Hur stor skillnad kan superskorna göra? Experten om Nikes nya rekordsko

Hur stor skillnad kan superskorna göra? Experten om Nikes nya rekordsko


Tidigare i veckan gick Nike ut med skorna och platsen som ska göra det möjligt att spränga 2-timmarsgränsen på maran i vår! 
 

Christer Wernhult – grundfrågan är givetvis om en löparsko kan påverka så mycket som det behövs för att springa maraton under 2 timmar?
– Det är klart att skon har en viss inverkan, men det är givetvis många faktorer som spelar in. Nikes nya rekordsko sägs ge mycket mer respons än tidigare tävlingsskor och det påverkar positivt i alla fall i teorin och det är helt klart ett steg i rätt riktning gällande utveckling av tävlingsskor. Men sen att få till det i slutändan kan man sätta ett frågetecken runt.

Vad är den stora skillnaden mot de skor man har haft tidigare och vad är det som gör att man ska kunna springa snabbare med den nya skon?
– Den stora skillnaden mellan den nya Nike-skon och den mer traditionella tävlingsskon är att man här har en mellansula med mer stötdämpning utan att man tappar energiåtergivning. Den effekten får man genom en relativt tjock mellansula som är gjord av ett nytt väldigt lätt material. – Generellt sett har tävlingsskorna på marknaden haft väldigt tunna mellansulor, allt för att skon ska vara lätt och ge bra kontakt mot marken.

Nackdelen med den traditionella tävlingssko mellansulan är att löparen fått använda en hel del energi till att själv ta upp stötarna som uppkommer vid fotisättningen. Tidigare när man haft tjockare mellansulor har det inneburit att den dämpat bra men man har inte fått någonting tillbaka mer än just dämpningen. – Så att mellansulan är så tjock, men ändå lätt i kombination med att den ger energi tillbaks är den stora nyheten i skon. En annan viktig detalj är den karbonplatta som Nike satt in i mellansulan som adderar ännu mer respons till skon.

Om man tänker i förlängningen, kommer motionären ha glädje av den här skon?
– Alla de tre första modellerna som kommer nu är tävlingsskor, så det gör ju att det är en relativt liten målgrupp man vänder sig till. Men i förlängningen kommer Nike säkert använda det här nya mellansula materialet i andra skor som mer är riktade mot träning, och då kommer det definitivt även bli intressant för den vanliga motionären.

Du är inne på att det kommer tre olika modeller i samband med Breaking2 projektet, kan du berätta lite om dom olika modellerna?
– Skon som ska göra rekordförsöket, Vaporfly Elite, kommer bara finnas för de extrema elitlöparna i projektet. Deras sko kommer individanpassas till löparna som är med i projektet. Bland annat anpassar man hårdheten på karbonplattan i mellansulan.

Sen i början av juni kommer skon som heter Zoom Vaporfly 4% och den modellen har i stort sätt alla tekniska detaljer som Vaporfly Elite men ingen speciell individanpassning utan tanken är att alla ska kunna köpa den skon. – Zoom Vaporfly 4% riktar sig skulle jag säga mot löparna som siktar mot runt 2.45 på maran eller snabbare. Tidiga prototyper av den skon användes redan vid OS i Rio 2016, där USA´s Galen Rupp tog en bronsmedalj i en av prototyperna.

Den tredje modellen som är mest supportande, Zoom Fly, använder inte samma mellansula men tar ändå vissa detaljer från rekordskon och den riktar sig till snabblöpande motionärer på maran och även till den vanliga motionären som vill springa kortare distanser än maratonsträckan.

Vad säger du om utvecklingen och satsningen på löparskor som Nike gör?
– Man kan säga att det är en generell tendens just nu att dom stora skomärkena inom löpning satsar på nya typer av mellansula material. Det var egentligen Adidas som startade det här för några år sedan med sitt Boost-material. Fokus är att det ska vara lätt och med bra dämpning men det ska ändå ge energi tillbaks till löparen. Flera märken har följt efter Adidas. Som ett exempel ska Reebok, som varit lite frånvarande på löpskomarknaden under flera år, ge sig in på marknaden igen med ett helt nytt mellansule-material. Det är en intressant utveckling, då det under många år inte hänt speciellt mycket gällande mellansulan.

Det är sagt att rekordförsöket ska göras redan under våren, och platsen är satt till Monzabanan där löparna redan testat på att springa. 3 löpare var under timmen på halvmaran. Tror du som skoexpert att man kommer lyckas gå under den magiska 2 timmars gränsen?
– Jag tycker projektet är positivt då det blir mycket prat runt löpning och skapar mycket spekulationer kring hur fort man verkligen kan springa. Jag har väldig respekt för 2 timmars gränsen, och det handlar om så stora förbättringar i kilometerfart jämfört med gällande världsrekord att jag tror det blir svårt. Förr eller senare tror jag man kommer lyckas, men inte redan nu i försöket under våren.


Löparna i projektet har redan genomfört ett testlopp över halvmaratonsträckan på Monzabanan där dom tre utvalda löparna hade farthjälp från flera elitlöpare. Eliud Kipchoge imponerade med snabbaste tiden på 59.17 och Zersenay Tadese var inte långt efter med sina 59.41. Lelisa Desisa fick dock släppa av på farten tidigt och även om hans 62.55 är en imponerande halvmaratid visar det på att det inte bara är skorna som ska göra jobbet utan det gäller löparna har rätt dag och är i sin absoluta toppform.


Antal kommentarer: 1

Nike Vaporfly NEXT% debuterar i London Marathon - Runner's World

[…] Nike Zoom Vaporfly 4% var det första namnet, vilket utgick från att löparna skulle bli 4% snabbare, och nu sägs skon ta ytterligare ett steg i utvecklingen genom att tillföra förbättringar som stjärnorna efterfrågat. Läs mer om första versionen av skon här. […]Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Test: Nya Brooks Hyperion MAX

Helt nya Hyperion Max från Brooks landade hos oss på Runner’s World – och chefredaktör...

Läs mer

Fler intressanta artiklar