Leanda Cave sugen på revansch

Leanda Cave sugen på revansch


Hon beskriver sig själv som en ödmjuk och glad människa, men när starten går så förvandlas hon till en aggressiv tävlande och alla som hon precis pratade och hade roligt med blir hennes konkurrenter.

Leanda föddes i England, växte upp i Australien och kallar just nu Boulder i Colorado hemma. Hon gjorde sin första triathlon 1993 och har tävlat sedan dess.

Vad skulle du ge för råd till en vän som ska köra sin första Ironman?

  • Ha en plan för hur du ska äta under dagen. In med kalorier, hela tiden. Det är det viktigaste under din dag.
  • Börja springa lugnt och öka sedan efterhand som kilometrarna passerar så att den sista milen blir den stabilaste.
  • Koffein. Framförallt på slutet av cyklingen och under löpningen använder jag mig av koffein för att väcka hjärnan och kroppen.

Många triathleter drömmer om att ta sig till Ironman Hawaii, vilka tips har du till dom?

  • Först av allt så anmäl dig till lotteriet som är varje år. Jag tycker inte det är fel eller fult att komma dit genom det, och det är många som gör det. Så är det så att du inte har jordens chans att kvala genom att vara snabb så anmäl dig till lotteriet varje år.
  • Välj dina race med omsorg. Är du bra på att cykla i berg, välj en tävling med mycket berg. Presterar du inte bra i värme så kör inte lopp i värme för att kvala.

Och vilka råd har du till triathleten som har lyckats och ska dit?
– Träna i värme. Träna i värme. Träna i värme. Vänj din kropp och dig själv vid hur du reagerar i värme, att svettas mycket. Kan du inte åka utomlands och träna så sätt dig på trainern, stäng fönstrena och vänj kroppen vid att svettas.

Väl där så se till att få i dig salter. Det är många som dricker för mycket vatten för det är så varmt och sedan mår dom dåligt för att det bara rinner igenom kroppen. Och var beredd på att det kommer gå långsammare än du är van vid. Värmen tar ut sin rätt.

Många tjejer oroar sig för hur dom ska göra om dom får mens under tävling. Hur gör du?
– Det är inget problem, jag har gjort många av mina bästa tävlingar när jag haft mens. Jag säger bara kör! Behöver du gå på toaletten så bara gör det.

Toalett, hur gör du, kissar du på cykeln?
– Det brukar räcka med att jag springer in på toaletten när jag byter mellan cykel och löpning, så nej.

Du var skadad förra året, vad har du för tips till dom som är skadade?
– Om du haft ont mer än två veckor, kolla upp det! Ofta kan du åtgärda det fort om du tar tag i det i tid. Förra året trodde jag hela tiden att det bara var en liten grej som skulle ge med sig, hade jag tagit tagit i det direkt när jag kande det så hade jag ändå hunnit tävla. Istället fick jag en dålig säsong.

Så ta tag i det så fort som möjligt och se sedan till att balansera upp kroppen så du inte får ont någon annanstans istället. Ofta kompenserar man, så börjar det i foten så går det sen upp till höften, och ryggen och… Det här året inleddes med massor av tid i gymmet för att stärka upp och balansera upp min kropp, men nu känner jag mig helt frisk.

Favoritpass simning?
– Dom bästa passen är i havet, älskar när det är lite vågor. Men i en pool så är ett återkommande pass 4*50 meter (start varje minut) Direkt efter det 200 i tävlingsfart och 100 meter lugnt. Fyra eller fem vändor.

Favoritpass cykling?
– 5*1 minut hårt på platten + 1 min rull + 5 minuter backe, gärna med hög växel i och tävlingsfart. 15 minuter återhämtning. Två till tre gånger.

Favoritpass löpning?
– Jag har börjat älska att springa på bana. 800 meter (1 min vila) + 2*400 meter (30 sekunders vila) Gärna åtta gånger så man blir riktigt trött.

Tränar du på gym?
– Två gånger i veckan. Styrka, magövningar och mycket ensides-övningar. Enbensutfall är den övning jag tror gett mig mest det här året. Den både balanserar upp sidorna och gör en stark. Kör inte så tunga vikter. Mycket fokus på teknik och hellre fler repetioner än tunga vikter.

Har du något tips när det blir tråkigt att cykla på trainer?
– Jag älskar trainer. Att bara sätta på klockan, köra sitt program. Det är enda gången jag har musik, när jag tränar. Hip-hop och pop, gärna något som man kan sjunga med till.

Hur äter du?
– Till vardags så äter jag mycket kött och grönsaker. Inga halvfabrikat. En dag i veckan är ätardag, då äter jag allt. Choklad. Pizza. Vin. Nu sista dagarna innan race så försöker jag få i mig så mycket energi som möjligt.

På tävlingsmorgonen så äter jag så mycket jag kan, med så mycket energi som möjligt. Muffins och mackor med jordnötssmör, dricker en flaska med salter och electrolyter. Och kaffe. Jag älskar kafffe. Under själva tävlingen försöker jag få i mig 400 kcal i timmen. Jag startar med en plaska energidryck och har några gels på cykeln. Salttabletter. Under löpningen tar jag gels och så brukar jag äta godis, gärna vingummi.

Vad får dig att gå upp och träna en riktigt grå morgon?
– Jag tänker inte på det, jag ställer klockan, snoozar aldrig, utan kliver upp och tar på mig mina träningskläder. Brukar tänka på hur lyckligt lottad jag är som har det här som mitt jobb.

Om du var Obama för en dag – vad skulle du göra?
– Jag skulle se till att USA får ett bra sjukvårdssystem. Det fungerar inte som det är nu. En släkting till mig satt precis i fyra timmar på akuten. Akuten, dit åker man väl för att man behöver hjälp snabbt.

Nästa mål?
– Att vinna Ironman Hawaii i höst.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Lag-SM och Nilsson i Boston

Veckan som varit har främst bjudit på Lag-SM, men även på svenska insatser i såväl...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

SM-milen – och flera bra svenska insatser

SM på 10 km landsväg vanns av Hässelbys Samuel Russom och Anastasia Denisova Thor. Utomlands...

Läs mer

EM-kval och Sollentuna GP

GP-cirkusen har startat med flera svenska framgångar i Sollentuna. Veckan har även bjudit på EM-kval...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Stockholm Marathon – och svenska framgångar internationellt

Cirka 15 000 löpare var anmälda till årets upplaga av adidas Stockholm Marathon. Hässelbys Samuel...

Läs mer
Pihlström under 3.40 – och Europacupen på 10 000 meter

Hälles Samuel Pihlström slog till med sin första tid under drömgränsen 3.40 på 1 500 meter.

Läs mer
Göteborgsvarvet – och svenska framgångar internationellt

Drygt 23 000 av 44 000 anmälda startade i Göteborgsvarvet, där Samuel Russom och Hanna Lindholm blev bästa svenskar.

Läs mer
Högt och lågt bland de tävlande svenskarna

Det har sprungits 10 000 meter i London, maraton i Köpenhamn och 1 500 meter i Puerto Rico. Veckans resultat...

Läs mer