Coach LG: Kostladda smart inför Lidingöloppet

Coach LG: Kostladda smart inför Lidingöloppet


När det gäller kosten måste du ladda kroppen med extra kolhydrater för att ha energi nog för hela loppet. Ett enkelt och säkert sätt att kolhydratsladda är att från och med onsdag middag öka intaget av kolhydrater. Komplettera gärna måltiderna med Vitargo och eventuellt lite Resorb för saltbalansen.

Överdriv inte dina matportioner, utan ät regelbundet och sådan mat som du är van vid. Vissa använder en lite mer avancerad metod som går ut på att man från tisdag förmiddag till onsdag förmiddag ”tömmer” musklerna på kolhydrater för att därefter fylla på dem igen. Det kan effektivisera inlagringen av glykogen i musklerna. Om du använder den metoden ska du följa det här upplägget:

Tisdag förmiddag: Spring ett intervallpass och ät en kolhydratfattig kost.

Onsdag förmiddag: Spring ett distanspass och först därefter påbörjar du kolhydratladdningen. Enligt vissa studier reagerar kroppen då med att lättare ”suga åt sig” kolhydraterna.

Att köra ett par pass med lite kolhydrater i musklerna kan också ha en psykologisk fördel eftersom det förbereder dig på hur det kan kännas i slutet av loppet.

Denna metod bör du dock ha prövat någon gång i ett tidigare skede så att du inte får magbesvär. Använd alltså inte denna metod för första gången när du ska springa årets kanske viktigaste lopp.

Som jag nämnde ovan bör du också pröva den sportdryck som serveras under loppet på något eller några av dina pass för att se hur din mage reagerar på den. Då kan du också passa på att träna på att dricka när du går eller joggar lätt. Ytterligare ett tips är att under något av dina långpass testa några av de gels som finns på marknaden. De flesta får en effektiv energikick av att ta en gel inför den sista milen.

LÄS MER
Formtoppa inför Lidingöloppet! Här är ditt träningsupplägg sista veckornaLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Starka startfält och Sjöström i Lidingöloppet

2022 års TCS Lidingölopp mönstrar starka startfält på klassiska tremilsdistansen. På damsidan är fjolårssegraren Sylvia...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fixa Lidingöloppets fantastiska – men tuffa – bana

TCS Lidingöloppet är en klassiker bland svenska lopp. Det som gör loppet unikt är dess...

Läs mer

Formtoppa med Anders Szalkai inför Lidingöloppet

Sista veckan handlar om att bli så fysiskt och mentalt positivt laddad som möjligt inför...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Häng med Ewerlöf & Szalkai mot Lidingöloppet

Årets TCS Lidingöloppet-program är komponerade av Malin Ewerlöf och Anders Szalkai med målet att peppa...

Läs mer
Programmen mot 2022 års TCS Lidingöloppet redo

Nu är träningsprogrammen mot 2022 års upplaga av TCS Lidingöloppet redo att peppa och guida löparna. Det 22 veckor långa...

Läs mer
Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer
Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken för smittspridning. Dessutom lanserar man...

Läs mer