Många utmanar Isabellah i Göteborg

Många utmanar Isabellah i Göteborg


– Alla internationella managers har GöteborgsVarvet på sina maillistor och vill få med aktiva. Vi är ett etablerat storlopp och det får till följd att startlistan ser ut på ungefär samma sätt som i andra stora lopp, en total dominans av kenyaner och etiopier, säger Per Crona, ansvarig för elitlöparna.

Någon manlig etiopier har dock aldrig vunnit GöteborgsVarvet.

– Det är konstigt, men i år är Adunga Takele Bikila en outsider. Han vann tidigt i vårasIsabellah Andersson Belgrads halvmara enkelt i sin första start utanför Etiopien, berättar Per Crona.

Favorit är Wilson Kip Kebenei, Kenya, som har bästa personrekordet i startfältet. Den enda icke östafrikan i förhandstipsen är allsidige Stephen Mokoka, Sydafrika, som i fjol satte personligt rekord på såväl 1 500 som maraton.

En spännande start gör också, Urige Buta som utsetts till Norges bästa löpare i fyra år, men ännu inte fått norskt medborgarskap. Han har varit sexa som bäst i GöteborgsVarvet men håller högre klass nu.

– Bland damerna är Atsede Bayisa favorit. Hon har representerat Etiopien både i VM både på hel- och halvmaraton vilket innebär yppersta världselit, menar Per Crona.

Landsmanninan Firehiwot Dado Tufa har vunnit Rom Maraton tre år i rad och har ett personligt rekord som är bättre än banrekordet i Göteborg. KenyasJoyce Chepkirui, VM-femma i fjol, är en annan förhandsfavorit. 

Per Crona vill även puffa för två västsvenska namn:

–  Therese Nordström, som tidigare sprungit som klubblös, tränar nu med Ullevi och vi får se om hon kan gå under sin drömgräns, 80 minuter. I herrklassen blir det intressant att följa Andreas Åhwall, en stark löpare från Trollhättan som tävlar på Hässelby, som gör sitt första seriösa försök på halvmaran, tipsar Per Crona.  

Utförlig presentation av elitklassen finns på www.gfif.seLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Bästa tipsen inför Göteborgsvarvet

Här är chefredaktör Anders Szalkais bästa tips för att göra Varvet till en bra upplevelse...

Läs mer

Nu startar träningsprogrammen mot Varvet!

Häng med och hitta träningsmotivation med Mustafa ”Musse” Mohamed, Hanna Karlsson och Anders ”Szacke” Szalkais...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Häng med på träningsprogrammen mot Varvet!

Nu är Mustafa ”Musse” Mohamed, Hanna Karlsson och Anders ”Szacke” Szalkais träningsprogram inför Göteborgsvarvet 2022...

Läs mer
Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt lopp.

Läs mer
Ordinarie Göteborgsvarvet och Höstveckan 2021 ställs in

Den fysiska versionen av Göteborgsvarvet, som skulle gått 11 september, ställs in.

Läs mer
Varvetprogram med Musse, Hanna och Szacke!

Nu startar Göteborgsvarvs-programmet där coacherna Musse, Szacke & Hanna vill inspirera alla Varvetlöpare att klara just sitt mål i världens...

Läs mer