Löparstjärnan Sara Wedlund är död

Löparstjärnan Sara Wedlund är död


Sara Wedlund dominerade de svenska löparbanorna och löpsedlarna under ett par år i mitten av 1990-talet – men brottades samtidigt med anorexia. Nu har hon avlidit, 45 år gammal.

När Sara Wedlund slog igenom var det med dunder och brak. Som 19-åring satte hon sitt första svenska rekord på 5 000 meter 1995. Året därpå, 1996, skulle hon sätta fler svenska rekord: 3 000 meter på 8.48,87 och ännu ett på 5 000 meter med 15.06,90. Samma säsong tog hon silver på inomhus-EM, vann SM-guld på 5 000 meter och på 4 000 meter terränglöpning – och följde sedan upp det med en seger på terräng-EM. Hässelbylöparens framgångar innebar också att hon blev uttagen till OS i Atlanta samma år.

Med på den resan var Runner’s Worlds chefredaktör Anders ”Szacke” Szalkai, som har ljusa minnen av Sara som person och löpare.

– Sara var en fantastisk löpartjej, som genom sin orädda och tuffa löpning verkligen lyfte intresset för långlöpning i Sverige. Hon gav friidrotten och det svenska folket flera stora ögonblick – och visade också att man kan vara en vinnare även om man inte vinner, säger Anders Szalkai.

Men Sara Wedlunds historia handlar inte bara om framgångarna på löparbanorna. Hon började idrotta redan som barn, först med fotboll och senare med friidrott. Då, vid 13 års ålder, drabbades hon av anorexi – en sjukdom som följde henne livet ut.

– Det känns oerhört ledsamt att Sara inte lyckades bryta sig loss från sjukdomen, att hon inte fick må bra och tycka om sig själv.

Året efter hennes sagolika säsong och OS-debut, 1997, drabbades Sara Wedlund av skador och tvingades bland annat avstå friidrotts-VM i Grekland. Det blev ett återkommande mönster för åren som följde, ända fram till 2003 då hon beslutade sig för att avsluta karriären.

– Jag önskar verkligen att hon hade fått möjligheten att utveckla sin karriär och löpning under en längre tid, och det tror jag också var Saras högsta önskan.

På grund av skadorna blev Sara Wedlunds tid i rampljuset knappt två år lång – men hon lämnade ett mycket större avtryck än så i friidrottsvärlden och hos det svenska folket.

– Sara stack verkligen ut på ett positivt sätt med sin löpning och som person. Vid sidan av löpningen var hon en oerhört snäll tjej, som kunde överraska med vassa kommentarer med mycket humor i sina reflektioner och svar. Hon var inte bara en stor talang inom löpning – man fick verkligen känslan att hon var en smart tjej, säger Anders Szalkai.

Sara Wedlund avled den 11 juni, 45 år gammal.


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer

Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer
Gröt och kaffe i ett

Sätt guldkant på frukosten med den här enkla och goda vardagsfavoriten!

Läs mer
Len bovetegröt med björnbär

Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten – dessutom 100 procent fullkorn!

Läs mer