Medaljer på VM och guld på NM
De svenska medaljörerna på Trail-VM, Ida Nillson t.v. och Emilia Brangefält t.h. FOTO: Medaljörernas instagram

Medaljer på VM och guld på NM


Ida Nilsson tog silvret på VM i ultratrail och Mohammadreza Abootorabi vann NM i terräng. Dessutom har världens största maraton gått av stapeln i New York och i Stockholm har Höstrusket avgjorts. Veckan har bjudit på både stort och smått. 

Till Chiang Mai, Thailand, kom den svenska truppen för VM i ultratrail. Först ut var den korta sträckan, 38,4 km, där Västerås Emilia Brangefält tog en överraskande bronspeng. Brangefält kom till mästerskapet som debutant och som yngst i startfältet. Efter en defensiv start började hon plocka fler och fler placeringar och kunde till slut gå i mål som trea på 3.54.52, dryga fem min från segraren.

Några timmar senare var det så dags igen. På den långa banan, 78,7 km (där den totala stigningen var över 5 000 meter) lyckades Högbys Ida Nilsson knipa ett silver. Nilsson ledde länge loppet men fick till slut se sig omsprungen av loppets favorit, franska Blandine L’Hirondel. Svenskans tid blev 8.34.59 – 12 minuter från guldet. 

Guld till Mohammadreza

Nordiska mästerskapet i terräng gick under helgen av stapeln i norska Kristiansand. Det nio kilometer långa herrloppet blev en succé för Sverige. Med tre kilometer kvar av loppet skaffade sig Mohammadreza Abootorabi en lucka till de övriga i fältet, ett avstånd han höll ända in i mål.

Det blev dessutom svenskt på andra plats genom Max Peter Beijmer. När den tredje svensken Arvid Öhrn kom in som nia betydde det att även lag-guldet skulle gå till Sverige. Rezas segertid blev 31.33.

På damsidan blev bästa svenska Sarah Christansson med en sjätteplats på 37.48, dryga minuten från guldet. Johanna Larsson blev tia, Charlotte Andersson tolva och Elin Brink blev trettonde kvinna. 

Det svenska herrlaget på NM i terräng. Från vänster Max Peter Bejmer, Mohammadreza Abootorabi och Arvid Öhrn FOTO: DECA Text & Bild

Alla resultat från terräng-NM hittar ni här.

Världens största maraton

New York maraton är ett av de mest prestigefulla loppen i världen. Årets herrvinnare kom att bli Evans Chebet från Kenya på 2.08.41, tretton sekunder före Etiopiens Shura Kitata. Även damloppet blev en jämn historia där Etiopiens Sharon Lokedi vann, sju sekunder före Israels Lonah Chemtai Salpeter (VM-trea och EM-guld medaljör i somras). 

Det var dock inte bara i New York det anordnades maraton. Även på Höstrusket i Stockholm ställde löparna upp sig för de dryga 42 kilometrarna. David Nilsson var en av dem och han var också först i mål på 2.26.57. 

På samma tävling anordnades också ett 10-kilometerslopp där Täbys hinderfenomen Emilia Lillemo tog hem damloppet på tiden 34.33.

Alla resultat från Höstrusket hittar ni här.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Fina prestationer i Valencia

Samuel Russom var bara 35 sekunder från det svenska maratonrekordet – dessutom PB av både...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Starka svenskar till start i Valencia Maraton

Etiopiskan Letesenbet Gidey, som har tre världsrekord på långdistans, gör sin maratondebut i spanska Valencia...

Läs mer

Formbesked av Lahti

Med två veckor kvar till terräng-EM vann Sarah Lahti det ansedda terrängloppet Waranderlopp i Nederländerna....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Svenska terrängframgångar i Nederländerna och Rumänien

Om en månad är det terräng-EM och på kontinenten tävlas det allt mer i terräng....

Läs mer
Emil Danielsson mot nya mål

Under sommaren tog han klivet in bland de snabbaste 5 000-meterslöparna genom tiderna. Av många anledningar lyfter han introduktionen av...

Läs mer
Sanna Mustonen – från 400 meter till maraton

Som junior reste hon till USA för att gå på college som 400-meterslöpare, i dag har hon sprungit EM i...

Läs mer
Reza inför Terräng-SM: “Jag mår bra av hösten”

Mohammadreza Abootorabi är en av de mest framgångsrika terränglöparna de senaste åren. Nu ska han försöka vinna terräng-SM igen.

Läs mer