Löpskor håller längre än du tror!

Löpskor håller längre än du tror!


Anledningen till att man rekommenderas att byta löpskor efter 100 mil är att skons stötdämpande egenskaper försämras så pass att man annars löper risk att drabbas av skador. Många menar också att skons tillverkningsdatum har stor betydelse – om de har legat på hyllan länge så försämras mellansulans dämpande egenskaper. Dessa rekommendationer står en ganska enig skobransch bakom. Men forskningen visar att det inte alls händer särskilt mycket med skons stötdämpande kvaliteter, varken på grund av fler löpta kilometer eller fler månader på butikens lagerhyllor.

Tidigare i höstas rapporterade Dagens Nyheter om tester som Ewald Hennig, professor i biomekanik vid det tyska universitetet Duisburg-Essen, utfört på löpskor för tre år sedan. Efter 100 mils löpning hade skornas stötdämpande förmåga minskat med tio procent – men den största försämringen skedde redan under de första fem milen när skorna ”sprangs in”. Därefter var försämringen i stötdämpning marginell, trots många fler löpta kilometer.

Hennig menar därför att upp till 200 mil inte är något problem, förutsatt att skon håller ihop i övrigt. Han säger också att skons stötdämpande material i mellansulan inte påverkas nämnvärt av ålder – det ska inte vara något problem att springa i skor som är upp till fem år gamla.

Dessa resultat backades upp av kinesiska forskare 2010, i en studie som publicerats i Footwear Science. Där studerade man förändringarna i häldämpningen i relation till antal löpta kilometer, på skor med mellansulor i EVA-skumplast. Femton löpare deltog i studien, och alla sprang 50 mil i vardera par undersökta skor. Stötdämpningens egenskaper mättes före och efter var femtionde kilometer.

Forskarna noterade att stötdämpningen försämrades – i snitt ökade underlagets stötkraft med 4,88 procent efter att skon hade avverkat 50 mil. Forskarna påpekade också att deras resultat inte överensstämde med de som rapporterats från studier på skor där man simulerat löpning i maskiner – dessa hade överskattat hur mycket sämre skons stötdämpning blev menar man.

Runner’s Worlds egna skoexpert, Martyn Shorten, som är biomekaniker och ansvarig för de skotester som utförs i RW Shoe Lab i USA, bekräftar de här resultaten.

– De tester jag har utfört ger samma indikationer. Dämpningen i sulan förändras snabbast i början. De första 10-15 kilometerna mjuknar den när man ”springer in” skorna, och därefter hårdnar sulan sakta men säkert, åtminstone upp till 160 löpta mil.

Så hur ska man veta hur länge en sko duger att springa i?


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Runner’s World nummer 11 2013.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Ny studie: Här är de snabbaste kolfiberskorna

Nu har de flesta skotillverkare en kolfibermodell – men vilken är egentligen bäst? Det har...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar