Löpningen gjorde Maria fri från antidepressiva

Löpningen gjorde Maria fri från antidepressiva


Jag jobbade på frisörsalongen, precis som vanligt, den där dagen för tolv år sedan. Medan jag stod där med saxen i handen så kändes det som om hela rummet, ja hela världen, snurrade. ’Är det ingen annan som märker att det snurrar?’ tänkte jag. Jag lämnade min kund och gick till fikarummet. Där föll jag ihop på golvet. 

Några dagar senare konstaterade en läkare att jag hade drabbats av en utmattningsdepression. Till en början blev jag sjukskriven, men efter sex veckor tyckte läkaren att jag skulle börja arbeta halvtid. Men så fort jag satte foten på tröskeln till salongen så snurrade världen i en rasande fart igen. För att överhuvudtaget kunna jobba så stoppade jag i mig starkt ångestdämpande medicin, som man egentligen bara ska äta tillfälligt.

Med tiden sjönk jag ner i en allt djupare depression, och min läkare skrev ut den ena antidepressiva medicinen efter den andra. Jag testade också KBT, psykoterapi, massage och till och med hypnos – men ingenting tycktes hjälpa. Det enda som fick mig att klara av dagarna var de starka, ångestdämpande pillren.

Jag vågade inte längre vara ensam och jag var rädd för allt. Jag var till och med rädd för att sätta mig på bussen till jobbet. Till slut tyckte både min man och jag att något måste hända, så här kunde vi inte fortsätta att leva – min ångest påverkade hela familjen. Vi bestämde oss för att försöka skaffa ett till barn. Jag hade två barn sedan tidigare, och jag hade känt sådan lycka och mening med livet när de föddes, det ville jag känna igen. 

Jag blev snart gravid och i samband med det slutade jag med alla mediciner, eftersom jag inte ville att de skulle gå över till barnet. Men mina sjukdomssymtom blev då värre; jag led av ännu mer hjärtklappning, svettningar och diarré än tidigare. Ofta kändes det som om jag inte fick någon luft. Jag tänkte hela tiden att det säkert skulle gå över när bebisen var född. Men när vår lilla tjej kom så infann sig aldrig något glädjerus. Jag var oförmögen att känna något, jag var helt avtrubbad. Visserligen ammade jag vår nyfödda, men jag hade lika gärna kunnat amma en kattunge, jag förmådde inte ta henne till mig. 

Efter en tid ville min psykiatriker lägga in mig. Men jag ville inte det, för då skulle jag få sluta med amningen. Det första året med vår minsta var som ett enda töcken, jag minns väldigt lite från den här tiden. 

När hon var ett och ett halvt år så var det tänkt att jag skulle börja jobba igen. Men det gick bara inte, jag började hyperventilera av blotta tanken på att gå tillbaka till salongen. Jag funderade då på om det var mitt yrkesval som ställt till det för mig, så jag började läsa till undersköterska. 

Men det dröjde inte länge förrän jag kollapsade helt. Jag hade haft svårt att sova under en längre tid, och förmodligen orkade min kropp inte längre när den inte ens fick vila på nätterna. Jag blev inlagd i flera veckor på psyket. Där provade läkaren ut en medicin som faktiskt fick mig att må lite bättre. Självmordstankarna, som jag hade haft i flera år, återkom allt mer sällan. Tidigare hade jag varit övertygad om att min man och mina tre barn skulle ha det mycket bättre utan mig. Nu kunde jag åter förstå att de behövde mig.

Men även om medicinen nu hjälpte mig från att sjunka ner i det värsta mörkret, så hade jag fortfarande mycket ångest och jag var konstant rädd för att drabbas av panikattacker. Av den anledningen vågade jag aldrig leva livet fullt ut. Jag vågade inte gå på teater, för vad skulle jag göra om jag fick ångest mitt bland alla människor? Jag vågade inte köra bil – för tänk om jag skulle köra av vägen när jag började hyperventilera? Min son fick skjutsa mig till och från arbetet. Mina kompisar slutade ringa, för jag sa alltid nej när de ville ses. 

I fjol satt jag i väntrummet på vårdcentralen med en blodtrycksmätare fäst på armen. Jag hade haft den på mig i 24 timmar. Mitt blodtryck var förstås skyhögt – ångest har ju en tendens att höja blodtrycket. Därtill vägde jag 90 kilo, vilket inte heller var gynnsamt för min hälsa.

Medan jag satt och väntade på att få träffa läkaren såg jag ett nummer av Runner’s World på bordet framför mig. Jag har alltid gillat att röra på mig, jag har gått många, långa promenader i skogen genom åren, men jag var ingen löpare. Hade det inte varit för huvudrubriken på den här Runner’s World-tidningen, så hade jag nog inte brytt mig om den överhuvudtaget. Men min blick fastnade vid orden ”Spring dig lycklig!” Jag lyfte upp tidningen och bläddrade fram till artikeln, som skulle komma att ändra mitt liv. 

Vid det här laget hade jag testat många mediciner och terapiformer utan något vidare resultat. Jag var beredd att göra i stort sett vad som helst för att bli lycklig. Bredvid artikeln lyste en stor faktaruta med röd inramning. Där stod det hur viktigt det är med konditionsträning – framför allt löpning – för den mentala hälsan. Det stod att det är rena rama medicinen mot depression och ångest. Jag visste ju sedan tidigare att motion var bra, men inte att det skulle vara SÅ bra. ’Kan det verkligen stämma?’ tänkte jag.

När jag kom hem från vårdcentralen bestämde jag mig. Jag skulle börja löpträna och det skulle fungera. Jag satte mig ned och räknade ut hur jag skulle bära mig åt. Jag bestämde mig för att mitt lokala motionsspår på 2,5 kilometer skulle bli platsen där jag skulle ägna mig åt min nya träningsform. Jag skulle promenera den första delen av sträckan och på slutet av slingan skulle jag springa.

Första gången jag gav mig ut så orkade jag bara springa i en halv minut. Efter varje ny runda ökade jag löpsekvensen med en minut. I maj förra året orkade jag springa i fem minuter. Jag var överlycklig. Men det var tungt att springa med mina 90 kilon, så jag gick med i Viktväktarna. 

Vid midsommar slog det mig plötsligt: ’Men gud, jag har ju inte tagit mer än en enda ångestdämpande tablett på flera veckor.’ Tidigare hade jag tagit flera i veckan. ’Kan det stämma det som stod i den där tidningen på vårdcentralen? Kan det vara så att löpningen faktiskt hjälper mig?’ tänkte jag då.

I augusti sprang jag 3-4 gånger i veckan, 3-4 kilometer i ett sträck. Jag behövde inte blanda löpningen med gång längre. Jag kände mig så löjligt glad, löpningen gjorde mig så gott – det kändes som om jag gick på moln. Löpträningen i kombination med Viktväktarnas program var också bra för min vikt, som rasade. Under hösten och vintern fortsatte jag att springa, trots snö och rusk, och jag utökade sträckan allteftersom konditionen förbättrades. Jag satte upp som mål att jag skulle springa hinderloppet Toughest, åtta kilometer hinderbana, i sommar. I och med det var det ju bara att lägga i en extra träningsväxel.

Under våren har jag sprungit två kortare rundor i veckan på 6-7 kilometer och två längre rundor på 13 kilometer i veckan, och när det här reportaget har gått i tryck har jag förhoppningsvis sprungit Göteborgsvarvet. Jag är så mallig och stolt över mig själv. Tänk att jag kan springa över en mil idag – för ett drygt år sedan orkade jag ju bara springa i sammanlagt en halv minut. 

Tidigare åt jag betablockerare mot mitt höga blodtryck och provade all tänkbar psykofarmaka. Nu slipper jag den här medicinen – jag kommer inte ens ihåg när jag tog en ångestdämpande tablett sist. Så här bra har jag aldrig mått tidigare. Jag kommer aldrig att sluta löpträna, löpningen är min medicin.” 

Läs mer:

Artikeln Maria läste: Så gör löpningen dig lyckligare – på riktigt!

Så ofta och snabbt ska du springa för att förebygga ångest

Så påverkas din hjärna av träning

LÄS MER AV MARIAS HISTORIA I LIVSLOPPETBLOGGEN

Nr 7 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Maxa din löpning. Höstens bästa träningsupplägg
  • Test: 9 nya kolfiberskor!
  • Mot myren! Löpträning som ger resultat
  • Allergi? Så vet du om du har det
  • Epidemiolog Anders Wallensten brinner för löpning
  • Trotsa Covid-19. Träna säkert i höst
  • 8 veckors vila är ok!

 

Bli plusmedlem nu
Antal kommentarer: 7

Anki Hedlund

Du är en stor inspiration, du har inte bara fått mig att börja utan nästan hela min familj är ute och springer i dag. Du är bäst😃


Lena Brundin Henriksson

Vilken härlig läsning!!
Har haft samma sjukdom som du och det har blivit bättre med träningen och jag har också nått min målvikt på viktväktarna.
Jag känner också att jag mår väldigt bra av min träning och det roligaste är nog när man bara kan ge sig ut på en joggingtur =)
Då är min känsla rätt, att man mår mycket bättre av sin träning.
Det gav mig en kick av att läsa dina enorma framsteg, tack för att du delar med dig av dina erfarenheter det kan hjälpa många <3
Lycka till med ditt fortsatt måbra liv!


Anonym

Inspirerande!


Gunilla Forsberg

Vilken kämpe du är!
Jag blir alldeles varm av att läsa din historia, jag som bara sett dig i din nuvarande superform. Var stolt över dig själv! Och stolt över att du delar med dig av din resa. Det hjälper säkert andra i liknande situation.
Njut av livet!


Helena

Så fantastiskt. Så härligt!!
Själv har jag så att säga provat andra hållet , ja inte medvetet, men så här i efterhand kan man uttrycka det så. Fick hälsporre för fyra år sedan var tvungen att sluta med löpträningen helt, hade anmält mig till ett maraton , mitt första, men avbokade, ett halvmarathon blev det endast. Fick sätta mig och vila i typ flera år, ja all träning gjorde ont. Provade ALLT för fötterna, inlägg, akupunktur, stötvågsbehandling ,laser, ,massage, tejpning, sjukgymnastikövning… Att inte träna alls gör att den dagliga frustationen , småirritationen inte får utlopp, endorfinerna kommer av sig , och depression blir ett faktum. Nu har jag försiktigt börjat att cykla, känner mig stolt över att nu cykla 5,5 km varje dag till jobbet och hem. Det gör att jag så sakteligen hämtar tillbaka glädjen i att leva igen.
JA gammal floskel är sann: MOTION GYNNA KROPP OCH PSYKE!!!Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Känslan av att vara oslagbar

Känslan av att vara oslagbar


Förra året valde nästan 2 000 löpare att springa Salming Idre Fjällmaraton. Ett lopp med ett syfte. – Vi startade Salming Idre Fjällmaraton för att vi vill förmedla en speciell känsla – känslan av att vara oslagbar, säger tävlingsledaren Elisabeth Hansson.

– Vi tycker att det är allas rätt att någon gång få känna sig oslagbar! Oslagbar enligt vår definition handlar inte om att springa snabbast, det handlar om att känna sig oslagbar i förhållande till sig själv. För att du uppnått något du inte trodde att du kunde, för att du vågade och vann över den där fåniga ”jag kan inte”-rösten, förklarar Elisabeth Hansson, tävlingsledare för Salming Idre Fjällmaraton.

Men känslan av att vara oslagbar är så klart olika för olika personer. – För mig kan det vara den där känslan av eufori när jag är så himla trött, har kämpat länge och vet att jag kommer att fixa det här! När tårar av lycka samlas i ögonen, när jag knyter näven och bara är så stolt över mig själv, säger Elisabeth.

Löparna har fjället Städjan i blickfånget under stora delar av loppet
– väl medvetna om att de ska upp på det.

Vulkantopp och renar

Naturen kring Idre Fjäll är en viktig del i upplevelsen. Med fjället Städjan som juvelen i kronan. Toppen har en mycket speciell form, den ser ut som en vulkan. Löparna har den 1 131 meter höga Städjan i blickfånget under stora delar av loppet – med vetskapen att de ska upp dit.
– Det är så vackert här, de vida vyerna över fjället ger verkligen energi. Vilket kan behövas för det är ganska tuffa banor som möter löparna. Långa backar, tunga myrar och bitvis riktigt mycket sten kräver koncentration och fokus.
Idre är också Sveriges sydligaste renbetesområde och sameby.
– Renarna betar runt om på kalfjället och i skogen, det är alltid mycket uppskattat av löparna att få en skymt av de vackra djuren.

Fjällkänsla på alla distanser

Loppets distanser är 45 km, 28 km, 12 km och 84 km. – För oss är det viktigt att alla deltagare får uppleva fjällöpning, med vyer, branta backar och myrar – oavsett distans. Den längsta distansen, 84 km, är ny för 2021 och vi kan utlova en rejäl uppgift för de som tar sig an Järvens stig som den heter. Starten går i Grövelsjön tidigt på morgonen och löparna har 15 timmar på sig, flera mil är obanade och inte minst myrarna kommer att suga musten ur benen.

Så, kommer vi att känna oss oslagbara den 28 augusti nästa år? – Jag tror det. Alla har som sagt sin definition av känslan att vara oslagbar, men många vittnar om att de hittar den under loppet. Det är häftigt för jag tror att löparna förstår hur vi tänker och känner igen sig. När vi lanserade loppet och vår #blioslagbar fanns det ingen sådan på Instagram. Nu har över 12 000 använt den. Det är vi verkligen stolta över – vi vill ju att alla ska få uppleva den – känslan av att vara oslagbar!

Läs mer: Salming Idre Fjällmaraton 28 augusti 2021

Oslagbar utsikt.
Passa på! Just nu 50% rabatt!

Passa på! Just nu 50% rabatt!


Just nu! Halva priset på prenumeration, endast 49,50 kronor per tidning! Ordinarie pris 99 kronor.

Få Sveriges största löpartidning hemskickad till dig 10 gånger för bara 495 kronor! Du får massa tips om löpning, kost, prylar och om hur du bäst kommer i form, allt direkt hem i brevlådan och i din läsplatta. Nyhet! Du har dessutom som prenumerant 20%* på löparskor och kläder! Bra va!

Erbjudandet gäller endast nytäckning av prenumeration och boende i Sverige.

TA DEL AV ERBJUDANDET HÄR!

Springtime Friends löpargrupp – nu drar vi igång träningen!

Springtime Friends löpargrupp – nu drar vi igång träningen!


Onsdagen den 9 september startar vi upp nya Springtimes Friends löpargrupp. Under 10 onsdagar i september-november kl 18.00 är det gemensam träning.

I Springtime Friends löpargrupp träffas vi och tränar på ett ansvarsfullt sätt. För att minimera riskerna för smittspridning kommer vi att dela in oss i grupper enligt de riktlinjer och rekommendationer som råder. Vi som är på plats, deltagare såväl som ledare, ansvarar för att vi endast tränar om vi är helt friska.

Träningen utgår från GIH (Lidingövägen 1) på höjden bakom Stockholms Stadion, och genomförs sedan utomhus.
Omklädningsrum finns att tillgå, men för att minska risken för smittspridning uppmanar vi alla att komma ombytta. Under själva träningen ser vi gemensamt till att det finns utrymme och att vi respekterar varandra.

Skulle Folkhälsomyndigheten komma med riktlinjer som gör att vi inte kan genomföra träningen ger vi alla anmälda löpare full återbetalning på anmälningsavgiften.

Träningen består av olika typer av intervaller, backpass, löpskolning och löpstyrka. På varje pass finns det anpassade fartalternativ och även en ”komma igång grupp” för att passa alla löpare oavsett om man vill komma igång eller utveckla den nivå man har. Framförallt kommer vi ha kul på träningen.

RUNNER’S WORLDS CHEFREDAKTÖR ANDERS SZALKAI ansvarar för träningsupplägget, och många uppskattade ledare från Springtimes träningsresor ingår i ledarstaben. Efter några utvalda onsdagspass tar de löpare som vill en gemensam After Run på någon lokal tillsammans med ledargänget (självkostnadspris). Under de 10 veckor träningen genomförs får alla deltagare i gruppen även tillgång till ett träningsupplägg som man kan träna efter mellan våra gemensamma pass.

DU ANMÄLER DIG HÄR!

PS! Kan gruppen inte genomföra träningen utifrån myndigheters rekommendationer återfås hela anmälningsavgiften.

ONSDAGSPASS KL 18.00 – PROGRAM:
9 september:
Teknikintervaller & löpskolning.
16 september: Tröskel intervaller & spänst.
23 september: Backlöpning i olika växlar.
30 september: Kombipass tröskel & kort backe.
7 oktober: Testlopp 3-5 km.
14 oktober: Intervallstege.
21 oktober: Mixade intervaller.
28 oktober: Kombipass backe & intervall.
4 november: Korta intervaller och spänst.
11 november: Testlopp 3-5 km.


Anders Szalkai, chefredaktör på Runner’s World, ansvarar för träningsupplägget.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Uppdatera ditt konto!

Uppdatera ditt konto!


Våra digitala tjänster för dig som är prenumerant kommer nu att bli ännu bättre! Bland annat får du nu tillgång till hela vårt arkiv med cirka 100 Runner’s World-utgåvor.

Men för att du ska kunna fortsätta använda våra tjänster och rabatter behöver du uppdatera lösenordet till ditt konto. Det är snabbt gjort och mycket enkelt – du behöver bara klicka på länken nedan och följa instruktionerna. 

Hoppas du har överseende med detta. Har du redan gjort detta så behöver du givetvis inte göra det på nytt!

Klicka här för att uppdatera ditt lösenord!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Rör dig smart och slipp skador

Rör dig smart och slipp skador


Av Tina Quist

Nu i coronatider väljer allt fler att börja motionera. Och visst är det toppen med så många nyfrälsta motionärer ute i skogarna! Men samtidigt finns risken att dra på sig skador, så det gäller att träna smart. 

   – Den vanligaste orsaken till besvär är just träningsmisstag, förklarar Jörgen Wiklander. Han är vd på Ortolab, Sveriges största tillverkare av individuella ortopediska fotbäddar. 

Jörgen har också varit en framträdande löpare. Som junior var Jörgen bäst i Norden på 800 meter. Under sex år var han också landslagstränare för medeldistanslöpning i Sverige och även förbundskapten för junior- och ungdomslandslagen i Friidrott.

I stort sett hela sitt yrkesliv har Jörgen ägnat sig åt att följa människofoten i spåren. Han har tidigare forskat om idrottsskador, och på 1980-talet grundade han butikskedjan Löplabbet. Därigenom formades idén till Ortolab. Ett företag som nu firar 25-årsjubileum, var först i Sverige med att 3D-scanna fötter och nyligen utsågs till Gear of the Year-vinnare av branschtidningen Sportfack. Tävlingskategori? Årets innovation. Bidrag? En egenutvecklad programvara och iPad-scanner som förenar butiksrum och ortopedi.

Jörgen ser svenskarnas växande löparlust som en ljusglimt i coronamörkret. Människor – permitterade, rastlösa eller bara med ren naturlängtan – fyller skogar och friluftsområden. De springer, mysjoggar och powerwalkar. Men han vet att det är lätt att gå ut för hårt när man börjar motionera.

– Många ökar belastningen för snabbt. Byter underlag för ofta. Tänker inte på att små förändringar också medför skaderisk. 

Det brukar dessutom dröja ett tag innan så kallade överbelastningsskador märks, påpekar Jörgen, vilket kan göra det svårt att förstå varför de uppkommit. Speciellt om du är nybörjare och aldrig tränat förut. Men även rutinerade idrottare löper risk att gå bort sig och göra felsteg. 

– Vid olycksfall kan skadeorsaken vara väldigt uppenbar. Du kanske snubblar över en trädrot och vrickar foten. Typiska överbelastningsskador, till exempel problem med hälsenor, benhinnor, knän och hälsporre (plantar fasciit), utvecklas däremot över tid och blir påtagliga först efter cirka fyra till sex veckor, säger Jörgen, som tidigare visat detta i sin forskning. 

– Besvären kan dessutom rentav vandra upp i rygg och nacke. Med bra skor och kompletterande dynamiska fotbäddar (inläggssulor), som arbetar med foten och ger extra stöd och avlastning, undviker du skador lättare och kan därmed nå bättre träningsresultat. 

Produktionen av Ortolabs fotbäddar äger rum i det västerbottniska samhället Rundvik söder Umeå. Men riktigt bra fotbäddar kräver också utomordentlig hantverksskicklighet. Ortolab har en högt kvalificerad personal och det är i mötet mellan deras yrkeskunskap och modern teknik som deras fotbäddar får sin strategiskt placerade avlastningsförmåga.

En ny studie från USA visar även hur viktigt det främre tvärgående fotvalvet är för att skapa stabilitet i foten vid löpning – det ökar rentav fotens stabilitet med 40 procent. Tidigare har forskarna mest fokuserat på det vi normalt kallar fotvalvet – det längsgående fotvalvet, som går längs fotens insida. Nu tros de främre valven bl.a förklara varför människan är så bra på att springa på två ben.

– Våra fotbäddar har Arch Flex System-dynamik. De har en framfotskudde, pelott, som hjälper till att stabilisera det främre fotvalvet. Inläggen har optimal stabilitet och stötdämpning och fungerar lika bra oavsett om du motionerar, bollsportar, vandrar, arbetar eller utför andra vardagssysslor.

”Funktion och komfort har alltid varit viktigt för oss.  Att kunna bidra till att löpare får en ännu större ”löparkänsla” blir extra roligt och viktigt” säger Jörgen.

För Jörgen och Ortolab är detta, ihop med Sportfacks innovationspris, en bekräftelse på att deras tillverkningsteknik ligger i framkant – och rätt i skon.

Ortolabs VD Jörgen Wiklander tar emot Sportfacks innovationspris Gear of the year.
”Det känns så klart bra att människor är lika nöjda med våra produkter som vi själva är.”

Årets innovation inom sportbranschen, Gear of the Year! Juryns motivering om Ortolabs innovation: ”Allt som behövs är en iPad. Ortolab tar ortopedin in i butiksrummet och gör det möjligt för sporthandeln att erbjuda en tjänst som tidigare bara kunde utföras av ortopeder på sjukhus. Den här sortens tjänster är något som butiksnätet verkligen behöver.”

Ortolab Arch Flex System.

Så nära en individuell fotbädd man kan komma. Ortolab har nu även en kollektion med prefabricerade fotbäddar i tre olika valvhöjder: låg, normal eller hög och med förplacerade framfotskuddar (pelotter). Du kan välja mellan två tjocklekar, SLIM för skor med mindre plats och PLUS+ med optimal stötdämpning, som passar bäst för skor med löstagbar innersula. Mer info och priser hittar du här!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

LG och Peppe presenterar juni månads utmaningar!

LG och Peppe presenterar juni månads utmaningar!


RW Runstreak2020 heter vår Facebookgrupp där vi genom olika träningsutmaningar vill motivera dig till regelbunden och kul träning. Över 2 000 löpare är med och inspirerar varandra. För juni-utmaningen har vi tagit hjälp av våra RW poddare: coacherna LG Skoog och Peppe Lindholm. De ger dig och alla deltagare i gruppen fem utmanande utmaningar för juni månad.

Maj månads utmaning handlade om att testa fartträning med målet att på en månad förbättra sin tid på 1 000 meter. Juni månads utmaning består av flera olika delar, framtagna av RWs podd-duo LG Skoog och Peppe Lindholm. Tillsammans bjuder de på några utmaningar både gällande löpning och rörlighet. Du kan ta dig an alla om du vill – eller så väljer du någon du vill klara av under juni månad.

HÄR HITTAR DU RUNSTREAKGRUPPEN PÅ FACEBOOK

COACH LG SKOOGS TVÅ JUNIUTMANINGAR:

1. Öka volymen med 25 % per vecka i 2 veckor
Om du till exempel brukar springa 50 kilometer per vecka i normala fall, så ska du löpa 65 kilometer de nästkommande två veckorna. Det är lämpligt att huvuddelen av dina pass är distanslöpning i olika farter. Se vad som händer när du springer mer än normalt. Hur återhämtar du dig? Hur är känslan när du klarar av att öka volymen?

I och med att de flesta pass bör vara distanspass så är skaderisken liten. Skulle du öka volymen med 25 % och samtidigt bränna av en massa intervall- och backpass, skulle skaderisken däremot öka. Detta är ett sätt att öka uthålligheten, bygga kapillärer (de små blodkärlen som gör det lättare att syresätta musklerna) samt att få viss återhämtning från snabba fartpass.

2. Förbättra tiden på 6 backar
Leta upp en backe som tar mellan 90 sekunder till 2 minuter att springa. Spring uppför backen 6 gånger, med gåvila nedför. Anteckna genomsnittstiden för de 6 loppen. Upprepa detta minst en gång per vecka under tre veckor.

Detta är ett bra sätt att vara koncentrerad och våga pressa sig lite till vid varje pass. Det är också ett sätt att försöka hitta den effektivaste och snabbaste löptekniken vid löpning i uppförsbacke. Du lär dig jobba aktivt med armarna, rikta blicken mot backens topp samt jobba aktivt med fötterna och få en bra avveckling av steget. Du kan givetvis använda kortare backar också.

Upprepa passet flera tillfällen med jämna mellanrum så att du får en referens. Som en bonus kan du anteckna vilken puls du hade under passet också. Det kan hända att du kör två pass på samma genomsnittstid men att du hade fem slag lägre puls på det ena passet – det visar också på en förbättring.
(Ytterligare några utmaningar kommer från LG Skoog i sommarens nummer av tidningen Runner’s World.)

PEPPE LINDHOLMS TRE RÖRELSEUTMANINGAR:

1. Huksitt

Försök att sitta på huk, på hälarna i 1 minut. Huksitt är bra för fotleder, höftled och bröstrygg!

2. Halv duva

Själva utmaningen blir att komma framåt, nedåt! Håll gärna positionen i 2–3 minuter per ben. Den här övningen stretchar både höften och rumpan.

3. Fjärilen

Samma sak som ovan (#2): försök att komma så långt ner mot tårna som möjligt! Pussa tårna och posta på Instagram eller i Facebook-gruppen. Klarar du att hålla positionen i 2-3 min är det bra. Vi öppnar upp höften och stimulerar ryggen, vilket kan främja löpsteget.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in