Löparstjärnan Sara Wedlund är död

Löparstjärnan Sara Wedlund är död


Sara Wedlund dominerade de svenska löparbanorna och löpsedlarna under ett par år i mitten av 1990-talet – men brottades samtidigt med anorexia. Nu har hon avlidit, 45 år gammal.

När Sara Wedlund slog igenom var det med dunder och brak. Som 19-åring satte hon sitt första svenska rekord på 5 000 meter 1995. Året därpå, 1996, skulle hon sätta fler svenska rekord: 3 000 meter på 8.48,87 och ännu ett på 5 000 meter med 15.06,90. Samma säsong tog hon silver på inomhus-EM, vann SM-guld på 5 000 meter och på 4 000 meter terränglöpning – och följde sedan upp det med en seger på terräng-EM. Hässelbylöparens framgångar innebar också att hon blev uttagen till OS i Atlanta samma år.

Med på den resan var Runner’s Worlds chefredaktör Anders ”Szacke” Szalkai, som har ljusa minnen av Sara som person och löpare.

– Sara var en fantastisk löpartjej, som genom sin orädda och tuffa löpning verkligen lyfte intresset för långlöpning i Sverige. Hon gav friidrotten och det svenska folket flera stora ögonblick – och visade också att man kan vara en vinnare även om man inte vinner, säger Anders Szalkai.

Men Sara Wedlunds historia handlar inte bara om framgångarna på löparbanorna. Hon började idrotta redan som barn, först med fotboll och senare med friidrott. Då, vid 13 års ålder, drabbades hon av anorexi – en sjukdom som följde henne livet ut.

– Det känns oerhört ledsamt att Sara inte lyckades bryta sig loss från sjukdomen, att hon inte fick må bra och tycka om sig själv.

Året efter hennes sagolika säsong och OS-debut, 1997, drabbades Sara Wedlund av skador och tvingades bland annat avstå friidrotts-VM i Grekland. Det blev ett återkommande mönster för åren som följde, ända fram till 2003 då hon beslutade sig för att avsluta karriären.

– Jag önskar verkligen att hon hade fått möjligheten att utveckla sin karriär och löpning under en längre tid, och det tror jag också var Saras högsta önskan.

På grund av skadorna blev Sara Wedlunds tid i rampljuset knappt två år lång – men hon lämnade ett mycket större avtryck än så i friidrottsvärlden och hos det svenska folket.

– Sara stack verkligen ut på ett positivt sätt med sin löpning och som person. Vid sidan av löpningen var hon en oerhört snäll tjej, som kunde överraska med vassa kommentarer med mycket humor i sina reflektioner och svar. Hon var inte bara en stor talang inom löpning – man fick verkligen känslan att hon var en smart tjej, säger Anders Szalkai.

Sara Wedlund avled den 11 juni, 45 år gammal.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Sarah Lahti går för svenskt rekord i Málaga

Under helgen arrangerar assics eventet META: TIME: TRIAL i Málafa. Ihop med att de släpper...

Läs mer

Här är vinnarna från läsarundersökningen!

Bland alla svar på vår läsarundersökning tävlade vi ut tre fina priser – här är...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Jag är löpare: Fredrik Hallgren

Skådespelaren Fredrik Hallgren, bioaktuell i Vasaloppskomedin Ur spår, om sin relation till löpning.

Läs mer
Tre döms till livstid för mordet på Ahmaud Arbery

När Ahmaud Arbery, 25, var ute och sprang i den amerikanska delstaten Georgia förra året blev han dödad av tre...

Läs mer