Här är nästa års skonyheter!

Här är nästa års skonyheter!


It’s all about the shoe!
”We love to think outside the box.” ”This is a game changer.” ”More drop.” ”Less drop.” ”Lighter but with more cushioning.” Dessa citat är autentiska och kan tillskrivas valfritt skomärke under 2015. Alla hävdar att just deras skor är unika, och alla har en nyhet som kommer förändra sättet vi springer på för all evighet – amen. Överser man med marknadsföringssnacket kan man ändå urskilja några tydliga trender för 2015, och det handlar mycket om att följa de företag som verkligen har satt en ny standard för löparskor de senaste åren (och inte bara säger att de gör det). Ett exempel är att ”maximalistiska” skor, det vill säga skor med extra mycket dämpning, nu kommer på bred front. Trenden startades av franska Hoka One One och den bubblade redan förra året, men till 2015 verkar maximalismen slå igenom på allvar. Ett tecken på det är att marknadsledande Asics, som var väldigt försiktiga när det gällde minimalismen, nu lanserar en ”maximalistisk” sko i sitt Natural Running-segment.

Efter framgångarna för Adidas Boost-material fokuserar flera av deras konkurrenter på att utveckla mellansulematerialen, och till nästa år lanseras flera nya varianter på EVA-skummet som har varit standard i över trettio år. Gemensamt för flera av dessa är att man jobbar med större celler eller luftbubblor, för att få ner vikten och samtidigt ge materialet en större förmåga att returnera energin – precis som Boost. Om de lyckas återstår att se – vi kommer att testa flera av dessa nyheter under våren, både i vårt labb och på fötterna på hundratals testlöpare.

Här är en sammanfattning av nyheterna som presenterades av skotillverkarna som medverkade på Runner’s World International Shoe Summit 2014. 

Alla uppgifter och vikter kommer från tillverkarna. Exakt vilka modeller som släpps i Sverige, och när, är inte klart ännu.

Asics – ny teknologi och nya modeller
Asics lanserar en ny version av Fluidride-teknologin, vilket betyder att man använder olika mellansulematerial i två lager, där det yttre/nedre ska ge mer respons och det övre (mot foten) ska ge dämpning – det lagret är också lättare på grund av att man har använt sig av större luftbubblor. Annan ny teknologi för Asics är en ny lösning för hälen som ska bromsa pronationsrörelsen snabbare, och en ny konstruktion för främre delen av skon som ska ge bättre flexibilitet för en snabbare stegavveckling och underlätta frånskjutet.

I Natural 33-serien släpps tre modeller, som alla har fått ett nytt mellansulematerial kallat Amplifoam – lättare, mjukare och mer flexibelt men med samma dämpningsförmåga enligt Asics. Alla skor i Natural 33-serien har en höjdskillnad mellan häl och tå på fyra millimeter. 33 DFA är den mest minimalistiska och mest flexibla, 33-M (maximum) har extra mycket dämpning under foten med en sula på 24/20 millimeter, och 33-FA har Fluidaxis med lite mer stabilitet och en sula på 20/16 millimeter.

Lanseringen av en ny DS Trainer är säkert en välkommen nyhet, släpps i januari. Inom trailsegmentet kommer Gel-Fujirunnegade, en ny modell med en tåligare ovandel, rejäla 8 mm dobbar och 6 mm dropp (11/5 mm).Brooks breddar utbudet
Brooks satsar på att bredda sitt modellutbud, och siktar på att ha en sko för varje löpares behov för att ge löparen olika löpupplevelser. Det innebär allt från modeller som den dämpade och stabila Transcend 2, till ett stort urval i ”natural running”-serien Pure Project samt en relansering av en gammal favorit: Launch.

Transcend 2 har i sin andra version fått en smalare och mer rundad häl som ska ge en mjukare övergång från landning till mellanfot, och en bredare framfot för att fördela trycket bättre när det är som störst i stegcykeln. Transcend 2 har åtta millimeter ”drop”, och väger 337 gram.

I Pure Project-serien har flera modeller uppdaterats. Pure Connect 4 har fått en ny plös, ett nytt band över mellanfoten och en mjukare dämpning i hälen. Sex millimeter dropp och 227 gram. Pure Flow 4 har också fått ett uppdaterat mellanfotsband, och ska väga 243 gram med lite mer dämpning trots bara fyra millimeter dropp. Pure Cadence, på 250 gram, är en ”övergångssko” för den som vill testa på ”natural running”-skor med ett drop på 4 mm (18/14 mm).

För löparen som vill ha mer dämpning och stöd blir Brooks Adrenaline GTS lite lättare, 311 gram, men behåller sitt drop på 12 mm (24/12 mm). En lite lättare och spänstigare stabilitetssko marknadsförs Ravenna 6 som, med ett drop på tio millimeter och vikten 303 gram. Bantningen har bland annat uppnåtts genom en enklare ovandel, men samtidigt har Ravenna 6 fått en hälkopp som ska ge mer stöd än tidigare.

En spännande nyhet är relanseringen av modellen Launch, som har varit borta från utbudet ett tag. Launch 2 är en racesko med lite mer dämpning (en av bröderna Hansons favoritskor) – en neutral sko med lite extra spänst i framfoten, där Brooks har fokuserat på en mjuk övergång från landning till frånskjut. Skon väger 275 gram, och har 10 mm drop. Släpps i januari.

I höst väntas uppdateringar i form av Ghost 8 och Glycerine 13, där Brooks bland annat har använt sig av tryckta stödband i ovandelen för att få ner vikten.Under Armour siktar på fler segment
Under Armour har mest satsat på lätta skor inom race/natural running-segmentet, där Speedform har varit flaggskeppet tidigare. Inför 2015 lanserar UA tre linjer skor med tre olika fokus: längre, starkare och snabbare.

Speedform Apollo är fortfarande modellen i ”snabbare”-linjen. Speedform Gemini heter skon för den som vill springa ”längre”, med 8 mm drop och fokus på energiretur och dämpning. Mellansulematerialet som används kallar de ”Charge”, och mängden material anpassas efter skostorlek – det vill säga efter vikt och kraft i teorin. Sulan är på 16/24 mm, och skon väger 280 gram.

Skechers fortsätter satsa
Eftersom skopresentationerna hölls i New York inför NYC Marathon slog förstås Skechers på stora trumman för sina sponsrade löpare, hemmahoppen Kara Goucher och Meb Keflezhigi. Efter bara tre år som löparskoleverantör har Skechers positionerat sig som ett prisvärt alternativ med fokus på lätta, snabba skor med hyfsat mycket dämpning och flexibilitet – generellt ligger fokuset på följsamhet och en naturlig löpkänsla genom hela produktlinjen.

Gorun 4 är mitt i den ambitionen, en ”natural running”-sko, som har fått en mer rundad, konvex mellansula med 3 mm mer dämpning och en lättare, sömlös ovandel. Resultatet är en vikt på 221 gram, och ett dropp på 4 mm (18/14 mm).

Vill man ha mer stöd och dämpning, men fortfarande en neutral sko så erbjuder Gorun Ride 4 det. Rymligare tåbox, vikt på 238 gram och 4 mm dropp (13/17 mm). Med en extra, medföljande mellansula kan droppet justeras. Ett hål i hälkappan ska underlätta påtagningen.

För Meb har Skechers tagit fram tävlingsskon Gomeb Speed 3, en tävlingssko med fokus på låg vikt och mycket respons. Vikten är 201 gram, dropp på 4 mm och en luftigare ovandel ska hålla fötterna svala på tävlingsdagen.

För de där långa distanspassen har de tagit fram Gorun Strada, även det en neutral sko men med lite mer dämpning och stabilitetsfunktioner. Vikt 284 gram, 8 mm dropp (17/25 mm).

Skechers Gorun Ultra 2 är deras största trailnyhet, en ”maximalistisk” sko med trailsula och en vikt på 264 gram. Trots en höjd på 23/27 mm (4 mm dropp) ska den vara flexibel menar Skechers, men samtidigt erbjuda mer skydd för fötterna.


Mizuno fokuserar på uppdateringar
Japanska Mizuno marknadsför sina skor med begrepp hämtade från samurajernas värld, och även designen har inspirerats av de japanska krigarnas estetik. Tycka vad man vill om det, men både Waverider 18, den artonde upplagan, och den andra versionen av den lätta och populära racingskon Hitogami skiljer ut sig med sitt distinkta formspråk.

Waverider har fått mer fokus på ett bättre frånskjut, genom en mer uppåtvinklad tådel. En ny ovandelskonstruktion och en ny innersula är två andra uppdateringar. Vikten 260 gram och en sula på 24/12 millimeter (12 mm drop).

Hitogami riktar sig främst mot snabba och lätta löpare, och har i princip fått samma justeringar som Waverider 18, samt platta skosnören som Mizuno menar ska hålla sig knutna bättre. Vikt 215 gram.


Hoka One One satsar brett
Franska märket Hoka One One startade som ett specialistmärke för ultralöpare, och har alltid haft fokus på mycket dämpning i en flexibel förpackning. Men till 2015 satsar Hoka på att bredda sin portfölj, och lanserar modeller specifikt för bland annat kvinnliga löpare, den stora massan motionärer samt till och med banlöpare. Företagets företrädare pratar om tre olika fokus i utvecklingen av sina skomodeller: dämpning, stegavveckling och stabilitet. När det gäller de feta sulorna har Hoka två olika tjocklekar; Ultrasize som är 35/31 mm, samt Oversize med som mest 30 mm bak och som mest 24 mm fram.

Tyvärr fick vi inte se några skor, men flera nya modeller lanseras med början 2015, och till hösten väntar ytterligare breddning av modellsortimentet med bland annat en ny Stinson, en breddad linje för asfaltslöpare och superlätta vandringskängor…

Altra gillar platta skor
Ett annat alternativt skomärke, från Utah i USA, är Altra. Deras gener ligger i ”natural running”-trenden, och det syns framförallt genom deras noll-drop-filosofi (0 mm skillnad i höjd mellan häl och tå) och fotformade tåbox. Altra satsar också på könsspecifika läster, då de menar att kvinnor generellt har smalare hälar och kortare fötter. Altra har skor för både väg och trail, och deras modeller är generellt lätta och ganska dämpade.

I stabilitetskategorin har Altra Provision 2, där pronationsrörelsen bromsas genom en kil som vinklar foten 2,5 millimeter i sidled. Trailskon Superior 2 har fått en löstagbar skyddsplatta under innersulan och mer mönsterdjup i yttersulan. Den maximalistiska och mycket styva ultraskon Olympus 1.5 har fått en uppgradering av ovandelen. Altra Paradigm är en neutral sko med fokus på dämpning, och en vikt på 255 gram.


Karhu kilar vidare
Karhu fortsätter att utveckla sitt ”fulcrum”-koncept, vilket innebär en kil under mellanfoten som ska hjälpa löparen i övergångsfasen från häl till framfot och frånskjut. Ny för 2015 är Fast 5, en neutral sko där den här kilen löper längs hela fotbladet, från häl till tå.

Puma breddar
Även Puma fortsätter sin satsning på löpning och breddar sitt modellutbud till 2015. Mest fokus lägger de på sitt nya mellansulematerial ett PU-skum med större celler som ska ge mer respons och vara hållbarare än vanliga EVA-material. En annan nyhet är något de kallar Forever Foam, också det ett nytt material som placeras i hälen för att ge en mjukare landning.

Den nya modellinjen släpps i februari, och då handlar det framför allt om modellen Ignite; en neutral sko med en vikt på 270 gram, mycket dämpning och 12 mm dropp (34/22 mm). Faas 500 uppdateras till v4, vilket här innebär bland annat ett nytt stöd över mellanfoten, ett nytt ovandelsmaterial och en ny damspecifik läst. Vikten är 248 gram, 4 mm dropp (21/25 mm).

Adidasmodeller får en boost
Adidas lägger alla sina ägg i Boost-skålen, men experimenterar samtidigt friskt med att kombinera Boost-materialet med andra material beroende på vilka egenskaper man vill ha i skorna. Inför 2015 är det bästa exemplet på detta att man använder sig av ett nytt, mer elastiskt material i yttersulan som ska följa mellansulematerialet bättre och ge en mer följsam och flexibel stegavveckling. Formen på yttermaterialet, i form av ett nät, ska bidra till detta. En annan nyhet är att man har integrerat en uppstyvande enhet i mellansulan, istället för att lägga på den utanpå. En tredje nyhet är att Adidas satsar på en mer flexibel ovandel, framför allt där foten är som bredast (och kan expandera så mycket som 8-10 mm när trycket över foten är som högst). Adidas jobbar också hårt på sitt Adizero Project Sub 2, och samarbetar bland annat med idrottsfysiologer och sina sponsrade löpare för att utveckla en sko som ska underlätta strävan mot ett maraton under två timmar.

Främsta nyheterna är en helt ny Adizero Tempo Boost 7 samt Adios Boost 2. Tempo Boost 7 har fått 50 procent Boost-material, ihoplimmat med EVA-material och är byggd för att ge viss stabilitet genom en vridstyv plastplatta i mellanfoten. Vikten på 268 gram, tio mm drop (29/19 mm) – lanseras i december. Adios Boost 2 är en neutral tävlingssko på 228 gram, som till 2015 får en ny ovandel.

Passformen i centrum för Saucony
Saucony fokuserar på passformen till 2015, med teknologin Isofit, samt lanserar fler modeller med större variation när det gäller dämpningen. Pwrgrid kallar de sin teknologi, som syftar till en mjukare och mer följsam stegavveckling. Dessa båda teknologier lanseras i flera modeller till 2015.

Den neutrala stabilitetsmodellen Triumph uppdateras, och får 3 mm mer mellansulematerial för 20 procent mer dämpning, men bibehåller sitt dropp på 8 millimeter (18/26 mm). Samma lösning får Hurricane till 2015, liksom nyheten Zealot: En neutral sko med samma teknologi, men lägre dropp (4 mm, 25/21 mm). Saucony beskriver Zealot som en stabilare och lite mer dämpad version av Kinvara, och vikten uppges vara 240 gram.

Ytterligare en nyhet är Breakthru, en neutral sko som tagits fram för att svara bra vid frånskjutet. Med sina 250 gram är det Sauconys lättaste modell med 8 mm dropp för 2015, en vikt man lyckats med tack vare en minimalistisk konstruktion av ovandelen.


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 5

Ola

Har ni glömt Nike?


Jenny Sunding

Hej Ola! Nej Nike var inte med i den här presentationen. Jag ska kolla med chefredaktör Stefan varför, eftersom han var på plats i New York under konferensen. Återkommer!
Mvh Jenny, webbredaktör


Stefan Larsén

Hej Ola,
De skor som presenteras här är från de tillverkare som deltog på RW’s International Shoe Summit – Nike valde att avstå och därför saknas bland annat de här. Men vi kommer förstås att presentera (och testa) även deras nya modeller under våren.
/Stefan


marwar

”Stabilitetsskon Waverider” – en groda va ? Inte alls en (anti-)pronationssko, är möjligen en hyfsat stabil neutral sko.


Stefan Larsén

Hej Marwar,
Javisst, du har helt rätt – det var en groda. Texten är uppdaterad nu, tack för att du uppmärksammade det.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Under Armour fortsätter att satsa på löpning

När Under Armours nya flaggskeppsbutik invigdes fick vi chansen att prata löpning med den globala...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ny studie: Här är de snabbaste kolfiberskorna

Nu har de flesta skotillverkare en kolfibermodell – men vilken är egentligen bäst? Det har...

Läs mer