IEM är över – fyra av sju löpare till final
Andreas Kramer blev femma i 800m- finalen FOTO: DECA Text & Bild

IEM är över – fyra av sju löpare till final


Trots att det inte blev någon medalj för löparna i Istanbul tog sig fyra av de sju svenskarna till final. Här kommer en summering av mästerskapet. 

Vi börjar med löparen som var sist ut bland de svenska löparna. Andreas Kramer hade tagit sig till final efter att ha kontrollerat sitt försöksheat och tråcklat sig fram genom sin semi. På förhand var han en medaljkandidat och åkte till Turkiet som fyra i Europa. 

Väl i finalen tog Ullevilöparen också tät. När löparna passerade 200 meter var det svenskt längst fram och Kramer såg stark ut – men det varade inte så länge. Efter att belgaren Eliott Crestan försökt ta sig förbi flera löpare på insidan startade ett ”mini-bråk”. Löparna, Kramer inkluderad, kom ur flytet och ett halvt varv senare var svensken passerad. 

I stället blev det spanskt guld genom Andrian Ben på 1.47,34. Tvåa blev fransosen Benjamin Robert, tre tusendelar efter. Belgaren Crestan tog bronset, tre tiondelar efter Robert. 

Andreas Kramer blev till slut femma på 1.48,15, knappa sekunden från medalj. Efter loppet lämnade Sverige in en protest mot Crestan. I skrivande stund har belgaren inte diskats. 

Ny final för Hermansson

Hanna Hermansson var ensam svensk på damernas 1 500 meter. Samma distans som hon sprang i sommarens mästerskap och precis som då blev det final. 

I försöken visade Hermansson rutin när hon i det snabba första heatet tog sig vidare på tid. Hennes 4.09,32 är nytt inne-PB och gör henne till ny femma genom tiderna i Sverige. 

Ytterligare en final för Hanna Hermansson FOTO: DECA Text & Bild

I finalen la sig Hermansson sist och passerade 1 000 meter på 2.47. Turebergslöparen började sen att avancera och blev till slut tolva. Hennes tid 4.10,48 är bara dryga sekunden från personbästat och faktum är att bara åtta svenska tjejer (Hermansson inkluderat) har sprungit snabbare inomhus. 

Vann gjorde brittiskan Laura Muir på 4.03,40. Silvermedaljen gick till Rumänien och Claudia Mihaela Bobocea på 4.03,76 och polacken Sofia Ennaoui knep bronsmedaljen med 4.04,86. 

Dubbelt svenskt i final

Trots att Andreas Almgren stannade hemma fick Sverige två löpare till final på herrarnas 3 000 meter. Både Emil Danielsson och Simon Sundström gick vidare genom att ta den sjätte och sista direktplatsen i sina respektive försökslopp. Sundström, som sprang i det snabbare heatet, gjorde det dessutom genom att slå PB. Hans 7.51,30 är nytt PB och gör att han klättrar upp till sjundeplats på den svenska topp tio-listan genom tiderna. 

Till en början såg det också ut som att båda svenskarna gjort stabila lopp i finalen. Danielsson slutade först på 13:e plats på 7.51,64 och Sundström placeringen efter på 7.52,54. 

Efter tag kom det dock fram att Danielsson trampat innanför linjen och Spårvägenlöparen diskades. Sundström flyttades därför upp till 13:e plats. 

Vann gjorde Jakob Ingebrigtsen. Norrmannen höll för trycket och efter att ha dragit större delen av loppet slog han nytt norskt rekord med 7.40,32. Adel Mechal från Spanien tog silvret på 7.41,75 och serben Elzan Bibic knep bronset på 7.44,03. 

Danielsson i försöken FOTO: DECA Text & Bild

Tungt för Nielsen och Christiansson missade final

Båda tvillingarna Nielsen kvalificerade sig för mästerskapet på 800 meter. De hamnade i varsitt försöksheat, men tyvärr lyckades ingen av dem ta sig till final. 

Wilma Nielsen var först ut och i ett långsamt försöksheat slutade hon fyra på 2.06,79. Systern Julia, som sprang i det sista heatet blev sexa på 2.06,33. För att ta sig till semifinal på tid krävdes 2.03,34. En tid som Wilma Nielsen varit under tidigare i år. 

Finalen på 800 meter vanns av brittiskan Keely Hodgkinson som drog från start till mål på 1.58,66. Tvåa blev slovenskan Anita Horvat på 2.00,54 och Frankrikes Agnés Raharolahy knep bronset med 2.00,85. 

Wilma Nielsen i sitt försöksheat FOTO: DECA Text & Bild

Tyvärr missade också Sarah Christiansson finalen på 3 000 meter. Efter att ha hängt på klungan och passerat 2 000 meter på 6.00 (hennes PB är 8.59,10) fick hon till slut så pass mycket mjölksyra att hon klev av. Samma dag missade också Emil Danielsson finalen på 1 500 meter efter att ha slutat sjua på 3.53,89 i sitt försöksheat. 

Finalen på damernas 3 000 meter slutade med en dubbel tysk triumf. Hanna Klein vann på 8.35,87 före landsmanninan Konstanze Klosterhalfen som sprang på 8.36,50. Bronset gick till Storbritannien genom Melissa Courtney-Bryant som gjorde 8.41,19. 

Precis som på 3 000 meter vann Jakob Ingebrigtsen herrarnas 1 500 meter. Norrmannen satte nytt mästerskapsrekord med 3.33,95. Silvret gick till britten Neil Gourley som länge hängde med Ingebrigtsen. I mål kom Gourley på 3.34,24. Bronset gick till fransosen Abzeddine Habz på 3.35,39. 

Alla resultat från mästerskapet hittar ni här.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Archibald Casteel: ”Läkaren sa att karriären kunde vara över”

Han är EM-löparen som för en månad sedan tog sig in bland de snabbaste maratonlöparna...

Läs mer

Collegemästerskapen rundar av inomhussäsongen

Efter två bra lopp slutade Wilma Nielsen sjua i de prestigefyllda amerikanska collegemästerskapen i Albuquerque,...

Läs mer

Formkoll inför inomhus-EM

På torsdag drar inomhus-EM i Istanbul igång. Andreas Kramer blev tvåa i sitt sista lopp...

Läs mer

SM, Almgrens debut – och Archies supertid

I Sevilla maraton såg Archibald Casteel länge ut att kunna ta det svenska rekordet på...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Nästan svenskt rekord, Kramer och mer

Inomhussäsongen fortsätter. Veckan har bjudit på internationella galor i Polen, landskamper i Karlstad – och...

Läs mer
Ny vecka – nytt rekord!

Inomhussäsongen fortsätter och Emil Danielsson levererar på nytt. I helgen har det även tävlats i Belgien, Göteborg och Stockholm –...

Läs mer
En helg att minnas

Sista helgen i januari bjöd på två svenska juniorrekord, en ny tvåa genom tiderna och ett superlopp i USA. Dessutom...

Läs mer