Kristina Paltén springer tusen och en miles genom Iran

Kristina Paltén springer tusen och en miles genom Iran


I morgon lördag den 29 augusti påbörjar ultralöparen Kristina Paltén (som även är och världrekordhållare på 48 timmar löpbandslöpning) en 2 000 kilometer lång löpning genom Iran, ett äventyr som beräknas ta 60-70 dagar. Resan kommer delvis att gå längs Sidenvägen och passerar bland annat Mashhad, där kungen från sagosamlingen Tusen och en natt ligger begravd. Äventyret går därför under namnet ”Tusen och en miles”.

Hur föddes idén till ”Tusen och en miles”?
– Oj, det är en lång historia. Jag upplever att människor blir räddare och räddare för det okända och för andra. Jag tror världen skulle må bra av mer tillit, nyfikenhet och tolerans. Jag tror att de flesta människor är snälla och hjälpsamma, oavsett religion, kultur eller tid.

– Med min löpning genom Iran vill jag visa min tillit till de som är okända för mig. Att det blev just Iran beror på många saker. Dels har jag hört att det är ett väldigt vackert land, människor som har rest i Iran säger att folket i Iran är enormt gästvänliga och så lärde jag känna Amir Nazari, världens mest hjälpsamma människa, efter mitt världsrekord på 48-timmarslöpning på löpband.

– Amir är från Iran och har hjälpt mig enormt mycket i planeringen. Jag hade en tanke en gång att springa jorden runt, i etapper. Jag och Carina Borén har sprungit från Turkiet till Finland och från början tänkte jag att jag skulle flyga tillbaka till Istanbul och springa andra hållet, mot Kina. Då tittade jag bland annat på att lägga rutten genom Iran. Sen insåg jag att det skulle bli många etapper och ta många år att varva jorden så jag gav upp idén. Men tanken på Iran bet sig fast i mitt hjärta. 

Hur övernattar du längs vägen?
– Hotell, vandrarhem, hemma hos familjer, i tält. Jag har inte planerat exakt var, det beror på dagsformen och hur långt jag tar mig den dagen. Rutten går från turkiska gränsen via Kaspiska havet mot Mashhad, därefter till gränsen mot Turkmenistan. Jag vill inte planera exakt var jag ska sova varje natt i förväg, det tycker jag tar bort en del av äventyret. 

Vad blir den största utmaningen?
– Jag tror det blir svårt att jag inte förstår språket, varken skriftligt eller muntligt. Jag kan tolv ord hittills varav sju handlar om mat. Sen tror jag faktiskt det kommer vara svårt att slita mig från alla vänliga människor. Jag har redan nu fått så många inbjudningar per mail att sova hemma hos folk längs vägen att jag ibland missat att svara. Människor vill bjuda mig på lokal mat, visa mig runt till fina ställen, lära mig om landets kultur och historia och jag behöver ju springa en viss sträcka per dag för att komma fram innan mitt visum går ut.

– Kanske får jag också problem med trafiken som sägs vara farlig, Jag har specialutrustat Baby Blue (min babyjogger) med en pinne som barn brukar ha på cykeln för att synas i trafiken, och satt fast en svensk flagga högst upp.

Vad ser du mest fram emot?
– Att Uppleva alla möten med människor och njuta av naturen. Jag kommer springa både genom berg, längs havet och genom öken. Jag tror det blir mycket vackert. Och maten! Den persiska mat jag ätit hittills har varit jättegod! 

Så följer du Kristina under resan

Kristinas favoritpass
Fredagstipset! Spring vilse och hitta hem i din löpning


Antal kommentarer: 2

Mikel Ahmad moradi

Hej jag är jätte stolt över såna modiga kvinnor som vågar göra omöjliga saker i livet och visa mänsklighetens skönheter tack Kristina du är en fint och modig människa . Med vänlig hälsning, Mikel Ahmad Moradi från iran


Nooshin Hamzehloo

Hej Kristina!
Tack för att du finns! Det var modigt av dig. Jag är född och uppväxt i Iran men har bott i Sverige i 25 år och har alltid haft den uppfattningen att svenskarna är ett civiliserat folk och ser människans värde…. DU ÄR BEVISET! Speciellt nu, när vissa politiker vill vinna med hjälp av fördomar, sådana som du gör en insats som går inte obemärkt. Bästa hälsningar/NooshinLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Musse inför EM-maran: "Jag är i bra form"

På måndag 15 augusti rivstartar Europamästerskapen i friidrott i München med bland annat maratonloppen för...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Vilken comeback - rubriken aktuell igen för Glans!

Jonas Glans har "chockat" löpar Sverige tidigare, och nu har han gjort det igen. Med...

Läs mer

Vinn Ockelbomaffians HOKA-favoriter!

Ultralöparna Elov Olsson och bröderna Johan och Jocke Lantz går under namnet Ockelbomaffian. Läs om...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Löpning en nyckel till Nils van der Poels OS-succé

Rune Larsson snackar träning med Nils van der Poel – dubbel guldmedaljör på OS i Peking.

Läs mer
Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström är uttagen till sommar-OS i...

Läs mer