Clas Björling avslutar sin elitkarriär

Clas Björling avslutar sin elitkarriär


Så här skriver Clas i ett mail.

”Efter att under 15 år fått, tagit, mig möjligheten att cykla genom hela USA, Sverige och Nya Zeeland, tränat och tävlat i Australien, stora delar av USA,  Brasilien, Canada, Kina, Europa…..tränat i solsken, snöstorm, sandstorm…., varit trött, haft fotskav, pungskav….mött många fantastiska människor från stora delar av världen…..siktat högt, ramlat, rest mig upp, skjutit lågt, hoppat över, ställt in, ställt på…..så är det dags!

Jag har de senaste åren inte varit främmande att byta inriktning om jag hittat något som betyder lika mycket för mig som mitt egna idrottande, och nu när jag har under ett år jobbat som tränare/coach till andra som velat utvecklas som idrottare så känner jag att jag äntligen hittat det jag vill göra för en lång tid framöver och tiden känns helt rätt.

Att lämna en karriär som elitaktiv kommer alltid att vara svårt, det finns ingen härligare känsla att vara i toppform och känna sig odödlig på tävlingsbanan, men allting har ett slut och detta  är ett steg som jag inte vill skjuta på längre nu när jag hittat en fin övergång till något annat jag tycker är grymt skoj.

Jag hade förmånen att till säsongen som varit hjälpa många andra Ironman atleter infria sina mål och drömmar vilket gav mig själv en enorm kick, och även som föreläsare senaste åren har jag fått möjligheten att inspirera människor, och något som jag verkligen vill fortsätta med. Och då jag känner att jag inte kan satsa på en privat karriär som coach/tränare och föreläsare samtidigt som jag själv är elitaktiv på den nivån jag vill vara så väljer jag alltså att lägga min karriär som elitaktiv på hyllan för att istället fortsätta min karriär som coach/tränare och föreläsare….

När jag tittar tillbaka på min karriär så är det ett antal resultat som jag är extra stolt över:

 1. Mitt Svenska Rekord på Ironman distansen på 8.15 min
 2. Att jag 2009 kom tillbaka till tävlingsbanan efter flera års svår utbrändhet och inte bara vann SM på Ironman utan satte även ett nytt banrekord.
 3. 2:a plats på Ironman Nya Zeeland 2004 och Ironman UK 2006, satte ett nytt banrekord på den avslutande maran på båda loppen som står sig än idag, 2.42 resp 2.44 tim. (detta efter 3860 m simning och 18 mil cykel alltså)
 4. Vann min åldersklass, juniorklassen, på den mytomspunna Ironman tävlingen på Hawaii 2002, tillika inofficiellt VM på distansen, och blev tack vare det nominerad till årets nykomling på Svenska Idrottsgalan, stort för både mig och Svensk Triathlon.
 5. 5 st SM Guld i Duathlon ( löpning, cykel, löpning )
 6. Här kommer resten av de ca 200 medaljerna som jag samlat på mig genom åren i alla möjliga idrotter och distanser. 

Vi får väl se om framtiden ger inspiration till att sammanfatta min resa i bokform….men tills dess så får ni se mig med tidtagarur i handen, eller uppe på scen med headset på, för det är där jag lägger energin framöver…

Håll er uppdaterade på min hemsida www.clasbjorling.com på vad som händer framöver…för sitta still har jag fortfarande svårt för 🙂 Där finns även info om ni vill boka mig som föreläsare, ha mig som coach eller hitta på något annat skoj.

Tack för all support genom åren! Oavsett om det varit med utrustning, pengar eller heja rop så har det betytt mycket för mina framgångar!

Kör hårt, men smart !!”


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
 • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
 • Världens bästa träningspass
 • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
 • Därför skyddar löpning mot depression
 • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Kanontid av Musse – än lever OS-hoppet

I helgen sprang Runner's Worlds skribent Mustafa ”Musse” Mohamed, som hunnit blir 42 år, sin...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström...

Läs mer

Hård träning: Våga träna lagom

Det är bäst att bli lagom sliten – det menar Johan Rogestedt.

Läs mer
Fina SM-tävlingar i Malmö när EM-platser skulle delas ut

Sveriges just nu största löparstjärna heter Andreas Kramer. I onsdags så demolerade han det svenska inomhusrekordet som Martin Enholm innehaft...

Läs mer
En historisk friidrottsvecka!

Rekorden har stått som spön i backen den senaste veckan – och även svenska löpare har visat framfötterna!

Läs mer
Nystart och strålande säsongsdebut för Lovisa

Lovisa Lindh gjorde efter några motiga säsonger en strålande säsongsdebut inomhus med sin fjärde snabbaste inomhustid i karriären på 800...

Läs mer