Kolla alltid löparskornas datummärkning

Kolla alltid löparskornas datummärkning


De flesta löparskor har en datummärkning som du hittar på plösen där storleken står eller på sidan inne i skon. Om du köper skor som är på rea eller som inte tillhör årets/säsongens nyheter kan det vara bra att kolla datumstämplingen så att du inte köper skor som redan är några år gamla.

– Många känner till att löparskor är en färskvara, men däremot inte att det faktiskt finns en datummärkning, säger Johan Svedelius, butikchef på Gå & Löpkliniken.

Riktlinjer för hållbarhet vad gäller nyinköpta löparskor är generellt 2-3 år eller 120-150 mil, men då gäller det att butiken inte haft skorna på lagret i flera år. Det som åldras i skon är gummiblandningen och de levande materialen i skosulorna. Efter några år har dämpningen försämrats så mycket att skorna inte längre bör användas till löpning.

Den viktiga stötdämpningen i löparskorna hjälper till att minska belastningen som läggs på knän och fötter när du motionerar. När du promenerar belastar du knän och fötter med en vikt på en eller två gånger din kroppsvikt. Vid löpning är det en vikt som motsvarar två till fem gånger din kroppsvikt som belastar dina knän och fötter.

Det är inte bara tiden som försämrar skornas kvalité, utan även att tvätta skorna i tvättmaskinen eller att torka skorna i ett torkskåp försämrar kvalitén. För att du ska få ut så mycket som möjligt av dina löparskor bör du följa skötselråden som du får när du köper löparskor.


Antal kommentarer: 6

Barfota Christer

Eller så struntar man helt i vad skoåterförsäljarna sägar och springer i barfotaskor eller helt barfota utan flera centimeter dämpning som tar bort allt vad löpglädje och teknik heter. Hur kan skoförsäljarna förklara att springa utan skor MINSKAR belastningen på knän och fötter när man springer med rätt teknik? Det handlar inte om att ha bra dämpning i skorna, det handlar om att springa med rätt teknik. Lär ut hur man springer så effektivt som möjligt istället för att sälja mer och mer dämpande skor. Våga ta steget och släng bort skorna!


Hans Säll

På vilket sätt är det sämre att köra skorna i tvättmaskinen med enbart ljummet vatten jämfört med att springa i regn och rusk? Man får ju faktiskt bort en hel del salt, som i sig gör skorna stela och försämrar passformen.


Britta Frank

Det här tror jag inte på..Jag tror att antal mil under sulan sliter på skorna…Tur man får tro vad man vill…Sen går oftast skosnörehålen sönder innan skoen e förvärkad.
Tror själv att e mina sko fortfarande skööna att springa i, samt inga skenbene smärtor efter en tur..ja då går de ett tag till..


johan vargas

hej, hur ser jag po en asics loparsko vilket datum den er tillverkad?
F 461212, er detta ett datum? dvs 2012 december?
mvh
johan


Annica

Klart de vill sälja på oss fler skor än vi behöver:
”– Mest troligt handlar de här förändringarna om att skorna börjar användas. Därefter såg vi mycket små förändringar av skornas egenskaper, säger professor Ewald Hennig som forskat på löparskor i över 20 år.
Enligt Ewald Hennig är det heller inte viktigt att titta efter tillverkningsdatum för att inte råka köpa för gamla löparskor, eftersom omsättningen på skor i butikerna är så pass stor.
– Det är inget problem i sig att använda ett par skor som är fem år gamla. Det klarar de här skomaterialen utan problem. Det viktiga är antalet steg i skorna.”
http://www.testfakta.se/guider-och-artiklar/sport-och-fritid/l%C3%B6parskorna-lever-l%C3%A4ngre-%C3%A4n-du-tror


Stefan Larsén/RW

Hej Annica,
Den här pressreleasen har några år på nacken, och vi har redovisat bland annat Hennigs forskningsresultat i tidningen sedan dess. Det finns inga starka bevis för att åldern påverkar sulans dämpande egenskaper negativt under skons första fem år, om den har stått på lagret under den tiden. Så datummärkningen är inte relevant ur det perspektivet.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Svensk professor: Därför springer du snabbare med kolfiberskor

Toni Arndt, professor på GIH i Stockholm, är den som bestämmer hur framtidens löparskor får se ut. Här berättar han...

Läs mer