Formbesked av Lahti
Sarah Lahti tog hem Waranderlopp FOTO: DECA Text & Bild

Formbesked av Lahti


Med två veckor kvar till terräng-EM vann Sarah Lahti det ansedda terrängloppet Waranderlopp i Nederländerna. Dessutom vann Oliver Löfqvist i San Sebastian. 

I den gamla terräng-EM staden Tilburg i södra Nederländerna hålls varje år terrängloppet Waranderlopp. Under åren har flera svenskar åkt dit för att testa formen inför EM som brukar ligga någon vecka efter. Så var fallet även i år. 

På damsidan stod Hässelbys Sarah Lahti och Högbys Julia Samuelsson på startlinjen för det 8 kilometer långa loppet. Lahti, som redan är klar för mästerskapet i Italien, vann i överlägsen stil. Efter att ha malt ned motståndet gick hon ut på sista tvåkilometersvarvet ensam och var i mål 16 sekunder före tvåan på 26.40. Högbys Julia Samuelsson gjorde även hon en fin prestation och blev nia på 29.02. 

På herrarnas 10-kilometerslopp blev Eskilstunas Emil Millán de la Oliva 18:e man på 30.27, vilket var drygt en minut efter segraren och en sjätteplats bland U-23-löparna. Den andre herren att åka till Nederländerna var IFK Moras Albin Gezelius som blev nia i U20-klassens 6,2-kilometerslopp. 

Svensk seger i San Sebastian

Det var inte bara i Nederländerna som det blev svensk seger under helgen. I San Sebastian, norra Spanien, anordnades maraton, halvmaraton och ett 10-kilometerslopp. Både Spårvägens Oliver Löfqvist och Runacademys Johanna Bäcklund stod för fina prestationer. 

Med 29.53 vann Löfqvist 10-kilometersloppet, nästan 40 sekunder före tvåan. Bäcklund kom i mål som sexa på maran. Hennes tid, 2.39.49, är den femte snabbaste av en svenska i år.

Runacademys Johanna Bäcklund FOTO: DECA Text & Bild

Terrängserien i Göteborg

I Göteborg är terrängserien igång. Det är en serie med flera terrängtävlingar som lockar främst löpare från västkusten. Sävedalens Jonathan Fridolfsson tog hem helgens 6-kilometerslopp före Mölndals Alexander Nilsson. Tiderna på löparna blev 19.11 respektive 20.08. Damloppet vanns av Fridolfssons klubbkompis Linn Söderholm på 21.44.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Nielsen ny åtta genom tiderna

Under natten till söndagen debuterade Örgrytes Wilma Nielsen på 800 meter med ett superlopp.

Läs mer

Nytt svenskt rekord på 10 km landsväg

Han har gjort det igen! I Valencias tiokilometerslopp sprang Jonas Glans in på nya rekordtiden...

Läs mer

Nyårsloppen avslutade 2022

Från regnet i Göteborg till terrängen i Nederländerna. De svenska löparna avslutar året i topp....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så ska du ska träna på julafton

Runners World har pratat med några löpare ur den svenska eliten och en förre detta...

Läs mer
Glans fortsätter glänsa – nytt svenskt rekord!

Jonas Glans slog sitt gamla svenska rekord på 10 kilometer landsväg med 11 sekunder. Det nya rekordet lyder nu 27.58.

Läs mer
Sverige sexa på terräng-EM

Svenska damerna blev sexa i lagtävlingen och både Sarah Lahti och Samrawit Mengsteab placerade sig topp 20 individuellt.

Läs mer