Inget OS för Lovisa Lindh – trots klarad kvalgräns
Lovisa Lindh, Ullevi FK, 800 meter

Inget OS för Lovisa Lindh – trots klarad kvalgräns


Hon har visat god form, har gjort fantastiska resultat och har klarat kvalgränsen. Ändå får 800-meterslöparen Lovisa Lindh nej från Sveriges olympiska kommitté – trots att kriteriet om en topp 8-placering mycket väl kan uppfyllas.

Den senaste månaden har Lovisa Lindh visat att hon är tillbaka på sin bästa nivå, med flera suveräna lopp på 800 meter i bästa möjliga konkurrens. Det snabbaste loppet sprang hon i söndagens Bauhausgala med 1.59,76. Men trots formen och trots att hon ligger på rankingplats 22 av de 48 som får vara med i OS, blir det inget OS för Lovisa. Sveriges olympiska kommitté, SOK, säger nej – trots att deras kriterium om en topp 8-placering faktiskt är klart nåbart.

I ett känslosamt inlägg på sitt Instagram-konto berättar Lovisa om det oväntade och extremt tråkiga beskedet från SOK. I kommentarsfältet rasar kommentarerna in kring hur fel beslutet är, och många toppidrottare delar med sig av sin frustration kring hur SOK behandlar de aktiva. (läs bland annat Emil Blombergs inlägg)

Lovisa berättar för Runner’s World att hon inför sista delen av kvalperioden fått besked om att hon måste springa bra på de lopp som återstod fram till OS för att ha en chans att bli uttagen. Trots den press som uppstod i och med det har Lovisa presterat på absolut högsta nivå – en nivå som är minst lika hög som när hon kom 10:a på OS i Rio 2016. Att springa tre lopp under 2 minuter i världskonkurrens visar definitivt att Lovisa hade haft chans att i första hand ta sig till semifinalen. I en så tight gren som 800 meter fanns det, med fortsatt stigande form och med formtoppning i fokus, definitivt en chans att hon skulle nå det så kallade grundkriteriet om att man ska ha chans att nå topp 8 i OS – ett kriterium som Sverige troligen är ensamt om att ha. Uppfyller man inte det kravet men anses som ung och lovande av SOK kan man ändå komma med till OS på det så kallade framtidskriteriet.

Nu får alltså Lovisa inte chansen. Tiden för anmälan till OS har runnit ut och hennes väl förtjänade plats går nu till en annan löpare från ett annat land, som med all sannolikhet jublar av glädje över möjligheten att få konkurrera i OS. Detta trots att Lovisa flera gånger tidigare bevisat att hon är en bra mästerskapslöpare och att hon nu faktiskt är tillbaka på sin bästa nivå någonsin.

Lovisa är inte den första som stoppas från deltagande i OS i Tokyo. Tidigare har de inkvalade maratonlöparna Charlotta Fougberg, Hanna Lindholm, Mustafa ”Musse” Mohamed och David Nilsson fått nej av SOK. Alla dessa löpare har med marginal, inte bara en gång utan flera gånger under kvalperioden, klarat den internationella gränsen. De negativa beskeden från SOK har hänvisats till att löparna inte uppfyller topp 8-kriteriet. Dessutom har 1500 meters löparen Yolanda Ngarambe kvalat den tuffa gränsen.

Det har inom alla sporter skett en åtstramning kring antalet aktiva på OS, genom tuffare kval och ett begränsat antal aktiva – så även inom friidrotten. De uppsatta kvalgränserna internationellt inom löpning och friidrott är riktigt tuffa. De är så hårt satta för att man inte vill riskera att för många aktiva kvalar in till varje gren. I stället fyller man på med de aktiva som ligger bäst till på rankingen utanför kvalgränsen, för att nå den kvot man kan ta emot.
I de allra flesta länder hyllas och välkomnas alla som lyckas kvala in till OS-friidrotten, antingen de gjort det via sina resultat eller via rankingen. Att en nationell olympisk kommitté, som ska värna om idrotten och motivera ungdomar att hålla på med idrott, då inte med glädje tar med de fåtalet aktiva som faktiskt kvalar in – det känns oerhört fel.

Nu måste den svenska idrottsrörelsen påverka och debattera formerna för OS-uttagningarna i god tid innan nästa olympiska spel, så att idrottares mål och drömmar inte raseras. Att en kommitté enväldigt sitter och bestämmer vem av de som faktiskt kvalat in som är bra nog att få chansen att vara med på OS, det leder bara till att ett OS känns som en ouppnåelig dröm för många av våra svenska idrottare.

SÅ HÄR SVARAR SOK:S ANSVARIGE PETER REINEBO ANGÅENDE DET NEGATIVA BESKEDET TILL LOVISA LINDH

FAKTA OS-UTTAGNINGAR I SVERIGE
SOK:s främsta uppgift är att förbereda och leda det svenska deltagandet i OS med sikte på konkurrenskraftiga OS-trupper. Sverige ska vara en framgångsrik idrottsnation med medaljkapacitet i många idrotter. Sverige tillämpar, i likhet med många andra länder, nationella kriterier för uttagningen till OS. Grundkriteriet är att en aktiv eller ett lag ska ha visat att man kan konkurrera om en topp-8 plats för att bli uttagen. En lovande aktiv på väg mot sitt första OS kan tas ut på det så kallade Framtidskriteriet om denne bedöms kunna prestera toppresultat vid nästkommande OS. Utvärderingar visar att OS-erfarenhet och rutin är bra investering för framtiden. Källa: sok.se

FOTO: Deca Text & Bild (När Lovisa precis presterat ett av sina bästa lopp på Bauhaus galan som sista formbesked innan OS uttagningen)


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Barega friidrottens första olympiamästare i Tokyo

Selemon Barega från Etiopien dominerade det sista varvet av 10 000-metersloppet och kunde enkelt säkra...

Läs mer
OS-friidrotten drar igång – försök hinder herrar först ut

Ett år försenat inleds OS i Tokyo natten mot fredag. In i det sista så hotades starten av virusutbrott och...

Läs mer
Denisova och Glans SM vinnare 10 km

SM 10 km väg 2021 avgjordes under riktigt varma och tuffa förhållanden på F1-banan i Anderstorp. Det var riktigt högklassiga...

Läs mer