Blogg

#Måndagspeppen- Vad skulle du göra?


Om du inte var rädd? Tvekade? Tvivlade?

Många går på semester nu och få tillfällen är väl bättre än att fundera på Det Där Stora Läskiga Porjektet som man inte klarar av att ge mer än en flyktig minut i vardagen?
Få tider är väl bättre än att sätta sig ned (eller springa iväg kanske) och fundera på VAD det är som håller dig tillbaka från att göra det där du drömmer om? Kanske är det att byta jobb. Kanske är det att flytta. Testa triathlon. Testa ultra. Springa milen. Börja sjunga.

Vad det än är så är det ofta, och speciellt för oss kvinnor, rädslan som håller oss tillbaka. Rädsla för att inte ska klara det, rädsla för att sticka ut. Rädsla för att vara ett misslyckande.

Rädslan är i vissa fall rationell och viktig! Den talar om att det här kan vi inte bara göra hursomhaver. Det här kräver förberedelser och hängivelse. Men det betyder inte att det inte går. Det talar om att det kräver något mer än ett ”tänk om man skulle våga…”. Det kräver en plan. Kunskap. Hängivelse. Tid. Tid och frihet att tänka. Det kanske du kan ta dig nu. Ta dig tid alltså. För den kommer inte av sig självt.

Rädslan om man ger sig in i den kan benas ut till att hitta svar på HUR man ska göra för att ta sig mot det man vill. Och som jag skrev förra veckan: Räkna inte med en rak solig väg. En väg finns. Men den är ofta krokig och tuff om det handlar om något riktigt annorlunda mot vad du gör och är just nu.

Men det är oftast de resorna som är de mest häftiga.

Jag jobbar med det här. Har gjort massa stora tvära kast i livet och varit rädd men när jag ser tillbaka så har jag rört mig framåt hela tiden, åt rätt håll till slut. Många gånger har jag sett rädslan som ett kvitto på att något som betyder något är på väg att ske. Flytta tvärs över hela världen, säga upp mig, skapa en egen tjänst, separera. Springa 16 mil och bita i. Självklart varit rädd. Men också känt den aspekt som är att det kittlar lite. För det gör det när man är rädd för något som egentligen kan bli riktigt bra.

Så. Vad skulle du göra idag, om du bortsåg från rädslan att misslyckas?

latte-confidential.com Jag läser boken ”Lean In” just nu och fascineras och förfäras och inspireras på samma gång.

 


Det senaste numret!

  • Så tränar du för Stockholm marathon. Träningsprogram/nyckelpass/tips och råd
  • Kom i Form! Fyra nycklar för dig som vill börja löpträna (igen)
  • 5 spännande skonyheter
  • Boosta ditt immunförsvar med ett enda träningspass
  • Benhinneinflammation? Rehabträna på rätt sätt
  • Från soffan till löpspåret. Så tar du dig över tröskeln
  • Är detta världens vackraste maratonlopp?
  • Ät havregrynsgröt! Forskare: ”Ett supergryn”
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

SOMMARLISTAN- #runnerslovestyle


Jag fick en utmaning från fina Åsa. Hon är en sån där tjej som jag blir glad av. Vi ses väldigt sällan men när vi gör det blir jag alltid glad av henne.

Utmaningen, eller vad ska man kalla det- en lista är det, Sommarlistan! Några frågor om sommaren som faktiskt ligger framför oss som jag ser det. Sommar är det till september. Minst.

Skickar listan vidare till Camilla!

1 Hur ser dina planer ut för sommaren?

Ja någondag väldigt snart ska jag föda barn. Jag tänker att det ska gå precis lika bra som förra gången. Gärna ta tiden det tar att springa ett maraton och inte ett 24-timmarslopp som sist. Jag klarade mig väldigt bra från sviter och allt gick bra med amning och sånt och hoppas det blir så igen. Så sommaren kommer handla om att amma. Vyssja. Amma. Vyssja. Gå med barnvagnen. Bära i ergobabysele. Leka med storasyster som är en väldigt energisk 5-åring och vi har så otroligt roligt ihop. Börja jobba upp bäckenbotten igen till knäcka-nötstyrka. Läsa massa böcker. Umgås med min familj. Och tyvärr- inte bada och simma. Något av det jag älskar mest och nog det enda minuset med att föda barn på sommaren.

Kommer att vara så mycket borta från Tokholm som det går. Vill helst inte vara här en dag alls. Värmland. Västmanland och Jämtland är det som gäller.

2. Vad gjorde du på midsommar?

Jag var hos en av mina bästa vännner med syster och svåger och fästman. En lugn och mysig dag med favoritspelet ”Besserwisser”. Gillar inte sill. Älskar halloumi.

3. Din bästa sommarfrukost?

En stor kopp kaffe, en skål med kvarg och maaasssooor av skurna jordgubbar, hemgjord mysli med mycket nötter. Ute på altanen i Värmland. Solen strålar. DN på bordet och familjen i närheten.

4. Bästa sommarlåten?

Oj. Svårt. Den blomstertid nu kommer får jag nog säga. Och något av Orsa spelmän :).

5. Vad passar bäst på grillen?

Grönsaksspett. Halloumi! Men kan bli galet sugen på sån där hemsk förkryddad karré också men det blir inte ofta av att det köps. Helst fisk el veg eller KRAVmärkt kött.

6. Vad dricker du i sommar?

Iskallt vatten med citron. Kaffe på morgonen. Grönt té på kvällen. Anser inte att alkohol och barn oavsett storlek hör speciellt bra ihop och skulle gärna kunna skippa alkoholen helt men jag är inget fan av förbud och finns det riktigt gott bubbel eller vin så tar jag gärna ett glas, om jag inte ammar eller är gravid. Ett glas. Någongång ibland men nu blir det spiknyktert sen 19e oktober 2013 till säkert sommar 2015. Inga problem.

7. Vad ska du läsa i sommar?

Jag läser just nu ”Lean In” av Sheryl Sandberg och det blir nog ett blogginlägg om den boken. Efter den ligger Chimamanda Ngozi Adichie’s ”Lila Hibiskus”. Hon skrev ”En halv gul sol” som till stor del handlar om Biafrakriget och var otroligt bra. Annars läser jag mest litteratur om kost eller träning.

8 Favoritplagg på sommaren?

Beror på! Träningskläder, bikini eller blåställ för det betyder att jag antingen springer, jobbar med något på landet eller badar. En lös klänning och mina Havaianas eller barfota funkar dock oftast. I sommar blir det amningslinne och en slapp kjol hoppas jag!

9. Bästa parken?

Hm. Kommer inte på någon. Vill ju INTE vara inne i stan. En lekpark får nog svaret bli då. Och lekpark kan vara ute i skogen för oss.

10 Bästa badstället?

Ottsjö nere vid näset bortanför båtarna. När det är flera graders skillnad i yttemperaturen och bottentemp, harren vakar och fjällen välver sig åt alla håll. Luften är stilla. Himlen rosa. DÅ!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Jodå- stretching ÄR bra


Det finns forskning, studier, tester, empiri och anekdoter.

Vill man inte stretcha så kan man hitta stöd för det och vill man så kan man argumentera för det.

Jag är för stretching. Men som med allt- jag är för det vid rätt timing.

Jag är för det för jag tycker det är viktigt med full rörlighet i leder och de flesta av oss lever inte liv som stödjer den rörlighet i lederna vi behöver när vi springer. Till exempel sitter jag när jag jobbar som bäst ofta vid en dator med förkortade baksidor och lite framåtböjd överkropp. Många med mig.

Att tänja och ha sig inför ett kortare hårdare träningspass där du vill att benmusklerna ska studsa som kuttaperkabollar- nej det kanske inte är det bästa.

Men att värma upp bröstryggen och bröstkorgen med dynamisk rörlighet inför ett pass där diafragma och interkostala muskler (de runt revbenen) kommer jobba hårt- det tror jag på!

Jag tror också på den lugna stund det ofta kan vara att ägna sig åt rörlighet i takt med andning. Att känna in kroppen och vila i en stretch såpass länge så bindväven får sig en omgång.

Jo jag är en yogi så det kanske är därför. Inte en sån yogi som postar nästintilll omöjliga poser på Instagram utan en vardagsyogi.

Anyway.

Det finns iallafall flera studier jag kan hänvisa till som visar att styrkan faktiskt ökar vid statisk stretching- inte direkt utförd vid träningstillfället som jag tolkar det. I den här studien var N=32 så ganska litet urval men där utförde halva gruppen 30 minuters statisk stretching under åtta veckor och styrkan ökade mer än gruppen som bara tränade.

Nu gäller ju det här muskelstyrka men jag tror det kan appliceras på uthållighetsträning av muskeln också.

Jag har fått önskemål om att skriva mer om rörlighet för löpare och jag försöker ordna så den film jag spelade in i Åre 2013 kommer med här.

Hoppas alla haft en fin midsommar. Idag har jag och N knatat skidbacke:

och jag har rensat bland mina gamla saker. Hittade det här fantastisk sömndrivande arbetet från när jag läste till civilekonom i London:

Och det här intyget för Englands ”Exercise Professionals”  från när jag utbildade mig till aerobicsinstruktör (!!). I know!
Kan ni tänka er. Boxercise instruerade jag också. Käckt. Liksom.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Lost world races – Causeway Crossing


Har jag skrivit om det här förut? Isåfall gör det inget- så värt att skriva om igen.

Förra året, innan jag visste att det var en bebis på g så planerade jag att springa detta fantastiska lopp.

Jag älskar atlantkusten både i Storbritannien och på Irland och 2004 var jag på bröllop i County Antrim. Otroligt vackert!

Tänk att få springa där!

Causeway Crossing är en del av Lost world Racing med lopp på flera ställen i världen. Jag gillar ju inte värme. Gillar hav och klippor. Längtar till att springa det här loppet!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Löpteknik- 3 saker jag såg idag


Nu när jag själv inte springer runt i ett egoistiskt endorfinrus så hinner jag kika desto mer på hur andra springer. Eller- det gör jag ganska ofta.

Det är några saker jag ser ganska konsekvent som jag tänker måste leda till i bästa fall bara obehag och sämre potentiell fart och uthållighet och värsta fall skador.

1) Svag höft och bål. Antingen med en sittande flexion i höften framåt eller en rätt rigid kropp där benen struttar efter och armarna överroterar framför kroppen för att kompensera. Då jobbar inte höften rätt och då aktiveras inte rumpmusklerna och steget blir väldigt slitigt. Jag funderade idag på om det här är en version av att försöka sätta i framfoten istället för hälen men istället för att göra det genom att komma fram och upp med höften så faller man framåt istället utan att bålen är med och håller upp överkroppen. Ja- ok inte helt lätt att förklara vad jag menar här kanske men: Fram och upp med höft. Tassa fram!

2) Mobiltelefoner i handen. Främst tjejer. Med slängande hörluruar. Även om telefonen inte väger så mycket så blir det en onödig spänning i en del av kroppen som verkligen inte behöver vara spänd om du inte använder armarna för att rusa en kort intervall. Sätt telefonen i en sån där ficka. Eller i sportBHn som jag brukar göra fast jag ska försöka sluta med det- inte bra med alla dessa r elektriska signaler och definitivt dyrt när den blir svettskadad!

3) För mycket kläder. Det spelar ingen roll hur bra funktionsmaterial du har- långa svarta tights och lång tröja en varm dag orsakar bara onödig svett. Är du varm när du sticker ut har du formodligen för mycket på dig. Se däremot till att dra på dig varmt direkt efteråt istället för att bli kall då.

Ja det var dagens tips från coachen som var ute och knatade i Ursvik. Åkej, jag joggade några steg också på flacken. Det var så himla konstigt att gå.

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Två roliga träningshelger i augusti och september


Att åka bort en helg och träffa andra med samma intresse- att röra på sig och må bra. Ta hand om sig lite extra, hämta inspiration, få en hel del träningsvärk, äta gott och umgås- en paus från vardagen helt enkelt, det tror jag många mår gott av att unna sig!

Det finns en hel massa såna här tillfällen och jag tänkte tipsa om två:

I Yxnerum (Åtvidaberg några mil utanför Linköping) kan du 9-10 augusti  för 2450 kr ta del av en helg med fokus på både inomhus och utomhusträning och föreläsningar. Läs mer här.

Missade du Workout Åre? Vill du njuta av Åre i vacker höstskrud, spaa, träna, lyssna på inspirerande föreläsningar? Då hoppas jag du vill komma till Åre den 19-21 september.

Jag kommer att föreläsa där och leda löpteknikpass. Av logiska skäl inte dra iväg upp på fjället men kanske finns tillfälle att ta en tur upp på Solstigen?

Friskis & Svettis kommer också vara på plats samt grymma Sofie Åhman som jag fick träffa 2013 då SVT var med oss på toppturen under Workout Åre. Kommer bli en grym helg!

Kan verkligen slå ett slag för att njuta och träna den helgen, Jämtland i september är oslagbart.

Läs mer här

Disig morgon med utsikt från hotellrum på Holiday Club

 

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*