Hoka One One – Time to fly
Maja Dahlqvist, 28 år, tävlar för Falun-Borlänge SK. Hon har två OS-silver, ett OS-brons och två VM-guld i längdskidåkning – och gillar att springa väg.

Hoka One One – Time to fly


När alla pratade ”natural running” och minimalism gjorde det lilla franska skomärket Hoka One One precis tvärtom. Nu är Hoka ett av de snabbast växande skomärkena på marknaden – och de karaktäristiskt kraftiga mellansulorna som de slog igenom med är den nya standarden.

[ANNONS] Historien om Hoka One One startar i Annecy i Frankrike 2009. Ultratraillöparen Nicolas ”Nico” Mermoud och Jean-Luc Diard, som bland annat ligger bakom carvingskidornas timglasform, funderar på om det går att göra bättre skor för bergslöpning.  

– Nico tillhörde världseliten och såg att barfotalöpningen och de tunna tävlingsskorna som kom fram under minimalismvågen medförde vissa problem, särskilt under utförslöpning, berättar Erik Desmueles, som är Hokas representant i Sverige. 

Erik Desmueles har ansvaret för Hoka i Sverige.

I RW PODDEN AVSNITT 147 ÄR ERIK FRÅN HOKA GÄST
– KLICK IN OCH LYSSNA

De båda fransmännen tittade på andra bergssporter som mountainbike och skidåkning, och inspirerades av de överdimensionerade lösningar som fanns där i form av kraftiga däck och breda skidor. 

– Så de börjar titta på om man skulle kunna göra motsvarande inom löpningen. Målet var att få fram något som var väldigt lätt, men med en överdimensionerad stötdämpning. De utvecklar också en så kallad rullsula som ska få löpsteget att flyta på bättre utför.

Första Hoka-prototypen.

Nico och Jean-Luc monterar lätta EVA-mellansulor utanpå andra skor och testar hur snabbt det går att springa utför en brant utförslöpa med dem, jämfört med tunna löparskor. 

– Tidsförbättringarna var häpnadsväckande. Dessutom kunde de kraftiga sulorna minska risken för den typ av skador som kunde härledas till just snabb löpning utför. 

Hoka bildas – och gör succé

Kompanjonerna förstod att de var något på spåren, och bildade Hoka One One på hösten 2009. Namnet, som är från den nyzeeländska ursprungsbefolkningen maoriernas språk, betyder just ”att flyga ner för berget” (uttalas Hoka O-nay O-nay).

Året efter kom premiärskon Hoka One One Mafate Speed, en renodlad trailmodell som direkt blev omtalad inom ultratrailvärlden. Inte minst eftersom Nico lät elitlöparna testa skorna, som då också fick uppleva känslan av att flyga utför – samtidigt som deras ben tog mindre stryk. Mafate Speed följdes upp av landsvägsskon Bondi B, som också den hade en väldigt överdimensionerade mellansula.

– Från ultravärlden spreds ryktet om skorna till en butik i Boulder i USA som bestämde sig för att köpa in dem. Det blev succé direkt. Hoka-skorna passade perfekt i den bergiga miljön och sålde slut.

En av världens då mest kända ultralöpare, Karl Meltzer, fick också testa dem. Efter den första testrundan – som blev klart längre än det var tänkt – lämnade han sin tidigare skosponsor och gick över till Hoka. Meltzers smeknamn Speedgoat kom senare att bli modellnamnet på en av världens mest uppskattade trailskor – Hoka Speedgoat. 

Hoka-löparna började också fira segrar inom ultratrail, och efterfrågan på skorna med de överdimensionerade mellansulorna steg snabbt. Framgångarna noterades utanför trailvärlden, och det lilla märket köptes snart upp av amerikanska Deckers Outdoor Corporation 2013. 

– Grundarna Jean-Luc och Nico följde med som ansvariga för att utveckla varumärket, och det är de än i dag. De arbetar fortfarande enligt Hokas filosofi att vara ett inkluderande varumärke för alla löpare och alla som vill röra på sig utomhus. Oavsett om du vill springa snabbt eller ta promenader ska det finnas en Hoka-sko för dina behov.

Ultratraillöparen Nicolas ”Nico” Mermoud grundade Hoka tillsammans med Jean-Luc Diard.

Året därpå, 2014, släpptes Clifton 1, och då small det till på riktigt. Vittnesmål från såväl elit som motionärer om nya personbästan och minskade skadeproblem trots mer träning hjälpte förstås till. 

Hoka i Sverige

Erik Desmeules själv kom i kontakt med Hoka för första gången 2011, under en resa till USA.

– Jag tyckte att de var oerhört sköna, men jag trodde att de var för extrema. Det tog något år innan jag köpte ett par på Runners Store i Stockholm, och sen var jag fast. Jag kom i kontakt med den norska distributören som har agenturen i Norden, och blev lite av en ambassadör för Hoka när jag rörde mig ute i sportbranschen. När märket växte fick jag ta hand om den svenska marknaden 2016.

Men det var inte helt lätt att övertyga löparna och specialistbutikerna i början. 

– Nä, visuellt såg de ju helt annorlunda ut mot det som dominerade i butikshyllorna – de kallades till och med för clownskor. Och elitmotionärerna ville ha en så tunn och lätt sko som möjligt, man var inte lika öppna för förändring som trailvärlden var. Uppfattningen var fortfarande att man inte kunde springa fort i tjocka skor, även om de var lätta. 

Men när även andra märken började erbjuda snabba skor med överdimensionerade mellansulor så svängde pendeln. Sedan dess har Hoka varit ett av de snabbast växande varumärkena inom löpskosegmentet, både i Sverige och internationellt. Och produktutbudet har hela tiden breddats – utan att göra avkall på Hokas filosofi. 

Från smalt till trendigt

Samtidigt har Hoka gått från att vara ett smalt trailmärke till ett trendigt varumärke, och är nu populärt på både catwalken och bland kändisar – liksom bland elitidrottare inom andra sporter än löpning.

Hoka är till exempel stora bland både de svenska och norska längdskidåkarna. Namn som Ebba Andersson, Jonna Sundling, Maja Dahlqvist, Ebba Ribom, Anna Dyvik, Calle Halvarsson och supertalangen Alvar Myhlback springer alla i Hoka. 

    – De flesta har dessutom kommit till oss av sig själva. Anledningen till att många skidåkare vill ha Hoka är att när de går över till barmarksträning och börjar springa är skaderisken ganska stor – eftersom de har så hög syreupptagningsförmåga. De har alltså konditionen för att springa snabbt, men inte löptåligheten. Det började med att de norska åkarna märkte att de klarade sig bättre från skador på våren med Hoka på fötterna, och sedan spred det sig.

En aktiv samarbetspartner
I Sverige samarbetar Hoka med flera lopp som Hoka-Torekov Båstad Trail, Uka Pain x Hoka, Backyard Ultra (Älvdalen, Malmö och Trelleborg), Hoka Helsingborg Half Marathon, Hoka Spåret 5000, Sörmlands 100 Endurance Run x Hoka, Kullamannen by UTMB samt triathlontävlingarna 70.3 Ironman Jönköping (halv Ironman) och Ironman Kalmar (hel Ironman).

I Sverige är flera starka namn knutna till Hoka, som triathleten Lisa Nordén som blev 5:a i Ironman Hawaii under hösten. Hon sprang för övrigt den tävlingen i kommande Rocket X 2, som släpps under våren 2023. Ockelbomaffian, med svenska mästaren på 100 kilometer, Elov Olsson, och bröderna Johan och Joacim Lantz är annars de kanske mest kända svenska Hoka-löparna.

Inför 2023 har Hokas innovationsavdelning tagit fram nya, spännande modeller – med fokus på de mest energiåtergivande skummaterialen för mellansulor på marknaden.

Fyra ikoniska skor från Hoka One One

BONDI 

Den första landsvägsskon från Hoka finns nu i sin åttonde version. Bondi är en sko för alla typer av löpare – bra tävlingssko för motionärer och perfekt till återhämtande pass för både motionärer och elit. 

CLIFTON 

Den här banbrytande modellen kommer i sin nionde version under 2023. Clifton är ännu lättare än Bondi, och är både snabb och uthållig. Ett perfekt val för många typer av löpare.

MAFATE SPEED 

Den första skon som Hoka tillverkade är fortfarande oerhört uppskattad, och finns nu i sin fjärde version. En suveränt dämpad trailsko för lite tuffare terräng, med en greppvänlig yttersula. 

CARBON X 

Första storsäljande kolfiberskon för HOKA passar väldigt många löpare som vill ha lite extra fart. På raceskosidan med kolfiberteknologi har HOKA även Rocket X, vars nya modell kommer 2023 men som redan synts på flera elitlöpare.

HOKA’s populära löparskor hittar du hos alla de stora svenska sportbutikerna och självklart även hos specialistbutikerna på löpning Löplabbet och Runners’Store



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

RW-podden: Det blir inte alltid som man tänkt sig!

I avsnitt 160 av RW-podden var det tänkt att norske storlöparen Sondre Norstad Moen skulle...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Test: Nya Brooks Hyperion MAX

Helt nya Hyperion Max från Brooks landade hos oss på Runner’s World – och chefredaktör...

Läs mer