Fyra mål att ta sikte på inför 2023

Fyra mål att ta sikte på inför 2023


Att ha ett mål i sikte hjälper dig både att hålla motivationen uppe och att nå din sanna potential – förutsatt att det mål du sätter upp ligger inom rimliga gränser för din förmåga och ambition. Är du för ambitiös riskerar du i stället att bli frustrerad och att drabbas av överträning och skador. Är du nybörjare eller om du löper två till tre gånger i veckan – då kan något av följande mål göra dig till en starkare och mer självsäker löpare.

Mål: Att bli mer uthållig
Långpass ökar din uthållighetförmåga och gör att de kortare löppassen känns lättare. Se till att varannan helg sakta ner på ditt vanliga långpasstempo med en minut per kilometer, och spring i stället 2–3 kilometer extra. Och på långpassen helgerna däremellan: Korta ner långpassen till halva distansen.

Mål: Spring din första tävling
En kommande tävling ger mening åt varje träningspass. Förbered dig genom att gradvis öka längden på ditt långpass tills du känner att du utan problem skulle klara tävlingsdistansen. Har du möjlighet, pröva att springa en bit av tävlingsbanan, särskilt någon av de tuffare bansträckorna.

Mål: Komma igång med löpträningen
Har du haft ett längre uppehåll eller vill du bara komma igång med löpning som träningsform? Börja med promenader, och lägg sedan till ett par ”gå springa gå-sekvenser”, där du går en minut och springer en minut och går en minut igen. Fortsätt med det tills du kommit upp i 20–30 minuter. Avsluta alltid med 10 minuter lugn promenad. De dagar du inte springer, promenera upp emot 60 minuter.

Mål: Att löpa kontinuerligt under en månad
Planera fyra träningspass för varje vecka. Spring exempelvis 30–45 minuter på tisdag och torsdag, löp lite längre på lördagen, och lite kortare på söndagen. Du behöver inte få dåligt samvete om du missar ett träningspass. Se bara till att inte missa nästa.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Redo för nästa steg?

Är du igång med löpträningen? Bra! Då kanske du är redo för att ta nästa...

Läs mer

Så kommer du igång med löpningen – och fortsätter!

Att komma igång med löpningen är en process i tre steg. Så här börjar du...

Läs mer

Tre utvecklande träningspass!

Här är tre träningsstrategier för dig som vill springa längre, snabbare och mer regelbundet.

Läs mer

Så börjar du springa långpass

Här är en enkel och effektiv metod för dig som vill komma igång med långpassträning.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Kom igång! Fem punkter att bocka av innan du börjar löpträna

Vill du komma igång med löpning? Så här skapar du en bra träningsrutin.

Läs mer
Nybörjare? Så här lätt kommer du igång med löpning!

Fyra enkla steg för dig som vill komma igång med löpning.

Läs mer
Så maxar du sommarträningen

Här är tre smarta och tidseffektiva strategier för dig som vill springa längre, snabbare och mer regelbundet.

Läs mer