Ecco Biom C Yak

Ecco Biom C Yak


Namn: Ecco Biom C Yak
Storlekar Herr:
40-46 (vikt i strl 43: 355gr)

Storlekar Dam:
36-41 (vikt i strl 39: 285gr)

Pris:
2000kr

Övrigt: Finns även i klassiskt mesh-material. Pris: 1800kr

Att Ecco’s Biom-serie har rört om lite i löpskobranschen har väl inte undgått många. Men hur bra är de egentligen i praktiken? Ecco hävdar enligt studier att de löparrelaterade idrottsskadorna inte minskat något märkvärt trots att skoutvecklingen har gått framåt med nya dämpningsmaterial, mellanfotsbryggor, gel, air och allt vad det heter de senaste 30 åren. Ecco bestämde sig för att prova något nytt. De vände lite på steken, istället för att skydda foten mot skador – Lär den att skydda sig själv genom att stärka muskulatur och leder. Gå tillbaka till rötterna och lär foten jobba naturligt för att få tillbaka styrkan.

– Natural Motion –

 

FAKTA www.biomproject.com

Idén är i grund och botten bra, en sko som ska stärka dina muskler och leder. Ecco ville prova något nytt och de har verkligen lyckats skilja sig från mängden gentemot traditionella löparskor. Det känns dock som ett halvfärdigt projekt då många detaljer återstår för att jag ska bli helt övertygad. För att nämna en sak tycker jag att om man ska slå sig fram som en seriös löpskotillverkare så måste man använda sig av halvstorlekar, helt vanvettigt att inte ge kunden möjligheten till att få perfekt storlek. Samtidigt vet jag att Ecco’s vanliga skor inte tillverkas i halvnummer heller och det kommer kanske aldrig ske för den delen.

Skon ser mycket välgjord ut och ger en kvalitetskänsla direkt när man känner på den. Den sitter jätteskönt på foten och passformen är bra tack vare Yak-skinnet. Men när man står upp i skon känner man verkligen att det inte är en vanlig löparsko. Den tillåter min fot att tippa inåt i pronationsrörelsen ganska tydligt, nästan att det upplevs som att den framkallar den rörelsen på mig. Men det är såklart lite det som är meningen med denna typen av sko. Men jag är lite tveksam ändå.

Känslan när jag sprang var ingen trevlig upplevelse. Det känns som att springa i en walkingsko, inte alls nån löpglad sko. Trots att sulan är hård och borde bidra till en bra löpkänsla så känns den tråkig och gav mig ingen bra känsla alls. Meningen med denna ”barfotasko” borde ju vara bra löpkänsla framför allt. I min mening helt misslyckat om man ser till löpkänslan. Det finns andra tillverkare som ligger långt före när det kommer till den biten. Jag har provat A och B modellerna också (om än inte lika noggrant) och de ger mig ungefär samma känsla.

Skulle rekommendera
denna sko till dig som har provat det mesta och helt enkelt bara vill prova allt. Jag hittar ingen riktig kund till denna typen av sko tyvärr. I min skohylla finner den inte någon självklar plats då den mest känns som en flashig sko med ytterst tveksam funktion. Hade det inte varit för kvalitetskänslan i skorna skulle det vara bottenbetyg men nu hoppar den upp ett par snäpp tack vare just detta.

BETYG:

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


PLUS:

Passformen och kvalitetskänslan.

MINUS:

Avsaknad av löpkänsla, tveksam funktion och det faktum att halvstorlekar inte finns.


Antal kommentarer: 5

Claes

Nu har jag inte provat denna sko, men eftersom du inte skriver nåt om det – hur ser ditt steg ut? Vart på foten landar du? Sprang du in dig i skon enligt de instruktioner som jag läst ska finnas med?
Jag ser inte denna typ av sko som bara en produkt, utan mer som ett nytt, mer naturligt(?) sätt att springa. Och det tar tid att utvärdera.
Sen får jag inte ihop att en hård sula skulle innebära bra löpkänsla?
Mvh,
Claes


Victor Emilson

Självklart sprang jag efter de instruktioner jag fått. Annars är det ju handhavandefel.
Mitt steg har en viss pronation. Men jag springer lite olika. Kan springa på mellanfoten och på hälen om jag vill det. Även på framfoten på kortare pass. Men denna skon är tänkt till motionären som förmodligen inte har sprungit på framfoten innan så det bortser jag ifrån. Hur som helst så har jag läst spaltmeter efter spaltmeter om Ecco Biom och är väl medveten om hur de ska fungera.
När det kommer till löpkänslan så brukar jag tycka att det finns två olika sorters löpkänsla.
En hård sula som ska ge dig bra markkontakt och lite mer driv i steget.
Eller en mjukare sula som ger dig en härlig känsla av att man springer fram på moln.
Denna skon ger mig varken det ena eller andra av detta och jag känner mig helt obekväm med den känsla den ger mig när jag springer.
Känns som att den vill vara båda på samma gång.
Kanske funkar för vissa personer, men inte för mig.


Victor Emilson

Sen för att bemöta det att du anser att det är ett nytt sätt att springa på.
Det är det definitivt. Men om man vill ha något mytt tycker jag att man ska satsa på Vibram FiveFingers eller eventuellt Nike Free. De har samma grundidé. ”natural motion”


Claes

Tack för svar! Lät nästan som om jag jobbade på Ecco 😉 Skorecensioner är knepigt då det är så individuellt. Gillar när tillverkarna skriver att det är bra passform. ”okej”…
VFF är nästa ”sko” jag köper iaf.


Victor Emilson

Inget att tacka för, jag finns ju här för er skull!
Blev nästan lite misstänksam själv där att du var Ecco-frälst!
Du kommer älska VFF. Det gör jag!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar