Leanda Cave sugen på revansch

Leanda Cave sugen på revansch


Hon beskriver sig själv som en ödmjuk och glad människa, men när starten går så förvandlas hon till en aggressiv tävlande och alla som hon precis pratade och hade roligt med blir hennes konkurrenter.

Leanda föddes i England, växte upp i Australien och kallar just nu Boulder i Colorado hemma. Hon gjorde sin första triathlon 1993 och har tävlat sedan dess.

Vad skulle du ge för råd till en vän som ska köra sin första Ironman?

  • Ha en plan för hur du ska äta under dagen. In med kalorier, hela tiden. Det är det viktigaste under din dag.
  • Börja springa lugnt och öka sedan efterhand som kilometrarna passerar så att den sista milen blir den stabilaste.
  • Koffein. Framförallt på slutet av cyklingen och under löpningen använder jag mig av koffein för att väcka hjärnan och kroppen.

Många triathleter drömmer om att ta sig till Ironman Hawaii, vilka tips har du till dom?

  • Först av allt så anmäl dig till lotteriet som är varje år. Jag tycker inte det är fel eller fult att komma dit genom det, och det är många som gör det. Så är det så att du inte har jordens chans att kvala genom att vara snabb så anmäl dig till lotteriet varje år.
  • Välj dina race med omsorg. Är du bra på att cykla i berg, välj en tävling med mycket berg. Presterar du inte bra i värme så kör inte lopp i värme för att kvala.

Och vilka råd har du till triathleten som har lyckats och ska dit?
– Träna i värme. Träna i värme. Träna i värme. Vänj din kropp och dig själv vid hur du reagerar i värme, att svettas mycket. Kan du inte åka utomlands och träna så sätt dig på trainern, stäng fönstrena och vänj kroppen vid att svettas.

Väl där så se till att få i dig salter. Det är många som dricker för mycket vatten för det är så varmt och sedan mår dom dåligt för att det bara rinner igenom kroppen. Och var beredd på att det kommer gå långsammare än du är van vid. Värmen tar ut sin rätt.

Många tjejer oroar sig för hur dom ska göra om dom får mens under tävling. Hur gör du?
– Det är inget problem, jag har gjort många av mina bästa tävlingar när jag haft mens. Jag säger bara kör! Behöver du gå på toaletten så bara gör det.

Toalett, hur gör du, kissar du på cykeln?
– Det brukar räcka med att jag springer in på toaletten när jag byter mellan cykel och löpning, så nej.

Du var skadad förra året, vad har du för tips till dom som är skadade?
– Om du haft ont mer än två veckor, kolla upp det! Ofta kan du åtgärda det fort om du tar tag i det i tid. Förra året trodde jag hela tiden att det bara var en liten grej som skulle ge med sig, hade jag tagit tagit i det direkt när jag kande det så hade jag ändå hunnit tävla. Istället fick jag en dålig säsong.

Så ta tag i det så fort som möjligt och se sedan till att balansera upp kroppen så du inte får ont någon annanstans istället. Ofta kompenserar man, så börjar det i foten så går det sen upp till höften, och ryggen och… Det här året inleddes med massor av tid i gymmet för att stärka upp och balansera upp min kropp, men nu känner jag mig helt frisk.

Favoritpass simning?
– Dom bästa passen är i havet, älskar när det är lite vågor. Men i en pool så är ett återkommande pass 4*50 meter (start varje minut) Direkt efter det 200 i tävlingsfart och 100 meter lugnt. Fyra eller fem vändor.

Favoritpass cykling?
– 5*1 minut hårt på platten + 1 min rull + 5 minuter backe, gärna med hög växel i och tävlingsfart. 15 minuter återhämtning. Två till tre gånger.

Favoritpass löpning?
– Jag har börjat älska att springa på bana. 800 meter (1 min vila) + 2*400 meter (30 sekunders vila) Gärna åtta gånger så man blir riktigt trött.

Tränar du på gym?
– Två gånger i veckan. Styrka, magövningar och mycket ensides-övningar. Enbensutfall är den övning jag tror gett mig mest det här året. Den både balanserar upp sidorna och gör en stark. Kör inte så tunga vikter. Mycket fokus på teknik och hellre fler repetioner än tunga vikter.

Har du något tips när det blir tråkigt att cykla på trainer?
– Jag älskar trainer. Att bara sätta på klockan, köra sitt program. Det är enda gången jag har musik, när jag tränar. Hip-hop och pop, gärna något som man kan sjunga med till.

Hur äter du?
– Till vardags så äter jag mycket kött och grönsaker. Inga halvfabrikat. En dag i veckan är ätardag, då äter jag allt. Choklad. Pizza. Vin. Nu sista dagarna innan race så försöker jag få i mig så mycket energi som möjligt.

På tävlingsmorgonen så äter jag så mycket jag kan, med så mycket energi som möjligt. Muffins och mackor med jordnötssmör, dricker en flaska med salter och electrolyter. Och kaffe. Jag älskar kafffe. Under själva tävlingen försöker jag få i mig 400 kcal i timmen. Jag startar med en plaska energidryck och har några gels på cykeln. Salttabletter. Under löpningen tar jag gels och så brukar jag äta godis, gärna vingummi.

Vad får dig att gå upp och träna en riktigt grå morgon?
– Jag tänker inte på det, jag ställer klockan, snoozar aldrig, utan kliver upp och tar på mig mina träningskläder. Brukar tänka på hur lyckligt lottad jag är som har det här som mitt jobb.

Om du var Obama för en dag – vad skulle du göra?
– Jag skulle se till att USA får ett bra sjukvårdssystem. Det fungerar inte som det är nu. En släkting till mig satt precis i fyra timmar på akuten. Akuten, dit åker man väl för att man behöver hjälp snabbt.

Nästa mål?
– Att vinna Ironman Hawaii i höst.


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Barega friidrottens första olympiamästare i Tokyo

Selemon Barega från Etiopien dominerade det sista varvet av 10 000-metersloppet och kunde enkelt säkra...

Läs mer
OS-friidrotten drar igång – försök hinder herrar först ut

Ett år försenat inleds OS i Tokyo natten mot fredag. In i det sista så hotades starten av virusutbrott och...

Läs mer
Denisova och Glans SM vinnare 10 km

SM 10 km väg 2021 avgjordes under riktigt varma och tuffa förhållanden på F1-banan i Anderstorp. Det var riktigt högklassiga...

Läs mer
Inget OS för Lovisa Lindh – trots klarad kvalgräns

Hon har visat god form, har gjort fantastiskt starka resultat och har klarat kvalgränsen. Ändå får 800-meterslöparen Lovisa Lindh nej...

Läs mer