Löparmat: 5 enkla mellanmål som mättar länge
1. Frökex
Blanda 1 deciliter av vardera: mandelmjöl, linfrön, solrosfrön och pumpafrön. Vispa ner ett ägg, salt, lite kanel och kardemumma. Bred ut smeten på en bakpltåsklädd plåt och grädda kexen i ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter.
Stäng av ugnen, ta ut plåten och skär till lämpliga storlekar. Ställ in plåten igen på eftervärme i 20 minuter.
Påläggen kan du sedan variera i massor. Ost, något kött, avokado, hummus (se nedan) eller ägg. Förbered små påläggsburkar som du tar med till jobbet i början av veckan. Före lunchrundan, eller när det är dags att äta mellanmålet lägger du snabbt ihop pålägg och frökex.

2. Ägg i alla former är mättande och näringsrika och passar därför perfekt till mellanmål. Koka ett gäng i början av veckan och lägg i en burk i kylen. Ta med dem till jobbet, du kan också ha ett i väskan där det klarar sig bra även om det dröjer någon timme innan du äter. Kombinera ägget/äggen med en frukt för en bra kombination av protein, fett och kolhydrater.
3. Frukt och nötbarer är enkla att baka själv. Mixa till exempel cashewnötter, sötmandel, dadlar, aprikoser, kokosflingor, en liten skvätt vatten och citronjuice och rulla till bollar eller forma till bars. Smaksättningar som kardemumma, kanel, kakao eller lakritspulver ger extra sting.
4. Grönsaksstavar med dipp
Skär upp morötter, blomkål, paprika, selleri, zucchini (den smakar gott även rå, testa!) och lägg i en burk. Mixa en enkel hummusdipp på kikärter, citronsaft, lite vitlök, olivolja, spiskummin och salt. Förvara i en burk i kylskåpet och ta med dig lagom mängd i en mindre burk när du går hemifrån på morgonen.

5. Kvarg/bär/granola. En burk med kvarg, turkisk (eller annan) yoghurt som du toppar med bär och granola, müsli eller nötter och frön är ett klassiskt mellanmål. Om bären är frysta när du häller dem i yoghurten håller sig blandningen kall längre i väskan. Den här granolan är mättande, god och känns lyxig.
Granola med hasselnötter och russin
(4 portioner)
Häll 4 deciliter havregryn i en bunke. Blanda 0,5 deciliter ren äppeljuice, 2 msk flytande honung och 2 msk rapsolja. Häll blandningen över havregrynen och blanda väl. Strö ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter. Rör om då och då så att havregrynen inte bränns. Blanda sedan i hackade hasselnötter och russin. Förvara i en tätslutande burk.

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in