Ledarkrönika: Framtiden är här!

Ledarkrönika: Framtiden är här!


För tre år sedan intervjuade jag två studenter på Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm med anledning av deras examensprojekt; ett system med sensorer som fästes vid benet på löpare. Sensorerna skickade en ljudsignal till löparens hörlurar om hen landade för hårt. Syftet med projektet var i första hand att minska risken för överbelastningsskador – främst stressfrakturer på skenbenen. 

Ett tydligt resultat av studien var att testlöparna själva kunde minska stötkraften med så mycket som tio procent genom att förändra sitt steg – en avsevärd minskning av belastningen. Detta tack vare att löparna fick direkt återkoppling när de sprang.

Nu var detta inte någon färdig produkt, utan snarare en pilotstudie. Men de båda studenterna pekade ut flera möjliga framtida användningsområden, som utveckling av löparskor, nya träningsmetoder och nya hjälpmedel för att träna upp ett effektivare löpsteg. Spännande tyckte jag – och målade upp ett framtidsscenario där din träningsklocka säger åt dig hur du ska springa. 

Och nu, tre år senare, är framtiden här. I senaste numret kan du läsa om en ny dansk konsumentprodukt som gör precis detta – och mycket mer. Den är en av flera spännande nyheter inom det produktområde som kallas för ”wearables” – bärbar teknik som i allt högre grad integreras i kläder eller accessoarer, och kommunicerar med appar i smarta telefoner. 

En fråga är förstås om vi löpare är redo att anamma den här nya teknologin. Behöver vi verkligen ännu fler prylar för att springa fortare – när vi med bara ett tidtagarur och en uppmätt sträcka enkelt kan mäta progressionen i vår träningsutveckling? 

Historiskt har åtskilliga löpare visat att det går att springa fort med ett allt annat än (visuellt) perfekt rörelsemönster. Hade Paula Radcliffe eller Emil Zátopek kunnat springa ännu fortare om de hade haft tillgång till en app som hade korrigerat deras steg? Eller är det andra faktorer som kommer att ligga bakom framtidens nya, fantastiska rekord? 

Liksom vi gjort tidigare här i Runner’s World (#1-2015) spekulerar journalisten och författaren Ed Ceasar i vad som krävs för att springa ett maraton under två timmar i sin bok Two Hours: The Quest to Run the Impossible Marathon. För att en sådan drömgräns ska slås krävs förstås att många olika faktorer samverkar på ett optimalt sätt – det gäller allt från kost- och träningsupplägg till nya tävlingsstrategier. 

Framtidens rekordtider kan till och med vara frukten av ny kunskap om hjärnan – ett oerhört spännande forskningsområde. Att slå ”omöjliga” rekord har ju historiskt inte minst handlat om att riva mentala barriärer. Så kanske är det en ny pannbens-app som blir nyckeln till den första sub 2-maran? Den som springer får se.    


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Gerhard

Varför ska alltid Radcliffe dras fram som ett exempel på dålig löpteknik? Ja, huvudret går upp och ner och hon är kanske lite ”yvig” i armarna. Men titta på vad som är relevant – var ”träffar” hon i sitt fotisätt? Perfekt! Inget stäm, på framfot, också i slutskedet av ett marathon.
Det viktigaste som händer i löpning är det som sker under midjan…


Stefan Larsén

Hej Gerhard,
Du har helt rätt, och det var därför jag skrev ”visuellt” perfekt. Exemplet om Radcliffe syftar tillbaka på resonemanget om den nya teknologin – i det här fallet SHFT-sensorerna som bland annat ska kunna mäta ”onödig” energiförbrukning i form av t ex yviga armrörelser. Tanken bakom produkten är alltså att du som löpare ska få återkoppling samtidigt som du springer och därmed få hjälp att bana in ett mer energieffektivt rörelsemönster. Min fråga är om tillgången till sådan teknik hade hjälpt löpare som Radcliffe eller Zátopek att springa ännu snabbare. Vad tror ni?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer
Så väljer du rätt löparskor – för just dig!

Den här checklistan är framtagen för att hjälpa dig att hitta en skomodell som passar just dina fötter och ditt...

Läs mer