köra Umara på mina långpass och lopp framöver. Här kan du läsa mer om deras produkter och de har även en klubb där man får ta del av massor av matnyttig information och eftersom det är Tommy och Simon som står bakom produkterna liksom på riktigt, inte bara som affischnamn så är det rätt från the horses mouth.

Jag hade en sån fin tur. Det var inte bästa löparföret i Ursvik med blankis här och var men jag njöt först av 15 km extreme, sen lätta 7 km och sen några kilometer på den igen innan jag tassade förbi Överjärva gård upp till Ulriksdal och vidare upp till Bergshamra. Där tog jag faktiskt en kaffe och godispaus innan jag tassade vidare ut till Täby.

Stänger veckan på över 8 mil vilket är det mesta jag sprungit på en vecka på  över två år. Det var även bara andra gången jag sprang fyra mil på ett bräde på över två år. Och första gången jag testar Umara alltså men inte sista.

Kan verkligen varmt rekommendera att prova om du som jag haft tjafs med magen och inte gillar att det är massa konstigheter i det du stoppar i dig.

Jag laddar för en till mängdvecka. Jag kör inte på planerade viloveckor, jag har, trots allt jag hade planerat, fortsatt att träna mest på känsla men med fokus på att få in mycket volym under februari och mars och vila när det behövs.

Hoppas du haft en fin springig vecka!


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

Workout Åre. Ett riktigt badass, fint, maffigt 10-årsjubileum


Den här helgen tycker jag att du ska in och kika på Workout Åres hemsida.

Årets bästa träningsevent, årets mest endorfinstinna helg firar 10 år. GRATTIS Thomas, Marianne och Therese till den magi ni skapat. Det är helt fantastiskt och jag är så stolt och glad över att få ha varit med från början.

Vad är så bra? Men allt! Att vara i Åre och den natur det erbjuder, värmen i arrangemanget, alla fantastiska instruktörer..ja det går inte riktigt att beskriva. Men lita på att det är så mycket mer än ett ”träningsevent”. Det är magi.

Förhoppningsvis bokar du in dig- det finns massa fantastiska pass, workshops och föreläsningar.

Vill du träna mig mig så är en klass redan full- jättekul på ett sätt, det passet älskar jag att leda.

Eller så kikar du och blir inspirerad och kanske kan planera in det till nästa år!

Längtar!


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

Tacksam


Imorse lyssnade jag på P1 morgon, som jag alltid gör när jag duschar och byter om på jobbet efter att ha sprungit in. Jag var på väldigt gott humör men lite irriterad på att glömt strumpor och det var något annat.

På radion pratades om kriget i Syrien och om att man försöker förhandla fram vapenstillestånd men nästan ingen vågar hoppas. På andra sidan gränsen, i Turkiet, finns flyktingar som bokstavligen ser sitt land förstöras. Tänk dig. Att se Sverige bombas sönder.

Kvinnan som intervjuades var just nyopererad för sina benskador hon ådragit sig när hennes man och fyra barn dog. När hennes man och fyra barn dog.

Jag står där i min handduk och ska göra mig iordning för en arbetsdag med roliga arbetsuppgifter. En dag som jag avslutar med att försöka hinna hämta två barn tidigt, handla och släpa hem mat och laga den hemma och ha fredagsmys. Det är lite meckigt, jag ligger efter på jobbet och det strular med både det ena och det andra.

Skitproblem.

Jag kan inte just då göra något åt hennes situation. Men jag kan vara tacksam. Jag kan verkligen välja att inte låta småsaker komma åt mitt humör idag. Eller imorgon. Hon märker inte skillnaden. Men någonstans gör allt skillnad.

Idag, som många dagar, är jag tacksam tacksam tacksam för hur bra jag har det, för de som finns runtomkring mig och för att mina problem rör så fina saker som arbete och vardagslogistik runt två underbara barn. Tack.

Antal kommentarer: 1

Johan Renström

ja bra, det är så lätt att gnälla. Många ”problem” är egentligen något man ska vara tacksam för. Man behöver ju städa för att man har ett hus, storhandla för att man har en familj osv.Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

Världspremiär- Health for Wealth


Alltså…alltså…ÄNTLIGEN! Åh jag är så stolt, glad och peppad inför detta!

Jag har under några månader träffat Boel Stier regelbundet och vi har gått ifrån att diskutera hälsa vitt och brett arbetat fram ett koncept som heter Health for wealth.

Boel är en helt fantastisk kvinna, vi är lika på flera sätt men vår styrka är våra olikheter- Boel är otroligt duktig på att vara organiserad, kan kommunikation, kan tekniska saker och ..ja en stjärna är hon helt enkelt! Så glad att vi träffats. Hon driver förlaget Miro Förlag som gett ut bland annat Hälsohets samt Magnus Hagströms ”Snabbare starkare löpare”.

Vi ville starta ett nätverk för de som vill arbeta med och intresserar sig för hälsa bortom friskvårdsbidrag, hälsoveckor och yogapass på jobbet. Men nätverk blir låst av geografi och tid- hur kan vi nå ut till och engagera fler i frågor och diskussioner om strategiskt hälsoarbete?

Det mynnade ut i att försöka fylla en ”poddmarknadsnisch” som vi upplever finns- en pod om Hälsa för rikedom- både den upplevda och den ekonomiska. Det blev Health for Wealth!

Men vi är ingenting utan det fantastiska nätverk vi har och jag vill tacka Anna Blomdahl för exceptionellt lyhört och proffsigt layoutarbete med logga och grafisk design.

Katarina Jansson för grymt foto, dessutom väldigt snabbredigerat och hon har en fantastisk känsla för att på ett inspirerande sätt få en att slappna av framför kameran och  ta in det budskap man vill förmedla i bilden.

Agda Media under ledning av Agnete Dannenberg som också producerar ”Löparsnack”. Proffsigt ljud, proffsigt producerat. Flexibelt och lyhört- stort tack!

Nu vill jag förstås att ni:

1) Lyssnar

2) Följer oss på LinkedIn

3) Följer oss på Facebook

4) Följer hemsidan (där jag kommer börja rikta mina inlägg om strategiskt hälsoarbete så får det här bli mer en just löparblogg igen som det nog var tänkt från början!

4) Gärna delar podden med vänner och bekanta, kollegor, chefer och de ni tror kan vara intresserade av detta helt enkelt!

Och….YAY liksom. YAY för att jobba med fantastiska personer. YAY för att göra bra grejer. Det här är, på ett personligt plan, ett tufft datum för mig och familjen och det känns extra gott i hjärtat att släppa den här nyheten idag.

Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Tack finisar!!!Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*