Löparmat: 5 enkla mellanmål som mättar länge

Löparmat: 5 enkla mellanmål som mättar länge


1. Frökex
Blanda 1 deciliter av vardera: mandelmjöl, linfrön, solrosfrön och pumpafrön. Vispa ner ett ägg, salt, lite kanel och kardemumma. Bred ut smeten på en bakpltåsklädd plåt och grädda kexen i ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter.

Stäng av ugnen, ta ut plåten och skär till lämpliga storlekar. Ställ in plåten igen på eftervärme i 20 minuter.

Påläggen kan du sedan variera i massor. Ost, något kött, avokado, hummus (se nedan) eller ägg. Förbered små påläggsburkar som du tar med till jobbet i början av veckan. Före lunchrundan, eller när det är dags att äta mellanmålet lägger du snabbt ihop pålägg och frökex.

2. Ägg i alla former är mättande och näringsrika och passar därför perfekt till mellanmål. Koka ett gäng i början av veckan och lägg i en burk i kylen. Ta med dem till jobbet, du kan också ha ett i väskan där det klarar sig bra även om det dröjer någon timme innan du äter. Kombinera ägget/äggen med en frukt för en bra kombination av protein, fett och kolhydrater.

3. Frukt och nötbarer är enkla att baka själv. Mixa till exempel cashewnötter, sötmandel, dadlar, aprikoser, kokosflingor, en liten skvätt vatten och citronjuice och rulla till bollar eller forma till bars. Smaksättningar som kardemumma, kanel, kakao eller lakritspulver ger extra sting. 

4. Grönsaksstavar med dipp
Skär upp morötter, blomkål, paprika, selleri, zucchini (den smakar gott även rå, testa!) och lägg i en burk. Mixa en enkel hummusdipp på kikärter, citronsaft, lite vitlök, olivolja, spiskummin och salt. Förvara i en burk i kylskåpet och ta med dig lagom mängd i en mindre burk när du går hemifrån på morgonen.

5. Kvarg/bär/granola. En burk med kvarg, turkisk (eller annan) yoghurt som du toppar med bär och granola, müsli eller nötter och frön är ett klassiskt mellanmål. Om bären är frysta när du häller dem i yoghurten håller sig blandningen kall längre i väskan. Den här granolan är mättande, god och känns lyxig. 

Granola med hasselnötter och russin
(4 portioner)
Häll 4 deciliter havregryn i en bunke. Blanda 0,5 deciliter ren äppeljuice, 2 msk flytande honung och 2 msk rapsolja. Häll blandningen över havregrynen och blanda väl. Strö ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter. Rör om då och då så att havregrynen inte bränns. Blanda sedan i hackade hasselnötter och russin. Förvara i en tätslutande burk.


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Gröt och kaffe i ett

Sätt guldkant på frukosten med den här enkla och goda vardagsfavoriten!

Läs mer
Len bovetegröt med björnbär

Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten – dessutom 100 procent fullkorn!

Läs mer
Havregrynsgröt Deluxe

Recept av Dietistens Val: En supergod havregrynsgröt som passar alla – vi lovar!

Läs mer
Chiafrutti

Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit...

Läs mer