Damerna i rampljuset på Varvet

Damerna i rampljuset på Varvet


Den tvåfaldiga Varvetmästarinnan Worknesh Degefa är tillbaka för att försöka ta en trippel. Ifjol sänkte hon banrekordet med nästan minuten till 68.13 och tidigare i år har hon sprungit halvmaran på 66.14, vilket placerar henne som fyra på årets världsstatistik.

Största favorit i loppet får ändå årets världsetta Viola Jepchumba räknas som. Hon gjorde ett sensationellt lopp i Prag tidigare i våras och låg länge under världsrekordet. Efter 30.29 på första 10 km kom hon i mål på 65.51, en av de bästa tiderna någonsin.

Degefa och Jepchumba utmanas bland annat av Angela Tanui (67.16) och Pascalia Kipkoech (67.17) så banrekordet i Varvet är minst sagt hotat. Och det är också högst troligt att ”superbonusen” på 10 000 euro för första kvinnliga löpare under 68 minuter får betalas ut.

På herrsidan finns också flera mycket starka löpare klara för start. Abel Kirui är den tyngst meriterade löpare som ställt sig på Varvets startlinje. Han är dubbel VM-segrare (2009 och 2011) på maraton och silvermedaljör vid OS i London. Han är nu tillbaks efter skada och gjorde 2.08 på maraton i sin comeback.

Huvudfavorit är fjolårssegraren Richard Mengich som vann Berlins halvmara i utklassningsstil för ett tag sedan och noterade 59.58 i ruggigt väder. Andra toppnamn är Geoffrey Yegon som vann Venloop, Holland på 59.44 i mars månad, samt Leonard Langat som ligger fyra i världen 2016 med 59.18.

Den blott 17-årige etiopiern Abayneh Tsehay är en verklig outsider. Han vann sin första internationella halvmara i början av mars på 61.43. De östafrikanska löparna är favoriter i loppet som så många gånger förr, och de utmanas bland annat av elitlöpare från Japan och Kina.

I år gäller GöteborgsVarvet också Svenskt mästerskap i halvmaraton. Förhandsfavoriter är de svenska rekordhållarna på distansen, Isabellah Andersson och Mikael Ekvall. Varvet gäller också som slutlig uttagning inför EM i halvmaraton i sommar där Sverige kommer att ställa upp med lag, bestående av fem löpare.

GöteborgsVarvet startar kl 13:00 den 21 maj.

FÖLJ GÖTEBORGSVARVET HÄR

Live i SVT1 från kl 12:30.

www.goteborgsvarvet.se 

facebook.com/goteborgsvarvet 

instagram.com/gbgvarvet 

twitter.com/goteborgsvarvet 

youtube.com/goteborgsvarvet

#göteborgsvarvet

LÄS MER: SÅ LADDAR DU PÅ BÄSTA SÄTT INFÖR VARVET


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Varvetprogram med Musse, Hanna och Szacke!

Nu startar Göteborgsvarvs-programmet där coacherna Musse, Szacke & Hanna vill inspirera alla Varvetlöpare att klara...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Göteborgsvarvet 2021 flyttar till hösten

Världens största halvmaraton, Göteborgsvarvet arrangeras den 11 september 2021. Flytten har beslutats av Göteborgs Friidrottsförbunds...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Spring där du är - Göteborgsvarvet Virtual Race 21k

2020 års upplaga av Göteborgsvarvet är inställt på grund av Covid-19 viruset, men nu lanserasGöteborgsvarvet...

Läs mer
Göteborgsvarvet genomförs inte 16 maj

Med anledning av risken för smittspridning av covid-19 kommer Göte­borgsvarvet 2020 inte genomföras den 16 maj, det meddelar Göteborgsvarvet i...

Läs mer
Nu startar 12-veckors- programmet mot Varvet!

Musse, Hanna & Szacke vill motivera och inspirera alla Göteborgsvarvslöpare till att klara just sitt mål i världens största halvmaraton....

Läs mer