Så laddar du rätt inför Göteborgsvarvet!

Så laddar du rätt inför Göteborgsvarvet!


Packlista för tävlingsdagen

 • Ditt startbevis, din nummerlapp, tidchip och en karta över start- och målområdet.
 • Regnjacka – men även solskyddsmedel och solglasögon; var beredd på alla sorters väder.
 • Två par skor som du trivs med. Du vet aldrig vilket par du känner för att springa i förrän det är dags. Ta med ett extra par skosnören också.
 • Extra säkerhetsnålar att fästa nummerlappen med.
 • Olika sorters tröjor eller linnen som passar för olika typer av väder. Kortbyxor och/eller tajts beroende på temperatur.
 • Rena strumpor, mössa, handskar och kanske armvärmare.
 • Nagelsax, nagelfil, tejp och fotkräm. (Du har väl inte glömt att sköta dina fötter?)
 • Vaselin att smörja gren och armhålor med.
 • Sportkakor, energidryck, gels och en vattenflaska.
 • Lite extra mat som bananer, äpplen och nötter. Bra energi efteråt.

Så klär du dig rätt
Att välja kläder för en tävling är svårt, särskilt om det är ditt första halvmaratonlopp. Det kan vara ganska kallt på morgonen innan starten, men du vet också att du kommer att bli ordentligt varm när du väl börjar springa. Därför är det smart att ha med extra tröja och byxor, gärna gamla, som du kan tänka dig att slänga innan starten eller när du blivit varm nog.

Om det är väldigt kallt och blåsigt kan det vara klokt att bära en tunn och lätt vindjacka, men två lager kläder kan funka lika bra. Undvik bomull, det har en tendens att bli blött och kallt. Glöm inte att skydda känsliga delar som bröstvårtor, armhålor och gren med vaselin.

Att värma upp inför en halvmara
Det går att värma upp på väldigt många sätt, men de flesta tar det ganska lugnt inför ett längre lopp. Det är ändå klokt att starta upp systemen före start – få upp pulsen lite, trigga igång andhämtningen och få fart på blodcirkulationen. På ett maratonlopp kan du använda de första kilometerna som uppvärmning, men på en halvmara är det smart att värma upp före starten.

Jogga lugnt i 10-15 minuter och skaka loss armar och axlar, men spara på stretchingen till efter målgången. Avsluta din uppvärmning med 3-5 korta, lätta fartökningar. Se också till att du hinner ta en slurk vatten och gå på toa innan det är dags att kliva in i startfållan.

Träffa oss
Vi på Runner’s World kommer att finnas på plats under Varvet-helgen, kom gärna förbi och säg hej i vår monter på mässan. Mer information om loppet och mässan hittar du på Göteborgsvarvets hemsida.


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Höstens roligaste löpträning
 • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
 • Spring bättre – med musik
 • 11 sportbehåar i stort test
 • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 3

Olle

Hej Nina, mitt bästa tipset vid varmt väder är att ha en långärmad bomulls tröja i t-shirts tjocklek. Tröjan hålls blöt med vatten under hela loppet, ta ett par muggar vatten vid varje vatten station och häll på. Bomull stjäl värme från kroppen när den torkar och är således ypperlig vid varm väderlek när man springer långt. Komplettera med en dito keps och dagen är räddad. Jag har gjort 3:21 på marathon i 28 graders värme med detta upplägg.
//Olle.


Oscar

Hej!
Jag ska springa varvet nu på lördag. Vanligtvis när jag är ute och springer får jag skavsår på bröstvårtorna, vilket gör riktigt ont efter ett tag. Vilket är mest effektivt, vaselin eller tejpa?
Tacksam för tips!


Olle

@ Oscar
Under alla mina maror så har jag använt mig av Compeed plåster som kan köpas på Apotek. Ta den stora avlånga varianten, klipp bort eventuellt hår och klistra över vårtorna och håll på plåstret så att handvärmen gör att det sitter bra.
Garanterat bra mot skav.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Ordinarie Göteborgsvarvet och Höstveckan 2021 ställs in

Den fysiska versionen av Göteborgsvarvet, som skulle gått 11 september, ställs in.

Läs mer

Varvetprogram med Musse, Hanna och Szacke!

Nu startar Göteborgsvarvs-programmet där coacherna Musse, Szacke & Hanna vill inspirera alla Varvetlöpare att klara...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Göteborgsvarvet 2021 flyttar till hösten

Världens största halvmaraton, Göteborgsvarvet arrangeras den 11 september 2021. Flytten har beslutats av Göteborgs Friidrottsförbunds styrelse och görs för att...

Läs mer
Spring där du är - Göteborgsvarvet Virtual Race 21k

2020 års upplaga av Göteborgsvarvet är inställt på grund av Covid-19 viruset, men nu lanserasGöteborgsvarvet Virtual Race 21k där Varvet...

Läs mer
Göteborgsvarvet genomförs inte 16 maj

Med anledning av risken för smittspridning av covid-19 kommer Göte­borgsvarvet 2020 inte genomföras den 16 maj, det meddelar Göteborgsvarvet i...

Läs mer