Glans glänste på GP
Jonas Glans är tillbaka FOTO: DECA Text & Bild

Glans glänste på GP


Efter ett kort VM-uppehåll är svensk elitlöpning tillbaka. Veckan har bland annat innehållit två GP-tävlingar där Jonas Glans prestationer lyser starkast.

I tisdags kom GP-cirkusen för första gången till Söderhamn och Hällåsen arena. På förhand var det flera intressanta starter då flera löpare ville ta den sista chansen att kvala till EM i München. 

Mest minnesvärt blev herrarnas 5 000 meter. I ett litet men naggande gott fält innehållandes Spårvägens Emil Danielsson, Malmös Jonas Glans och den norske 13.23-löparen Per Svela fanns det förhoppningar om att minst en av löparna skulle gå under EM-kvalgränsen på 13.24. 

När den sista av de tre hararna gick av (Narve Gilje Nordås som vann 1500 meter 45 minuter innan) efter dryga 4 000 meter levde drömmen om EM-kval för en av löparna, Jonas Glans. När 400 meter återstod stod klockan på 12.21. 

Med ett sista varv på cirka 60 sekunder kunde Glans korsa mållinjen på 13.20,85. Det är inte bara under EM-kvaltiden utan också den fjärde snabbaste tiden någonsin av en svensk. Hans tid är 25 hundradelar snabbare än en annan Glans från Malmö AI, Dan Glans (från 1979).

Narve Gilje Nordås före Jonas Glans FOTO: DECA Text & Bild

På Jonas Glans meritlista finns sedan tidigare två femteplatser på inomhus-EM och ett svenskt rekord på 10 kilometer landsväg. De senaste åren har dock Malmölöparen tävlat sparsamt. I intervjun efter loppet sa han följande till SVT angående sin frånvaro:

– Det är samma som alla andra säger som har problem, det är mentalt och fysiskt. 

Han hoppas nu få ledigt från jobbet för att kunna tävla på mästerskapet som börjar den 15:e augusti. 

Från Eugene till Söderhamn

Turebergs Hanna Hermansson kom till Sverige från VM och Eugene förra söndagen. På tisdagen stod hon på startlinjen för 800 meter på Söderhamns GP. 

Resan till trots vann Hermansson loppet på 2.03,22, hennes fjärde snabbaste tid i år. Näst bästa svenska blev Örgrytes Wilma Nielsen på fjärdeplats, 2.03,57. På herrsidan blev Nielsens klubbkompis Felix Francois bästa svensk på en andraplats. Hans 1.47,19 är nytt säsongsbästa och gör att han befäster sin andraplats på Sverigestatistiken. 

Hanna Hermansson under VM FOTO: DECA Text & Bild

Efter en kort sjukdomsperiod var också Samuel Pihlström, Hälle, tillbaka på banan. Pihlström, som ligger bra till på EM-rankingen, kom i mål som åtta på 3.45, åtta sekunder från hans PB. 

Alla resultat från Söderhamns GP hittar ni här

StjärnGLANS i Gbg

Den andra GP-tävlingen denna vecka var i Göteborg. Återigen stod Jonas Glans på startlinjen tillsammans med Emil Danielsson och dennes klubbkompis Kalle Berglund. 

Hare i loppet var Ullevis VM-löpare Vidar Johansson som var beställd att hålla 3.55 på 1 500 meter. En tid som skulle kunna få löparna en bit under 7.50. 

När Vidar, efter ett bra jobb, gick av stannade farten av något innan den norske löparen Zerei Mezngi gjorde ett ryck med 900 meter kvar. Täten utvecklades då till en trio som förutom norrmannen innehöll Glans och Danielsson. Trion blev lite senare en duo och senare en duell mellan Glans och Mezngi.

Malmölöparen visade återigen att formen inför kommande EM är god då han spurtslog norrmannen och vann loppet på 7.47,76. Danielsson blev trea på 7.51,76. 

Herrarna på startlinjen inför 3000m FOTO: DECA Text & Bild

Även Hanna Hermansson stod på startlinjen i Göteborg. Det blev ingen vinst för Hermansson denna gång, men en bättre tid än i Söderhamn. Med 2.02,28 blev hon trea precis före Wilma Nielsen som gjorde sin näst bästa tid någonsin. Nielsen 2.02,69 är endast fyra tiondelar från hennes PB från JEM förra året. 

Herrarnas 800-meterslopp vanns av Andreas Kramer på 1.47,53. Efter ett första varv på dryga 53 sekunder gick Kramer upp i ledningen med 200 meter kvar och kunde efter fin avslutning vinna loppet.

Kramers klubbkompis Lovisa Lindh ställde upp på den något udda distansen 600 meter. Hon slutade tvåa på 1.27,53.

Alla resultat från Göteborgs GP hittar ni här

Svenskarna ute i Europa

Eskilstunas Emil Milan de Olivia ställde upp på ett väglopp på 10 kilometer i Italien där han tyvärr tvingades bryta. 

Bättre gick det däremot för hindertjejerna i Jyväskyle, Finland, dit Sävedalslöparna Amélie Svensson och Linn Söderholm åkte tillsammans med Högbys Julia Samuelsson. Både Svensson och Samuelsson kom under tio minuter, 9.58,22 respektive 9.58,84. Det räckte till en andraplats för Svensson och fjärdeplats för Samuelsson. Söderholm slutade på femteplats på det nya säsongsbästat 10.03,29. 

Nästa vecka är det friidrott-SM i Norrköping, tävlingarna kommer sändas på SVT.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Starka svenskar till start i Valencia Maraton

Etiopiskan Letesenbet Gidey, som har tre världsrekord på långdistans, gör sin maratondebut i spanska Valencia...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Formbesked av Lahti

Med två veckor kvar till terräng-EM vann Sarah Lahti det ansedda terrängloppet Waranderlopp i Nederländerna....

Läs mer

Svenska terrängframgångar i Nederländerna och Rumänien

Om en månad är det terräng-EM och på kontinenten tävlas det allt mer i terräng....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Emil Danielsson mot nya mål

Under sommaren tog han klivet in bland de snabbaste 5 000-meterslöparna genom tiderna. Av många...

Läs mer
Medaljer på VM och guld på NM

Ida Nilsson tog silvret på VM i ultratrail och Mohammadreza Abootorabi vann NM i terräng.

Läs mer
Sanna Mustonen – från 400 meter till maraton

Som junior reste hon till USA för att gå på college som 400-meterslöpare, i dag har hon sprungit EM i...

Läs mer
Reza inför Terräng-SM: “Jag mår bra av hösten”

Mohammadreza Abootorabi är en av de mest framgångsrika terränglöparna de senaste åren. Nu ska han försöka vinna terräng-SM igen.

Läs mer