Ledarkrönika: Krångla inte till det

Ledarkrönika: Krångla inte till det


Alla har vi drömt om ett bättre jag, sundare vanor, en starkare kropp och nya personliga rekord. Och alla har vi misslyckats någon gång. Särskilt i februari – årets mest besvikelsetäta månad.

Men nu är det slut med ouppfyllda nyårslöften. I det här numret får du nämligen veta hur du skapar nya, hållbara träningsvanor (s 50). Den goda nyheten? Ny forskning visar att träning stärker den exekutiva förmågan i frontalloben. Träningen i sig skapar alltså en positiv spiral – ju mer du tränar desto lättare blir det att prioritera och genomföra träningen (liksom andra viktiga saker i livet).

Den dåliga nyheten? Det är vägen dit som är den verkliga utmaningen. Att skapa nya träningsvanor kräver att du är motiverad. Det kan du bli med hjälp av långsiktiga och kortsiktiga mål. Bra tips på hur du kan formulera dina målsättningar hittar du på sidan 72.

Att komma igång med träningen är särskilt tufft för dig som inte har tränat alls tidigare. Då räcker det inte alltid med alla de överväldigande argument som finns för att löpträna (några riktigt bra hittar du på sidan 80). För den som är helt ny i löparvärlden kan det också kännas överväldigande med alla råd om hur man ska träna, äta och leva.

Men var bara lugn. Löpning är en träningsform som alla, nästan utan undantag, kan ägna sig åt. Löpning är också billigt. Du behöver inga snajdiga funktionskläder. Du behöver ingen GPS-klocka (men vill du ändå ha en så har vi testat sex nyheter på sidan 21). Du behöver inte äta någon särskild kost. Du behöver inte ens gå en kurs i löpteknik – löpning är faktiskt ingen teknikidrott, som Lars Södergård konstaterar på sidan 86.

Löpning är däremot en otroligt tillgänglig träningsform. Du kan springa var som helst, när som helst. Det enda du behöver är ett par bra löparskor. Vissa tycker sig inte ens behöva det.

Löpning är enkelt – så krångla inte till det (överlåt det åt oss). Allt du behöver göra är att springa. Börja lugnt; blanda gång med löpning. Bry dig inte om fart eller tider, och håll distanserna korta. Öka sakta. Lyssna på din kropp. Ät mat.

Så enkelt är det – och ändå är det så svårt. Allt du behöver göra nu är att fortsätta springa, rakt igenom februari och vidare. Utan att se dig om. Utan att stanna. Då kan du stolt kalla dig för löpare.

Välkommen i gänget!

Här kan du läsa nya numret av Runner’s World digitalt


BOKA IN EN ROLIG TRÄNINGSMOROT REDAN I FEBRUARI – ANMÄL DIG OCH NÅGRA VÄNNER TILL ARENA RUN. KUL FÖR HELA FAMILJEN!


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Full fart framåt med skidstjärnan Frida Karlsson

Att hon kan åka skidor fort har Frida Karlsson visat flera gånger. Men visste du...

Läs mer
Därför springer Augustprisvinnaren Lydia Sandgren

Jag är löpare: Lydia Sandgren, Augustprisvinnare 2020 med debutromanen Samlade verk.

Läs mer
Så blev Wilson Kipketer snabbast i världen

Wilson Kipketer är en av de allra främsta löparna genom tiderna på 800 meter. Vi har pratat med honom om...

Läs mer
Jessica satte PB med 56 km när hon vann RM 24 timmars

I helgen avgjordes Riksmästerskap i 24-timmarslöpning i Skövde och förhandsfavoriternaJessica Svärd och Martin Scharp vann dam respektive herrklassen. Martin nådde...

Läs mer