Blogg

Tre övningar för ett spänstigt löpsteg


Om du som jag nöter långa lugna pass så är inte det direkt främjande för spänsten i höft och rumppartiet. Även om du inte ska springa fort som Usain Bolt så kan det vara bra att jobba på den här spänsten. Du skickar starka signaler till musklerna som ska driva steget på hur de ska aktiveras och du stärker förstås de muskler som ska orka jobba länge. De här signalerna är inte så starka under lugna pass så det kan vara bra att under styrkepass sätta lite fart på höft och rumpa.

Man behöver inte krångla till det. Man ska vara försiktig med plyometriska övningar om man är ovan. Det här är tuffa övningar som känns men de är inte plyometriska. Du ska ha bra kontakt med och aktiv bål under övningarna. Jag gör gärna dessa övningar barfota om jag är inomhus. Jag tränar nästan alltid barfota om jag kan. Är du van att ha stödjande skor och kör barfota eller vet att du är svag i fotleder så var medveten om att det ger stor belastning där och även knän om du landar och belastar fel. Ta gärna hjälp med tekniken av någon du litar på om du är ovan.

1) Squatjumps (med viktplatta om du vill). Gärna med spegel för att se hur du landar med fötterna. Ta en viktplatta i famnen- knip ihop skulderbladen lite och håll ryggen neutral från svanskota till nacke. Hoppa och landa mjukt och tyst, kom ned till under 90 grader och ta sats igen. Googla ”squat jumps” för bilder och videos om du är osäker.

2) Boxhopp eller boxsteg (lättare): Hoppa jämfota upp på en låda eller stepbräda, mur, trappsteg eller liknande. Börja lättare så du inte slår dig! Landa mjukt som en katt och kliv ned växelvis med höger eller vänster. Här har du bilder.

 3) Grodhopp framåt Starta i squatposition med armarna bakåt. Ta sats och svep armarna framåt. Kika här. Stanna upp mellan hoppen för mindre plyometrieffekt och lite skonsammare men inte lättare hopp!

Testa övningarna först 1 set om kanske 10 repetitioner. Öka på till tre set och öka sen antalet hopp. De här övningarna lämpar sig för ett högre repetitionsantal snarare än få och tunga- det finns det andra övningar som är bättre för. De tar vi en annan dag!

Foto: Katarina Jansson

Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Julutmaningen- hållbarhet


Det händer mig varje år vid den här tiden att jag blir illamående och drar på mig något sorts dåligt samvete för allas julkommers. Föga konstruktivt. Idag var jag själv, för en gångs skull, ite bland affärer och fy fasen rent ut sagt för hur mycket onödigt som promotas under julmysflagg.

Jag kommer i år igen att komma med massa jobbiga, hurtiga, prettotips på hur man undviker att handla för mycket av fel saker både vad gäller mat och saker. Sorry- det är mitt kall.

Jag tänkte börja med ett. Till dig som tänker köpa julklappar. Tre utmaningar:

1) Ta reda på exakt hur produkten är tillverkad och vad den består av.

2) Köp bara sånt som håller minst tre år.

3) Våga köpa något begagnat.

SÅ. Där. Det var första inlägget!

Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Tack Elli!Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Vad jag inte talar om när jag talar om hälsostrategi


Idag ska jag föreläsa för över hundra olika företag och närmare 200 personer om ”Lönsamt hälsostrategiskt arbete”. Vi på PwC arrangerar på flera håll i landet så kallade ”Kunskapsdagar” som syftar till att uppdatera kunder och andra på nya lagar, regler men även annat viktigt för företag av alla de sorter och storlekar.

Det är ganska ofta folk missförstår vad jag jobbar med och försöker jobba med. Det är inte friskvård. Jag promotar inte träning.  Inte för att jag inte tycker det är bra, men för att det finns sånt som är viktigare och för att träning är inte alla redo för. Motion är en annan femma. Jag arbetar med hälsa utifrån att det förstås är viktigt för individer men jag är på en vinstdrivande organisation och där är det money talks. Det är det på många håll och hälsa- hållbarhet- och lönsamhet det går faktiskt hand i hand.

Men kopplingen är inte helt lätt. Dessutom kräver den långsiktighet, lite mod och is i magen. Och lite nytänk.

Så när jag föreläser idag finns det några saker jag inte pratar om:

1 Träning

2 Friskvårdsbidrag

3 Tävlingar

4 Hälsoveckor

5 Appar

Däremot pratar jag om ledarskap, inflytande, meningsfullhet, Krav-Kontroll- Supportmodellen, hälsoekonomi och kondition.

Det ska bli jättekul. Men lite nervöst. Det är svårt att veta var man ska lägga ribban med ett såhär stort ämne.

När jag pratade hälsa på Google och ”Movers and Shakers of HR”. I 9e månaden. Lite lättare idag!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

#Måndagspeppen Hjärtat med, annars inte


Jag är borta hemifrån i två dagar. Jag vet många andra småbarnsföräldrar som är borta mer än det och det går bra men jag är inte van att vara ifrån, främst lillan, mer än 48 timmar. Med rådande världsläge känns det än mer. Vill vara hemma. Vara nära.

Jag vill vara där hjärtat är. När hjärtat är någon annanstans är det inte roligt. Då kan iallafall jag inte leverera. I två dagar kan jag ta med mig hela mig och hela hjärtat. Vara helt här för jag vet att jag får åka hem sen.

Men skulle jag åka bort ett längre tag skulle jag vara sliten. Samma som om jag gör saker jag inte tror på. Det går bra ett tag men är inte hjärtat med blir det inte så bra som det skulle kunna vara.

I helgen hade jag tänkt att vara på Älvsjömässan i dagarna tre. Allt för hälsanmässan. Massor av saker att inte missa. Massor av människor att träffa. Stojigt och intensivt. Men hjärtat är hemma. Jag ser fram emot en och eventuellt en halv dag till. Det kan jag liksom känna att jag helt kan engagera mig i. Men inte mer.

Det  kanske låter flummigt. men sen jag började tänka utifrån var hela jag vill vara, vad hjärtat säger, då känner jag oftare att jag är på rätt ställe och gör rätt saker. Och när man är på rätt ställe händer fina saker.

Så låt hjärtat styra så hamnar du rätt!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Veckans träning- utan kompromisser mot 100 miles


”Jag tror inte du vet vad ordet kompromissa betyder” sa min fästman häromdagen. Vi var inte osams på något sätt han bara konstaterade att jag, igen, lyckades få till något ungefär precis så som jag vill fast jag sa att ” det blir väl en bra kompromiss” om något jag skulle göra.

Jag fick fundera lite på det där och visst jag vill ofta få som jag vill. Men jag är inte omöjlig och jag gör ofta som andra vill- men! Om det är något stort har jag först en inre diskussion med mig själv som gör att jag kommer fram till att det är det jag också vill. För att göra som jag inte vill, det tycker jag inte om. 

Jag har lite svårt att se att om jag nu ska satsa på att springa långt så måste jag kanske kompromissa med andra saker. Det tänker jag inte göra. Jag tänker vara smart. Jag måste vara smart.

Jag tänker inte kompromissa på att vara vig och smidig. Inte på att lattja med balansövningar, inte på att vara (ganska) stark. Inte på att träna lite fart. Jag vill ta den där milen under 45 också. I ask for nothing but want it all. Det kommer också få ta sin tid. Jag ska skriva ett inlägg om min träning och planer för 2016 senare.

Den här veckan har varit..ja magisk rent träningsmässigt. Torsdag eftermiddag körde jag 5 x 4 minuter och när jag stannade hade jag 5 mil i benen dittills på veckan. Och var hur pigg och fräsch som helst. Och jag använder ingen elektronik för att kolla hur länge jag ska vila, jag lyssnar på kroppen och dess signaler och den bara vrålar GO Annie GO! Men jag vilade helt från löpningen tis och fredag. Körde rehabstyrka tisdag och lördag. Cyklade massa tanthoj.

Körde riktigt lågintensivt måndag morgon, tisdag morgon och torsdag morgon. Lite hårdare mån kväll med backintervaller och så torsdag em med 4-minutarna.

Med löparvila fredag och lördag var jag pigg imorse. Lilla väckarklockan vaknade en timma senare än vanligt och vi skulle vara hos min mamma och hjälpa henne packa flyttlådor vid lunch så fick lite brådis för att hinna med runt tre timmar som planerat. Tog en kopp kaffe, en apelsin och stack iväg. Fruset och kallt men jag var varm i min Falkeväst och nya goa yllelöparstrumpor. Herregud så sköna! Helt ärligt skönaste strumpan jag haft. Önskar de fanns långa också!

Var ganska hungrig och köpte faktiskt en stor påse mjuka godisar, (macken hade inte dadlar) som jag vet funkar jättebra att ta för att pigga upp mig nu när jag inte hade dadelbollar med. Har inte ätit godis sen jag vet inte när så det var faktiskt supergott att tugga på några i halvtimmen.

Det var så vackert. Jag sprang ut till skogen där jag växte upp och letade efter den plats dig jag och pappa brukade gå när jag var liten. Men det var ju 30 år sen och skogen har växt sig hög men jag såg för mitt inre var det var, minns att det var långt men det var för små korta ben och nu har jag långa som orkar hur länge som helst så jag tror jag hittade rätt. Solen sken. Det var isigt och tyst och lugnt. Sprang lite på Upplandsleden och jag njuter alltid lite extra när jag springer på hemmaplan vid Mälaren. Det är något speciellt  i de där trakterna där jag växt upp och gjort så mycket med pappa.

Knatade upp på bruketbacken och sen ned och joggade vidare till mormor där jag packade några kartonger innan jag kom på att jag inte ens ätit frukost, klockan var 13.00 och tja, det var gott med lunch. Uj uj.

25 kilometer blev det idag. Stänger veckan på 75 kilometer. Det var över två år sen jag sprang så långt på en vecka. Det känns jättebra. Nu blir det en kortvecka med MYCKET logistik och jobb. Löpningen får låta bli att sväva ut och bli som ett litet ess i ärmen istället.

Hoppas du haft en fin springvecka!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Helgens lyssningstips Lättlyssnat eller nördigt


Jag lyssnar verkligen på massor av poddar. Det blir ju en del tid till det när man cyklar och springer överallt. Varvar detta med P1morgon. Aldrig musikkanaler. Så jag kan tro att jag har ”hittat” en bra låt som det sen visar sig alla lyssnat på i ett halvår. Well well.


Poddar måste ge mig fakta. Ibland orkar jag lyssna koncentrerat och då lyssnar jag gärna på intervjuer med forskare och andra som diskuterar nutrition eller fysiologi.

Senast hörde jag ett avsnitt med doktor Kevin Hall som handlade om en studie på att minska kolhydrater eller fett vid viktminskning, om viktbalans och viktminskningens fysiologi. Superintressant. Lyssna här.

Vill du ha lite mer lätlyssnat på svenska så kan jag varmt varmt rekommendera Styrkebyrån. Den podden drivs av Johanna Barvelid och Clara Fröberg som jag inte alls har koll på sen tidigare. Det gör mig varm i hjärtat att höra de här tjejerna prata om att ta i, lyfta tungt, äta för att orka träna och ja- sunt rakt igenom och intressant fast jag är helt ointresserad av ”gymlivet”. Man blir glad och inspirerad av att lyssna på dem och de har ett skratt som smittar. Starka, kloka, tuffa tjejer. Grymt! Lyssna gärna på senaste avsnittet om att skapa förutsättningar. Det var riktigt bra tycker jag. Här hittar ni dem.

Imorgon ska jag ut på ett långpass och då blir det Endurance Planet först, sen nog ett avsnitt av Sigma Nutrition och sen brukar jag köra igång min spellista Runnerslove LSD på Spotify. Ibland får det vara helt tyst men det är det ju aldrig i tokholm med omnejd. Runnerslovelistan kan du följa också om du vill! Schpretig!

Tassa fint därute!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in