Blogg

#Måndagspeppen: Sluta bära sten- bygg din väg


Man kan alltid se på saker på två sätt. Alla dessa saker man måste göra.
Jobba till exempel. Handla mat. Städa. Tvätta. Motionera.
Och ibland är det skönt att bara sura lite över att göra det. Muttra lite och få det gjort! Men alltför mycket i vardagen som bara genomförs- som att släpa sten- det är ett slöseri på konstruktivt tänkande och lycka tycker jag.
Det mesta du gör, gör du ju i ett syfte att bygga ditt liv. Handla bra mat för dig och kanske din familj. Göra luften bättre hemma istället för att dammsuga *suck*. Få rena kläder- snarare än att ta hand om tvätten.
Träna ett grisigt pass för att bli starkare.
Tvinga sig i säng för att orka med dagen efter med full energi.
Perspektivet att inte bara göra ”måste-saker” utan att bygga en väg, ett liv, kanske gör några saker den här veckan lite lättare.

20131021-144413.jpg

Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Skogen, misosoppan och den eviga kärleken


20131020-223144.jpg

Jag hade tänkt skriva om ett långpass den här helgen. Ett långpass med insprängd marafart. Bygge av insynsskydd på vår altan. Men.

Det blir om något annat. Det blir om världens finaste kille. Han jag träffade och tänkte ”NEJ” först. Nej för jag skulle ju vara singel resten av livet men träffar man världens finaste så- ja då smälter man!

Mycket är privat som rör kärleken. men mycket vill man dela med sig av.

Som att hur enkelt allt ibland blir när livet på riktigt knackar på och frågar om man ska vara med eller ej? Ganska direkt när jag och N träffats fick han reda på det allvarliga läget med sin lever och förberedelser för transplantation och ett rätt annorlunda liv började. Vad gör man då? Kliver man av? Eller följer man med?

Jag valde att följa med. Och jag har fått lära mig. Fått vara med. Får vara med. Lärt mig. Ni som tycker jag skriver vettiga saker med perspektiv ibland- jag har en läromästare! 🙂

Vi bråkar inte om småsaker. Vi retar oss på varandra precis som vilket par som helst men perspektivet är rätt klart. Vi har varit med om saker som sätter saker på sin spets. Och det rätt tidigt. Ni vet när man säger att ”vi är inte där än”. Well, det skrattade vi åt rätt mycket. Det blev mycket annorlunda upplevelser mot vad man kanske går igenom när man börjar träffa någon.

Men jag blev ändå väldigt överraskad där ute i skogen- så mycket kan jag berätta- när han friade på det mest romantiska, personliga sätt. Varm i hjärtat av alla som var delaktiga och att det ändå kändes att det bara var vi det handlade om!

Den delen är privat!

Men jag kan skriva om Yasuragi! För dit kidnappade han mig sen! Jag var förkyld igår och på Yasuragi vaknade jag upp med fästman men utan röst. Livet ger och tar liksom. Skönt och rofyllt för N men frustrerande för mig som vill prata! Vi åt en fantastisk frukost i säkert två timmar- jag drack säkert en halvliter misosoppa.

På kvällen innan fick jag en fantastisk ansiktsbehandlning- vi badade ute i varmt varmt vatten under en fullmåne och i riktigt kall luft (här tror jag mina luftrör lade ned!). Middagen var god men rätt utdragen och tröttmössorna A och N var inte i sitt esse men det var skönt att äta i morgonrock!

Jag är förstås enormt lycklig och lite nykär- varje dag är en ny dag att vara kär och vi (nåja främst N) är väldigt bra på att hålla romantiken levande. Jag får nog skärpa mig lite. För det är inte brist på kärlek.

Jag är så kär så kär!

Hoppas ni haft en fin helg! Jag laddar för kurs, balansera jobbet med andra handen, dagid hämt och lämning och så släpper vi en nyhet imorgon! Det blir bra det!

20131020-223154.jpg
20131020-223201.jpg
20131020-223208.jpg


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Företagshälsa, så mycket mer än friskvård


20131019-145808.jpg

Igår var jag inbjuden av försäkringsföretaget IF till ett rundabordssamtal om hälsa och humankapital på Stockholm Open. Vi var ett tiotal personer (de flesta inom HR) från företag som Scania, H&M, SAAB, IF, Office, SBAB, Nordea och CNG och jag för PwC.
Det var väldigt konstruktivt att få sitta i en så liten grupp och diskutera och få höra lite mer i detalj hur företag arbetar med hälsofrågan, vilka problem och möjligheter de möter.
Underbart att inte prata ”nummerlappsaktiviteter”utan mer ledarskap. Diskutera hälsa utifrån ett potentiellt lönsamhetsperspektiv som måste finnas i kulturen och växa uppifrån och nedifrån – och inifrån! Fick några riktigt fina kontakter och insikter. Tack If Care för en riktigt givande eftermiddag!
Vi satt inne på själva ”klubben” dit man vanligtvis inte får gå. Efteråt var det mingel inne på sponsorområdet och det var mycket manliga näringslivsprofiler och förstås unga söta tjejer som serverade.
Man fick stanna och titta på tennis men jag som inte ens visste att det inte finns en damturnering på Stockholm Open valde att smita iväg.
Jag har med mig både idéer och funderingar men låter dem lägga sig lite och tar en riktigt lugn ledig helg utan träning men med mycket natur, vila, god mat och kärlek istället! Ha det fint!

20131019-145821.jpg
20131019-145826.jpg
20131019-145850.jpg


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Fredagsgottis: 2 x 100 000 kr


We did it again! Kanske är du en av dem som ingår det ”vi’t”.

Tjejmarathon 2013 lyckades igen samla in över 100 000 kronor till välgörande ändamål. I år till att stödja projekt i ett av världens fattigaste länder- Bangladesh! Här kan du läsa vad pengarna gick till.

Jag och Madde är klara med grunderna för nästa år. Vi är tokladdade och tokstolta över att vara kanske Sveriges starkaste välgörenhetslopp sett till insamling. Insamling per löpare är vi iallafall världsklass på!

Fredagsgottis idag är värme i hjärtat. Ingen kan göra allt mot den ondska och fattigdom som finns. Men alla kan göra något. Kan du inte ge din tid- ge pengar. Kan du inte ge pengar- ge av din tid.

Den här bilden är inte arrangerad. Den är på riktigt från Girl Child Day i och den är från Bangladesh och det är suveräna Magdalena Jennstål på Hungerprojektet som skickat den till mig. Tack Magdalena för vi fick stötta er i år! Känns enormt att vi alla tillsammans gjorde skillnad!

Nu tar vi sats mot 2014. Håll utkik på Tjejmarathon på webben, Facebook och på Twitter som @Tjejmarathon.

NU ska jag till Kungliga Tennishallen och prata företagshälsa och humankapital! Sen ska jag ge massa kärlek och tid till den där pojkvännen jag skrev om igår. Trevlig fredag!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Nya #trailbabies i garderoben (och skogen)


20131017-211910.jpg

Jag har som de flesta vet en förkärlek för tunna skor som låter mig känna underlaget. Även när jag springer långt. Jag älskar Inov-8 men har också varit nyfiken på ett märke som heter Viva Barefoot.

Skorna är ju det viktigaste när man springer. Om man inte springer barfota. Jag kan bli väldigt lyrisk över en sko som sitter som den ska och bryr mig inte så värst på asfalt men i skogen och terrängen- jäklar ställer jag höga krav. Att bli en #trailbaby i min skogarderob – det är det få skor som klarar!

Viva Barefoot är verkligen skor med ”nära marken” känsla och finns i såväl löparskor som vardagsskor.

För några veckor sedan landade ett härligt paket från Fotkultur i Malmö med ett par mysiga ”skogstofflor”.

Fotkultur (som har webbshop förstås!) vill ”vara ett attraktivare alternativ till den traditionella skofackhandeln genom att kombinera försäljning av fotriktiga/innovativa skor och produkter med personlig specialistkompetens inom friskvård & hälsa”

Ja men skorna då- skogstofflorna! Jag hade inte provat dem för runt BRR var det inte läge med nya skor fast – de var faktiskt med dit för så sköna är de!

Men häromdagen var de med ut- när jag tog en snortidig spontan skogsrunda på kursen. Utan pannlampa. Jo jag lyfte benen rätt bra där i skogen. Skorna var riktigt sköna- de passar nog dig som har lite bredare fötter bättre än riktigt smala. Jag drog åt dem rätt bra men så har jag herrstorlek också så i dam är de säkert smalare.

Jag tycker fördelarna med tunna lätta skor är övervägande. Ponera att du tar 180 steg per minut. Och du ska springa tre timmar. Och du har en sko som väger 200 g och en som väger 300 g. I varje steg lyfter du 100 g mer. För varje timme gör det 1000 kilo ungefär. Lustigt va? Så kan man ju inte räkna för då kan man ju säga att man borde springa naken för att inte släpa på vikt men just på fötterna tycker jag det är grymt att känna mig lätt, vara nära marken och gärna låta fotleder jobba lite.

Mitt tips för dig som vill börja springa i tunnare skor är att börja väldigt försiktigt. Dina vader kommer skratta då och gråta annars. Det är en massa nya muskler som får jobba, leder som rör sig lite annorlunda och ligament som stretchas på ett nytt sätt.

Jag tycker att man ska tänka lite barfota till vardags också- så blir det inte en sån abrupt chock för fötterna när det är dags att springa. Gå mycket barfota där du kan! Sockar på kanske nu till vintern men rör på fossingarna- de gillar det!

För att börja springa med tunnare skor- ta korta svängar på mjukt underlag. Testa gärna att springa helt barfota också. Öka lite successivt. Det är ingen status i att springa i tunna skor- men det är en underbar känsla.

Här kan du läsa mer om fotens anatomi.

Och här kan du läsa om Fotkulturs utbildning!

20131017-211917.jpg

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Gör det bästa- Vad annars ska du göra?


Det är torsdag och det är lite kli i halsen och jag som aldrig haft problem med tänderna får åka in akut och laga en krater (ok liten överrift) där en tand gått sönder. Sånt jag inte hade tid med. Liksom.

Det sovs lite dåligt för dammsugarjäfveln ramlade omkull mitt i natten, det är äggskal i min handväska och jag åt lunch när bedövningen satt i för jag var så hungrig och jag tror jag spillde och dreglade lite och det var lite jobbigt ute bland folk.

Det är ungefär en triljard med mail som ska svaras med människor som har förväntan på saker jag ska göra som jag inte vet om det är jag som ska göra?

Det är lite osäkerhet på vad den här ledningsgruppen jag ska presentera för imorgon väntar sig. Det är däremot helt soklart vad jag brinner för, vad jag vill förmedla med mitt *Verksamhetsintegrerat hälsoarbete (japp googla på det och se vems namn som kommer upp som topp 3- c’est moi!).

Inte nog med det ska jag sen sitta med på ett runda bords samtal om företagshälsa på Stockhom Open efteråt men behöver inte förbereda mig som tur är.

Det är lite ont om tid, det finns en pojkvän som förtjänar en massa mer tid, massa mer kärlek, en cykel som ska lagas. ett hög med tvätt, massa räkningar att betala.

Men.

Jag väljer att göra det bästa av den här dagen. Göra det bästa jag kan just nu. Väljer att lyssna på sjukt bra musik och ta fram minnen av någongång då jag- just det ÄGDE läget trots att det var tufft och så boostar jag mig själv inifrån så jag ska kunna gå rakryggad in och leverera det jag tror på och kan stå för.

Varje dag. Så bra det går. Så bra det går. Varje dag. Bara så.

20131017-144718.jpg
20131017-144728.jpg
20131017-144711.jpg


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in