Lidingöloppet och Berlin Maraton
Damtäten i Lidingöloppet vid Grönsta Gärde FOTO: DECA Text & Bild

Lidingöloppet och Berlin Maraton


Den sista helgen i september har bjudit på världsrekord i Berlin och folkfest på Lidingö. 

Cirka 9 500 löpare var anmälda till den 58:e upplagan av Lidingöloppets 30-kilometerslopp som gick av stapeln under lördagen. Soligt och en temperatur kring 15 grader gav fina förutsättningar. 

En av förhandsfavoriterna på herrsidan var Hälles Samuel Tsegay. Löparen, som i somras tävlade på EM för Sverige, tog också tidigt kommandot i loppet och efter 10 km hade han en lucka ner till näste man på 50 sekunder. 

Men en mil kvar hade luckan ökat med nästan 30 sekunder och en ohotad Tsegay kunde också ta hem segern i lidingöloppet 2022 på 1.38.00. 

Desto mer spännande blev det där bakom. Danske Abdi Ulad var den som jagade Tsegay närmast och tog faktiskt in lite på honom under den sista milen. Han kom dock aldrig riktigt nära utan fick istället rikta in sig på att försvara sin andraplats. Det lyckades han med även om löparna bakom kom närmare. I mål var han en minut och två sekunder efter Tsegay. 

Tsegay mot målgång FOTO: DECA Text & Bild

Stora Tunas Emil Svensk, trefaldig världsmästare i orientering, hade länge greppet om tredjeplatsen men fick se sig slagen på upploppet efter en stark avslutning av Keep up running clubs Mohammadreza Abootorabi. Reza, som han kallas, kom i mål på 1.39.05, endast tre sekunder efter Ulad och två före Emil Svensk. 

Fem segrar blev sex

Kampen om segern blev jämnare på damsidan. In mot den sista milen var det fortfarande en duo som kämpade om vinsten, Hälles Samrawit Mengsteab och Kenyas Sylvia Medugu. 

Det skulle visa sig att Medugu, som har banrekordet på 30 km, skulle dra det längsta strået. 

Med en kilometer kvar satte Medugu in den sista stöten och blev för första gången i loppet av med Mengsteab. Hennes segertid blev fina 1.54.57 och segern är hennes totalt sjätte i Lidingöloppet. Mengsteab kom i mål 25 sekunder efter vinnaren på 1.55.22. Trea i loppet blev Studenternas Leonie Balter på 1.58.42. 

Medugu vinner Lidingöloppet 2022 FOTO: DECA Text & Bild

En annan som vunnit Lidingöloppet tidigare är Högbys David Nilsson. I år ställde han upp på 15 km, en sträcka han vann 2018. 

Nilsson gjorde som Tsegay och drog iväg från de övriga fältet tidigt. Han vann också loppet på 46.46. Tvåa blev Hässelbys Axel Djurberg (48.08) som spurtslog Tjalves nyzeeländare Tim Robertson (48.12) och Spårvägens Abdelfath Yassin (48,18). 

På damsidan blev det norsk seger på 15 km genom Kristine Eikrem Engeset. Norskan vann på 55.12, drygt en och en halvminut före tvåan Lovisa Modig, Torsby, som sprang på 56.53. Spårvägens Lisa Havell blev trea med 57.04. 

Alla resultat från Lidingöloppet hittar ni här.

Kipchoge har gjort det igen

Ett av världens snabbaste maratonlopp avgjordes också under helgen. På söndagen gick Berlin Maraton av stapeln. 

Världsrekordhållaren på distansen, Eliud Kipchoge, visade att han kan göra det igen. Hans segertid 2.01.10 är 21 sekunder bättre än hans tidigare världsrekord. 37-åringen från Kapsisiywa, Kenya, tog också sin fjärde seger i Berlin Maraton. Det är tangerat rekord och den enda som har lika många segrar är Haile Gebreslassie. 

Kipchoge har dock sprungit en mara snabbare än 2.01. Under hösten 2019 gjorde han 1.59.40 men den tiden räknas inte eftersom man anser att han hade för mycket hjälpmedel under loppet. 

Även på damsidan blev det högklassiga resultat. Etiopiens Tigit Assefa vann på 2.15.37, vilket är den tredje bästa tiden någonsin av en damlöpare. 

Eliud Kipchoge under maran i OS i Tokyo FOTO: DECA Text & Bild

Hässelbys Samuel Russom blev 20.e man på 2.12.16, Hunflens Löparsällskaps Jesper Lundberg blev 40:e man på 2.17.50 och Turebergs Daniel Lundgren blev 51:a på 2.20.24. 

På damsidan blev bästa svenska Olivia Lindh på en 70:e plats med 2.49.59. Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Archibald Casteel: ”Läkaren sa att karriären kunde vara över”

Han är EM-löparen som för en månad sedan tog sig in bland de snabbaste maratonlöparna...

Läs mer

Collegemästerskapen rundar av inomhussäsongen

Efter två bra lopp slutade Wilma Nielsen sjua i de prestigefyllda amerikanska collegemästerskapen i Albuquerque,...

Läs mer

IEM är över – fyra av sju löpare till final

Trots att det inte blev någon medalj för löparna i Istanbul tog sig fyra av...

Läs mer

Formkoll inför inomhus-EM

På torsdag drar inomhus-EM i Istanbul igång. Andreas Kramer blev tvåa i sitt sista lopp...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

SM, Almgrens debut – och Archies supertid

I Sevilla maraton såg Archibald Casteel länge ut att kunna ta det svenska rekordet på...

Läs mer
Nästan svenskt rekord, Kramer och mer

Inomhussäsongen fortsätter. Veckan har bjudit på internationella galor i Polen, landskamper i Karlstad – och en okänd svensk 19-åring i...

Läs mer
Ny vecka – nytt rekord!

Inomhussäsongen fortsätter och Emil Danielsson levererar på nytt. I helgen har det även tävlats i Belgien, Göteborg och Stockholm –...

Läs mer