Här är nästa års skonyheter!

Här är nästa års skonyheter!


It’s all about the shoe!
”We love to think outside the box.” ”This is a game changer.” ”More drop.” ”Less drop.” ”Lighter but with more cushioning.” Dessa citat är autentiska och kan tillskrivas valfritt skomärke under 2015. Alla hävdar att just deras skor är unika, och alla har en nyhet som kommer förändra sättet vi springer på för all evighet – amen. Överser man med marknadsföringssnacket kan man ändå urskilja några tydliga trender för 2015, och det handlar mycket om att följa de företag som verkligen har satt en ny standard för löparskor de senaste åren (och inte bara säger att de gör det). Ett exempel är att ”maximalistiska” skor, det vill säga skor med extra mycket dämpning, nu kommer på bred front. Trenden startades av franska Hoka One One och den bubblade redan förra året, men till 2015 verkar maximalismen slå igenom på allvar. Ett tecken på det är att marknadsledande Asics, som var väldigt försiktiga när det gällde minimalismen, nu lanserar en ”maximalistisk” sko i sitt Natural Running-segment.

Efter framgångarna för Adidas Boost-material fokuserar flera av deras konkurrenter på att utveckla mellansulematerialen, och till nästa år lanseras flera nya varianter på EVA-skummet som har varit standard i över trettio år. Gemensamt för flera av dessa är att man jobbar med större celler eller luftbubblor, för att få ner vikten och samtidigt ge materialet en större förmåga att returnera energin – precis som Boost. Om de lyckas återstår att se – vi kommer att testa flera av dessa nyheter under våren, både i vårt labb och på fötterna på hundratals testlöpare.

Här är en sammanfattning av nyheterna som presenterades av skotillverkarna som medverkade på Runner’s World International Shoe Summit 2014. 

Alla uppgifter och vikter kommer från tillverkarna. Exakt vilka modeller som släpps i Sverige, och när, är inte klart ännu.

Asics – ny teknologi och nya modeller
Asics lanserar en ny version av Fluidride-teknologin, vilket betyder att man använder olika mellansulematerial i två lager, där det yttre/nedre ska ge mer respons och det övre (mot foten) ska ge dämpning – det lagret är också lättare på grund av att man har använt sig av större luftbubblor. Annan ny teknologi för Asics är en ny lösning för hälen som ska bromsa pronationsrörelsen snabbare, och en ny konstruktion för främre delen av skon som ska ge bättre flexibilitet för en snabbare stegavveckling och underlätta frånskjutet.

I Natural 33-serien släpps tre modeller, som alla har fått ett nytt mellansulematerial kallat Amplifoam – lättare, mjukare och mer flexibelt men med samma dämpningsförmåga enligt Asics. Alla skor i Natural 33-serien har en höjdskillnad mellan häl och tå på fyra millimeter. 33 DFA är den mest minimalistiska och mest flexibla, 33-M (maximum) har extra mycket dämpning under foten med en sula på 24/20 millimeter, och 33-FA har Fluidaxis med lite mer stabilitet och en sula på 20/16 millimeter.

Lanseringen av en ny DS Trainer är säkert en välkommen nyhet, släpps i januari. Inom trailsegmentet kommer Gel-Fujirunnegade, en ny modell med en tåligare ovandel, rejäla 8 mm dobbar och 6 mm dropp (11/5 mm).Brooks breddar utbudet
Brooks satsar på att bredda sitt modellutbud, och siktar på att ha en sko för varje löpares behov för att ge löparen olika löpupplevelser. Det innebär allt från modeller som den dämpade och stabila Transcend 2, till ett stort urval i ”natural running”-serien Pure Project samt en relansering av en gammal favorit: Launch.

Transcend 2 har i sin andra version fått en smalare och mer rundad häl som ska ge en mjukare övergång från landning till mellanfot, och en bredare framfot för att fördela trycket bättre när det är som störst i stegcykeln. Transcend 2 har åtta millimeter ”drop”, och väger 337 gram.

I Pure Project-serien har flera modeller uppdaterats. Pure Connect 4 har fått en ny plös, ett nytt band över mellanfoten och en mjukare dämpning i hälen. Sex millimeter dropp och 227 gram. Pure Flow 4 har också fått ett uppdaterat mellanfotsband, och ska väga 243 gram med lite mer dämpning trots bara fyra millimeter dropp. Pure Cadence, på 250 gram, är en ”övergångssko” för den som vill testa på ”natural running”-skor med ett drop på 4 mm (18/14 mm).

För löparen som vill ha mer dämpning och stöd blir Brooks Adrenaline GTS lite lättare, 311 gram, men behåller sitt drop på 12 mm (24/12 mm). En lite lättare och spänstigare stabilitetssko marknadsförs Ravenna 6 som, med ett drop på tio millimeter och vikten 303 gram. Bantningen har bland annat uppnåtts genom en enklare ovandel, men samtidigt har Ravenna 6 fått en hälkopp som ska ge mer stöd än tidigare.

En spännande nyhet är relanseringen av modellen Launch, som har varit borta från utbudet ett tag. Launch 2 är en racesko med lite mer dämpning (en av bröderna Hansons favoritskor) – en neutral sko med lite extra spänst i framfoten, där Brooks har fokuserat på en mjuk övergång från landning till frånskjut. Skon väger 275 gram, och har 10 mm drop. Släpps i januari.

I höst väntas uppdateringar i form av Ghost 8 och Glycerine 13, där Brooks bland annat har använt sig av tryckta stödband i ovandelen för att få ner vikten.Under Armour siktar på fler segment
Under Armour har mest satsat på lätta skor inom race/natural running-segmentet, där Speedform har varit flaggskeppet tidigare. Inför 2015 lanserar UA tre linjer skor med tre olika fokus: längre, starkare och snabbare.

Speedform Apollo är fortfarande modellen i ”snabbare”-linjen. Speedform Gemini heter skon för den som vill springa ”längre”, med 8 mm drop och fokus på energiretur och dämpning. Mellansulematerialet som används kallar de ”Charge”, och mängden material anpassas efter skostorlek – det vill säga efter vikt och kraft i teorin. Sulan är på 16/24 mm, och skon väger 280 gram.

Skechers fortsätter satsa
Eftersom skopresentationerna hölls i New York inför NYC Marathon slog förstås Skechers på stora trumman för sina sponsrade löpare, hemmahoppen Kara Goucher och Meb Keflezhigi. Efter bara tre år som löparskoleverantör har Skechers positionerat sig som ett prisvärt alternativ med fokus på lätta, snabba skor med hyfsat mycket dämpning och flexibilitet – generellt ligger fokuset på följsamhet och en naturlig löpkänsla genom hela produktlinjen.

Gorun 4 är mitt i den ambitionen, en ”natural running”-sko, som har fått en mer rundad, konvex mellansula med 3 mm mer dämpning och en lättare, sömlös ovandel. Resultatet är en vikt på 221 gram, och ett dropp på 4 mm (18/14 mm).

Vill man ha mer stöd och dämpning, men fortfarande en neutral sko så erbjuder Gorun Ride 4 det. Rymligare tåbox, vikt på 238 gram och 4 mm dropp (13/17 mm). Med en extra, medföljande mellansula kan droppet justeras. Ett hål i hälkappan ska underlätta påtagningen.

För Meb har Skechers tagit fram tävlingsskon Gomeb Speed 3, en tävlingssko med fokus på låg vikt och mycket respons. Vikten är 201 gram, dropp på 4 mm och en luftigare ovandel ska hålla fötterna svala på tävlingsdagen.

För de där långa distanspassen har de tagit fram Gorun Strada, även det en neutral sko men med lite mer dämpning och stabilitetsfunktioner. Vikt 284 gram, 8 mm dropp (17/25 mm).

Skechers Gorun Ultra 2 är deras största trailnyhet, en ”maximalistisk” sko med trailsula och en vikt på 264 gram. Trots en höjd på 23/27 mm (4 mm dropp) ska den vara flexibel menar Skechers, men samtidigt erbjuda mer skydd för fötterna.


Mizuno fokuserar på uppdateringar
Japanska Mizuno marknadsför sina skor med begrepp hämtade från samurajernas värld, och även designen har inspirerats av de japanska krigarnas estetik. Tycka vad man vill om det, men både Waverider 18, den artonde upplagan, och den andra versionen av den lätta och populära racingskon Hitogami skiljer ut sig med sitt distinkta formspråk.

Waverider har fått mer fokus på ett bättre frånskjut, genom en mer uppåtvinklad tådel. En ny ovandelskonstruktion och en ny innersula är två andra uppdateringar. Vikten 260 gram och en sula på 24/12 millimeter (12 mm drop).

Hitogami riktar sig främst mot snabba och lätta löpare, och har i princip fått samma justeringar som Waverider 18, samt platta skosnören som Mizuno menar ska hålla sig knutna bättre. Vikt 215 gram.


Hoka One One satsar brett
Franska märket Hoka One One startade som ett specialistmärke för ultralöpare, och har alltid haft fokus på mycket dämpning i en flexibel förpackning. Men till 2015 satsar Hoka på att bredda sin portfölj, och lanserar modeller specifikt för bland annat kvinnliga löpare, den stora massan motionärer samt till och med banlöpare. Företagets företrädare pratar om tre olika fokus i utvecklingen av sina skomodeller: dämpning, stegavveckling och stabilitet. När det gäller de feta sulorna har Hoka två olika tjocklekar; Ultrasize som är 35/31 mm, samt Oversize med som mest 30 mm bak och som mest 24 mm fram.

Tyvärr fick vi inte se några skor, men flera nya modeller lanseras med början 2015, och till hösten väntar ytterligare breddning av modellsortimentet med bland annat en ny Stinson, en breddad linje för asfaltslöpare och superlätta vandringskängor…

Altra gillar platta skor
Ett annat alternativt skomärke, från Utah i USA, är Altra. Deras gener ligger i ”natural running”-trenden, och det syns framförallt genom deras noll-drop-filosofi (0 mm skillnad i höjd mellan häl och tå) och fotformade tåbox. Altra satsar också på könsspecifika läster, då de menar att kvinnor generellt har smalare hälar och kortare fötter. Altra har skor för både väg och trail, och deras modeller är generellt lätta och ganska dämpade.

I stabilitetskategorin har Altra Provision 2, där pronationsrörelsen bromsas genom en kil som vinklar foten 2,5 millimeter i sidled. Trailskon Superior 2 har fått en löstagbar skyddsplatta under innersulan och mer mönsterdjup i yttersulan. Den maximalistiska och mycket styva ultraskon Olympus 1.5 har fått en uppgradering av ovandelen. Altra Paradigm är en neutral sko med fokus på dämpning, och en vikt på 255 gram.


Karhu kilar vidare
Karhu fortsätter att utveckla sitt ”fulcrum”-koncept, vilket innebär en kil under mellanfoten som ska hjälpa löparen i övergångsfasen från häl till framfot och frånskjut. Ny för 2015 är Fast 5, en neutral sko där den här kilen löper längs hela fotbladet, från häl till tå.

Puma breddar
Även Puma fortsätter sin satsning på löpning och breddar sitt modellutbud till 2015. Mest fokus lägger de på sitt nya mellansulematerial ett PU-skum med större celler som ska ge mer respons och vara hållbarare än vanliga EVA-material. En annan nyhet är något de kallar Forever Foam, också det ett nytt material som placeras i hälen för att ge en mjukare landning.

Den nya modellinjen släpps i februari, och då handlar det framför allt om modellen Ignite; en neutral sko med en vikt på 270 gram, mycket dämpning och 12 mm dropp (34/22 mm). Faas 500 uppdateras till v4, vilket här innebär bland annat ett nytt stöd över mellanfoten, ett nytt ovandelsmaterial och en ny damspecifik läst. Vikten är 248 gram, 4 mm dropp (21/25 mm).

Adidasmodeller får en boost
Adidas lägger alla sina ägg i Boost-skålen, men experimenterar samtidigt friskt med att kombinera Boost-materialet med andra material beroende på vilka egenskaper man vill ha i skorna. Inför 2015 är det bästa exemplet på detta att man använder sig av ett nytt, mer elastiskt material i yttersulan som ska följa mellansulematerialet bättre och ge en mer följsam och flexibel stegavveckling. Formen på yttermaterialet, i form av ett nät, ska bidra till detta. En annan nyhet är att man har integrerat en uppstyvande enhet i mellansulan, istället för att lägga på den utanpå. En tredje nyhet är att Adidas satsar på en mer flexibel ovandel, framför allt där foten är som bredast (och kan expandera så mycket som 8-10 mm när trycket över foten är som högst). Adidas jobbar också hårt på sitt Adizero Project Sub 2, och samarbetar bland annat med idrottsfysiologer och sina sponsrade löpare för att utveckla en sko som ska underlätta strävan mot ett maraton under två timmar.

Främsta nyheterna är en helt ny Adizero Tempo Boost 7 samt Adios Boost 2. Tempo Boost 7 har fått 50 procent Boost-material, ihoplimmat med EVA-material och är byggd för att ge viss stabilitet genom en vridstyv plastplatta i mellanfoten. Vikten på 268 gram, tio mm drop (29/19 mm) – lanseras i december. Adios Boost 2 är en neutral tävlingssko på 228 gram, som till 2015 får en ny ovandel.

Passformen i centrum för Saucony
Saucony fokuserar på passformen till 2015, med teknologin Isofit, samt lanserar fler modeller med större variation när det gäller dämpningen. Pwrgrid kallar de sin teknologi, som syftar till en mjukare och mer följsam stegavveckling. Dessa båda teknologier lanseras i flera modeller till 2015.

Den neutrala stabilitetsmodellen Triumph uppdateras, och får 3 mm mer mellansulematerial för 20 procent mer dämpning, men bibehåller sitt dropp på 8 millimeter (18/26 mm). Samma lösning får Hurricane till 2015, liksom nyheten Zealot: En neutral sko med samma teknologi, men lägre dropp (4 mm, 25/21 mm). Saucony beskriver Zealot som en stabilare och lite mer dämpad version av Kinvara, och vikten uppges vara 240 gram.

Ytterligare en nyhet är Breakthru, en neutral sko som tagits fram för att svara bra vid frånskjutet. Med sina 250 gram är det Sauconys lättaste modell med 8 mm dropp för 2015, en vikt man lyckats med tack vare en minimalistisk konstruktion av ovandelen.

Nr 7 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Maxa din löpning. Höstens bästa träningsupplägg
 • Test: 9 nya kolfiberskor!
 • Mot myren! Löpträning som ger resultat
 • Allergi? Så vet du om du har det
 • Epidemiolog Anders Wallensten brinner för löpning
 • Trotsa Covid-19. Träna säkert i höst
 • 8 veckors vila är ok!

 

Bli plusmedlem nu
Antal kommentarer: 5

Ola

Har ni glömt Nike?


Jenny Sunding

Hej Ola! Nej Nike var inte med i den här presentationen. Jag ska kolla med chefredaktör Stefan varför, eftersom han var på plats i New York under konferensen. Återkommer!
Mvh Jenny, webbredaktör


Stefan Larsén

Hej Ola,
De skor som presenteras här är från de tillverkare som deltog på RW’s International Shoe Summit – Nike valde att avstå och därför saknas bland annat de här. Men vi kommer förstås att presentera (och testa) även deras nya modeller under våren.
/Stefan


marwar

”Stabilitetsskon Waverider” – en groda va ? Inte alls en (anti-)pronationssko, är möjligen en hyfsat stabil neutral sko.


Stefan Larsén

Hej Marwar,
Javisst, du har helt rätt – det var en groda. Texten är uppdaterad nu, tack för att du uppmärksammade det.Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

On Cloudboom – en sko för nya personliga rekord

On Cloudboom – en sko för nya personliga rekord


I betalt samarbete med schweiziska On presenterar vi Cloudboom. En helt ny tävlingssko med en kolfiberinjicerad Speedboard som kickar in med fart under hela loppet. Cloudboom är utvecklad tillsammans med atleter i absolut världsklass för att hjälpa dig sätta nya personliga rekord.

On har sedan starten 2010 överraskat marknaden med nya innovationer. Nu är det dags igen när man presenterar Cloudboom som är tillverkarens nya, ultimata tävlingssko.

Det är den första skon med så kallad Twin Cloud-teknologi, som ger både fart och komfort på längre sträckor. Cloudboom har en kolfiberinjicerad Speedboard-platta för explosivitet och hög fart och är utvecklad tillsammans med atleter i världsklass. Cloudboom har två lager av Ons egna skummaterial Helion superfoam i mellansulan, för både fart och komfort på långa sträckor.

Ovandelen har en tunn mesh i ett enda lager för låg vikt och optimal andningsförmåga. Yttersulan har fått en ny gummikomposition med ett mönster konstruerat för riktigt bra grepp. Rockerkonstruktionen på sulan och skons Speedboard främjar en energieffektiv övergång för att ge ett ännu mer kraftfullt frånskjut hela vägen in i mål.

Olivier Bernhard, en av grundarna till On och före detta proffstriathlet med världsmästartitlar på meritlistan, säger så här om nya Cloudboom:
“It has always been a dream of mine to create the ultimate competition running shoe. The Cloudboom is created with the inputs of our elite athletes who know what it takes to run your fastest marathon ever. At the same time, I love the Cloudboom’s silhouette. It incorporates the core DNA of our brand – minimalist design and maximum performance.”

CLOUDBOOM HITTAR DU NU BLAND ANNAT PÅ LÖPLABBET och det rekommenderade priset är 2 200 kronor.

Vilka är On?
On är ett ungt schweiziskt företag baserat i Zürich, Portland och Shanghai. Företaget grundades utifrån ett enda uppdrag: att göra löpning roligt. Bakom denna målsättning står ett team av forskare inom sport, atleter i världsklass och designers som alla delar samma passion och spetskompetens inom området. Tidigare detta år anslöt sig Roger Federer till On för att tillsammans forma framtiden. Som partner arbetar han med produktutveckling och marknadsföring, samtidigt som han bidrar med att utveckla Ons snabbt växande community.

Ons CloudTec-sula är patenterad världen över. Tio år efter lanseringen finns On i mer än 6 000 butiker och i över 55 länder.

Hur fungerar Ons patenterade CloudTec-teknologi?
Dämpad landning med ett explosivt och fast frånskjut, det är kärnan i löparskor från On. Den patenterade teknologin kombinerar alla fördelar från en mjuk träningssko med en fast tävlingssko. ”Landa på sand, skjut ifrån på löparbanan”.

Hemligheten bakom denna funktionalitet ligger i sulans ”Cloud”-element – ihåliga pods som trycks ihop vid landning och sedan låser sig för att bilda en jämn yta, vilket krävs för att skapa ett kraftfullt och explosivt frånskjut.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Det lönar sig att prenumerera


Du får bland annat 20% rabatt på Runners’ Store.

Sveriges kanske bästa utbud av löputrustning. Som premium prenumerant har du hela 20 % rabatt på löputrustning förutom på elektronik där du får 10% rabatt. Som digitalprenumerant har du också 15% rabatt på löputrustning förutom på elektronik där du får 10% i rabatt. Du kan handla via vår webbshop (länk till vår butik) eller besöka någon av våra butiker på Regeringsgatan 26 i Stockholm eller Baltzarsgatan 31 i Malmö.  Obs! för att få tillgång till din rabatt på sajten behöver du vara inloggad. Rabatten kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden.

Sveriges största sökbara löparkiv!

Är du prenumerant får du också tillgång till vårt digitalaarkiv, med närmare 100 utgåvor av Runner’s World. Här hittar du även 5 års utgåvor av Vasaloppets tidning Vasalöparen. Laddar du dessutom ner vår app kan du läsa Runner’s World och Vasalöparen även i din mobil eller läsplatta.

Självklart vill jag prenumerera!

 

 

Så väljer du löparskor – nio faktorer att ta hänsyn till

Så väljer du löparskor – nio faktorer att ta hänsyn till


Den här checklistan är framtagen för att hjälpa dig att hitta en skomodell som passar just dina fötter och ditt sätt att löpa.

Ett lyckat val av löparskor kan göra dem till din bästa träningspartner, medan ett felaktigt val kan förstöra mycket av träningsglädjen och i värsta fall leda till skadebesvär. Därför är det värt att lägga tid på att dels förstå vilka faktorer som är viktiga när du väljer dina löpträningsskor och dels att vara noggrann vid utprovningen i butik. Här är nio faktorer att ta hänsyn till inför valet av löparskor.

1. Fottyp

Det finns i huvudsak tre olika typer av fötter om man utgår från hålfotens utseende. Uppbyggnaden av fotvalvet säger nämligen en hel del om din fots funktion. 

Har du låga valv (plattfot) tyder det på en fot med stor rörlighet i både fotleden och mellanfotens alla småben. Det indikerar att du bör satsa på en stabil träningssko. 

Har du höga valv betyder det ofta en stram, rigid fot med dålig stötdämpningsförmåga. Den mår därför bra av en mjuk, stötabsorberande mellansula. 

Har du fötter med medelhögt medialt valv kan du oftast välja en skomodell med en bra mix mellan stötdämpning och stabilitet. 

Men man kan inte enbart bedöma foten i statiskt tillstånd för att välja rätt typ av löparsko. En löpanalys där man kan se hur foten beter sig under belastning måste till för att man ska kunna dra en definitiv slutsats (se punkt 2).       

2. Fotens biomekanik

Foten har en egen sinnrik mekanism för att dämpa stöten från underlaget. Första markkontakten sker på fotens yttre kant, då oftast på hälen vid normal distansfart men hos vissa löpare längre fram på fotbladet. Sedan rullar man diagonalt över fotsulan genom steget, för att sedan sätta allt mer tryck på stortåleden mot slutfasen av markkontakten och i frånskjutet. Hela denna diagonala rörelse, från fotens utsida till insida, kallas för pronation.

Att pronera är alltså inget negativt, som man ibland kan förledas att tro.

Att pronera är alltså inget negativt, som man ibland kan förledas att tro. Pronation är en helt naturlig rörelse för att åstadkomma en mjuk landning mot underlaget. Det blir problematiskt först när pronationsrörelsen blir för stor (vilket är ganska vanligt) eller för liten (vilket är tämligen ovanligt).

Det är visserligen svårt att rent vetenskapligt bevisa att överpronation orsakar överbelastningsskador, men praktiska erfarenheter pekar på att fotens inåtrullning bör kontrolleras och hållas inom ett visst rörelseomfång. 

En överrörlig fot blir ännu mer instabil i en sko med en tjock, mjuk sulkonstruktion vilket gör att hela rörelseapparaten belastas på ett ogynnsamt sätt. Och om en stram och stel fot placeras i en stabilitetsmodell med hårt mellansulematerial på skons insida blir också resultatet en felaktig belastning. En fot som egentligen rullar för lite mot skons stortåsida tvingas då ännu mer ut på lateralsidan av skons så kallade pronationsskydd.

En filmad löpsekvens på ett löpband kan enkelt analyseras av ett tränat öga. Därmed kan man fastställa hur du belastar din fot under löpningens stödfas. Ett sådant test kan specialiserade löpskobutiker, testcentra och vissa idrottsmottagningar erbjuda.   

3. Kroppsvikt

En tyngre kropp fordrar en fastare och mer robust sulkonstruktion än en lätt kropp för att inte skons mellansulematerial snabbt ska komprimeras. Därför är det viktigt att större löpare inte stirrar sig blinda på att hitta en så lätt sko som möjligt. Snarare kan det för dem vara en smart strategi – också rent ekonomiskt – att titta efter skor med en kraftig uppbyggnad i mellansulan och extra förstärkningar i ovandelen. Lätta, mjuka mellansulor tappar tyvärr sin stötdämpande förmåga snabbt, vilket rent generellt betyder att skon får en sämre hållbarhet.

4. Löpteknik

Det är inte enbart din kroppsvikt som avgör hur pass lätta och smidiga löparskor du kan välja – även din löpteknik spelar en viktig roll. Vet du med dig att du har en hård fotisättning bör du välja en något mer robust uppbyggnad i mellansulan än om du tassar fram på lätta fötter.

Å andra sidan kan en sko med låg sulprofil bli ett hjälpmedel för att finslipa på din löpteknik. Det gäller då emellertid att använda en sådan lättviktssko med omdöme och successivt vänja kroppen vid den hårdare, mer direkta kontakten med underlaget. Den bör då vara en sko enbart för tempo- och löpteknikpassen.

5. Underlag

Löpning på asfalt och andra hårda underlag känns bäst om inte skon har en alltför aggressivt mönstrad yttersula. Materialet i den kan gärna vara av en relativt mjuk gummiblandning under mellanfoten, så att man får en lagom greppig känsla mot det relativt släta asfaltunderlaget. Är du en utpräglad hällöpare är det däremot bra om den slitageutsatta häldelen har mer hållbart carbongummi.

Ditt val av skor beror delvis på ditt val av underlag. Springer du mest på asfalt, blandade underlag eller på stigar i skogen?

Löper du på blandade underlag finns det bra kompromisser när det gäller yttersulans mönster och utformning. Dessa fungerar också bra på preparerade slingor i terrängen. För att få fullt utbyte av löpning i tuffare terräng bör du däremot satsa på en ren terrängsko (trail). 

6. Träningsbakgrund

Jag vill direkt avskaffa begreppet ”nybörjarsko” i betydelsen enklare, billigare skomodeller. Den som är oerfaren och mindre vältränad behöver tvärtom extra mycket hjälp av en välkonstruerad sko. Därmed inte sagt att man måste snegla mot de absoluta toppmodellerna när man väl beslutat sig för regelbunden löpträning. Det finns i dag skomodeller i mellanprissegmentet som funktionellt sett är lika bra som de allra dyraste. Skillnaden ligger ofta i olika materialval och designdetaljer.

Den som tränar mycket (mer än fyra löppass i veckan) bör ha mer än ett par skor igång samtidigt.

Den som tränar mycket (mer än fyra löppass i veckan) bör ha mer än ett par skor igång samtidigt. Skornas mellansulor får då – precis som löparen – välbehövlig tid för återhämtning mellan träningspassen. Att rotera flera par löparskor gör också att man får en viss variation i belastningen och på så sätt minskar riskerna för överbelastning.

7. Skadeproblem

Att tro att vissa skadeproblem kan behandlas med en viss typ av sko är att ha en övertro på skornas förmåga. Men det finns absolut kopplingar mellan vissa typer av överbelastningsskador och valet av löparskor. 

Det finns en koppling mellan skornas uppbyggnad i hälen och hälseneproblem.

Ett tydligt exempel på skornas inflytande i skadesammanhang är hälsenebesvär. En alltför snabb övergång från en skomodell med hög häluppbyggnad (vanligtvis 10–12 millimeter) till en sko med liten höjdskillnad mellan häl och tå (så kallat häldropp) brukar direkt ge sig tillkänna som ömhet i vadmuskulatur och hälsenor. Är man då inte uppmärksam och lyssnar till kroppens varningssignaler kan man lätt dra på sig långvariga och svårläkta besvär. 

Läs också: Så helar du hälsenan

8. Tidigare skomodeller

Skomodeller som man haft tidigare och som fungerat bra kan ge värdefull vägledning när man ska köpa nytt. Tänk bara på att inte alla skomodeller har en tydlig kontinuitet från år till år. Ibland sker det så stora förändringar av en viss modell att det snarare rör sig om en helt ny konstruktion jämfört med föregångaren. 

Tolka inte markant slitage på skons yttre häldel som att du underpronerar.

Slitaget – speciellt på yttersulan – på dina gamla skor kan också berätta hur pass bra dessa har fungerat för ditt sätt att löpa. Men tolka inte markant slitage på skons yttre häldel som att du underpronerar, det vill säga belastar foten mest på utsidan. Ett sådant slitage talar enbart om att du landar på hälens utsida, vilket majoriteten av löpare faktiskt gör.

Ett märkbart slitage under stortåleden indikerar däremot att du har en överpronation, det vill säga att du rullar markant inåt i stödfasen. En löpanalys bör bli en bekräftelse på just detta och visa hur pass stor pronationsrörelse det handlar om.

9. Passform

Skornas passform är A och O för hur de kommer att fungera att löpa i. Moderna löparskor behöver inte en inkörningsperiod för att kännas bra – tvärtom brukar det första intrycket kvarstå också i det långa loppet. Ta därför gott om tid på dig och känn efter i butiken innan du tar det slutliga beslutet. 

Testa dina skor sent på dagen då foten är som mest svullen efter en dags stående och gående, och gör det gärna med de funktionsstrumpor du föredrar att springa i. Gå sedan omkring inomhus där hemma med skorna på fötterna under en kväll innan du slutligen tar ut dem på en jungfrutur. 

Läs också: Vårens största skotest 2020


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Äntligen släpps ASICS nya tävlingssko – METARACER

Äntligen släpps ASICS nya tävlingssko – METARACER


Idag görs en förlansering av METARACER som är ASICS mest avancerade långdistanssko hittills. Många löpare har sett fram mot den spännande tävlingsskon som inkluderar en kolfiberplatta i framfoten och vars GUIDESOLE-teknologi ger ett härligt driv i löpningen.

Metaracer har precis landad i butikerna och idag den 12 juni förlanseras skon hos Runner´s Store och via ASICS e.com.
Vi på Runner´s World har precis fått tag i något testpar av Metaracer och kommer framöver återkomma med en utförlig beskrivning av skons egenskaper.

Vi kan dock redan nu konstatera att Metaracer har en spännande kombination mellan den traditionella lätta tävlingsskon med relativt låg profil (25 mm i häldelen) och varumärkets egna Guidesole-teknologi och en helt ny kolfiberplatta i framfoten. Därtill använder man sig av Flytefoam i mellansulan vilket gör att första instegs känslan är både mjuk och med fin respons.

Längre ner i artikeln finns produktinfo från ASICS och på filmen nedan berättar en löpare om skons egenskaper.

 • Vikt 206 gram i US 10 herr
 • Inbäddad ”karbonplatta” från mitten av foten fram till tån.
 • FLYTEFOAM mellansula
 • Drop på 9 mm med 24 mm höjd i häl och 15 mm i framfot
 • Lätt och mycket bra ventilerande ovandel i klassisk ASICS design.
 • ASICSGRIP yttersula som ger bra grepp mot underlaget.
 • PRIS 2099:-

ASICS METARACER kommer släppas hos fler återförsäljare den 26 juni

HÄR HITTAR DU SKON HOS RUNNERSTORE
(Herr)
(Dam)

PRODUKT INFO METARACER
The METARACER™ Tokyo shoe is made for runners who want the most out of their fast-paced training and racing. Featuring a limited model offering, this iteration is displayed with a Sunrise Red colorway to symbolize and celebrate the city of Tokyo and the country of Japan. The upper itself also has drainage ports to release any water that might get into the shoe. GUIDESOLE™ technology features an improved toe-spring shape. This design is complemented by a carbon forefoot plate that gives structure to the curved sole. These two components are combined to reduce the movement of the ankle joint, helping runners save energy with each stride. The rolling motion of this shoe actually propels the foot forward, producing a totally unique running experience. The METARACER™ Tokyo shoe with GUIDESOLE™ technology is designed to help you take your racing to the next level.

 • Carbon Plate
  Carbon forefoot plate that gives structure to the curved sole.
 • GUIDESOLE™ Technology
  The curved sole design and stiff forefoot of our GUIDESOLE™ technology reduce ankle flexion and provide a shock-absorbent landing zone to lessen fatigue of other leg muscles and increase runner efficiency.
 • FlyteFoam® Midsole Technology
  Our FlyteFoam® technology provides exceptional bounce back and responsiveness no matter the distance, utilizing organic super fibers to help reduce packing out that traditionally happens with softer, low density foams.
 • ASICSGRIP™ Technology
  ASICS proprietary outsole rubber provides high grip on various terrain, without compromising durability.
 • WET GRIP® Outsole
  An outsole made from a special blend of organic and non-organic components, designed to enhance traction even on wet surfaces.
 • Engineered Mesh Upper
  Multi-directional mesh material improves ventilation and stability.
Endorphin Pro – Sauconys snabbaste sko hittills

Endorphin Pro – Sauconys snabbaste sko hittills


Allt fler märken släpper skor med integrerade kolfiberplattor. Bland dessa sticker Sauconys Endorphin Pro ut som en seriös utmanare.

Endorphin Pro, som är utvecklad tillsammans med elitlöpare, är en snabb och samtidigt väldämpad sko som är skonsam mot musklerna utan att vara för mjuk. Saucony använder sig av PWRRUN PB, ett PEBA-baserat skum som är lätt samtidigt som det ger en fjädrande effekt. Inpackad i PWRRUN PB-skummet finns en S-formad kolfiberplatta som gör skon spänstig och stabil. 

PWRRUN PB-dämpningen och kolfiberplattan utgör tillsammans Sauconys SPEEDROLL-teknologi som för löparen framåt på ett naturligt sätt så att löpningen känns lätt. Detta gör Endorphin Pro till en slagkraftig sko ute på loppen. Testlöparna tycker därför att detta är en given utmanare till de just nu ledande skorna med integrerade kolfiberplattor.

Ovandelen är tunn och andas bra, men trots det är skon stabil. Materialet omger foten på ett smidigt sätt och skon känns individanpassad från början.

Vill man sätta personliga rekord i sommar eller helt enkelt är ute efter en riktigt bra träningssko är Endorphin Pro en sko som passar båda ändamålen. Löparen kan springa snabbt utan att det sliter hårt på musklerna.

Endorphin Pro ingår i Sauconys nya Endorphin-serie tillsammans med Endorphin Shift och Endorphin Speed, och släpps på måndag 1 juni i begränsad upplaga hos bland annat LÖPLABBET

Speed och Shift lanseras i början på augusti.

Kolla in några av löparna som varit med i processen att ta fram Edorphin kollektionen

Fakta Saucony Endorphin PRO

 • Ovandel: Engineered Mesh och FORMFIT 
 • Mellansula: S-curve kolfiberplatta, PWRRUN PB-mellansula
 • Yttersula:  XT-900
 • Vikt: Herr 213 gram / dam 179 gram
 • Dropp: 8 mm (35.5mm / 27.5mm)
 • Pris: 2.500 KR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

ASICS RIDE – en ny serie löparskor med revolutionerande teknologi

ASICS RIDE – en ny serie löparskor med revolutionerande teknologi


Guidesole heter teknologin som förenar de tre modellerna i ASICS RIDE-familjen: METARIDE, GLIDERIDE och EVORIDE. Den helt nya teknologin består av en svängd precisionssula som hjälper löparen framåt i löpsteget. Resultatet är en förbättring av löpekonomin – med upp till 1,6 procent!

Metaride heter den första modellen i japanska ASICS nya Ride-serie, och den lanserades våren 2019. Sedan dess har två nya modeller tillkommit i serien: Glideride och nu senast Evoride. Alla tre modellerna passar löpare med ett neutralt löpsteg och bygger alla på samma teknologi – en svängd precisionssula som döpts till Guidesole och vars geometri hjälper löparen framåt i steget. Tester visar att den totala energiförlusten i fotleden minskar med uppemot 20 procent tack vare den här teknologin, vilket kan förbättra löpekonomin med hela 1,6 procent.

När Runner’s World har testat det olika Ride-modellerna har alla testlöpare upplevt hur skornas geometri uppmuntrar farten och drivet framåt. Alla i testgruppen var väldigt positiva till både känslan och det sköna stöd Ride-modellerna ger, även om några till en början tyckte att sulans geometri kändes annorlunda att springa med innan de hade vant sig.
Men de olika Ride-modellerna skiljer sig också åt. Tanken med det är att alla typer av löpare ska kunna hitta en Ride-modell som passar dem. Här är en presentation av hela Ride-familjen och den nya, revolutionerande teknologin bakom skorna.

ASICS METRARIDE – ett nytt kapitel i ASICS historia
När ASICS lanserade sin nya Guidesole-teknologi i modellen Metaride handlade det om ett helt nytt koncept, designat för effektivare löpning på långa distanser. Metaride lanserades våren 2019 efter två års forskning och utveckling. Skons teknologi är framtagen för att minimera rörelsen i fotleden, som är det område där den mesta energin förbrukas under löpsteget. Detta lyckades man med tack vare den svängda precisionssulan Guidesole, som flyttar fram kroppsvikten och minskar energiförlusten i fotleden med uppemot en femtedel.

Den här teknologin är ett helt nytt kapitel i ASICS 70-åriga historia, och är enligt ASICS själva helt väsensskild från teknologin i deras andra skor. I Metaride handlar det även om flera andra nya, egenutvecklade teknologier samt en ny stickad ovandel.
ASICS Flytefoam-material ger en slitstark, stötdämpande mellansula och en förbättrad svikt vid frånskjut. En GEL-kudde under hälen dämpar stötarna vid landning.
Även yttersulan är ny, med ett nätliknande mönster som ger bra grepp och slitstyrka. Ovandelens stickade material ger stöd, samtidigt som det tillåter foten att andas. Metaride passar löparen som vill ha all den senaste teknologin samlad i en och samma sko. Kanske ska man springa sitt första maraton eller vill ha en skön sko till långpassen?

ASICS GLlDERIDE – Guidesole-teknologi till massorna
Glideride togs fram av ASICS experter med ett enda syfte ­– att lansera den nya Guidesole-teknologin, som först lanserades på Metaride, till så många löpare som möjligt.
Jämfört med Metaride har Glideride en mindre extremt svängd sula. Det låga häldroppet på 5 millimeter bidrar i kombination med sulans geometri till den unika, framåtrullande känslan. Skon ger också sju procent mer dämpning än Metaride, tack vare Flytefoam Propel-materialet i mellansulan och en GEL-kudde i häldelen. Yttersulan har slitstarkt AHAR Plus-gummi för ökad livslängd, och ovandelens luftiga nätmaterial bidrar till komforten utan att göra avkall på stödet för foten. Glideride passar alla typer av långdistanslöpare, från nybörjare till mer vana.

ASICS EVORIDE – yngst, lättast och billigast
En uppdaterad mellansula med Flytefoam Propel gör att Evoride bara väger 255 gram (herr strl 9), vilket gör den till den lättaste  modellen i Ride-serien. Det är dessutom den billigaste av de tre.
Även Evoride har givetvis Guidesole, men här är sulan inte riktigt lika böjd som på seriens två andra modeller.
Evoride har en mjuk och dämpande Flytefoam Propel-mellansula som ger smidig övergång från häl till tå, med ett extra slitstarkt AHAR-gummi under hälen.
Ovandelen är tillverkad i ett ventilerande nätmaterial som töjer sig i flera olika riktningar och därmed anpassar sig efter foten. Det här är skon för den vana löparen som springer ett maraton på runt 3 timmar, och för den som vill ha en lätt sko till snabba intervaller.

Det här är Guidesole
ASICS Guidesole-teknologi består av en svängd, mjuk precisionssula som är styvare framtill. Detta minskar böjningen av fotleden och minskar energiförluster. Den uppsvängda sulan gör också att skons tyngdpunkt hamnar vid bakre delen av foten, vilket ger ett rullande, gungande löpsteg. Effekten blir att löparens kroppsvikt hjälps framåt i stegcykelns samtliga tre stadier. I kombination med ASICS Flytefoam- och gel-teknologier ger detta en ökad fjädring, vilket gör att musklerna blir mindre trötta. Den nya sulan ger också en optimal vinkel på foten och stabiliserar vristen vilket ger en mjuk, smidig löpning och bra fäste.

HÄR HITTAR DU ASICS RIDE-familjen


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in