Clas Björling avslutar sin elitkarriär

Clas Björling avslutar sin elitkarriär


Så här skriver Clas i ett mail.

”Efter att under 15 år fått, tagit, mig möjligheten att cykla genom hela USA, Sverige och Nya Zeeland, tränat och tävlat i Australien, stora delar av USA,  Brasilien, Canada, Kina, Europa…..tränat i solsken, snöstorm, sandstorm…., varit trött, haft fotskav, pungskav….mött många fantastiska människor från stora delar av världen…..siktat högt, ramlat, rest mig upp, skjutit lågt, hoppat över, ställt in, ställt på…..så är det dags!

Jag har de senaste åren inte varit främmande att byta inriktning om jag hittat något som betyder lika mycket för mig som mitt egna idrottande, och nu när jag har under ett år jobbat som tränare/coach till andra som velat utvecklas som idrottare så känner jag att jag äntligen hittat det jag vill göra för en lång tid framöver och tiden känns helt rätt.

Att lämna en karriär som elitaktiv kommer alltid att vara svårt, det finns ingen härligare känsla att vara i toppform och känna sig odödlig på tävlingsbanan, men allting har ett slut och detta  är ett steg som jag inte vill skjuta på längre nu när jag hittat en fin övergång till något annat jag tycker är grymt skoj.

Jag hade förmånen att till säsongen som varit hjälpa många andra Ironman atleter infria sina mål och drömmar vilket gav mig själv en enorm kick, och även som föreläsare senaste åren har jag fått möjligheten att inspirera människor, och något som jag verkligen vill fortsätta med. Och då jag känner att jag inte kan satsa på en privat karriär som coach/tränare och föreläsare samtidigt som jag själv är elitaktiv på den nivån jag vill vara så väljer jag alltså att lägga min karriär som elitaktiv på hyllan för att istället fortsätta min karriär som coach/tränare och föreläsare….

När jag tittar tillbaka på min karriär så är det ett antal resultat som jag är extra stolt över:

 1. Mitt Svenska Rekord på Ironman distansen på 8.15 min
 2. Att jag 2009 kom tillbaka till tävlingsbanan efter flera års svår utbrändhet och inte bara vann SM på Ironman utan satte även ett nytt banrekord.
 3. 2:a plats på Ironman Nya Zeeland 2004 och Ironman UK 2006, satte ett nytt banrekord på den avslutande maran på båda loppen som står sig än idag, 2.42 resp 2.44 tim. (detta efter 3860 m simning och 18 mil cykel alltså)
 4. Vann min åldersklass, juniorklassen, på den mytomspunna Ironman tävlingen på Hawaii 2002, tillika inofficiellt VM på distansen, och blev tack vare det nominerad till årets nykomling på Svenska Idrottsgalan, stort för både mig och Svensk Triathlon.
 5. 5 st SM Guld i Duathlon ( löpning, cykel, löpning )
 6. Här kommer resten av de ca 200 medaljerna som jag samlat på mig genom åren i alla möjliga idrotter och distanser. 

Vi får väl se om framtiden ger inspiration till att sammanfatta min resa i bokform….men tills dess så får ni se mig med tidtagarur i handen, eller uppe på scen med headset på, för det är där jag lägger energin framöver…

Håll er uppdaterade på min hemsida www.clasbjorling.com på vad som händer framöver…för sitta still har jag fortfarande svårt för 🙂 Där finns även info om ni vill boka mig som föreläsare, ha mig som coach eller hitta på något annat skoj.

Tack för all support genom åren! Oavsett om det varit med utrustning, pengar eller heja rop så har det betytt mycket för mina framgångar!

Kör hårt, men smart !!”


Nr 12 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Nästa säsong börjar idag
 • Träningsprogram för milen, halvmaran, maraton
 • Därför ska du träna dina fötter
 • Ett bättre sätt att springa långpass
 • Årets bästa löparskor. 12 av våra favoriter från 2021
 • Gravid? Fortsätt springa!
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

EM-silver till Meraf och historiskt lagbrons till Sverige

Det blev stora framgångar för de svenska seniordamerna vid terräng-EM på Irland.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fyra svenskar under EM-gränsen i Malaga

När Malaga Marathon avgjordes i söndags sprang tre kvinnliga och en manlig svensk löpare under...

Läs mer

Sarah och David tvingades bryta – Linus 2:13

Det fanns stora förhoppningar om svenska framgångar i Valencia Marathon, och visst blev det några...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann SM-guld med den snabbaste tiden...

Läs mer
Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två varv på en 22,5 km...

Läs mer