Löpningen gjorde Maria fri från antidepressiva

Löpningen gjorde Maria fri från antidepressiva


Jag jobbade på frisörsalongen, precis som vanligt, den där dagen för tolv år sedan. Medan jag stod där med saxen i handen så kändes det som om hela rummet, ja hela världen, snurrade. ’Är det ingen annan som märker att det snurrar?’ tänkte jag. Jag lämnade min kund och gick till fikarummet. Där föll jag ihop på golvet. 

Några dagar senare konstaterade en läkare att jag hade drabbats av en utmattningsdepression. Till en början blev jag sjukskriven, men efter sex veckor tyckte läkaren att jag skulle börja arbeta halvtid. Men så fort jag satte foten på tröskeln till salongen så snurrade världen i en rasande fart igen. För att överhuvudtaget kunna jobba så stoppade jag i mig starkt ångestdämpande medicin, som man egentligen bara ska äta tillfälligt.

Med tiden sjönk jag ner i en allt djupare depression, och min läkare skrev ut den ena antidepressiva medicinen efter den andra. Jag testade också KBT, psykoterapi, massage och till och med hypnos – men ingenting tycktes hjälpa. Det enda som fick mig att klara av dagarna var de starka, ångestdämpande pillren.

Jag vågade inte längre vara ensam och jag var rädd för allt. Jag var till och med rädd för att sätta mig på bussen till jobbet. Till slut tyckte både min man och jag att något måste hända, så här kunde vi inte fortsätta att leva – min ångest påverkade hela familjen. Vi bestämde oss för att försöka skaffa ett till barn. Jag hade två barn sedan tidigare, och jag hade känt sådan lycka och mening med livet när de föddes, det ville jag känna igen. 

Jag blev snart gravid och i samband med det slutade jag med alla mediciner, eftersom jag inte ville att de skulle gå över till barnet. Men mina sjukdomssymtom blev då värre; jag led av ännu mer hjärtklappning, svettningar och diarré än tidigare. Ofta kändes det som om jag inte fick någon luft. Jag tänkte hela tiden att det säkert skulle gå över när bebisen var född. Men när vår lilla tjej kom så infann sig aldrig något glädjerus. Jag var oförmögen att känna något, jag var helt avtrubbad. Visserligen ammade jag vår nyfödda, men jag hade lika gärna kunnat amma en kattunge, jag förmådde inte ta henne till mig. 

Efter en tid ville min psykiatriker lägga in mig. Men jag ville inte det, för då skulle jag få sluta med amningen. Det första året med vår minsta var som ett enda töcken, jag minns väldigt lite från den här tiden. 

När hon var ett och ett halvt år så var det tänkt att jag skulle börja jobba igen. Men det gick bara inte, jag började hyperventilera av blotta tanken på att gå tillbaka till salongen. Jag funderade då på om det var mitt yrkesval som ställt till det för mig, så jag började läsa till undersköterska. 

Men det dröjde inte länge förrän jag kollapsade helt. Jag hade haft svårt att sova under en längre tid, och förmodligen orkade min kropp inte längre när den inte ens fick vila på nätterna. Jag blev inlagd i flera veckor på psyket. Där provade läkaren ut en medicin som faktiskt fick mig att må lite bättre. Självmordstankarna, som jag hade haft i flera år, återkom allt mer sällan. Tidigare hade jag varit övertygad om att min man och mina tre barn skulle ha det mycket bättre utan mig. Nu kunde jag åter förstå att de behövde mig.

Men även om medicinen nu hjälpte mig från att sjunka ner i det värsta mörkret, så hade jag fortfarande mycket ångest och jag var konstant rädd för att drabbas av panikattacker. Av den anledningen vågade jag aldrig leva livet fullt ut. Jag vågade inte gå på teater, för vad skulle jag göra om jag fick ångest mitt bland alla människor? Jag vågade inte köra bil – för tänk om jag skulle köra av vägen när jag började hyperventilera? Min son fick skjutsa mig till och från arbetet. Mina kompisar slutade ringa, för jag sa alltid nej när de ville ses. 

I fjol satt jag i väntrummet på vårdcentralen med en blodtrycksmätare fäst på armen. Jag hade haft den på mig i 24 timmar. Mitt blodtryck var förstås skyhögt – ångest har ju en tendens att höja blodtrycket. Därtill vägde jag 90 kilo, vilket inte heller var gynnsamt för min hälsa.

Medan jag satt och väntade på att få träffa läkaren såg jag ett nummer av Runner’s World på bordet framför mig. Jag har alltid gillat att röra på mig, jag har gått många, långa promenader i skogen genom åren, men jag var ingen löpare. Hade det inte varit för huvudrubriken på den här Runner’s World-tidningen, så hade jag nog inte brytt mig om den överhuvudtaget. Men min blick fastnade vid orden ”Spring dig lycklig!” Jag lyfte upp tidningen och bläddrade fram till artikeln, som skulle komma att ändra mitt liv. 

Vid det här laget hade jag testat många mediciner och terapiformer utan något vidare resultat. Jag var beredd att göra i stort sett vad som helst för att bli lycklig. Bredvid artikeln lyste en stor faktaruta med röd inramning. Där stod det hur viktigt det är med konditionsträning – framför allt löpning – för den mentala hälsan. Det stod att det är rena rama medicinen mot depression och ångest. Jag visste ju sedan tidigare att motion var bra, men inte att det skulle vara SÅ bra. ’Kan det verkligen stämma?’ tänkte jag.

När jag kom hem från vårdcentralen bestämde jag mig. Jag skulle börja löpträna och det skulle fungera. Jag satte mig ned och räknade ut hur jag skulle bära mig åt. Jag bestämde mig för att mitt lokala motionsspår på 2,5 kilometer skulle bli platsen där jag skulle ägna mig åt min nya träningsform. Jag skulle promenera den första delen av sträckan och på slutet av slingan skulle jag springa.

Första gången jag gav mig ut så orkade jag bara springa i en halv minut. Efter varje ny runda ökade jag löpsekvensen med en minut. I maj förra året orkade jag springa i fem minuter. Jag var överlycklig. Men det var tungt att springa med mina 90 kilon, så jag gick med i Viktväktarna. 

Vid midsommar slog det mig plötsligt: ’Men gud, jag har ju inte tagit mer än en enda ångestdämpande tablett på flera veckor.’ Tidigare hade jag tagit flera i veckan. ’Kan det stämma det som stod i den där tidningen på vårdcentralen? Kan det vara så att löpningen faktiskt hjälper mig?’ tänkte jag då.

I augusti sprang jag 3-4 gånger i veckan, 3-4 kilometer i ett sträck. Jag behövde inte blanda löpningen med gång längre. Jag kände mig så löjligt glad, löpningen gjorde mig så gott – det kändes som om jag gick på moln. Löpträningen i kombination med Viktväktarnas program var också bra för min vikt, som rasade. Under hösten och vintern fortsatte jag att springa, trots snö och rusk, och jag utökade sträckan allteftersom konditionen förbättrades. Jag satte upp som mål att jag skulle springa hinderloppet Toughest, åtta kilometer hinderbana, i sommar. I och med det var det ju bara att lägga i en extra träningsväxel.

Under våren har jag sprungit två kortare rundor i veckan på 6-7 kilometer och två längre rundor på 13 kilometer i veckan, och när det här reportaget har gått i tryck har jag förhoppningsvis sprungit Göteborgsvarvet. Jag är så mallig och stolt över mig själv. Tänk att jag kan springa över en mil idag – för ett drygt år sedan orkade jag ju bara springa i sammanlagt en halv minut. 

Tidigare åt jag betablockerare mot mitt höga blodtryck och provade all tänkbar psykofarmaka. Nu slipper jag den här medicinen – jag kommer inte ens ihåg när jag tog en ångestdämpande tablett sist. Så här bra har jag aldrig mått tidigare. Jag kommer aldrig att sluta löpträna, löpningen är min medicin.” 

Läs mer:

Artikeln Maria läste: Så gör löpningen dig lyckligare – på riktigt!

Så ofta och snabbt ska du springa för att förebygga ångest

Så påverkas din hjärna av träning

LÄS MER AV MARIAS HISTORIA I LIVSLOPPETBLOGGEN

Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
 • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
 • Världens bästa träningspass
 • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
 • Därför skyddar löpning mot depression
 • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 7

Anki Hedlund

Du är en stor inspiration, du har inte bara fått mig att börja utan nästan hela min familj är ute och springer i dag. Du är bäst😃


Lena Brundin Henriksson

Vilken härlig läsning!!
Har haft samma sjukdom som du och det har blivit bättre med träningen och jag har också nått min målvikt på viktväktarna.
Jag känner också att jag mår väldigt bra av min träning och det roligaste är nog när man bara kan ge sig ut på en joggingtur =)
Då är min känsla rätt, att man mår mycket bättre av sin träning.
Det gav mig en kick av att läsa dina enorma framsteg, tack för att du delar med dig av dina erfarenheter det kan hjälpa många <3
Lycka till med ditt fortsatt måbra liv!


Anonym

Inspirerande!


Gunilla Forsberg

Vilken kämpe du är!
Jag blir alldeles varm av att läsa din historia, jag som bara sett dig i din nuvarande superform. Var stolt över dig själv! Och stolt över att du delar med dig av din resa. Det hjälper säkert andra i liknande situation.
Njut av livet!


Helena

Så fantastiskt. Så härligt!!
Själv har jag så att säga provat andra hållet , ja inte medvetet, men så här i efterhand kan man uttrycka det så. Fick hälsporre för fyra år sedan var tvungen att sluta med löpträningen helt, hade anmält mig till ett maraton , mitt första, men avbokade, ett halvmarathon blev det endast. Fick sätta mig och vila i typ flera år, ja all träning gjorde ont. Provade ALLT för fötterna, inlägg, akupunktur, stötvågsbehandling ,laser, ,massage, tejpning, sjukgymnastikövning… Att inte träna alls gör att den dagliga frustationen , småirritationen inte får utlopp, endorfinerna kommer av sig , och depression blir ett faktum. Nu har jag försiktigt börjat att cykla, känner mig stolt över att nu cykla 5,5 km varje dag till jobbet och hem. Det gör att jag så sakteligen hämtar tillbaka glädjen i att leva igen.
JA gammal floskel är sann: MOTION GYNNA KROPP OCH PSYKE!!!Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

FLOW Velocity Wind – ger medvindskänsla

FLOW Velocity Wind – ger medvindskänsla


I samarbete med Under Armour presenterar vi FLOW Velocity Wind – en ny löparsko som ger dig känslan av att springa i härlig medvind!

FLOW Velocity Wind är helt klart Under Armours snabbaste sko hittills. Genom att använda en ny typ av plastskum kallat UA Flow har Under Armour konstruerat en lätt löparsko, där mellansula och yttersula tillverkas av ett och samma material. 

Detta är möjligt då det stötdämpande Flow-materialet i mellansulan också har tillräcklig slitstyrka för att kunna användas som yttersula. På så sätt spar man avsevärt med vikt jämfört med att använda ett traditionellt slitstarkt yttre skikt i solitt gummi. Konstruktionen ger också skon en komfortabel löpkänsla med mjuk följsamhet i kontakten mot underlaget.


Trots avsaknaden av gummi ger Flow Velocity Wind ett suveränt grepp – känslan mot underlaget är grym. Skon känns väldigt lätt på foten, så den uppmuntrar verkligen till fart – precis som när du springer i medvind.

Genom ett sinnrikt system av vertikala och horisontella trådar ger skons så kallade Warp-ovandel en stadig och mycket komfortabel passform. En stödjande sargkonstruktion mellan ovandel och sulplattform ger skon ökad sidstabilitet.

Precis som tidigare tekniska löpskomodeller i Under Armours sortiment har Flow Velocity Wind UA:s specialutvecklade MapMyRun-funktion i form av en sensor inkapslad i mellansulan.

Map My Run gör att du kan få återkoppling om steglängd och stegfrekvens i realtid under passet, via din mobil. Steglängd och stegfrekvens är två faktorer som kan vara avgörande för både din fart och för att undvika skador. I analysen efteråt kan du även ta del av din fotisättningsvinkel och hur lång markkontakttiden är i varje löpsteg. Med hjälp av detta system kan du enkelt registrera en lång rad träningsdata i din smartphone, vilket gör det lättare att styra din träning. 

Flow Velocity Wind väger 250 gram i herrutförande och 227 gram i dam. Den avrundade sulplattformen är 26 millimeter i häldelen och 18 millimeter i framfoten, vilket ger ett häldropp på 8 millimeter. Rekommenderat butikspris är 1700 kronor.

Kolla in FLOW Velocity Wind hos Runners’ Store
HERR & DAM 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!


Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar för bara 546 kronor! Välj mellan färgerna vit, svart eller rosa.

Vårt erbjudande
• 6 nummer av Runner’s World (ordinarie butikspris: 594 kronor).
• Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar (ordinarie pris 499 kronor).
• Sammanlagt värde: 1093 kronor.

 • Din rabatt: 50 %, ditt pris: 546 kronor!

Här gör du din beställning!

 

Med Runner’s World får du:
✔️ Världens ledande löpartidning
✔️ Träningstips av experter och elitlöpare.
✔️ Extra mycket sko- och pryltester
✔️  Läsningen för alla som springer, från nybörjare till proffs,
✔️ Tips och råd om träning, teknik och nya prylar
✔️ Allt om de stora loppen
✔️ Inspirerande resereportage
✔️ Runner’s World digitala tidningsarkiv
✔️ Runner’s Worlds app

*Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

 

Här gör du din beställning!

 

Defunc TRUE GO-modellen är för den som vill ha en kraftfull ljud- och kommunikationsupplevelse- TRUE GO passar för långvarig lyssning utan att bli obekväma genom vår världsunika, egenutvecklade MultiTip™-design som ger en bättre ljudupplevelse samt håller dina lurar på plats för ökad komfort.

Funktioner:

 • 22 timmars speltid
 • Superb säker passform
 • Kraftfullt ljud
 • Långvarig komfort
 • Touch control
 • Bluetooth 5.0
 • USB-C
 • 10 m trådlös räckvidd
 • Laddningsbox ingår naturligtvis

Här gör du din beställning!

Den ultimata sportlovssoppan!

Den ultimata sportlovssoppan!


Recept av Dietistens Val: Det här är en mustig soppa som passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret. Soppan blir krämig av mandeldryck och linser och passar hela familjen. Ta med kryddorna som du säkert har hemma om du firar sportlov på annan ort så är den lätt fixad!

Ingredienser för 4–6 portioner:
2 schalottenlökar
6 cm ingefära
1,5 tsk spiskummin
1 tsk koriander
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk chilipulver
2 krm kardemumma
2 krm kanel
ca 1 kg palsternacka
ca 2 dl röda linser
4–5 dl mandeldryck

Topping:
2 stora morötter
1 chilifrukt
1 dl rostad mandel
1 dl hackad koriander
0,5 tsk kummin

Att ha hemma: 2 klyftor vitlök, 3 msk grönsaksfond, salt, peppar olja, salt, peppar.

Gör så här: Skala och hacka schalottenlök, vitlök och ingefära och fräs i en kastrull med olja. Tillsätt alla kryddor och låt fräsa med två minuter. Skala och dela palsternackor och häll i kastrullen ihop med linser, fond, mandeldryck och 7 dl vatten. På med lock och låt koka ca 20 min.

Topping: Skölj morötter och riv grovt. Hacka chili och mandel. Blanda morötter, chili och mandel med koriander och kummin.

Mixa soppan slät. Späd eventuellt med lite mer mandeldryck eller vatten och smaka av med salt och peppar. Servera soppan med morotssalladen på toppen – gärna med ett gott bröd till.

TIPS! Spara skalen från palsternackorna. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla på olja och salt och rosta i ugn ca 10 minuter på 175 grader. Servera som topping till soppan.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

New Balance Fresh Foam 1080 – nu ännu bättre!

New Balance Fresh Foam 1080 – nu ännu bättre!


Under tio års tid har produktutvecklarna på New Balance successivt uppgraderat och förfinat den allsidiga, neutrala löparskon 1080. Nu presenterar man den elfte utgåvan.

Den mest markanta förändringen i New Balance Fresh Form 1080:s historia skedde förra året. Då lanserades version 10 med både en helt ny typ av ovandel och ett nytt, mer spänstigt mellansulematerial kallat Fresh Foam X. Skon fick då också en helt ny silhuett med en markant högre hälkappa, vars övre del riktas snett bakåt för att undvika tryck på hälsenan.

När nu New Balance presenterar den elfte utgåvan av 1080-modellen handlar det om en ansiktslyftning. Att sulplattformen lämnats oförändrad lär glädja alla löpare som blivit förtjusta i skons komfortabla stötdämpning. Såväl mellansulan i Fresh Foam X – med sin kvicka respons – som den mjuka, greppsäkra yttersulan är båda helt identiska med föregångarens.

Förändringarna hittar vi i ovandelen där den stickade Hypoknit-strukturen både blivit mjukare och fått bättre ventilationsegenskaper. Den höga hälkappan har också fått en mer strömlinjeformad utformning än tidigare. NB-logotyperna på sidorna av skon har också blivit större och integrerats med snörningen för att ge bättre stadga.

Version 11 av 1080 är alltså, precis som tidigare, framförallt en mycket komfortabel mängdträningssko för hårda underlag. Skons kvicka löpkänsla och relativt låga vikt gör den också användbar till snabbare tempopass.

Vikten på 1080 v11 anges till 272 gram i herr och 233 gram i dam, vilket är några gram lättare än vad föregångaren vägde. Häldroppet är oförändrat 8 millimeter – liksom det rekommenderade butikspriset på 1 900 kronor.

Värt att notera är att mellansulematerialet Fresh Foam X nu kommer på allt fler New Balance-modeller. Redan i fjol hittade vi en lite fastare variant av det på NB 880 v10, vilket även gäller för nya 880 v11. Även stabilitetsmodellen 860 v11 och trailskon Hierro v6 får detta mer energiåtergivande plastskum i mellansulorna på årets modeller. 

NB 1080 v11 hos Runners’ Store

NB 1080 v11 hos LÖPLABBET


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Gröt och kaffe i ett

Gröt och kaffe i ett


Recept av Dietistens Val: Coffee-oats är frukostgröt och kaffe i ett – en absolut vardagsfavorit som går lätt att förbereda kvällen innan och som sätter guldkant på frukosten.

Ingredienser för 4 portioner
4 dl havregryn
4 msk chiafrön
4 msk solrosfrön
0,5 tsk vaniljpulver
2 dl starkt kaffe
4 dl havredryck

Serveringsförslag: Banan, rostade hasselnötter, yoghurt eller kvarg.

Gör så här:
Blanda havregryn, chiafrön, solrosfrön, vaniljpulver, kaffe och havredryck. Låt stå i kylen minst en timme eller över natten.

Servera förslagsvis med skivad banan, hasselnötter och en klick yoghurt eller kvarg.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Len bovetegröt med björnbär

Len bovetegröt med björnbär


Recept av Dietistens Val: Helgens frysrensning gav utdelning i form av en hel låda björnbär från i somras. Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten tycker vi – 100 procent fullkorn dessutom, och gott!

För 4 portioner:
2 dl helt bovete
4 dl havredryck
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
2 krm vaniljpulver
2 krm salt

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Koka upp 2 liter vatten i en vattenkokare eller kastrull. Lägg bovetet i en sil och slå över det kokheta vattnet. Skölj sedan med kallt vatten och låt rinna av. Koka upp havredryck med 3 dl vatten i en kastrull. Tillsätt bovete, kardemumma, kanel, vanilj, och salt och låt koka under lock på svag värme cirka 20 minuter. Rör om någon gång under tiden.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in